stdClass Object ( [id] => 532159 [title] => Dubravka Jurlina Alibegović: Svi se kunu u decentralizaciju, a gradovi i općine sve su nesamostalniji u usporedbi sa Zagrebom [alias] => dubravka-jurlina-alibegovic-svi-se-kunu-u-decentralizaciju-a-gradovi-i-opcine-sve-su-nesamostalniji-u-usporedbi-sa-zagrebom [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Decentralizacija je česta riječ u hrvatskom političkom rječniku. Ta riječ dobro zvuči u zemlji koja ima ukupno 576 jedinica lokalne i područne (regionalne samouprave). Političari je osobito koriste u predizbornim kampanjama, ali nerijetko i za vrijeme mandata jer treba biračima poslati poruku da nisu odustali od decentralizacije. A to obećanje uvijek padne na dobro tlo kad se zna da je u Republici Hrvatskoj ustrojeno 428 općina, 127 gradova i 20 županija. Grad Zagreb, kao glavni grad Republike Hrvatske, ima poseban status grada i županije.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sve češće upozorava na potrebu decentralizacije, kako fiskalne tako i funkcionalne radi ravnomjernijeg razvoja zemlje. Andrej Plenković, predsjednik hrvatske Vlade i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u planove Vlade, između ostalih prioriteta, uvrstio je i decentralizaciju, što je naglasio i za vrijeme nedavnog boravka u Strasbourgu.

I aktualni ministar uprave, HDZ-ov Lovro Kuščević prilikom stupanja na dužnost u lipnju 2017. naveo je da će misao vodilja u njegovu budućem radu biti decentralizacija, kako funkcionalna, tako i fiskalna. Ministar uprave, koji je u svojoj karijeri od 2005. do 2016. bio načelnik općine Nerežišća, u prvom je ovogodišnjem intervjuu Hini početkom siječnja 2018. kao ključne zadatke izdvojio digitalizaciju, decentralizaciju, racionalizaciju...

I dok se iz godine u godinu govori o potrebi decentralizacije i ne uvijek samo od strane političara jer i struka na to ukazuje, kolika je zapravo fiskalna samostalnost lokalne samouprave?

Spuštanje financija na gradove

Spektar Slobodne Dalmacije u prilici je predstaviti prve rezultate istraživanja koje je provela dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović s Ekonomskog instituta, Zagreb kao voditeljica projekta čiji je cilj bilo mjerenje i komparativna analiza fiskalne autonomije velikih gradova u tri zemlje jugoistočne Europe: Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini te utvrđivanje u kojoj mjeri fiskalna autonomija utječe na pametni lokalni razvoj.

 

Uvažena znanstvenica i stručnjakinja za javnu upravu, lokalne javne financije, fiskalne odnose među razinama javne vlasti, kao i lokalni i regionalni razvoj, dr. sc. Jurlina Alibegović izračunala je indeks fiskalne samostalnosti (autonomije) gradova od 2002. do 2016. godine.

Razina samostalnosti lokalne i regionalne samouprave u nekoj zemlji mjeri se s nekoliko kriterija, a prvi među njima je upravo fiskalna samostalnost, koja pokazuje koliko je lokalna samouprava samostalna u oporezivanju stanovništva koje živi na tom području.

– Svi znamo da zadnjih mjeseci znanstvena i akademska zajednica intenzivno istupa u javnosti s argumentacijom o nužnosti decentralizacije u Hrvatskoj, odnosno, o potrebi da se dio javnih poslova i financija prenese s državne razine na gradove. Za iznošenje dodatnih argumenata u prilog daljnjoj decentralizaciji, potrebno je razumjeti postojeće stanje u podjeli javnih poslova i sredstava te izmjeriti sadašnju razinu fiskalne samostalnosti (autonomije), prije svega, gradova. Takva analiza će dati osnovicu za sagledavanje budućeg poželjnog stanja u podjeli odgovornosti za javne funkcije i za njihovo financiranje – ističe dr. sc. Jurlina Alibegović na početku našeg razgovora.

