StoryEditorOCM
Hrvatskaprevaranti

Facebook profil ‘Pevex Fans‘ nema nikakve veze s trgovačkim lancem ‘Pevex‘: ‘Ako pronađete broj koji nije 480...‘

Piše VIJESTI SD
9. ožujka 2024. - 12:29

Na Facebook profilu Pevex Fans, koji nema nikakve veze s hrvatskim trgovačkim lancem, 2. ožujka objavljen je status u kojem se neutemeljeno tvrdi da će Pevex dati nagradu onima koji na fotografiji u statusu pronađu broj koji nije 480.

"Ako pronađete broj koji nije {480}, dobit ćete prekrasnu nagradu od Pevex. Napomena: Ova usluga je namijenjena osobama koje nikada nisu primile poklon od nas. Sretno", navodi se u statusu koji je u četiri dana prikupio više od 1800 komentara, 317 dijeljenja i 218 ostalih reakcija, piše Faktograf.

Profil nema nikakve veze s Pevexom

Jednostavno je utvrditi da se ne radi o službenom profilu trgovačkog lanca Pevex na Facebooku. Na profilu Pevex fans nema nikakvih podataka o trgovačkom lancu, osim što je smješten u kategoriju "supermarket". Profil je kreiran prije nekoliko dana, a jedina objava mu je već navedena lažna nagradna igra. Broj pratitelja na tom, očito, lažnom profilu je samo 32.

image

F B

S druge strane, na službenoj Facebook stranici trgovačkog lanca Pevex naveden je broj telefona, e-mail adresa, službena internetska stranica kao i poveznice na službene stranice toga trgovačkog lanca. Uz to, službeni Facebook profil Pevexa ima više od 134 tisuće pratitelja, dok se postovi objavljuju na dnevnoj bazi.

Ovo nije prvi puta da se u lažnim nagradnim igrama koristi ime i logo trgovačkog lanca Pevex. 

Pevex u prosincu upozorio na pojavu lažnih profila

Također, trgovački lanac je na svom službenom Facebook profilu 21. prosinca 2023. godine objavio upozorenje na lažne profile koji se koriste njihovim imenom.

"Zbog pojave profila koji se lažno predstavljaju kao PEVEX i obmanjuju korisnike društvene mreže Facebook, želimo istaknuti da je ovo jedini pravi profil tvrtke PEVEX, koji u trenutku pisanja ove obavijesti ima oko 133 000 pratitelja", naveli su tada iz Pevexa te dodali i upozorenje korisnicima Facebooka.

"Vidite li stranicu koja se oglašava kao PEVEX i pritom ima uglavnom puno manje pratitelja, savjetujemo da ne dajete svoje osobne podatke, niti podatke za plaćanje. Što se tiče aktualnih natječaja, a vezani su uz tvrtku PEVEX, ističemo kako su sve takve objave isključivo na našem pravom profilu. U slučaju bilo kakve sumnje, slobodno nam se javite u inbox", napisali su krajem prosinca iz Pevexa. Također, i ovaj puta je Pevex potvrdio da se radi o objavi koja s tom tvrtkom nema nikakve veze.

Faktograf je često pisao i o pojavi drugih lažnih nagradnih igara na Facebooku kojima se pokušava povećati popularnost profila, a u opasnijoj varijanti ukrasti podaci ili novac korisnika. U ovom slučaju se vjerojatno radi o prvom slučaju jer se od komentatora traži daljnje dijeljenje te objave, zaključuje Faktograf

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:27