StoryEditorOCM
Crna kronikasve je razjašnjeno

Policija se oglasila o navodnom pokušaju otmice djece na poznatom odmorištu na Dalmatini, evo što su utvrdili

Piše JL
16. svibnja 2023. - 15:22

Nije bilo otmice na odmorištu uz autocestu A1 koja povezuje Zagreb i Split! Utvrđeno je to intenzivnim kriminalističkim istraživanjem nakon što je policija zaprimila od djelatnika škole obavijest o mogućem neprimjerenom ponašanju jednog gosta na odmorištu.

PU ličko-senjska i PU dubrovačko-neretvanska su stoga udružile snage te otkrili da su "obavili razgovore sa svim sudionicima događaja i pregledali videozapis".

- Utvrđeno je da se u konkretnom slučaju radilo o ponašanju koje se ni na koji način ne može okarakterizirati kao pokušaj otmice djece, kako je to navedeno u nekim medijskim objavama niti ponašanju koje ima elemente kaznenog djela. Iako se u objavljenom članku navode dvije muške osobe koje su navodno vrbovale djecu, temeljem izjava djece, djelatnika i nastavnika, kao i pregledom videonadzora, takvi navodi nisu potvrđeni, već je utvrđeno da se radi o samo jednoj muškoj osobi.

Naime, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je muškarac, prilikom plaćanja svog računa na blagajni odmorišta, primijetio dječaka koji nije imao dovoljno novca da plati željeni artikl te je samoinicijativno ostavio svoj ostatak od plaćenog računa na pultu blagajne i rekao da je taj novac za dječaka - otkrivaju iz policije.

Dodaju da je muškarac potom "vidjevši pozitivnu reakciju dječaka, manje novčane iznose ponudio još nekolicini djece koja su bila u blizini". Pritom nije kod njih želio, dodaju još iz policije, izazvati osjećaj zakinutosti a djeca su odbila primitak novca.

- Budući da su ga nastavnice upozorile na ponašanje, muškarac je napustio odmorište zajedno s kolegicom koja ga je za to vrijeme čekala u vozilu. Pritom napominjemo da muškarac nije imao kapuljaču dukserice na glavi niti je ijedno dijete povlačio ili nagovarao da s njim uđe u vozilo, što je također potvrđeno videonadzorom.

Radi se o muškarcu, hrvatskom državljaninu, koji je išao na unaprijed dogovoreni poslovni put, što je također u sklopu kriminalističkog istraživanja provjereno i potvrđeno. Iako u konkretnom slučaju možemo govoriti o ponašanju koje je nesumnjivo izazvalo uznemirenost i nelagodu kod djece, a posljedično i njihovih nastavnika i roditelja, moramo naglasiti da u ovom slučaju nisu utvrđeni elementi bilo kakvog protupravnog ponašanja - kažu još iz policije.

Ujedno nastavnike i roditelje koji su svoje sumnje ispravno prijavili policiji, policija podržava i pohvaljuje.

- Ovim putem apeliramo na autore članka, koji je u znatnoj mjeri uznemirio hrvatske građane, da prije objavljivanja tekstova činjenice provjere kod nadležnih institucija, kako ne bi došlo do pogrešnog informiranja javnosti što im, vjerujemo, nije bila namjera. Isto tako, želimo zahvaliti svim hrvatskim medijima koji su vrlo razborito pristupili izvještavanju o ovoj temi, vodeći se svojom profesionalnošću bez ikakve potrebe za izazivanjem senzacionalizma ili pogrešnim informiranjem javnosti - zaključili su iz dubrovačke policije.

Učiteljice: ‘Nudio im je novac i dodirivao ih po ramenu‘

Iz Osnovne škole Petra Kanavelića u Korčuli službeno su se oglasili o incidentu koji se vezano uz učenike četvrtih razreda dogodio na autocestovnom odmorištu "Zir" u Lici, piše Dubrovački vjesnik. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Izvještavamo javnost o Školi u prirodi četvrtih razreda (od 9. do 12. svibnja), a vezano uz događaj na odmorištu Zir od 12. svibnja, opisan u javnim glasilima. Imamo se potrebu obratiti javnosti kao stručne osobe zadužene za sigurnost, vođenje i brigu o 47-ero učenika u trajanju od 4 dana, a koje su bile na mjestu događaja.

Objavljeno je niz senzacionalističkih članaka utemeljenih na neprovjerenim informacijama, a da nas pritom nitko nije kontaktirao.

Dana 12. svibnja oko 11:10 sati, na odmorištu Zir dogodila se neugodna, potencijalno opasna situacija. Tijekom odmora u odmorištu „Macola” učiteljice su primijetile da se nepoznata muška osoba obraća djeci i pritom im nudi novac. Na upit učiteljica što radi smireno je odgovorio da može dati novac onima kojima treba. Sve se događalo ispred automata s igračkama na kovanice. Nakon upozorenja da se odmakne, čovjek se udaljio, a učiteljice su s djecom napustile objekt i ušle u autobus. Prije polaska primijetile su da je dotični muškarac u pratnji ženske osobe, pojeo pecivo na parkiralištu u blizini svog automobila. Ni u jednom trenutku nije pokazivao znakove nervoze ili žurbe za napuštanjem odmorišta.

Učiteljice su u autobusu porazgovarale s djecom o opreznom ponašanju u kontaktu s nepoznatim osobama. Pritom je dvoje učenika reklo kako ih je dotična osoba dotaknula za ruku/rame i ponudila novac, a sve se to odvijalo unutar objekta u prostoru s igračkama. Nakon razgovora s djecom, a procjenjujući situaciju, koja nije bila ugodna, ali ni dramatična kao što ju mediji opisuju, odmah smo kontaktirale ravnatelja, policiju i roditelje, jer nismo mogle odbaciti mogućnost da se netko obraćao djeci s lošim namjerama.

Mediji su iznijeli niz tvrdnji ne obrativši se za informacije niti jednoj odrasloj osobi prisutnoj na mjestu događaja.

Mi smo poduzele sve što smo mogle da zaštitimo djecu i spriječimo širenje panike među njima. Cilj nam je bio da djeca ostatak putovanja provedu onako kako je predviđeno, te da svi učenici dođu svojim obiteljima sigurno - kažu iz Osnovne škole Petra Kanavelića Korčula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 04:41