Dodaje kako je očekivani rezultat izračunavanje indeksa fiskalne autonomije hrvatskih gradova od 2002. do 2016. godine, a provedeno istraživanje jedno je od prvih mjerenja fiskalne autonomije velikih gradova u tri zemlje u usporedbi s ostalim lokalnim jedinicama.

– Indeks fiskalne autonomije grada definiramo kao sposobnost grada da utvrđuje porezne stope i porezne osnovice bez vanjskog utjecaja, kako bi samostalno odredio kako potrošiti te prihode, kao i sposobnost pružanja razine usluga koje zahtijevaju građani koji žive u gradu – pojašnjava dr. sc. Jurlina Alibegović, koja je bila i ministrica uprave u Vladi Tihomira Oreškovića tijekom 2016. godine.

Ovisnost o potporama

Nadalje, kazuje kako je niz argumenata koji govore u prilog povećanju fiskalne autonomije gradova, ali ima i nekih negativnih strana.

– Fiskalna samostalnost potiče na veću odgovornost lokalnih političara jer lobiranje središnje vlasti za dobivanje potpora može dovesti do toga da lokalni političari donose odluke o dodjeli javnih sredstava koje nemaju veze s ekonomskom učinkovitošću. Ovisnost o potporama dovela bi gradove do neučinkovite javne potrošnje ili drugim riječima do rasipanja javnih sredstava.

Negativne strane jačanja fiskalne samostalnosti gradova su posljedice koje dolaze zbog potencijalne migracije faktora proizvodnje zbog porezne konkurencije, opasnosti od velikih administrativnih troškova i složenosti sustava – obrazlaže naša sugovornica.

 

Kazuje kako je u istraživanju slijedila razvijenu metodologiju mjerenja indeksa lokalne autonomije, koji je razvio Ladner et al. (2015). Razlog je usporedba fiskalne autonomije hrvatskih gradova s drugim gradovima. Metodologija istraživanja se temelji na korištenju raspoloživih podataka o izvršenju lokalnih proračuna od 2002. do 2016., koje objavljuje Ministarstvo financija te na klasifikaciji proračunskih prihoda prema OECD sustavu klasifikacije koji ispituje u kojoj su mjeri hrvatski gradovi samostalni u ostvarivanju prihoda na temelju zakonom definiranih mogućnosti samostalnog uvođenja poreza.

– Bavila sam se isključivo utvrđivanjem samostalnosti gradova kod poreznih oblika kod kojih gradovi samostalno utvrđuju osnovice i stope poreza (porez na korištenje javnih površina) i kod onih lokalnih poreza kod kojih stope i osnovice utvrđuju gradovi u granicama koji je odredila središnja država (npr. porez i prirez porezu na dohodak). Nisam se bavila mjerenjem fiskalne samostalnosti gradova u određivanju obilježja i značaja financijskih pomoći niti samostalnosti u zaduživanju. Također, nisam se bavila istraživanjem drugih dimenzija autonomije gradova, odnosno, samostalnosti u obuhvatu nadležnosti u pružanju javnih usluga, organizacijske samostalnosti i ostalih aspekata samostalnosti gradova – pojašnjava dr. sc. Jurlina Alibegović.

Obrazlaže nadalje da OECD-ova metodologija koju je koristila, definira šest vrsta poreznih prihoda gradova.

– Prva je vrsta poreznih prihoda (a) gdje gradovi mogu u potpunosti sami određivati porezne stope i osnovice lokalnih poreza. Druga je vrsta (b) gdje gradovi sami određuju porezne stope (u potpunosti ili ograničeno). Treća je vrsta (c) gdje gradovi sami određuju porezne osnovice. Četvrta je vrsta (d) gdje se porezni prihodi dijele između središnje države i gradova (i ostalih jedinica lokalne samouprave), a ima četiri podvrste: (d.1) gdje grad određuje raspodjelu prihoda, (d.2) gdje grad sudjeluje u odluci o određivanju raspodjele prihoda, (d.3) gdje raspodjelu prihoda određuje središnja država, nekoliko puta godišnje i (d.4) gdje raspodjelu prihoda jednom godišnje određuje središnja država. Peta je vrsta (e) gdje središnja država određuje poreznu osnovicu i poreznu stopu i šesta vrsta (f) označava porezne prihode koji ne pripadaju gradu – kaže nam dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović.

