stdClass Object ( [id] => 1001796 [title] => Bivša sestra Bernardica otvoreno za ‘Slobodnu‘: Država je nemoćna pred novim drogama. Zašto? Pa pitaje Vladu! [alias] => bivsa-sestra-bernarica-otvoreno-za-slobodnu-drzava-je-nemocna-pred-novim-drogama-zasto-pa-pitaje-vladu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Osnivačica Zajednice “Susret” i utemeljiteljica prve hrvatske komune za liječenje ovisnika o drogama, Bernardica Juretić, bivša je šefica Ureda za droge, ali i ministrica u kratkotrajnoj Vladi Tihomira Oreškovića te je jedna od onih čije ime i karijera automatski sugeriraju borbu protiv posljedica konzumacije ilegalnih droga.

Pitanje ilegalnih droga ovih je dana ponovo u središtu hrvatske javnosti, što Bernardicu Juretić kvalificira kao vrlo aktualnu sugovornicu.

Bili ste prva osoba u nas koja je prije skoro 30 godina otvorila komunu za tretman ovisnika. Što se u tih tri desetljeća, u smislu liječenja ovisnika, promijenilo u nas nabolje, a što nagore?

- Kada sam započela rad s ovisnicima prije gotovo trideset godina, u Hrvatskoj smo imali samo bolničko liječenje ovisnika kroz drug free pristup, a svi koji su htjeli heptanon odlazili su u Beograd. Negdje do 1992. i 1993. godine gotovo na svim psihijatrijskim odjelima mogli su se liječiti i ovisnici. No, uvođenjem supstitucijske terapije, to se promijenilo. Od tada imamo odjele za ovisnosti u Vinogradskoj, Vrapču i Jankomiru.

Paralelno se razvijao nevladin sektor koji je omogućavao psihosocijalni tretman ovisnicima kroz savjetovališta i terapijske zajednice. Osnivanjem zajednice “Susret” bila sam začetnik tog pristupa u Hrvatskoj, što je i vama dobro poznato jer ste pratili naš rad otpočetka. Kroz dvadesetak godina Hrvatska je razvila prepoznatljiv model tretmana ovisnika, najprije o opojnim sredstvima, a poslije i drugim sredstvima ovisnosti.

To je sinergijsko djelovanje institucija i civilnog sektora. Početkom 2000. osnovan je i Vladin Ured za droge, kao koordinacijsko tijelo, a današnja Vlada, umjesto da Ured ojača i pretvori u središnji ured za ovisnosti, kako je struka i preporučivala, pripajaju ga Zavodu za javno zdravstvo. Dakle, mogla bih zaključiti da nas aktualna politika vraća nekoliko desetljeća unatrag, što se ovisnosti tiče.

Bili ste na čelu tog Ureda za droge koji je u međuvremenu zatvoren. Kako uopće tumačite taj potez Vlade?

- Žalim zbog činjenice što je Vlada tim potezom pokazala koliko joj nije stalo do mladih i do problema ovisnosti. Dok se s jedne strane na sva usta spominje demografska obnova, s druge strane se dopušta da nam truju mladost. Osobno nisam bila zadovoljna ustrojem Ureda. Kako se problem ovisnosti povećavao, smatrala sam i smatram i danas da Ured mora biti ustrojen kao središnji ured koji će koordinirati sve vezano za ovisnosti, od prevencije do tretmana. Znam da se to nekima neće svidjeti, ali smo premala zemlja i tako bismo mogli jako dobro koordinirati rješavanje problema ovisnosti s jednog mjesta.

Dojam je da su programi smanjenja potražnje droga potpuno ugašeni. Radi li uopće itko na prevenciji, osobito među djecom školskog uzrasta?

- Hrvatski model, koji sam prethodno spominjala, imao je, između ostalog i preventivne programe. Koliko mi je poznato, sve je to pomalo zamrlo i svodi se više na entuzijazam ravnatelja škola i profesora. Često se preventivni programi odvijaju kroz satove razrednika ili biologije, što naravno nije dobro ni dovoljno. Treba odrađivati i predavanja i radionice za roditelje, kao i programe prevencije za djecu.

