StoryEditorOCM
Hrvatskaprošlo je 14 godina

Džungla usred grada: auti slijeću, vrtom gmižu zmije... Bivši gradonačelnik otkupio pola kuće za cestu, novi odustaje

Piše Dora Koretić/JL
7. listopada 2023. - 07:50

Prava je to mala džungla usred Knežije, nerijetko se tu dogodi i kakva prometna nesreća, a susjedi strahuju da vrtom sada moguće već i gmižu zmije.

I tako punih 14 godina otkako je Grad Zagreb, u ime realizacije projekta Šarengradska - jug, od tadašnjih vlasnika kupio kuću u zagrebačkoj Ulici fra Luje Maruna 2.

Točnije je zapravo reći pola kuće, jer je riječ o takozvanom dupleksu, dvojnom objektu koji se proteže na kućne brojeve 2 i 4, koji je povezan zajedničkim serklažom, a gradio se kao jedinstveni objekt koji je potom razdijeljen između dvije familije, piše Jutarnji.hr.

Kako je riječ o području kojim je prema tadašnjem urbanističkom planu uređenja trebala proći cesta, produžetak Šarengradske ulice i spoj na budući, ali nikad realiziran Jarunski most, Grad je 2009. godine počeo otkupljivati nekretnine i zemljišta na ovoj trasi, što je završilo samo - na jednoj nekretnini.

"Gledajte, čim su oni kupili objekt na broju 2, mi smo se javili Gradu i ponudili da kupe i naš dio te da ponude neki iznos jer je riječ o dvojnom objektu, ali iz Grada su nas glatko odbili i rekli da nisu zainteresirani. Osim toga, zemlja na području dvorišta je rasparcelirana na čudan način, tako da je ostao jedan komad koji ne pripada kući. Ukratko, nikome nije bilo jasno kako su susjedi uspjeli to prodati Gradu, a cijela priča stala je na tom jednom objektu", ispričala nam je susjeda koja je željela ostati anonimna.

Obitelj koja je živjela na broju dva preko noći se iselila i napustila kuću, a nekretnina tlocrtne površine od 55 kvadrata ostala zjapiti prazna narednih 14 godina.

image

Kuća u Ulici fra Luje Maruna 2

Cropix

"Nikad ovdje nikoga iz Grada nismo vidjeli, a uredilo se možda jednom, nakon što sam slala fotografije u gradski ured i molila ih da malo urede prostor koji je u njihovu vlasništvu", rekla nam je susjeda Đurđa Vađunec, koja je svoje sugrađane nedavno na ovaj objekt podsjetila i u grupi na društvenim mrežama posvećenoj Knežiji.

"Sramota kako se prema tome odnose, a riječ je bila o nekad lijepoj kući. Dvorište je potpuno obraslo, a stanari sami povremeno dolaze obrezati grmlje jer se ono širi na ulicu i smeta vozačima. Što je Gradu trebala ova nekretnina i zašto nikad niti jednom drugom vlasniku nisu ponudili otkup, nije nam jasno", rekla nam je Đurđa Vađunec.

Ona zajedno sa svim drugim susjedima već nekoliko desetaka godina, koliko je bio aktualan projekt Šarengradska - jug, živi na trasi na kojoj je predviđen otkup nekretnina i njihovo rušenje, a stanarima je sve ove godine, kaže, bila zabranjena bilo kakva nadogradnja objekata, izuzev nekakvih manjih uređenja.

Osim toga, nekretnine im nisu imale veliku tržišnu vrijednost jer bi teško bilo naći investitora zainteresiranog platiti tržišnu cijenu za objekt kojem je sudbina rušenje, a Grad istovremeno nije pokazivao interes za njihov otkup, izuzev misterija kuće u Fra Luje Maruna 2.

Prema podacima iz zemljišnih knjiga, Grad je kupoprodajni ugovor za ovu nekretninu sklopio u veljači 2009. godine, no nigdje u Službenom glasniku Grada nismo uspjeli pronaći zaključak o kupoprodaji, niti bilo kakve informacije o prijašnjoj vlasnici objekta.

Ironično, jedino što smo uspjeli pronaći jest da je Grad 2015. godine, u sklopu javne nabave, predvidio nabavu usluge uklanjanja kuće u Ulici fra Luje Maruna 2 - neovisno o tome što je riječ o dupleksu i što u ostatku objekta netko živi - no do rušenja nikad nije došlo.

Osim toga, iz Grada nažalost nismo dobili niti odgovor na pitanje iz kojeg je razloga na području trase produžene Šarengradske ulice kupljena samo polovica kuće, koliko je iznosila kupoprodajna cijena, zašto su odbili kupiti i ostatak objekta, a posebno zašto se nikad nije dogodio otkup ostalih nekretnina na trasi, iako je bilo zainteresiranih za prodaju?

image

Kuća u Ulici fra Luje Maruna 2

Cropix

U međuvremenu su se, međutim, promijenile i okolnosti oko projekta Šarengradske.

Naime, gradonačelnik Tomislav Tomašević krajem rujna izvan snage je stavio četiri urbanistička plana uređenja: Savski park - istok, Savski park - zapad, Savska Šarengradska - sjever i Savska Šarengradska - jug, ocijenivši ih osobito problematičnima, s lošim i nepopravljivim rješenjima.

Što to znači za stanare na trasi buduće ceste zasad je nejasno, osim što su točne sumnje mnogih od njih da realizaciju tog projekta neće doživjeti.

"Da, evo to smo nedavno saznali, ali što to točno znači za našu situaciju, ne znamo. Zgrada u kojoj ja imam stan također je na trasi buduće ceste, ali nikad nam nitko ništa nije nudio, iako smo svi znali da je Grad kupio objekt u Luje Maruna. Ja svoj objekt nikad nisam nudila na prodaju", ispričala nam je jedna susjeda, napomenuvši da joj je žao što je kuća u gradskom vlasništvu propala jer je bila riječ o lijepom objektu.

"Iznutra je također bila lijepo uređena, ali sada nažalost već godina zjapi prazna, što je zbilja šteta. Moglo ju se nekako staviti u funkciju", požalila se jedna susjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:51