Zagreb ispred svih ostalih

Njezino istraživanje pokazalo je da je indeks fiskalne autonomije Grada Zagreba veći od svih ostalih gradova zajedno. Naime, indeks fiskalne autonomije Zagreba bio je 2002. godine 16,9, a svih gradova kad se izuzme Zagreb 14,5.

Kad se gledaju svi gradovi ukupno taj indeks je 31,4 dok je 2016. bio 41,4. Istodobno, u 2016. zagrebački indeks je 21,6, a svih gradova bez Zagreba 19,8. Inače, u ovom razdoblju, Grad Zagreb je najniži indeks imao 2006. godine (13,6), a najviši 2013. (29,9)

 

– Usprkos ograničenoj fiskalnoj samostalnosti, Zagreb kao i svi ostali gradovi ima zakonsku mogućnost utvrđivanja osnovice i stope samo poreza na korištenje javnih površina. Stoga podaci o visini zagrebačkog indeksa fiskalne autonomije ukazuju na činjenicu da mu njegovi porezni prihodi u usporedbi s drugim gradovima osiguravaju izdašno financiranje javnih poslova. To je rezultat visoke stope prireza porezu na dohodak, te koncentracije poduzeća i stanovnika u glavnom gradu. Istodobno, bilo kakva promjena u poreznom sustavu donijet će promjene u visini prikupljenih poreznih prihoda u blagajni svakog grada – komentira dr. sc. Jurlina Alibegović.

Donosimo i indekse fiskalne autonomije za središta četiriju dalmatinskih županija – Split, Zadar, Šibenik i Dubrovnik, ali i Grad Supetar kao primjer manjeg grada. Indeks fiskalne autonomije Grada Splita u 2002. godini bio je 1,50, Dubrovnika 0,51, Zadra 0,50 i Šibenika 0,32, a Supetra 0,02. U 2016. godini taj indeks za Split iznosio je 1,90, Zadar 0,77, Dubrovnik 0,70, Šibenik 0,37, te Supetar 0,04.

– Indeks fiskalne autonomije u Splitu tri puta je veći od onoga u Zadru i Dubrovniku, a pet puta veći od šibenskog. To znači da se u Splitu, uz istu razinu fiskalne autonomije, zbog ostvarivanja više poreznih prihoda može osigurati viša razina javnih usluga od onih u ostalim dalmatinskim gradovima. I u tim gradovima će bilo kakva promjena u postojećim porezima utjecati na ostvarivanje prihoda u gradskim blagajnama. Supetar je primjer minijaturnoga grada (4074 stanovnika) koji se nalazi na začelju na ljestvici gradova poredanih prema indeksu fiskalne autonomije. Supetar i još 21 grad imaju indeks fiskalne autonomije 0,02, što drugim riječima govori o izrazito ograničenoj fiskalnoj autonomiji u praksi. Ona stanovnicima Supetra ne može omogućiti da se oporezivanjem stanovništva izdašno financiraju njihove javne potrebe – kaže naša sugovornica.

Samo petina prihoda od vlastitih prihoda

U prvom broju Analiza Ministarstva uprave, koje je pokrenula za vrijeme svog mandata 2016., Dubravka Jurlina Alibegović je zajedno s tadašnjim pomoćnikom ministrice Borisom Miloševićem, obradila područje samostalnosti lokalnih jednica.