Meni se čini da je u posljednjih nekoliko godina Hrvatska odlučila ne baviti se fenomenom droga, osim u onoj mjeri koja spada pod MUP i nešto malo pod Zavod za javno zdravstvo. Bili ste ministrica socijalne skrbi – kako gledate na nacionalnu politiku prema drogama?

- Kao što sam već spomenula, nažalost, politika borbe protiv ovisnosti stagnira i unazađuje se. Naravno da ne želim podcijeniti sve entuzijaste u raznim institucijama koji neumorno i dalje rade svoj posao. Ali sustav se urušava! Sve se svodi pod zdravstvo, što nipošto nije dobro.

Još od 2017. godine ne postoji Nacionalna strategija borbe protiv zloupotrebe droga. Zašto?

- To bi trebalo pitati Vladu i Vladino povjerenstvo za droge. Koliko znam, bila je napisana Strategija, koja je obuhvaćala sve ovisnosti ali, kako je Ured naprasno ukinut, tako je i strategija stopirana. Ne znam što je ni s akcijskim planovima. Oni se izrađuju na temelju Strategije, a to bi značilo da onda nemamo niti valjane akcijske planove.To vam je tako kada politika ne poštuje struku. Nije uvijek bilo tako, posljednjih godina mi se čini najgore.

Koliko je ovisnika kroz vaše komune prošlo? Kolika je stopa stabilne apstinencije kod onih koji su završili program?

- Nažalost, nismo se imali vremena baviti statistikom i obradom podataka pa tako ne mogu sa sigurnošću reći koliki je broj korisnika prošao kroz tretman. Samo kroz naša savjetovališta u Splitu i Zagrebu godišnje prođe i do tisuću osoba. U prošloj godini imali smo 3516 savjetodavnih razgovora, kroz koje je prošlo 874 osoba. Naravno, ne završe svi u terapijskim zajednicama, ali zasigurno mogu reći da je nekoliko tisuća korisnika prošlo kroz naš program.

Dok se radilo samo o ovisnosti o opijatima, uspješnost odvikavanja bila je veća od 80 posto. Zadnjih desetak godina slika ovisnika se promijenila i nama u terapijske zajednice uglavnom dolaze ovisnici koji se “skidaju“ sa supstitucijske terapije, što je teži i dulji put oporavka negoli dok su nam dolazili ovisnici o opijatima. Ujedno, pojava sintetičkih droga na tržištu posljedično dovodi do oštećenja mozga i duplih, psihijatrijskih dijagnoza izazvanih “kemijom“.

Jeste li u međuvremenu programe prilagođavali tim novim trendovima? Na tržištu je sve više vrlo različitih ilegalnih droga, ali se zloupotrebljavaju i lijekovi. Koja vam se droga ipak čini najopasnijom?

- Naš program je „Projekt Čovjek“ - prilagođava se čovjeku u potrebi. Morali smo tretman prilagođavati potrebama korisnika. U početku smo radili samo s ovisnicima o opijatima, a sada radimo i s kockarima, alkoholičarima, online ovisnicima...

Trostruko ubojstvo u Splitu, koje se nedavno dogodilo, kao da je otvorilo Pandorinu kutiju nezadovoljstva. Je li dio javnosti s pravom ogorčen na sustav, pogotovo na sustav socijalne skrbi za rizične obitelji? Mogu li centri za socijalnu skrb primiti onoliko djece i mladih u svoj sustav zaštite koliko ih objektivno treba pomoć, uključujući i oduzimanje roditeljskih prava?

- Uvijek sam govorila da su centri za socijalnu skrb preopterećeni. Za sve što ne znaju gdje staviti, guraju pod odgovornost centara. Naravno da i centri imaju odgovornost kad im se dogode propusti, no smatram da bi trebalo revidirati cijeli sustav. Sve karike u lancu su bitne i sve institucije bi trebale sinkronizirano raditi. Žao mi je zbog događaja u Splitu. Sigurno se ne smiju tako rješavati problemi, no nadam se da će sustav iz toga izvući neku pouku i ubrzati određene postupke. Ovo je samo još jedna potvrda o nefunkcioniranju sustava.

