StoryEditor
HrvatskaSMRT U POŽARU

Godinu dana nakon tragične nesreće u Hidroelektrani Dubrovnik, istraga se s rukovoditelja HEP-a širi i na samu tvrtku, Odvjetništvo objavilo razloge

Piše PSD
15. veljače 2020. - 18:25
Prošlog je mjeseca u Hidroelektrani Plat, polaganjem vijenaca obilježena godina dana od tragičnog stradanja u pogonima elektrane.Božo Radić/Arhiv/HANZA MEDIA

Godinu dana nakon strašne tragedije u pogonu Hidroelektrane Dubrovnik u Platu u kojoj su poginuli 47-godišnji Ivica Zvrko, 35-godišnji Mato Maškarić i 33-godišnji Davor Pozniak, Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je donijelo rješenje o proširenju istrage, određene rješenjem o provođenju istrage od 13. lipnja 2019. protiv petorice hrvatskih državljana (1953., 1970., 1956., 1975. i 1947.).

Oni su pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili po jedno kazneno djelo teško djelo protiv opće sigurnosti i u vezi s kaznenim djelom opasno izvođenje građevinskih radova. 

Istraga se sada, priopćilo je ŽDO Dubrovnik, ovim rješenjem proširuje na okrivljenu pravnu osobu sa sjedištem u Zagrebu, odnosno na HEP, zbog postojanja osnovane sumnje da je odgovorna za isto kazneno djelo, a odgovornost pravne osobe proizlazi iz odgovornosti prve trojice okrivljenih hrvatskih državljana (1953., 1970. i 1956.) koji su, osnovano se sumnja, kao odgovorne osobe u pravnoj osobi od prosinca 2016. do 29. prosinca 2017. povrijedili obveze pravne osobe u oblasti gradnje i zaštite od požara, prilikom obnove (rekonstrukcije) Pogona Hidroelektrane Dubrovnik u Platu.

Podsjetimo, u požaru koji je 10. siječnja 2019. buknuo u HE Plat nestala su tri radnika, a nakon opsežne potrage pronađeni su mrtvi.

Jedno tijelo otkriveno je na dan tragedije oko 14 sati u odvodnom kanalu HE, drugo navečer u cavtatskom priobalju. Za trećim djelatnikom HE tragalo se do 13. siječnja navečer, kada je njegovo tijelo locirano u pomoćnoj cijevi odvodnog kanala hidroelektrane.

Pod istragom zbog ove tragedije su član Uprave HEP-a Nikola Rukavina te bivši šef HEP Proizvodnje Željko Starman...Obitelji stradalih radnika i dalje čekaju odgovore zbog čega su izgubili svoje najmilije. 

U nastavku istražnog postupka provodi se dopuna vještačenja uzroka požara i kemijskog vještačenja, objavili su iz ŽDO Dubrovnik.

#TRAGEDIJA U HIROELEKTRANI DUBROVNIK#HEP#DUBROVNIK

Izdvojeno

08. srpanj 2020 07:57