StoryEditorOCM
Crna kronikaIZBJEGAO OBVEZE

Otac iz Splita pobjegao na sjever Europe: sedam godina nije plaćao uzdržavanje kćerima, dug mora ‘odraditi‘ u zatvoru

1. travnja 2024. - 18:22

Zbog neplaćanja uzdržavanja maloljetnim kćerima 44-godišnjaku iz Splita mora na 10 mjeseci u zatvor. U međuvremenu, kako nije plaćao uzdržavanje ni za razdoblje koje nije obuhvaćeno navedenom presudom, protiv njega je izgledan još jedan kazneni postupak za povredu prava djeteta.

Presudom Općinskog suda u Splitu je proglašen krivim jer kćerima nije plaćao uzdržavanje od travnja 2014. do prosinca 2021. godine. Osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci s rokom kušnje od tri godine.

Istom presudom mu je naložena i posebna obveza da u roku od pola godine od pravomoćnosti presude isplati za djecu 162.882 kuna, u protuvrijednosti 21.618 eura na ime dospjelih, a neisplaćenih obroka po osnovi uzdržavanja. Osim toga je morao uplatiti u državni proračun s osnova privremenog uzdržavanja dodatni iznos od 5517 kuna, u protuvrijednosti 732 eura.

Presuda je objavljena početkom prosinca 2021. godine, a postala je pravomoćna početkom srpnja 2022. godine. Rok za plaćanje je istekao 5. siječnja 2023. godine, a 44-godišnjak je po navedenoj presudi od tada platio samo iznos od 150 eura.

Stoga je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo opoziv uvjetne osude što je prihvaćeno u listopadu 2023. godine kada je splitski sud donio nepravomoćnu presudu o opozivu uvjetne osude, kojom se odredilo izvršenje kazne zatvora u trajanju od deset mjeseci.

image

Protiv neodgovornog oca postupak vodi Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
 

Paun Paunović/Cropix

Na njihovu presudu se žalio 44-godišnjak koji je naveo da je presuda kontraproduktivna i nema smisla, ako je cilj zaštita djeteta, da se on kao obveznik plaćanja uzdržavanja osuđuje na zatvorsku kaznu, koja će ga potpuno onemogućiti u izvršenju svoje obveze, podmirivanja uzdržavanja, čime će ga i nadalje prisiliti na nastavak počinjenja djela za koje se tereti.

Prema njemu je pravilna isključivo odluka kojom se obustavlja postupak za opoziv uvjetne kazne nad njim. Županijski sud u Sisku je odbio njegovu žalbu i potvrdio presudu Općinskog suda u Splitu.

U svojoj odluci naveli su da se 44-godišnjak žalio kako u priloženoj dokumentaciji postoji bitna proturječnost sa zaključcima suda, ali nije objasnio koja. Od kada je presuda postala pravomoćna, prije godine i deset mjeseci, 44-godišnjak je imao dovoljno vremena za platiti zaostala uzdržavanja i nastaviti s daljnjim plaćanjem, ustvrdio je viši sud.

Smatraju i kako se neosnovano žalio zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja tijekom suđenja, što samo paušalno obrazlaže. Suprotno njegovom mišljenju, sisački sud je istaknuo kako je on zdravstveno i radno sposobna osoba, sada stara 44 godina, koja je otišla raditi u Dansku gdje je vrlo brzo od zarade mogao uplatiti novac.

Osim toga posjeduje i nekretninu u BiH, no isto nije učinio do dana opoziva uvjetne osude tj. nije platio dugovanje, stoji u pravomoćnoj presudi.  Istaknuli su kako bi kontraproduktivno bilo upravo daljnje toleriranje osuđenika u njegovom neplaćanju, što je štetno po dobrobit i razvoj djece te su stoga i potvrdili presudu splitskog suda.

Također, naveli su, nije nastavio s plaćanjem daljnjeg uzdržavanja od 4. prosinca 2021. do danas, a za koje razdoblje zakonska zastupnica djece može pokrenuti i novi kazneni postupak.

image

Djevojčicama nije isplaćeno oko 200.000 kuna

Shutterstock/Ilustracija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:07