Pravosuđe je, čini se, neuralgična točka sustava. Neki sugeriraju legalizaciju svih droga, tvrdeći da ilegalnost tih supstanci jača kriminal. Što vi mislite o tome?

- Sjećam se još početaka moga djelovanja kada se, isto kao i danas, policija žalila da oni privedu dilere, a za dan, dva ih ponovno vide na ulici i još im se rugaju. Mi imamo dosta dobre zakone, samo ih trebamo provoditi.

Ipak, treba li, po vama, pooštriti kazne za preprodaju droga, osobito maloljetnicima? Ili je sudska praksa takva da radije ide na uvjetne i minimalne kazne, što ostavlja utisak potpune nebrige za generalnu prevenciju?

- Nisu problem sitni dileri na ulici. Problem je puno kompleksniji. Kao što sam već spomenula, mi imamo u tretmanu puno više onih koje „skidamo“ sa supstitucijske terapije nego s droga. Tu bi se trebao obrnuti redoslijed i mislim da bi učinkovitost tretmana bila puno veća. Kada ovisnika stavite na supstitucijsku i svu ostalu popratnu terapiju, demotivirate ga za odlazak u psihosocijalni tretman. Po meni bi bilo korisnije i jeftinije da mu se ponudi psihosocijalni tretman, a ako to ne uspije, onda ga treba staviti na dugotrajniju supstituciju.

Pomislite li ikad da je vaš trud bio uzaludan?

- Kaže poslovica: “Ako si spasio samo jedan ljudski život, kao da si spasio cijeli svijet”. Mi smo ih spasili na tisuće, uključujući i njihove obitelji. Znam se našaliti i reći da Zajednica “Susret” danas ima i puno unučadi! Naime, puno naših korisnika se oženilo i imaju djecu, a ja to doživljavam dijelom obitelji. Zajednica je jedna velika obitelj. I ja zahvaljujem Bogu što mi je dao tu mogućnost da mogu djelomično sudjelovati u spašavanju ljudskih života.

---

Imala sam uspona i padova

Što se u vašem osobnom životu u zadnjih 30 godina promijenilo? Bili ste časna sestra, danas ste udana žena. Je li vam prelazak iz te dvije vrlo različite sfere bio težak?

- Kad analiziram svoj život, mogu reći da je zaista bio prebogat raznim iskustvima. Bog mi je dao puno milosti da život sagledam s raznih strana. Imala sam, dakako, i uspona i padova, ali sam na svemu zahvalna i ništa ne bih mijenjala. Odnosno, neke bih stvari možda samo drukčije odradila jer sad to gledam s više životnog iskustva.

Je li se vaš pogled na život, ali i na fenomen droga, promijenio činjenicom da ste sada u braku?