- Financijska samostalnost je mjera koja pokazuje koji udio u ukupnim prihodima lokalne samouprave čine prihodi iz vlastitih izvora (lokalni porezi, pristojbe, naknade) pri čemu financijska samostalnost može biti jako ograničena u slučaju kada vlastiti prihodi čine manje od 10 posto ukupnih prihoda, ograničena kada je taj udio od 10 do 25 posto, manje ograničena kada vlastiti prihodi čine od 25 do 50 posto ukupnih prihoda i neznatno ograničena kada vlastiti prihodi sudjeluju s više od 50 posto u ukupnim prihodima lokalne samouprave. U Hrvatskoj lokalne jedinice ostvaruju samo 19,5 posto ukupnih prihoda od vlastitih (poreznih i neporeznih) prihoda, što ih svrstava u kategoriju lokalnih jedinica ograničene financijske samostalnosti – naveli su u tim Analizama.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Indeks fiskalne autonomije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-02-20 01:25:02 [created_by] => 3159 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-02-20 18:22:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-02-20 07:54:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6561 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2018/02/20/Spektar/9556537.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1278" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4544565 Threads: 2 Questions: 149064233 Slow queries: 63586 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4432476 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/dubravka-jurlina-alibegovic-svi-se-kunu-u-decentralizaciju-a-gradovi-i-opcine-sve-su-nesamostalniji-u-usporedbi-sa-zagrebom-532159 [printLink] => /vijesti/hrvatska/dubravka-jurlina-alibegovic-svi-se-kunu-u-decentralizaciju-a-gradovi-i-opcine-sve-su-nesamostalniji-u-usporedbi-sa-zagrebom-532159?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 223456 [name] => decentralizacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => decentralizacija [link] => /tag/decentralizacija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 236155 [name] => Dubravka Jurlina Alibegović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dubravka-jurlina-alibegovic [link] => /tag/dubravka-jurlina-alibegovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Indeks fiskalne autonomije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dubravka Jurlina Alibegović: Svi se kunu u decentralizaciju, a gradovi i općine sve su nesamostalniji u usporedbi sa Zagrebom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3159 [name] => Ljubica Vuko [username] => ljubica-vuko [email] => ljubica-vuko@sd.hr [password] => $2y$10$7h7iiOmOiwOWu35WisD.MOV5YXqRATYvbBNb08qdrh.QzMlnTl1cq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ljubica-vuko-3159 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1677 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/49c96b20f2494a7ca66cd56476d02f61?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/02/20/Spektar/9556537.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/02/20/Spektar/9556537.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Decentralizacija je česta riječ u hrvatskom političkom rječniku. Ta riječ dobro zvuči u zemlji koja ima ukupno 576 jedinica lokalne i područne (regionalne samouprave). Političari je osobito koriste u predizbornim kampanjama, ali nerijetko i za vrijeme mandata jer treba biračima poslati poruku da nisu odustali od decentralizacije. A to obećanje uvijek padne na dobro tlo kad se zna da je u Republici Hrvatskoj ustrojeno 428 općina, 127 gradova i 20 županija. Grad Zagreb, kao glavni grad Republike Hrvatske, ima poseban status grada i županije.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sve češće upozorava na potrebu decentralizacije, kako fiskalne tako i funkcionalne radi ravnomjernijeg razvoja zemlje. Andrej Plenković, predsjednik hrvatske Vlade i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u planove Vlade, između ostalih prioriteta, uvrstio je i decentralizaciju, što je naglasio i za vrijeme nedavnog boravka u Strasbourgu.

I aktualni ministar uprave, HDZ-ov Lovro Kuščević prilikom stupanja na dužnost u lipnju 2017. naveo je da će misao vodilja u njegovu budućem radu biti decentralizacija, kako funkcionalna, tako i fiskalna. Ministar uprave, koji je u svojoj karijeri od 2005. do 2016. bio načelnik općine Nerežišća, u prvom je ovogodišnjem intervjuu Hini početkom siječnja 2018. kao ključne zadatke izdvojio digitalizaciju, decentralizaciju, racionalizaciju...

I dok se iz godine u godinu govori o potrebi decentralizacije i ne uvijek samo od strane političara jer i struka na to ukazuje, kolika je zapravo fiskalna samostalnost lokalne samouprave?

Spuštanje financija na gradove

Spektar Slobodne Dalmacije u prilici je predstaviti prve rezultate istraživanja koje je provela dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović s Ekonomskog instituta, Zagreb kao voditeljica projekta čiji je cilj bilo mjerenje i komparativna analiza fiskalne autonomije velikih gradova u tri zemlje jugoistočne Europe: Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini te utvrđivanje u kojoj mjeri fiskalna autonomija utječe na pametni lokalni razvoj.

