StoryEditorOCM
HrvatskaPRVI TV intervju

Anušić komentirao Grbinovu izjavu: ‘Njemu će se prvom skinuti gaće nakon izbora... Pupovac u Vukovaru? Neka dođe...‘

Piše JL
16. studenog 2023. - 20:53

U svom prvom televizijskom intervjuu kao ministar obrane, Ivan Anušić u Dnevniku Nove TV odgovarao je na pitanja Sabine Tandare Knezović. „Kaže šef SDP-a da vam treba dati nagradu za skidanje gaća – mislite li vi da ste skinuli gaće“, pitala je reporterka novog ministra.

„Grbin u svom stilu. Nimalo maštovito i politički potpuno promašeno. Čovjek koji želi na izborima biti premijer, s takvim ponašanjem neće sigurno nikada. Kad završe izbori, siguran sam da će se njemu prvom gaće skinuti", odgovorio je Anušić.

Koji će mu biti prvi potez, zanimalo je Tandaru Knezović. „Dvije stvari. Završetak ophodnih brodova. Čekamo isporuku četiri trenutno. I povratak hrvatske vojske u Baranju, u Beli Manastir“, rekao je ministar.

„Gdje vi sebe vidite nakon ministarske funkcije“, pitala je reporterka. „Dao sam ostavku na mjesto župana. Ja sam ostao na poziciji ministra, koliko god trajao mandat odradit ću najbolje što znam, nakon toga mogu u Sabor“, kaže Anušić, a na pitanje je li mu Premijer nešto obećao, odgovara: „Nema trgovine, nema dogovora, pregovora, ja ne funkcioniram tako. Imat ću što raditi ako se i ne budem politikom bavio. Uhvatio sam se ovog posla i pristao sam iz dva razloga. Prvo, jer ne bježim od odgovornosti, ponuđen mi je taj resor. Mislim da je to za mene kao bivšeg vojnika ogromna čast. Ja sam timski igrač, HDZ se sprema za izbore, trebamo biti uz stranku na izborima", rekao je i dodao kako je stranka bila i uz njega kad je trebalo.

Pitanje je i prijeti li Domovinski pokret HDZ-u na izborima u Slavoniji. „Ugroziti HDZ u Slavoniji neće nitko“, poručuje Anušić.

Anušić ostaje na čelu županijskog HDZ-a, a pitanje je koliko će se aktivno baviti stranačkom politikom. On kaže da će mu to sada biti i lakše jer ima poziciju s većom mogućnosti manevriranja i utjecaj. „Ja sam i potpredsjednik stranke, a sad i potpredsjednik Vlade“, dodao je Anušić, a Tandara Knezović pitala je je li to revijalna pozicija.

„Ne postoji takvo revijalno mjesto. Bavit ću se nacionalnom sigurnosti“, kaže ministar obrane.

„Idete u Vukovar u igri su dva plakata. Bi li opet mogle biti i dvije kolone“, zanimalo je reporterku Dnevnika Nove TV. „Neće biti dvije kolone. Vukovar je univerzalna vrijednost hrvatske države, naroda i hrvatskog čovjeka gdje god bio. Trebamo odati počast i pokloniti se herojima koji su zadržali srpsku vojsku u proboju prema Zagrebu, Karlovcu i drugim gradovima. Svojim herojskim činom spasili su i Osijek, slomili su kičmu toj vojsci...", poručio je Anušić.

Na pitanje treba li Milorad Pupovac doći u Vukovar 18. studenog kaže: „Neka dođe. Neka oda počast hrvatskim braniteljima koji su obranili državu u kojoj je sad zastupnik. Treba doći i pokloniti se žrtvama Vukovara.“

Tandara Knezović pitala ga je i o odnosu s predsjednikom Zoranom Milanovićem koji je poručio da Anušić nije njegova razina i da može komunicirati s njegovim savjetnikom. Ako nastavi s vama odnos kao s bivšim ministrom Banožićem, kako ćete se postaviti, zanimalo je reporterku.

„Sigurno neću se gurati tamo gdje mi nije mjesto. Svjestan sam da je Milanović izabran direktno na izborima, on je vrhovni zapovjednik u ratu i ima ustavnu ulogu koja se mora poštivati. Ako je naša komunikacija na razini kabineta - nema problema", poručuje Anušić i ističe kako će o reakciji na izrugivanje razmišljati ako do toga dođe.

S Uredom predsjednika još se nije čuo, ali poručuje kako će nazvati. „Danas sam jedva našao pet minuta da pojedem nešto“ rekao je Anušić.

Što se tiče konzultacija s kolegama, rekao je da je s Damirom Krstičevićem danas pričao dva sata i kako smatra da od njega može puno naučiti. Anušić je najavio i kako bi iduće godine trebala stići četiri zrakoplova Rafale, a zadnji bi trebali stići 2025. godine.

Tandara Knezović pitala je i je li mu dodijeljen stan.

„Još mi nije dodijeljen stan. Idem kući u Osijek, što ću. Ujutro imam primopredaju dužnosti u mojoj županiji. Navečer smo na jednom događanju, u subotu cijeli dan u Vukovar“, rekao je ministar obrane Anušić za Dnevnik Nove TV.

Na pitanje hoće li imati vozača i osiguranje 0-24, kaže: „Ono što moram po zakonu imati, to ću imati i poštivati. Već imam vozača i osobnu zaštitu. Teško se navikavam na to, ali neću to dovoditi u pitanje“.

Za kraj je odgovorio i trebamo li strahovati od novog rata na Balkanu kojeg najavljuje ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

„Da je Rusija uspjela učiniti ono što je namjeravala prije dvije godine, to jest, zauzeti Ukrajinu i promijeniti političko uređenje Ukrajine imali bi već strašne napetosti, političke pomake i nerede. To treba shvatiti ozbiljno“, rekao je i dodao kako Zelenski prvenstveno misli na Kosovo i Republiku Srpsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 14:09