- Čovjek bi cijeli život trebao raditi na sebi, sazrijevati i duhovno rasti. Bog mi je dao razne milosti, ne po mojim zaslugama, nego po svojoj neizmjernoj ljubavi. Naučila sam da moram surađivati s Božjom milosti i što idem dalje kroz život, toga sam sve svjesnija i zahvalnija. Na život gledam kao na neizmjerni dar i zato mi je žao svakog života koji se na bilo koji način ugrožava, a posebice od zla raznih ovisnosti. To je, nažalost, suvremeno ropstvo.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ovisnost u hrvatskoj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => ovisnost u hrvatskoj 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-01-27 09:21:36 [created_by] => 3087 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-01-29 22:30:11 [modified_by] => 3087 [publish_up] => 2020-01-29 22:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/01\/27\/12749602.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/27\/12766414.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/HANZA MEDIA","ilustracija\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","k_12749602_1280.jpg":"1280x1280","k_12749602_1024.jpg":"1024x1024","k_12749602_640.jpg":"640x640","k_12749602_480.jpg":"480x480","k_12749602_340.jpg":"340x340","k_12749602_220.jpg":"220x220","o_12749602_1280.jpg":"1280x852","o_12749602_1024.jpg":"1024x681","o_12749602_640.jpg":"640x426","o_12749602_480.jpg":"480x319","o_12749602_340.jpg":"340x226","o_12749602_220.jpg":"220x146","h_12749602_1280.jpg":"1280x854","h_12749602_1024.jpg":"1024x683","h_12749602_640.jpg":"640x427","h_12749602_480.jpg":"480x320","h_12749602_340.jpg":"340x227","h_12749602_220.jpg":"220x147","pp_12749602_1280.jpg":"1006x1280","pp_12749602_1024.jpg":"805x1024","pp_12749602_640.jpg":"503x640","pp_12749602_480.jpg":"377x480","pp_12749602_340.jpg":"267x340","pp_12749602_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_12766414_1280.jpg":"1280x1280","k_12766414_1024.jpg":"1024x1024","k_12766414_640.jpg":"640x640","k_12766414_480.jpg":"480x480","k_12766414_340.jpg":"340x340","k_12766414_220.jpg":"220x220","o_12766414_1280.jpg":"1280x853","o_12766414_1024.jpg":"1024x682","o_12766414_640.jpg":"640x426","o_12766414_480.jpg":"480x320","o_12766414_340.jpg":"340x226","o_12766414_220.jpg":"220x146","h_12766414_1280.jpg":"1280x854","h_12766414_1024.jpg":"1024x683","h_12766414_640.jpg":"640x427","h_12766414_480.jpg":"480x320","h_12766414_340.jpg":"340x227","h_12766414_220.jpg":"220x147","pp_12766414_1280.jpg":"1006x1280","pp_12766414_1024.jpg":"805x1024","pp_12766414_640.jpg":"503x640","pp_12766414_480.jpg":"377x480","pp_12766414_340.jpg":"267x340","pp_12766414_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14804004 Threads: 4 Questions: 3132195157 Slow queries: 6973435 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234611454 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/bivsa-sestra-bernarica-otvoreno-za-slobodnu-drzava-je-nemocna-pred-novim-drogama-zasto-pa-pitaje-vladu-1001796 [printLink] => /vijesti/hrvatska/bivsa-sestra-bernarica-otvoreno-za-slobodnu-drzava-je-nemocna-pred-novim-drogama-zasto-pa-pitaje-vladu-1001796?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 600697 [name] => bernardica juretić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bernardica-juretic [link] => /tag/bernardica-juretic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 199152 [name] => narkomanija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => narkomanija [link] => /tag/narkomanija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ovisnost u hrvatskoj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bivša sestra Bernardica otvoreno za ‘Slobodnu‘: Država je nemoćna pred novim drogama. Zašto? Pa pitaje Vladu! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3087 [name] => Bernard Toplak [username] => berry [email] => bernard@exabyte.hr [password] => $2y$10$WU/2tu.BuN0l5Y.7mSHYgeSqkivghtbamyK6xIwos0WtHlguEiXyy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 1 [registerDate] => 2020-01-09 20:47:48 [lastvisitDate] => 2020-03-06 21:26:57 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 [8] => 8 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/bernard-toplak-3087 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ee2706e90f56e1490846f235c31ef02e?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/27/12749602.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/27/12749602.jpg [title] => Goran Mehkek/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/27/12766414.jpg [title] => ilustracija/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Osnivačica Zajednice “Susret” i utemeljiteljica prve hrvatske komune za liječenje ovisnika o drogama, Bernardica Juretić, bivša je šefica Ureda za droge, ali i ministrica u kratkotrajnoj Vladi Tihomira Oreškovića te je jedna od onih čije ime i karijera automatski sugeriraju borbu protiv posljedica konzumacije ilegalnih droga.

Pitanje ilegalnih droga ovih je dana ponovo u središtu hrvatske javnosti, što Bernardicu Juretić kvalificira kao vrlo aktualnu sugovornicu.

Bili ste prva osoba u nas koja je prije skoro 30 godina otvorila komunu za tretman ovisnika. Što se u tih tri desetljeća, u smislu liječenja ovisnika, promijenilo u nas nabolje, a što nagore?

