StoryEditorOCM
Hrvatskaidemo na izbore

Danas se raspušta Sabor: ‘Građani nam daju mršavu dvojku. Došlo je vrijeme da se rastanemo i ne ponovilo se...‘

Piše Vijesti SD
14. ožujka 2024. - 10:04

Danas se raspušta Sabor uoči skorašnjih izbora o čijem će datumu odlučiti predsjednik države Zoran Milanović.

Posljednji radni dan zastupnici će glasati o lex AP, kontroverznim izmjenama Kaznenog zakona kojim femicid i rodno uvjetovanje ubojstvo žene postaju kaznena djela, ali istodobno se kaznenim djelom proglašava i neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidnih ili dokaznih radnji u kaznenim postupcima. Sporna odredba o curenju podataka okupira javni prostor već neko vrijeme pa oporba napada vladajuće da je ovo udar na medije i zviždače, a zbog ovih kritika tekst izmjena zakona prošao je i izmjene kojima su novinari isključeni s popisa onih koji mogu biti odgovorni za ovo kazneno djelo.

Socijaldemokrat Davorko Vidović rekao je da će zadnje minute koje su mu ostale za obraćanje u Saboru iskoristiti za ispriku i zahvalu. U ime najvećeg saborskog kluba ispričao se za sve što je napravljeno, a nije trebalo biti, za ono što su napravili, a mogli su bolje i za ono što nisu učinili, a građani su to od njih očekivali

image
Damjan Tadic/Cropix

"Hrvatska zaslužuje bolje. Dragi građani, pridružite nam se na prosvjedima 22. ožujka i potom izađite na izbore", poručila je SDP-ova Andreja Marić.

U zadnjoj raspravi prije raspuštanja, oporba je sinoć ponavljala optužbe koje je na HDZ-ov račun iznosila i proteklih mjeseci i godina, prije svega one o korupciji, iseljavanju, inflaciji, uvjeravajući kako će građani na izborima dati povjerenje njoj. Za raspuštanje Sabora potrebni su glasovi 76 zastupnika, no s obzirom da su raspuštanje tražili klubovi saborske većine, to je sasvim izvjesno.

"Naša je zemlja umorna od neprestanih afera, od vlasti koja vodi samo računa o svojim interesima, kazala je Marijana Puljak (Centar). Pozvala je građane da izađu na izbore.

"Vrijeme je za izbor HDZ ili Hrvatska. Vrijeme je zaista za Hrvatsku", rekla je. 

Iz HDZ odbacuju oporbene optužbe, pitaju što to ona građanima nudi i odgovaraju – ništa, jedina joj je misija srušiti HDZ s vlasti.

 „Što je više od opozicije obmana i laži, to su nama HDZ-ovcima, izbori sve draži“, uzvratila je Marija Jelkovac (HDZ), uvjeravajući kako će birači znati ocijeniti i oporbu i HDZ.

Davorko Vidović (SD) drži da bi bila „prava blagodat“ i za HDZ da se malo „ohladi“ u oporbi, no da bi, ako bi na njihovo mjesto došli drugi koji bi isto radili, to bio „ćorav posao“.

 Sabina Glasovac (SDP) najavila je kako će SDP, dođe li na vlast, u četiri godine povećati mirovine za 50 posto, u pet godina izgraditi 15 tisuća društvenih stanova, uključiti državu u sufinanciranje ekonomske cijene vrtića za svako dijete itd.

Marija Selak Raspudić (Most) pozvala je HDZ da se ne razbacuje floskulama o bezidejnoj i nekonstruktivnoj oporbi, podsjećajući da je oporba mnogo toga predlagala ali da to nije došlo na raspravu.

„Vi predsjedate Saborom i on je prije svega odraz Vašeg predsjedanja… Vi ste izabrali biti isključivi i stvarati sliku destruktivnog Sabora i oporbe“,  prozvala je predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji joj je uzvratio brojkama.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista poručio je sa saborske govornice da Hrvati zaslužuju puno bolje i da vjeruje da će na izborima prepoznati one koji će biti dobri za Hrvatsku.

"Sabor već godinama dobiva mršavu dvojku od hrvatskih građana. Razlog tome je ovo što ovdje vidimo poluprazna sabornica. Od 151 zastupnika, dnevno je ovdje 15 do 20 ljudi", rekao je i dodao kako bi u privatnoj firmi dobili otkaz oni koji sami sebi napišu ispričnice kako to čine neki saborski zastupnici. 

U tri i pol godine raspravljeno je 60 -ak oporbenih prijedloga, po dva mjesečno, rekao joj je Jandroković.

Na oporbeno ustrajavanje da je glavni državni odvjetnik Ivan Turudić HDZ-ov dečko, iz HDZ-a su uzvratili pitanjem čiji je dečko Peđa Grbin?  Je li on prijatelj sa obiteljima Jakupi i Osmani, uglednim i moćnim obiteljima unutar kriminalnog miljea, na to pitanje nikada nismo dobili odgovor, kazao je Miro Totgergeli. 

 Ustrajavanje na tom odgovoru razljutilo je Andreju Marić (SDP) koja se zapitala čiji je dečko ministar zdravstva Vili Beroš, apostrofirajući pritom probleme u njegovom resoru.

 „Lažete, trkeljate i pričate gluposti“, uzvratila joj je Maja Grba Bujević (HDZ), kojoj je Marić uzvratila da takvim rječnikom dokazuje svoju veličanstvenost, a da zaposlenici u njenoj hitnoj službi traže da se makne zbog nesposobnosti.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 08:31