StoryEditorOCM
Crna kronikaPOZNATA LICA

U Splitu uhićeni Zeba i Čuka s kilogramom speeda: stariji već osuđen kao šef zločinačke, mlađi voli pištolje i pucnjavu

11. ožujka 2024. - 22:24

Zbog malo manje od jednog kilograma amfetamina speed pritvorskom nadzorniku su inspektori Službe kriminaliteta droga u ponedjeljak doveli dva stara znanca: Nenada Zebića (42) zvanog Zeba i Tonča Čulića (30) zvanog Čuka, oba iz Splita. Uhićeni su dan ranije u poslijepodnevnim satima na predjelu Trstenika u osobnom automobilu marke BMW.

Dovedeni su u službene prostorije gdje je nad njima provedeno kriminalističko istraživanje te je zatražen i dobiven nalog suca za pretragu vozila i stanova u kojima žive. Nađena je jedna PVC vrećica sa 903 grama speeda te su obojica osumnjičena za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojne droge.

Iz pritvorskog nadzornika će ih privesti na Općinsko državno odvjetništvo gdje će iznositi obranu nakon čega će se odlučiti o istražnom zatvoru. Dorh će se sigurno protiviti obrani sa slobode zbog njihovih dosjea, Nenad Zebić je s 27-godina bio osuđen kao šef ‘zločinačke’, dok je Tonči Čulić najpoznatiji po pucnjavi u kojoj su u Splitu ranjeni 80-postotni ratni vojni invalid i njegov sin.

Stariji od dvojice uhićenih, Nenad Zebić, 2010. godine se nagodio s USKOK-om i priznao da je u Splitu ustrojio zločinačku organizaciju za dilanje heroina. Njih 11 iz “Zebine skupine” osuđeni su na ukupno 46-godina zatvora u siječnju iste godine. Svi su priznali udruživanja u dilersku organizaciju u kojoj su zaradili najmanje 344 tisuće kuna i pokajali se.

image
Goran Mehkek/Cropix

Nenad Zebić je osobno, prema nagodbi, pakirao heroin u “pizeve” pa ga prodavao po Splitu i okolici. Ostali iz udruge bili su zaduženi ili za nabavu ili za ulično dilanje. Kao prvi čovjek organizacije Nenad Zebić je osuđen na šest godina zatvora, a među svojim prodavačima imao je još dvije medijski poznate osobe iz drugih, ne narko, sfera.

S njim je na pet godina zatvora osuđen i Marko Benzon, tada star 25 godina, svjetski prvak u borilačkoj vještini low-kick, europski prvak WAKO pro i najbolji hrvatski kickboksač 2007. godine. Godinu dana manje od njega, četiri godine, dobio je 28-godišnji Duje Cota koji je u dilerski posao s njima ušao dok je služio 15 godina zatvora zbog okrutnog ubojstva Dejana Đuđelije kojega je zatukao kamenom po glavi na Marjanu.

Kada mu je 2007. godine dopušten privremeni prekid kazne radi roditeljske skrbi nad četveromjesečnim blizancima i pastorkom, Cota se po Splitu umjesto za djecu brinuo za prodaju heroina. Ostali su također osuđeni za zatvorske kazne od kojih je najmanja bila tri godine.

Nenad Zebić jer prije uhićenja bio pod tajnim mjerama nadzora te je u tom periodu ostao bez naručenih deset kilograma marihuane s kojom su dva Zagrepčanina uhićena na silasku s autoceste u Dugopolju. Obojica su osuđena na po šest i pol godina zatvora svaki.

image

Zaplijenjena droga

Luka Gerlanc/Cropix

Mlađi uhićeni s kilogramom speeda, Tonči Čulić, krajem siječnja ove godine priveden je na Prekršajni sud u Splitu nakon što je pijan i naoružan bježao policiji te je nad njim određeno zadržavanje 15 dana. U Splitu su ga te noći zaustavljali prometni policajci, a on je umjesto da stane, nastavio voziti prema Solinu pri čemu je prošao kroz crveno svjetlo na semaforu.

Nakon potjere zaustavljen je u Gašpinoj ulici u Solinu gdje se opirao uhićenju te su upotrijebljena sredstva prisile. Prilikom postupanja policijskih službenika na vidljivom mjestu u vozilu uočen je pištolj marke Browning s pripadajućim streljivom te nož.

Utvrđeno je da je vozio pod utjecajem alkohola i za vrijeme dok mu je na snazi mjera zabrane upravljanja motornim vozilo B kategorije. U ožujku 2019. godine je s Mihom Frančeskijem, zvanim Miho Munja, u Krležinoj ulici u Splitu drogiran pucao u 57-godišnjeg veterana Četvrte brigade i njegovog sina.

Pretragom krvi i urina Mihe Frančeskija i Tončija Čulića, nakon pucnjave, pronađeno je više vrsta narkotika: kokain, heroin, diazepam i marihuana. Obojica su se nagodila, Frančeski na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubojstva oca, kojeg je pogodio u preponu i natkoljenicu.

Tonći Čulić je za pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede sinu veterana, kojeg je udarao pištoljem po glavi i ranio ga u potkoljenicu, dobio deset mjeseci zatvora te 10 mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od tri godine.

image

Tonči Čulić uhićen je nedavno s pištoljem

Luka Gerlanc/Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:04