- Kada sam započela rad s ovisnicima prije gotovo trideset godina, u Hrvatskoj smo imali samo bolničko liječenje ovisnika kroz drug free pristup, a svi koji su htjeli heptanon odlazili su u Beograd. Negdje do 1992. i 1993. godine gotovo na svim psihijatrijskim odjelima mogli su se liječiti i ovisnici. No, uvođenjem supstitucijske terapije, to se promijenilo. Od tada imamo odjele za ovisnosti u Vinogradskoj, Vrapču i Jankomiru.

Paralelno se razvijao nevladin sektor koji je omogućavao psihosocijalni tretman ovisnicima kroz savjetovališta i terapijske zajednice. Osnivanjem zajednice “Susret” bila sam začetnik tog pristupa u Hrvatskoj, što je i vama dobro poznato jer ste pratili naš rad otpočetka. Kroz dvadesetak godina Hrvatska je razvila prepoznatljiv model tretmana ovisnika, najprije o opojnim sredstvima, a poslije i drugim sredstvima ovisnosti.

To je sinergijsko djelovanje institucija i civilnog sektora. Početkom 2000. osnovan je i Vladin Ured za droge, kao koordinacijsko tijelo, a današnja Vlada, umjesto da Ured ojača i pretvori u središnji ured za ovisnosti, kako je struka i preporučivala, pripajaju ga Zavodu za javno zdravstvo. Dakle, mogla bih zaključiti da nas aktualna politika vraća nekoliko desetljeća unatrag, što se ovisnosti tiče.

Bili ste na čelu tog Ureda za droge koji je u međuvremenu zatvoren. Kako uopće tumačite taj potez Vlade?

- Žalim zbog činjenice što je Vlada tim potezom pokazala koliko joj nije stalo do mladih i do problema ovisnosti. Dok se s jedne strane na sva usta spominje demografska obnova, s druge strane se dopušta da nam truju mladost. Osobno nisam bila zadovoljna ustrojem Ureda. Kako se problem ovisnosti povećavao, smatrala sam i smatram i danas da Ured mora biti ustrojen kao središnji ured koji će koordinirati sve vezano za ovisnosti, od prevencije do tretmana. Znam da se to nekima neće svidjeti, ali smo premala zemlja i tako bismo mogli jako dobro koordinirati rješavanje problema ovisnosti s jednog mjesta.

Dojam je da su programi smanjenja potražnje droga potpuno ugašeni. Radi li uopće itko na prevenciji, osobito među djecom školskog uzrasta?

- Hrvatski model, koji sam prethodno spominjala, imao je, između ostalog i preventivne programe. Koliko mi je poznato, sve je to pomalo zamrlo i svodi se više na entuzijazam ravnatelja škola i profesora. Često se preventivni programi odvijaju kroz satove razrednika ili biologije, što naravno nije dobro ni dovoljno. Treba odrađivati i predavanja i radionice za roditelje, kao i programe prevencije za djecu.

Meni se čini da je u posljednjih nekoliko godina Hrvatska odlučila ne baviti se fenomenom droga, osim u onoj mjeri koja spada pod MUP i nešto malo pod Zavod za javno zdravstvo. Bili ste ministrica socijalne skrbi – kako gledate na nacionalnu politiku prema drogama?

- Kao što sam već spomenula, nažalost, politika borbe protiv ovisnosti stagnira i unazađuje se. Naravno da ne želim podcijeniti sve entuzijaste u raznim institucijama koji neumorno i dalje rade svoj posao. Ali sustav se urušava! Sve se svodi pod zdravstvo, što nipošto nije dobro.

Još od 2017. godine ne postoji Nacionalna strategija borbe protiv zloupotrebe droga. Zašto?

- To bi trebalo pitati Vladu i Vladino povjerenstvo za droge. Koliko znam, bila je napisana Strategija, koja je obuhvaćala sve ovisnosti ali, kako je Ured naprasno ukinut, tako je i strategija stopirana. Ne znam što je ni s akcijskim planovima. Oni se izrađuju na temelju Strategije, a to bi značilo da onda nemamo niti valjane akcijske planove.To vam je tako kada politika ne poštuje struku. Nije uvijek bilo tako, posljednjih godina mi se čini najgore.

Koliko je ovisnika kroz vaše komune prošlo? Kolika je stopa stabilne apstinencije kod onih koji su završili program?

