StoryEditorOCM
Hrvatskazahladnjenje

DHMZ izdao posebno priopćenje, babljem ljetu je kraj, za vikend stiže velika promjena vremena

Piše VIJESTI SD
13. listopada 2023. - 19:52

Nakon vrlo toplog rujna i listopada već se danima najavljuje dolazak promjene vremena i kraj babljeg ljeta, a da je tomu tako u petak je potvrdio DHMZ. 

"Nakon iznadprosječnog rujna, i listopad je do sada bio topliji od prosjeka. Dapače, u nekim su gradovima zabilježene i nove rekordne vrijednosti za najvišu listopadsku temperaturu. Iako bi neki voljeli da toplina potraje još neko vrijeme, u nedjelju (15. Listopada 2023.) stiže izražena promjena vremena i zahladnjenje.

Frontalni sustav povezan s ciklonom nad Skandinavijom stići će do zapada Hrvatske u noći na nedjelju te se, zbog jačanja anticiklone sa sjeverozapada, glavninom već početkom ponedjeljka premjestiti preko nas dalje na istok. S prolaskom fronte pritjecat će zamjetno hladniji zrak.

Stiže i kiša

Uz naoblačenje stići će i kiša koja će najprije zahvatiti zapadne krajeve Hrvatske, a tek u noći na ponedjeljak stići i do krajnjeg juga. Lokalno će pritom biti obilnije oborine. Najizglednija je u gorskim krajevima, dijelu središnje Hrvatske te na sjevernom Jadranu gdje su mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom.

Temperatura zraka u većini krajeva bit će osjetno niža nego u subotu. Osjećaju hladnijeg vremena dodatno će doprinijeti umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar na kopnu, te jaka do olujna bura na moru.

Uz jačanje anticiklone već će ponedjeljak biti sunčaniji i u mnogim dijelovima Hrvatske manje vjetrovit, no zbog zadržavanja vlage u blizini naših krajeva ne i posve stabilan.

Krećete li u nedjelju na put ili planirate aktivnosti na otvorenom svakako pratite prognoze i upozorenja DHMZ-a", poručili su. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 14:23