 

Uvažena znanstvenica i stručnjakinja za javnu upravu, lokalne javne financije, fiskalne odnose među razinama javne vlasti, kao i lokalni i regionalni razvoj, dr. sc. Jurlina Alibegović izračunala je indeks fiskalne samostalnosti (autonomije) gradova od 2002. do 2016. godine.

Razina samostalnosti lokalne i regionalne samouprave u nekoj zemlji mjeri se s nekoliko kriterija, a prvi među njima je upravo fiskalna samostalnost, koja pokazuje koliko je lokalna samouprava samostalna u oporezivanju stanovništva koje živi na tom području.

– Svi znamo da zadnjih mjeseci znanstvena i akademska zajednica intenzivno istupa u javnosti s argumentacijom o nužnosti decentralizacije u Hrvatskoj, odnosno, o potrebi da se dio javnih poslova i financija prenese s državne razine na gradove. Za iznošenje dodatnih argumenata u prilog daljnjoj decentralizaciji, potrebno je razumjeti postojeće stanje u podjeli javnih poslova i sredstava te izmjeriti sadašnju razinu fiskalne samostalnosti (autonomije), prije svega, gradova. Takva analiza će dati osnovicu za sagledavanje budućeg poželjnog stanja u podjeli odgovornosti za javne funkcije i za njihovo financiranje – ističe dr. sc. Jurlina Alibegović na početku našeg razgovora.

Dodaje kako je očekivani rezultat izračunavanje indeksa fiskalne autonomije hrvatskih gradova od 2002. do 2016. godine, a provedeno istraživanje jedno je od prvih mjerenja fiskalne autonomije velikih gradova u tri zemlje u usporedbi s ostalim lokalnim jedinicama.

– Indeks fiskalne autonomije grada definiramo kao sposobnost grada da utvrđuje porezne stope i porezne osnovice bez vanjskog utjecaja, kako bi samostalno odredio kako potrošiti te prihode, kao i sposobnost pružanja razine usluga koje zahtijevaju građani koji žive u gradu – pojašnjava dr. sc. Jurlina Alibegović, koja je bila i ministrica uprave u Vladi Tihomira Oreškovića tijekom 2016. godine.

Ovisnost o potporama

Nadalje, kazuje kako je niz argumenata koji govore u prilog povećanju fiskalne autonomije gradova, ali ima i nekih negativnih strana.

– Fiskalna samostalnost potiče na veću odgovornost lokalnih političara jer lobiranje središnje vlasti za dobivanje potpora može dovesti do toga da lokalni političari donose odluke o dodjeli javnih sredstava koje nemaju veze s ekonomskom učinkovitošću. Ovisnost o potporama dovela bi gradove do neučinkovite javne potrošnje ili drugim riječima do rasipanja javnih sredstava.

Negativne strane jačanja fiskalne samostalnosti gradova su posljedice koje dolaze zbog potencijalne migracije faktora proizvodnje zbog porezne konkurencije, opasnosti od velikih administrativnih troškova i složenosti sustava – obrazlaže naša sugovornica.

 

Kazuje kako je u istraživanju slijedila razvijenu metodologiju mjerenja indeksa lokalne autonomije, koji je razvio Ladner et al. (2015). Razlog je usporedba fiskalne autonomije hrvatskih gradova s drugim gradovima. Metodologija istraživanja se temelji na korištenju raspoloživih podataka o izvršenju lokalnih proračuna od 2002. do 2016., koje objavljuje Ministarstvo financija te na klasifikaciji proračunskih prihoda prema OECD sustavu klasifikacije koji ispituje u kojoj su mjeri hrvatski gradovi samostalni u ostvarivanju prihoda na temelju zakonom definiranih mogućnosti samostalnog uvođenja poreza.