- Nažalost, nismo se imali vremena baviti statistikom i obradom podataka pa tako ne mogu sa sigurnošću reći koliki je broj korisnika prošao kroz tretman. Samo kroz naša savjetovališta u Splitu i Zagrebu godišnje prođe i do tisuću osoba. U prošloj godini imali smo 3516 savjetodavnih razgovora, kroz koje je prošlo 874 osoba. Naravno, ne završe svi u terapijskim zajednicama, ali zasigurno mogu reći da je nekoliko tisuća korisnika prošlo kroz naš program.

Dok se radilo samo o ovisnosti o opijatima, uspješnost odvikavanja bila je veća od 80 posto. Zadnjih desetak godina slika ovisnika se promijenila i nama u terapijske zajednice uglavnom dolaze ovisnici koji se “skidaju“ sa supstitucijske terapije, što je teži i dulji put oporavka negoli dok su nam dolazili ovisnici o opijatima. Ujedno, pojava sintetičkih droga na tržištu posljedično dovodi do oštećenja mozga i duplih, psihijatrijskih dijagnoza izazvanih “kemijom“.

Jeste li u međuvremenu programe prilagođavali tim novim trendovima? Na tržištu je sve više vrlo različitih ilegalnih droga, ali se zloupotrebljavaju i lijekovi. Koja vam se droga ipak čini najopasnijom?

- Naš program je „Projekt Čovjek“ - prilagođava se čovjeku u potrebi. Morali smo tretman prilagođavati potrebama korisnika. U početku smo radili samo s ovisnicima o opijatima, a sada radimo i s kockarima, alkoholičarima, online ovisnicima...

Trostruko ubojstvo u Splitu, koje se nedavno dogodilo, kao da je otvorilo Pandorinu kutiju nezadovoljstva. Je li dio javnosti s pravom ogorčen na sustav, pogotovo na sustav socijalne skrbi za rizične obitelji? Mogu li centri za socijalnu skrb primiti onoliko djece i mladih u svoj sustav zaštite koliko ih objektivno treba pomoć, uključujući i oduzimanje roditeljskih prava?

- Uvijek sam govorila da su centri za socijalnu skrb preopterećeni. Za sve što ne znaju gdje staviti, guraju pod odgovornost centara. Naravno da i centri imaju odgovornost kad im se dogode propusti, no smatram da bi trebalo revidirati cijeli sustav. Sve karike u lancu su bitne i sve institucije bi trebale sinkronizirano raditi. Žao mi je zbog događaja u Splitu. Sigurno se ne smiju tako rješavati problemi, no nadam se da će sustav iz toga izvući neku pouku i ubrzati određene postupke. Ovo je samo još jedna potvrda o nefunkcioniranju sustava.

Pravosuđe je, čini se, neuralgična točka sustava. Neki sugeriraju legalizaciju svih droga, tvrdeći da ilegalnost tih supstanci jača kriminal. Što vi mislite o tome?

- Sjećam se još početaka moga djelovanja kada se, isto kao i danas, policija žalila da oni privedu dilere, a za dan, dva ih ponovno vide na ulici i još im se rugaju. Mi imamo dosta dobre zakone, samo ih trebamo provoditi.

Ipak, treba li, po vama, pooštriti kazne za preprodaju droga, osobito maloljetnicima? Ili je sudska praksa takva da radije ide na uvjetne i minimalne kazne, što ostavlja utisak potpune nebrige za generalnu prevenciju?

- Nisu problem sitni dileri na ulici. Problem je puno kompleksniji. Kao što sam već spomenula, mi imamo u tretmanu puno više onih koje „skidamo“ sa supstitucijske terapije nego s droga. Tu bi se trebao obrnuti redoslijed i mislim da bi učinkovitost tretmana bila puno veća. Kada ovisnika stavite na supstitucijsku i svu ostalu popratnu terapiju, demotivirate ga za odlazak u psihosocijalni tretman. Po meni bi bilo korisnije i jeftinije da mu se ponudi psihosocijalni tretman, a ako to ne uspije, onda ga treba staviti na dugotrajniju supstituciju.

