StoryEditor
Crna kronikaSLABA VIDLJIVOST

Sud oduzeo odštetu udovici i djeci radnika stradalog na gradilištu u Splitu: u presudi su naveli krivi dan i godinu nesreće!?

Piše Katarina Marić Banje
1. travnja 2020. - 15:28
Očevid na gradilištu pristupne ceste trgovačkog centra u Splitu na kojem je smrtno stradao radnikPaun Paunovic/HANZA MEDIA

Odlukom tročlanog vijeća Županijskog suda u Splitu Anđelija Matas i njeno troje djece neće dobit novčanu odštetu za smrt supruga i oca Andrije Matasa (56) koji je kao radnik “Cestara” podlegao teškim ozljedama prignječen kamionom na gradilištu centra Mall u Splitu 2015. godine.

Iako je u svibnju prošle godine Općinski sud u Splitu udovici i djeci dodijelio 757.000 kuna odštete plus pripadajuće kamate, viši sud je sada tu presudu preinačio i odbio odštetni zahtjev. Prvi razlog koji je troje sudaca navelo u odluci da je radnik sam kriv za svoju smrt je podatak da je Andrija Matas poginuo 23. lipnja 2016. godine, dva dana nakon ljetnog solsticija kada je “najkraće vrijeme noći, a najduži dan” te je “nedvojbeno da je vidljivost bila dobra”.

Međutim, činjenica je da je nesretni čovjek stradao na gradilištu 10. studenog 2015. godine, sedam mjeseci prije ljetnog solsticija o kojem piše u odluci troje sudaca. Nije poznato kakva je bila vidljivost prilikom njihovog pregledavanja spisa, ali nedvojbeno je kako ni jedna osoba iz tročlanog sudskog vijeća nije vidjela kada se dogodila radna nesreća u kojoj je na gradilištu život ostavio otac troje djece.

Stravična nesreća se dogodila  oko 18.15 sati dok je Andrija Matas s kolegama na gradilištu prodajnog centra pokušavao popraviti kamion. Radilo se mimo redovnih sati, u produženom radnom vremenu radi kašnjenja predviđenog otvaranja centra. Andrija Matas radio je u Cestaru kao KV vozač i bio je zadužen za kamion Mercedes, proizveden 2002. godine.

Njegov kamion težak 15 tona  se tog poslijepodneva pokvario i stao na uzbrdici na mjestu na kojem je ometao sigurno prometovanje i zapriječio put ostalim vozilima. Dodatni problem je bio što je još jedan kamion bio iza njega te se nije moglo nastaviti odvoženje materijala s gradilišta što je bio razlog popravljanja kamiona na licu mjesta.

Obitelj Matas pokrenula je sudski postupak polovicom 2016. godine. Općinski sud u Splitu je nakon provedenog suđenja i saslušanja niza svjedoka u svibnju prošle godine u svojoj presudi utvrdio niz stvari na temelju kojih je dodijelili odštetu udovici Anđeliji Matas i njenoj djeci.

Tako su između ostalog naveli kako su radnici na gradilištu dobili nalog od šefa da u kamion stave akumulator iz drugog vozila kako bi ga pomaknuli s mjesta. Prostor je bio skučen i osvjetljenje je bilo loše, te je jedan radnik svijetlio mobitelom dok su Andrija Matas i još jedan kolega na kamion montirali akumulator, koji je težio oko 20 kilograma.

Andrija Matas ušao je u kabinu kamiona provjeriti hoće li vozilo upaliti, dao je kontakt te izišao dok je motor vozila nastavio raditi kako bi završili montiranje akumulatora. U jednom trenutku kamion je krenuo unatrag i prignječio je Andriju Matasa uz teretno vozilo koje je bilo parkirano iza njega.

Sud je naveo u odluci kako su radnici tog dana bili na radnome mjestu 11 do 12 sati bez prekida, te je poslodavac u takvim uvjetima morao pojačati skrb o sigurnosti radnika. Nadređeni su morali izmjenu akumulatora povjeriti mehaničarima, umjesto vozačima koji su radili tog dana dulje od 11 sati, naveo je sud. Kako je prema izjavi jednog radnika ručna kočnica bila spuštena kad je ušao u kabinu nakon nesreće, sud je procijenio da je Andrija Matas stoga kriv za nesreću u omjeru od 30 posto on, a poslodavac 70 posto. 

Stoga je Općinski sud Anđeliji Matas i troje djece dodijelili po 154.000 kuna odštete, umjesto po 220.000 kuna, koliko su tražili u tužbi. Uz to, istom presudom "Cestar" je morao mora platiti i 141.975 kuna parničnog troška.

Tročlano vijeće Županijskog suda u Splitu je sada tu presudu preinačilo i uzelo odštetu udovici i njenoj djeci. Njihova odluka je pravomoćna unatoč činjenici da su pogriješili datum radne nesreće.

Na temelju pogrešnog datuma utvrdili su kako je vidljivost tog dana bila nedvojbeno dobra. Nadalje, naveli su kako zamjena akumulatora na kamionu nije zahtjevna operacija te da to rade svi prosječni vozači na svojim osobnim automobilima.

Osim toga, smatraju kako je Andrija Matas napravio grubi propust jer nije podigao ručnu kočnicu kada je izašao iz kabine kamiona te se to ne može kvalificirati kao posljedica iscrpljenosti zbog neprekidnog rada i velike gužve na gradilištu.

Za tako jednostavnu i rutiniranu radnju kao podizanje ručne kočnice ne može se tražiti isprika u fizičkoj i psihičkoj iscrpljenosti, smatraju suci. Ističu kako je Andrija Matas, iako je bio na gradilištu od 7 sati ujutro, efektivno radio tri i pol sata koliko je vozio kamion. Ostatak dana do svoje smrti u 18.15 sati, znači 8 sati i 20 minuta, proveo je čekajući ukrcaj odnosno iskrcaj tereta na gradilištu, navedeno je u presudi.

#SPLIT#SMRT RADNIKA#PRESUDA

Izdvojeno

15. svibanj 2020 12:41