StoryEditorOCM
Crna kronikaUZEO 50.000 EURA!

Zaposlenik Pevexa prevario poznanika za velike novce, lagao da je Pavao Vujnovac pa spominjao i poznatu bandu

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
16. studenog 2023. - 19:13

Zaposleniku Pevexa Ivanu G. (34) usfalio je novac pa je došao na ideju glumiti dobročinitelja. Tijekom godine dana, od svibnja 2020. pa do travnja 2021. poznaniku Zoranu M., koji je imao želju zaposliti se u poznatoj zagrebačkoj tvrtki Energia naturalis d.o.o., rekao da ga može u njoj preko rođaka zaposliti. No, pritom ga je tražio za uslugu zaposlenja 13.000 kuna. I taj je novac, ustvrdio je naivnom Zoranu M.dalje, trebao predati izvjesnom Damiru K., koji se navodno nalazio na izvršnoj funkciji spomenute tvrtke. Zoran M. je mladom varalici povjerovao svaku izrečenu riječ te je na tu ponudu pristao i dao mu novac, saznaje Jutarnji list. 

Ivan G. ga je uredno držao u uvjerenju da će ga zaposliti pa je izradio lažnu e-mail adresu na ime vlasnika tvrtke Pavla Vujnovca, inače vodećeg investitora u RH. I s te lažne adrese, kojom je fingirao da je Vujnovac, od Zorana M. je prevarant Ivan G. nastavio tražiti novac u svrhu zaposlenja, uvjeravao ga je da je posao siguran... te mu je na kraju čak donio lažni ugovor o radu Energie naturalis koji je Zoran M. potpisao misleći da će isti doista biti proslijeđen na pravu adresu.

Zanimljivo je da je Ivan G. otišao i korak dalje ustvrdivši Zoranu M. da mu je netko provalio u kuću i da mu je lopov ukrao sav novac koji mu je dao na ime navodnog zaposlenja. Ujedno mu je natuknuo i da postoje određeni ljudi na Knežiji koje pozna i da bi oni mogli locirati ukradeni novac ali da mu za to treba još novca radi čega će ga sad već stanovita Natalija, koja se tobože nalazi na izvršnoj funkciji Energie naturalis primiti u radni odnos za još 2500 eura.

Prijetio ‘dečkima s Knežije‘

- USKOK je presreo moje pozive i nastali su problemi pa zato treba još novca da nas se zaštiti od daljnjeg progona - neumorno je uporni varalica željan tuđeg novca uvjeravao dalje Zorana M. koji mu je u svrhu navodno zaposlenja predao ukupno vrtoglavih 381.500 kuna odnosno 50.663 eura.

Zanimljivo je, kako su otkrili istražitelji, naivnom je čovjeku zaprijetio ‘dečkima s Knežije‘ koji će mu razbiti glavu i obračunati se s njime, a za kraj mu je zaprijetio i da će onda, ako ne pripremi još novca, stvar biti riješena s njegovom ženom i djecom na adresi stanovanja.

Zbog prijevare i iznude posrnuli djelatnik Pevexa nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora, ali s rokom kušnje od pet godina te u roku od godine dana, po pravomoćnosti presude, Zoranu M. mora vratiti još 45 tisuća eura. U slučaju da novac ne vrati, presuda će biti opozvana i provest će u zatvoru godinu dana.

- Kriv sam. Točno je da mi je predao 381.500 kuna jer sam mu obećao posao u toj tvrtki. Točno je i da sam ga tražio još 46.000 kuna koje mi nije dao pa sam mu rekao da ću mu doći na adresu stanovanja i to riješiti s njegovom obitelji. U tom periodu bio sam u financijskim problemima i zato sam to napravio. Ispričavam se oštećenom - rekao je u svoju obranu optuženi muškarac, kojem je sud kao olakotne okolnosti uzeo priznanje, žaljenje, ispriku oštećenom, činjenicu da mu je supruga trudna i da je dio uzetog novca vratio. Otegotno je, pak, to što je ranije već uvjetno osuđivan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:27