Pomislite li ikad da je vaš trud bio uzaludan?

- Kaže poslovica: “Ako si spasio samo jedan ljudski život, kao da si spasio cijeli svijet”. Mi smo ih spasili na tisuće, uključujući i njihove obitelji. Znam se našaliti i reći da Zajednica “Susret” danas ima i puno unučadi! Naime, puno naših korisnika se oženilo i imaju djecu, a ja to doživljavam dijelom obitelji. Zajednica je jedna velika obitelj. I ja zahvaljujem Bogu što mi je dao tu mogućnost da mogu djelomično sudjelovati u spašavanju ljudskih života.

---

Imala sam uspona i padova

Što se u vašem osobnom životu u zadnjih 30 godina promijenilo? Bili ste časna sestra, danas ste udana žena. Je li vam prelazak iz te dvije vrlo različite sfere bio težak?

- Kad analiziram svoj život, mogu reći da je zaista bio prebogat raznim iskustvima. Bog mi je dao puno milosti da život sagledam s raznih strana. Imala sam, dakako, i uspona i padova, ali sam na svemu zahvalna i ništa ne bih mijenjala. Odnosno, neke bih stvari možda samo drukčije odradila jer sad to gledam s više životnog iskustva.

Je li se vaš pogled na život, ali i na fenomen droga, promijenio činjenicom da ste sada u braku?

- Čovjek bi cijeli život trebao raditi na sebi, sazrijevati i duhovno rasti. Bog mi je dao razne milosti, ne po mojim zaslugama, nego po svojoj neizmjernoj ljubavi. Naučila sam da moram surađivati s Božjom milosti i što idem dalje kroz život, toga sam sve svjesnija i zahvalnija. Na život gledam kao na neizmjerni dar i zato mi je žao svakog života koji se na bilo koji način ugrožava, a posebice od zla raznih ovisnosti. To je, nažalost, suvremeno ropstvo.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/HANZA MEDIA ilustracija/Shutterstock
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/bivsa-sestra-bernarica-otvoreno-za-slobodnu-drzava-je-nemocna-pred-novim-drogama-zasto-pa-pitaje-vladu-1001796 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=942c67c87cbcda6002379e388afae2cd668a9928 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Biv%C5%A1a+sestra+Bernardica+otvoreno+za+%E2%80%98Slobodnu%E2%80%98%3A+Dr%C5%BEava+je+nemo%C4%87na+pred+novim+drogama.+Za%C5%A1to%3F+Pa+pitaje+Vladu%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbivsa-sestra-bernarica-otvoreno-za-slobodnu-drzava-je-nemocna-pred-novim-drogama-zasto-pa-pitaje-vladu-1001796 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbivsa-sestra-bernarica-otvoreno-za-slobodnu-drzava-je-nemocna-pred-novim-drogama-zasto-pa-pitaje-vladu-1001796 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ovisnost u hrvatskoj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaovisnost u hrvatskoj

Bivša sestra Bernardica otvoreno za ‘Slobodnu‘: Država je nemoćna pred novim drogama. Zašto? Pa pitaje Vladu!

Piše Eda Vujević
29. siječnja 2020. - 23:26

Osnivačica Zajednice “Susret” i utemeljiteljica prve hrvatske komune za liječenje ovisnika o drogama, Bernardica Juretić, bivša je šefica Ureda za droge, ali i ministrica u kratkotrajnoj Vladi Tihomira Oreškovića te je jedna od onih čije ime i karijera automatski sugeriraju borbu protiv posljedica konzumacije ilegalnih droga.

Pitanje ilegalnih droga ovih je dana ponovo u središtu hrvatske javnosti, što Bernardicu Juretić kvalificira kao vrlo aktualnu sugovornicu.

Bili ste prva osoba u nas koja je prije skoro 30 godina otvorila komunu za tretman ovisnika. Što se u tih tri desetljeća, u smislu liječenja ovisnika, promijenilo u nas nabolje, a što nagore?

- Kada sam započela rad s ovisnicima prije gotovo trideset godina, u Hrvatskoj smo imali samo bolničko liječenje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 19:24