StoryEditorOCM
Hrvatskapitamo vas

ANKETA Vlada novim zakonom maksimalno otežava otvaranje novih apartmana, vlasnici ‘na aparatima‘. Što vi mislite o tome?

Piše VIJESTI SD
23. kolovoza 2024. - 10:32

Vlada je sa sjednice u četvrtak u prvo saborsko čitanje uputila prijedlog zakona o upravljanju i održavanju zgrada, kojim će se između ostalog ograničiti prenamjena stanova u komercijalne svrhe. Cilj toga je povećanje ponude, a posljedično i povećanje priuštivosti stanova za kupnju i najam.

Jedna od predloženih novosti je i ograničavanje prenamjene stanova u turističke apartmane i druge oblike kratkoročnog najma, tako što će za takvu vrstu aktivnosti biti potrebna suglasnost 80 posto suvlasnika zgrade. Prema novom zakonu, strože bi se kažnjavale i preinake po zgradama, a sve prvenstveno kako stotine stranih radnika ne bi bili smješteni u neljudskim uvjetima.

- Ovo ne znači ubijanje kratkoročnog najma. Malo ćemo to pojasniti. Svi oni koji se sada bave kratkoročnim najmom, do 30 dana, to će moći raditi i nakon 1. siječnja kada zakon stupi na snagu. Prema onome što sada možemo pročitati iz zakona, neće trebati tražiti suglasnost 80 posto suvlasnika. Svi oni koji budu htjeli raditi nakon 1. siječnja, morat će tražiti suglasnost takozvane kvalificirane većine - pojasnio je za RTL Tin Bašić, predstavnik stanara i vlasnik portala Zgradonačelnik, dodavši da se zakon neće primjenjivati retroaktivno.

Novi zakon uzbunio vlasnike apartmana, stručnjak objasnio tko neće morati tražiti suglasnost: ‘To je mudro napravljeno‘

Mi vas pitamo: što mislite o novom zakonu koji će otežati otvaranje novih apartmana u zgradama?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 09:01