StoryEditorOCM
HrvatskaOBRANA I SIGURNOST

Amerika ulaže milijune u HV, postajemo im jedan od najvažnijih partnera u Europi. Američki časnici su došli i u Split...

Piše vijesti sd
12. veljače 2024. - 10:36

Suradnja s OS-om SAD-a na području protuminskih sposobnosti HRM-a kontinuirano se provodi od 2008. i jedan je od glavnih čimbenika koji direktno podupiru implementaciju Cilja sposobnosti Mornaričko minsko ratovanje – Protuminske sposobnosti. Na inicijativu HRM-a, početkom 2020. pokrenut je projekt donacije vezano uz izgradnju i obnovu infrastrukture za protuminske ronitelje HRM-a. Time je Vlada SAD-a nastavila kontinuirano aktivno podupiranje zajedničkih projekata sufinanciranjem iz HMAP-a (Humanitarian Mine Action Program). Odluka o namjeri prihvaćanja donacije Vlade SAD-a potpisana je 7. srpnja 2020. Donacija u iznosu od 500 000 dolara bez PDV-a bila je namijenjena izgradnji infrastrukture za razvoj obučnih sposobnosti protuminskih ronitelja Hrvatske ratne mornarice, navodi Hrvatski vojnik.

Nedugo nakon toga, s timom iz Zapovjedništva za izgradnju pomorske infrastrukture (Naval Facilities Engineering Command – NAVFAC) dogovoreno je kako će radovi obuhvaćati izgradnju poligona za razminiranje, koji će biti smješten sa zapadne strane sportskih terena, te sanaciju dijela građevina broj 54 i 58. Do kraja kolovoza 2020. američka strana u koordinaciji s HRM-om izradila je tehničke specifikacije koje su poslužile kao temeljni dokument za postupak javne nabave. Ugovor s odabranim izvođačem radova potpisan je 26. veljače 2021. Vrijednost ugovora bila je 459 500 dolara bez PDV-a, a rok za završetak radova 24 mjeseca.

Ugovorom su bili obuhvaćeni ne samo osnovni nego i svi dodatni radovi. Radovi na rekonstrukciji objekata započeli su u svibnju 2021., nakon što je sporazumom regulirano plaćanje PDV-a, a završeni su nekoliko mjeseci prije ugovornog roka, 12. listopada 2022. Važnost uspješne realizacije ove donacije to je veća što su se sve pripremne radnje, a i dio radova, odvijali za vrijeme koronakrize. To je ne samo jako usporilo i zakompliciralo radove nego je nosilo i rizik od zaraze. Riječ je o prvoj donaciji Vlade SAD-a u infrastrukturu Hrvatske ratne mornarice i važno je napomenuti kako će hrvatska strana nastaviti ulaganja u spomenute građevine. Za jesen ove godine planirano je opremanje preostalim potrebnim namještajem, a sve u cilju ustrojavanja Međunarodnog središta za obuku protuminskih ronitelja.

SAD – najvažniji hrvatski partner u domeni obrane i sigurnosti

"Danas je poseban dan za Hrvatsku ratnu mornaricu jer slavimo službeno otvorenje našeg novog poligona za obuku otklanjanja eksplozivnih sredstava. Ovaj centar za obuku kritičan je resurs, koji će nam omogućiti da poboljšamo sposobnosti protuminskih mjera i da nove tehnologije stavimo u praksu u svakodnevnom radu. To će nam omogućiti učinkovitije izvršavanje zadaća. Razminiranje je dug i zahtjevan proces, ali odlučni smo unaprijediti svoje sposobnosti u tom segmentu", rekao je okupljenima novi zapovjednik HRM-a komodor Damir Dojkić.

Posebno je istaknuo kako je izgradnja infrastrukture za obuku protuminskih ronitelja omogućena zahvaljujući velikodušnoj potpori Vlade Sjedinjenih Američkih Država. "Sjedinjene Američke Države najvažniji su strateški partner Republike Hrvatske u području obrane. Uz izvrsne bilateralne odnose, Sjedinjene Američke Države pružaju pomoć i potporu Republici Hrvatskoj u nizu područja, uključujući obrazovanje i obuku, zajedničke vježbe; donacije i nabave ključne vojne opreme; pružanje potpore hrvatskom sudjelovanju u operacijama u inozemstvu; humanitarne i razvojne projekte potpore Oružanim snagama i lokalnim zajednicama u Hrvatskoj te mnoge druge aktivnosti", naglasio je komodor Dojkić.

"Sjedinjene Države i Hrvatska dijele iste vrijednosti i iste interese, ali dijele i zajedničku sigurnost. Vlada Sjedinjenih Država kao i američko zapovjedništvo u Europi s ponosom su financijski pomogli Hrvatskoj ratnoj mornarici u ostvarenju ovog projekta. Radi se o bliskom NATO-ovu partneru i saveznici. Oružane snage SAD-a i Hrvatske blisko surađuju zadnjih 30 godina i nadamo se da je ovo samo još jedan od brojnih zajedničkih projekata koje ćemo ostvariti", izjavio je vojni izaslanik SAD-a brigadir Scott McLearn. "Riječ je o projektu koji je pridonio hrvatsko-američkom savezništvu i partnerstvu, ali i HRM-u, kao i Zapovjedništvu specijalnih snaga. Rezultat je dugogodišnje suradnje američke i hrvatske strane. Sjedinjene Države najveći su i najvažniji partner Hrvatske na polju sigurnosti i ta se suradnja i danas pokazala u najboljem svjetlu", naglasio je Igor Gabrić, načelnik Sektora za međunarodnu sigurnost i obrambenu suradnju Uprave za obrambenu politiku MORH-a.

Prilikom primopredaje RIB (Rigid inflatable boat) brodica zapovjednik ZSS-a brigadir Ivan Miloš istaknuo je kako je ovo samo još jedan dokaz dugogodišnje kvalitetne suradnje OS-a SAD-a i OSRH te dodao kako se nada da će se ova plodna suradnja nastaviti. Ukupna je vrijednost opremanja 6,7 milijuna dolara. Donacija Vlade SAD-a iznosi 5,1 milijun dolara te uključuje tri RIB brodice, a Ministarstvo obrane kupilo je 2022. jednu brodicu u vrijednosti 1,6 milijuna dolara. Cjelovito opremanje specijalnih snaga četirima RIB brodicama za pomorske specijalne snage proizlazi upravo iz potreba za provedbom pomorskih specijalnih operacija na taktičkoj razini te dostizanja zahtjeva NATO-ova Cilja sposobnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 00:17