StoryEditorOCM
Crna kronikaSKUPO ĆE JE DOĆI

Staru poznanicu zaskočili policajci dok je šetala prodajnim centrom u Splitu: paket heroina nagurala ispod kožnog pojasa

25. prosinca 2023. - 14:28

Kaznu od 700 eura mora platiti 47-godišnja Splićanka koju su policajci zatekli u šetnji trgovačkim centrom Mall of Split u večernjim satima sa sedam grama heroina. Više puta je pozivana na Prekršajni sud u Splitu da iznese svoju obranu, ali se nije odazvala, a kasnije nije ni predizala sudske pozive na adresi na predjelu Smrdečca gdje živi.

Stoga je pregledana policijska zabilješka s opisom uhićenja. U njoj je policajac iz Prve policijske postaje naveo kako je u ožujku 2022. godine, oko 20.30 sati, prilikom obilaska terena, točnije Prodajnog centra Mall of Split, uočio žensku osobu koja im je operativno poznata.

- Ona je za vrijeme vršenja službene radnje legitimiranja dragovoljno izručila smotuljak sa sadržajem droge heroin ukupne mase sedam grama. Paketić se nalazio u unutrašnjem dijelu "jeans" hlača, točnije u predjelu ispod smeđeg kožnog remena - izjavio je.

U sudski spis je priložena službene zabilješke o preliminarnom ispitivanju oduzete tvari testom na drogu, koji je bio pozitivan, a radilo se o heroinu. Priložena je i potvrda Ministarstva pravosuđa, Uprave za kazneno pravo, Odjela za prekršajne evidencije, iz koje je razvidno da je optužena osuđivana zbog kršenja prometne discipline.

image

Heroin

Shutterstock

Prema Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga propisano je da je se za ovakav prekršaj kazna novčana, u iznosu od 5000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora do 90 dana. Pri određivanju sankcije uvažene su sve dostupne okolnosti, navedeno je u presudi, pa je kao olakotnu okolnost sud cijenio da je od počinjenog prekršaja prošao izvjesni vremenski period.

Kao otegotnu okolnost je cijenio da je 47-godišnjakinja već prekršajno osuđivana za istovrsni prekršaj što je utvrđeno uvidom u Potvrdu Odjela za prekršajne evidencije. Stoga je  sud okrivljenici izrekao novčanu kaznu u iznosu malo višem od minimalne, 700 eura, što je protuvrijednost od 5.274 kune, držeći da će ovako izrečenom kaznom djelovati na okrivljenicu da ubuduće više ne čini ovakve ili slične prekršaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:37