– Bavila sam se isključivo utvrđivanjem samostalnosti gradova kod poreznih oblika kod kojih gradovi samostalno utvrđuju osnovice i stope poreza (porez na korištenje javnih površina) i kod onih lokalnih poreza kod kojih stope i osnovice utvrđuju gradovi u granicama koji je odredila središnja država (npr. porez i prirez porezu na dohodak). Nisam se bavila mjerenjem fiskalne samostalnosti gradova u određivanju obilježja i značaja financijskih pomoći niti samostalnosti u zaduživanju. Također, nisam se bavila istraživanjem drugih dimenzija autonomije gradova, odnosno, samostalnosti u obuhvatu nadležnosti u pružanju javnih usluga, organizacijske samostalnosti i ostalih aspekata samostalnosti gradova – pojašnjava dr. sc. Jurlina Alibegović.

Obrazlaže nadalje da OECD-ova metodologija koju je koristila, definira šest vrsta poreznih prihoda gradova.

– Prva je vrsta poreznih prihoda (a) gdje gradovi mogu u potpunosti sami određivati porezne stope i osnovice lokalnih poreza. Druga je vrsta (b) gdje gradovi sami određuju porezne stope (u potpunosti ili ograničeno). Treća je vrsta (c) gdje gradovi sami određuju porezne osnovice. Četvrta je vrsta (d) gdje se porezni prihodi dijele između središnje države i gradova (i ostalih jedinica lokalne samouprave), a ima četiri podvrste: (d.1) gdje grad određuje raspodjelu prihoda, (d.2) gdje grad sudjeluje u odluci o određivanju raspodjele prihoda, (d.3) gdje raspodjelu prihoda određuje središnja država, nekoliko puta godišnje i (d.4) gdje raspodjelu prihoda jednom godišnje određuje središnja država. Peta je vrsta (e) gdje središnja država određuje poreznu osnovicu i poreznu stopu i šesta vrsta (f) označava porezne prihode koji ne pripadaju gradu – kaže nam dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović.

Zagreb ispred svih ostalih

Njezino istraživanje pokazalo je da je indeks fiskalne autonomije Grada Zagreba veći od svih ostalih gradova zajedno. Naime, indeks fiskalne autonomije Zagreba bio je 2002. godine 16,9, a svih gradova kad se izuzme Zagreb 14,5.

Kad se gledaju svi gradovi ukupno taj indeks je 31,4 dok je 2016. bio 41,4. Istodobno, u 2016. zagrebački indeks je 21,6, a svih gradova bez Zagreba 19,8. Inače, u ovom razdoblju, Grad Zagreb je najniži indeks imao 2006. godine (13,6), a najviši 2013. (29,9)

 

– Usprkos ograničenoj fiskalnoj samostalnosti, Zagreb kao i svi ostali gradovi ima zakonsku mogućnost utvrđivanja osnovice i stope samo poreza na korištenje javnih površina. Stoga podaci o visini zagrebačkog indeksa fiskalne autonomije ukazuju na činjenicu da mu njegovi porezni prihodi u usporedbi s drugim gradovima osiguravaju izdašno financiranje javnih poslova. To je rezultat visoke stope prireza porezu na dohodak, te koncentracije poduzeća i stanovnika u glavnom gradu. Istodobno, bilo kakva promjena u poreznom sustavu donijet će promjene u visini prikupljenih poreznih prihoda u blagajni svakog grada – komentira dr. sc. Jurlina Alibegović.

Donosimo i indekse fiskalne autonomije za središta četiriju dalmatinskih županija – Split, Zadar, Šibenik i Dubrovnik, ali i Grad Supetar kao primjer manjeg grada. Indeks fiskalne autonomije Grada Splita u 2002. godini bio je 1,50, Dubrovnika 0,51, Zadra 0,50 i Šibenika 0,32, a Supetra 0,02. U 2016. godini taj indeks za Split iznosio je 1,90, Zadar 0,77, Dubrovnik 0,70, Šibenik 0,37, te Supetar 0,04.

