StoryEditorOCM
Hrvatskaskida li zakon klime

‘Crkla‘ vam je stara klima na fasadi; možete li novu staviti na isto mjesto, ili to zakon ne dopušta? Čeka li vas kazna?

Piše Jadranka Matić
2. rujna 2024. - 13:56
Vanjske jedinice klima uređaja ‘utrpane‘ na balkon na fasadi u Marmontovoj ulici, jednoj od najatraktivnijih u SplituDuje Klarić/Cropix

Sve do objave nacrta Zakona o upravljanju i održavanju zgrada, uobičajeni ovoljetni razgovori o preživljavanju na rekordnim vrućinama u svoja četiri zida svodili su se na kvalitetu klima uređaja i enormnu potrošnju električne energije.

Spomenutim Zakonom, koji uvodi zabranu postavljanja vanjskih jedinica uređaja za hlađenje, grijanje, obnovljive izvore energije, te antenske sustave, suvlasnici su se našli u novom problemu. Naravno, ne svi jer kao i svaki drugi i ovaj Zakon dopušta iznimke, pa se navedeni uređaji mogu postaviti na balkone, lođe ili terase na način da nisu direktno vidljivi s javne površine.

Zakon, međutim, ne kaže što da rade suvlasnici stanova u zgradama koje nemaju ništa od navedenog, a k tomu su im sve četiri strane malo je reći direktno vidljive. U Spli...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:55