StoryEditorOCM
Hrvatskauhvaćen na djelu

HDZ-ov načelnik uoči izbora sam sebe promovirao u lokalnim novinama. Naravno, nije ništa platio iz svoga džepa

Piše vijesti sd
22. svibnja 2024. - 11:49

Visoki upravni sud Republike Hrvatske potvrdio je da je načelnik općine Bednja u Varaždinskoj županiji, ravnatelj Opće bolnice Varaždin te član Hrvatske demokratske zajednice Damir Poljak bio u nezakonitom sukobu interesa kada je platio izdavanje glasila koje je na naslovnici imalo tekst o njemu te pohvale njegovog rada, piše N1 Televizija.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izreklo je Poljaku kaznu od 3000 eura jer je uoči lokalnih izbora koji su se održali 2021. na naslovnici objavljenog glasila pisalo:

"Ovo je budućnost Općine Bednja koju ćemo ostvariti u sljedeće četiri godine", a na njegovoj trećoj stranici bila Poljakova fotografija s obilježjima izborne kandidature.

Poljak je zbog te kazne podnio tužbu Visokom upravnom sudu RH, no on je potvrdio odluku Povjerenstva.

Poljak je potvrdio da je Općina Bednja platila izdavanje glasila u kojem je objavljen tekst uz njegovu fotografiju. Ustvrdio je da objavljeni materijali nisu bili promotivne prirode već da se radilo o informacijama o njegovom mandatu na čelu općine.

"Te su se novine tiskale i prije mog mandata", rekao je Poljak.

Poljak je dodao da je zbog toga djela prekršajno sankcioniran prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Kako postoji pravno načelo da se za isto djelo ne može dva puta odgovarati, Poljak je smatrao da ga se zbog tog djela ne može kazniti i prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa. Taj je njegov argument odbačen.

Visoki upravni sud RH rekao je da ga je Povjerenstvo opravdano kaznilo. "Javna sredstva s kojima je ovlašten raspolagati iskoristio je za osobni probitak odnosno vlastite interese", rekao je Sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 20:46