– Indeks fiskalne autonomije u Splitu tri puta je veći od onoga u Zadru i Dubrovniku, a pet puta veći od šibenskog. To znači da se u Splitu, uz istu razinu fiskalne autonomije, zbog ostvarivanja više poreznih prihoda može osigurati viša razina javnih usluga od onih u ostalim dalmatinskim gradovima. I u tim gradovima će bilo kakva promjena u postojećim porezima utjecati na ostvarivanje prihoda u gradskim blagajnama. Supetar je primjer minijaturnoga grada (4074 stanovnika) koji se nalazi na začelju na ljestvici gradova poredanih prema indeksu fiskalne autonomije. Supetar i još 21 grad imaju indeks fiskalne autonomije 0,02, što drugim riječima govori o izrazito ograničenoj fiskalnoj autonomiji u praksi. Ona stanovnicima Supetra ne može omogućiti da se oporezivanjem stanovništva izdašno financiraju njihove javne potrebe – kaže naša sugovornica.

Samo petina prihoda od vlastitih prihoda

U prvom broju Analiza Ministarstva uprave, koje je pokrenula za vrijeme svog mandata 2016., Dubravka Jurlina Alibegović je zajedno s tadašnjim pomoćnikom ministrice Borisom Miloševićem, obradila područje samostalnosti lokalnih jednica.

- Financijska samostalnost je mjera koja pokazuje koji udio u ukupnim prihodima lokalne samouprave čine prihodi iz vlastitih izvora (lokalni porezi, pristojbe, naknade) pri čemu financijska samostalnost može biti jako ograničena u slučaju kada vlastiti prihodi čine manje od 10 posto ukupnih prihoda, ograničena kada je taj udio od 10 do 25 posto, manje ograničena kada vlastiti prihodi čine od 25 do 50 posto ukupnih prihoda i neznatno ograničena kada vlastiti prihodi sudjeluju s više od 50 posto u ukupnim prihodima lokalne samouprave. U Hrvatskoj lokalne jedinice ostvaruju samo 19,5 posto ukupnih prihoda od vlastitih (poreznih i neporeznih) prihoda, što ih svrstava u kategoriju lokalnih jedinica ograničene financijske samostalnosti – naveli su u tim Analizama.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/dubravka-jurlina-alibegovic-svi-se-kunu-u-decentralizaciju-a-gradovi-i-opcine-sve-su-nesamostalniji-u-usporedbi-sa-zagrebom-532159 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b026130ca939da1576a091b0f16e52ee8c2907e2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dubravka+Jurlina+Alibegovi%C4%87%3A+Svi+se+kunu+u+decentralizaciju%2C+a+gradovi+i+op%C4%87ine+sve+su+nesamostalniji+u+usporedbi+sa+Zagrebom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdubravka-jurlina-alibegovic-svi-se-kunu-u-decentralizaciju-a-gradovi-i-opcine-sve-su-nesamostalniji-u-usporedbi-sa-zagrebom-532159 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdubravka-jurlina-alibegovic-svi-se-kunu-u-decentralizaciju-a-gradovi-i-opcine-sve-su-nesamostalniji-u-usporedbi-sa-zagrebom-532159 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Indeks fiskalne autonomije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaIndeks fiskalne autonomije

Dubravka Jurlina Alibegović: Svi se kunu u decentralizaciju, a gradovi i općine sve su nesamostalniji u usporedbi sa Zagrebom

20. veljače 2018. - 08:54

Decentralizacija je česta riječ u hrvatskom političkom rječniku. Ta riječ dobro zvuči u zemlji koja ima ukupno 576 jedinica lokalne i područne (regionalne samouprave). Političari je osobito koriste u predizbornim kampanjama, ali nerijetko i za vrijeme mandata jer treba biračima poslati poruku da nisu odustali od decentralizacije. A to obećanje uvijek padne na dobro tlo kad se zna da je u Republici Hrvatskoj ustrojeno 428 općina, 127 gradova i 20 županija. Grad Zagreb, kao glavni grad Republike Hrvatske, ima poseban status grada i županije.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sve češće upozorava na potrebu decentralizacije, kako fiskalne tako i funkcionalne radi ravnomjernijeg razvoja zemlje. Andrej Plenković, predsjednik hrvatske Vlade i predsjednik Hrvatske...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 18:50