StoryEditorOCM
Crna kronikaOŠTRA STRATEGIJA

Nastavlja se suđenje Zavadlavu: nova odvjetnica planira izbaciti iz igre sutkinju koja mu je dala 40 godina zatvora

4. srpnja 2023. - 21:12

Nova odvjetnica Filipa Zavadlava (27) oštro je krenula u obranu interesa svog klijenta te se ponajprije očekuju njeni potezi na nastavku suđenja na Županijskom sudu u Splitu zakazanom u srijedu u 9 sati. Obranu optuženika za trostruko ubojstvo preuzela je Doris Košta, iskusna odvjetnica koja se brusila s klijentima optuženima za najteža kaznena djela.

Paralelno s radom na strategijama obrane, ustrajno se bori i za ljudska prava, pogotovo tijekom boravka njenih klijenata u istražnom zatvoru ili na odsluženju kazne. Zato ne začuđuje njen prvi potez i razlog zbog kojeg je zatražila izuzeće Višnje Strinić, predsjednice sudskog vijeća, koje vodi glavnu raspravu Filipu Zavadlavu.

image

Radmilovića ulica neposredno nakon zločina

Jakov Prkic/Cropix

Naime, za odvjetnicu Košta je bilo sporno što je sutkinja Strinić otvorila i pregledala pismo koje joj je Filip Zavadlav uputio iz zatvora u kojem je smješten. Kako smatra da se radi o povjerljivoj korespondenciji na relaciji odvjetnik - klijent, Doris Košta je zatražila izuzeće nadležne sutkinje.

Njen zahtjev je Bruno Klein, predsjednik Županijskog suda u Splitu odbio. Da se dogodilo suprotno suđenje bi moralo biti odgođeno, ovako je u sudskom ročišniku ostalo uvedeno da je u srijedu nastavak suđenja.

Međutim, odvjetnica je već najavila da će tražiti delegaciju spisa tj. premještanje suđenja u drugi grad pred drugim sudskim vijećem. Tim potezom bi na drugi način postigla ono što nije uspjela zahtjevom za izuzećem, "izbacila iz igre" sutkinju Višnju Strinić.

Stoga ostaje vidjeti hoće li se sutrašnje ročište zaista i održati. Filip Zavadlav je na prvom suđenju prošle godine proglašen krivim i kažnjen s 40 godina zatvora jer je u siječnju 2020. godine u ranim satima poslijepodneva iz kalašnjikova ubio: Jurica Torlaka (37), Marina Bobana (25) i Marina Ožića Paića (25).

image

Sutkinja Višnja Strinić

Nikola Vilić/ Cropix/Cropix

Visoki kazneni sud je u rujnu prošle godine presudu djelomično ukinuo. Potvrdili su da je kriv za nelegalno nabavljanje automatske puške i pucanje po ulici, kojim je ugrozio i druge ljude te pogodio objekte i vozila, ali su naložili da se provede novo suđenje vezano za onaj dio presude koji se odnosi na ubojstva.

Smatraju da nije sporna njegova namjera da ubije trojicu, ali žele da se podrobnije istraži pitanje motiva te je li ih ubio iz osvete. Drugo suđenje je već trebalo započeti u siječnju ove godine, ali je tijekom ročišta Filip Zavadlav odgovarao samo na talijanskom.

Rasprava je tada prekinuta te je naloženo njegovo psihijatrijsko vještačenje, koje je do sada provedeno više puta. Odmah u prvim vještačenjima nakon uhićenja su psihijatri procijenili da je prilikom trostrukog ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv, što znači da je raspravno sposoban.

image

Filip Zavadlav na sudskom ročištu

Ante Čizmić/Cropix

Raspravno nesposobne su samo neubrojive osobe tj. osobe koje boluju od duševne bolesti. Nakon zločina Filip Zavadlav je razvio disocijativni poremećaj, utvrdili su. Radi se o vrsti poremećaja u kojoj se javlja potpuni ili djelomični rascjep svijesti o sebi i osjećanja određenih dijelova događaja.

Osoba se svjesno ili nesvjesno emocionalno isključuje i odvaja od situacije ili događaja u kojoj se nalazi. Tijekom prvog suđenja provedena je nadopuna navedenog vještačenja koja nije promijenila njegov status te je osuđen na kaznu zatvora.

Nakon njegove izvedbe na talijanskom jeziku početkom ove godine, napravljena je posljednja nadopuna vještačenja koja je opet pokazala ono što i prvi nalaz. U ožujku ove godine splistkom sudu je dostavljen navedeni nalaz i mišljenje.

Stoga je početak drugog suđenja ponovno zakazan. U međuvremenu je  Filip Zavadlav promijenio dva odvjetnika te je njegovu obranu preuzela splitska odvjetnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:37