StoryEditorOCM
HrvatskaŽIVOT PIŠE ROMANE

Britanac sa ženom i djecom putovao na odmor u Hrvatsku. Jedino njega nisu pustili u avion! Zainatio se, sjeo u auto...

Piše VIJESTI SD
27. kolovoza 2023. - 13:23

Jedan je Britanac bio prisiljen platiti 3000 funti i voziti 1000 milja diljem Europe kako bi se pridružio svojoj obitelji na odmoru u Hrvatskoj nakon što je postao žrtva pravila o putovnicama za koje mnogi ne znaju, a uvedeno je nakon Brexita. Piše to britanski The Sun.

Naime, Peteru Holtu (50) iz Surreya nije dopušteno da se ukrca na let za Hrvatsku jer mu je putovnica "zastarjela", unatoč tome što mu istječe tek sljedeće godine. Naime, EU od 2021. zahtijeva da putovnice ne smiju biti starije od 10 godina.

Unatoč tome što je na let stigao sa suprugom Claire i sinovima, osmogodišnjim Rockyjem i šestogodišnjim blizancima Axelom i Hunterom, samo njemu nije bilo dopušteno da se ukrca.

image

PRIVATNI ALBUM

Peter Holt je rekao da su njegova supruga i djeca bili "u suzama" kad su ga vratili s leta i izveli iz zračne luke 6. kolovoza. S njim je bilo vraćeno još dvoje ljudi, koji su odbijeni zbog istog problema s putovnicom.

Rekao je: "Bio sam iznerviran. Rezervirali smo odmor još u veljači, a tada nije bilo riječi o problemu s putovnicom. Imao sam kartu za ukrcaj, prošao sam pregled torbe, kontrolu putovnice, ali u završnoj su me fazi odbili. Jednostavno, ovo još uvijek nema smisla."

No on je odlučio putovati na drugi način kako bi se pridružio svojoj obitelji na odmoru – vozio je 1102 milje (1773.497 kilometara) u svojem Mini Cooperu od Gatwicka kroz Francusku, Njemačku, Austriju i Sloveniju, prije nego što je konačno stigao u Hrvatsku.

"Kupio sam kartu za prolazak kroz tunel ispod La Manchea i krenuo na put. Ludo je što su i engleski i francuski timovi za graničnu kontrolu na prijelazu prihvatili moju putovnicu, što je dalo dodatni misterij cijeloj priči."

image

g m

Vozio je oko 500 milja prvog dana svojeg putovanja, zaustavivši se u Strasbourgu u Francuskoj u 22 sata u hotelu "Hilton". Zatim je prešao preostalih 608 milja kroz Njemačku, Austriju i Sloveniju, gdje je stigao u 12 sati, da bi se u 20 sati sastao s obitelji u njihovu hotelu u Puli.

Putovanje ga je koštalo dodatnih 3000 funti, povrh njihova ionako skupog putovanja, zbog troškova taksija do zračne luke i natrag (60 funti), kartice za tunel ispod kanala (574 funti), noćenja u hotelu (324 funti) i gotovo 2000 funti troškova goriva.

Peter Holt upozorava druge jer je on, unatoč pravilu, uspio rezervirati let, prijaviti se online, ostaviti svoje torbe i dobiti kartu za ukrcaj prije nego što je bio upozoren. Pa kaže:

image

PRIVATNI ALBUM

"Samo bih volio da me je netko, bilo easyJet bilo Ured za putovnice UK, obavijestio."

Glasnogovornik easyJeta rekao je za Sun Online Travel:

"Nažalost, gospodin Holt nije mogao letjeti za Pulu jer njegova putovnica ne zadovoljava sadašnja pravila valjanosti. EasyJet slijedi pravila o valjanosti putovnice koja su postavila nadležna tijela tamo gdje poslujemo. Podsjećamo kupce da se tijekom rezervacije i prije putovanja trebaju upoznati sa zahtjevima odredišta u koja lete i da je njihova odgovornost da osiguraju valjanu dokumentaciju za putovanje."

image

g m

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:24