StoryEditor
Crna kronikaPREKO FACEBOOKA

Osuđeni ubojica iz Podstrane Daniel Jukić slao poruke iz zatvora, svjedocima prijetio da će ih dočekati metak u čelo: ‘Ne čeka mene smrt nego vas‘

Piše Vladimir Urukalo
15. svibnja 2021. - 21:30
Očevid u Bračkoj ulici na splitskom Mertojaku 2013., gdje je Jukić izbo svoju 22-godišnju žrtvu  Nikola Vilić/ Hanza Media

Osuđeni ubojica Daniel Jukić (28) iz Podstrane, koji od 2015. godine "guli" devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva Ante Katića (22) iz Krila Jesenica krajem kolovoza 2013. u blizini splitskog kluba "Paganini" na Žnjanu, osuđen je nedavno na splitskom Općinskom sudu i zbog poticanja na sprječavanja dokazivanja.

Jukić, koji je Katića ubio kad je imao 22 godine, prvo je dobio 13 godina zatvora, da bi mu Vrhovni sud smanjio kaznu za četiri godine, a sad je dobio i djelomičnu uvjetnu osudu po kojoj će odslužiti još osam mjeseci zatvora, dok ostalu godinu dana neće ako u roku od tri godine ne počini neko novo kazneno djelo.

Osim njega, zbog sprječavanja dokazivanja na godinu je dana, uvjetno na tri godine, osuđen i Toni B. (26) iz Dugopolja.

Dogovor u ćeliji

Optužnica ODO-a teretila je Jukića da je u razdoblju od 31. siječnja 2014. do 5. veljače 2014. godine u splitskom zatvoru, dok je s Tonijem B. dijelio ćeliju, tražio od njega da, kad iziđe iz zatvora, priprijeti svjedocima koji su trebali svjedočiti na Jukićevu suđenju za ubojstvo Katića. Potaknuo je tada mlađeg punoljetnika da dvjema djevojkama i dvojici mladića poruči da im je bolje da na sudu, u ovom postupku koji se vodio protiv njega, paze što govore jer da će u protivnom, kad iziđe iz zatvora, dobiti metak u čelo i da ih čeka smrt. Jukić im je, po presudi, preko svojeg zatvorskog kolege poručio da im je bolje mirno živjeti nego znati da ih za 10 do 15 godina čeka metak u čelo.

Toni B. je tako 12. veljače 2014. godine, oko četiri sata ujutro, jednoj svjedokinji preko Facebooka poslao poruku u kojoj je stajalo, kako se citira u presudi:

"Reka ti Daniel Jukić da van je bolje da na sudu govorite istinu jer kad on izađe svi ćete platit misu... Samo te upozoravan bilo bi van bolje istinu reći kako je bilo nego za deset godina budete dobili metak u čelo... možda i prije dobijete od mene bude li bilo sranja samo vas upozoravamo bolje bi bilo za vas, ja mislim da van je bolje živit mirno nego da znaš da te ćeka za 10-15 godina metak u čelo tebe i te tvoje majmune... Bia san u zatvoru sa njin u sobi i ovo van je poručia, i svojoj (navodi ime ženske osobe – nap. a.) prinesi ovo, nećete proć kako vi mislite... Boli mene k... oš ti lagat na sudu ili reć istinu ne čeka mene smrt nego vas", prenio je tada mladić jednoj od svjedokinja riječi svojeg zatvorskog cimera.

'Dužni govoriti istinu'

Jukić je na sudu kazao da se ne smatra kriv te da nije imao namjeru bilo kome prijetiti i zastrašivati ikoga, nego mu je jedina namjera bila da tim svjedocima poruči kako su dužni govoriti istinu te da je kažu na raspravi.

Toni B. je pak priznao krivnju i kazao da je on sve Facebook poruke prijetećeg sadržaja poslao osobno jednoj od žrtava jer je to od njega tražio baš Jukić.

– Proizlazi kako su navedeni svjedoci (navode se imena – nap. a.) svjedočili nakon upućenih poruka, u travnju i svibnju 2014. godine. Istina je da su navedeni svjedoci već prethodno iznosili svoje iskaze pred ŽDO-om u Splitu, ali su na raspravi mogli mijenjati svoje iskaze, pa kako bi se okrivljenik Daniel Jukić osigurao, on je pokušao utjecati na njihove iskaze. Za ovaj sud neprihvatljiv je obrazac ponašanja okrivljenika da na bilo koji način utječu na iskazivanje svjedoka, jer će njih sud na raspravi poučiti o tome da su dužni govoriti istinu i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo, pa je evidentno da su okrivljenici na ovaj način pokušali utjecati na svjedoke, a koje su poruke kod njih izazvale osjećaj uznemirenosti – obrazložio je, uz ostalo, sudac Ante Unković u svojoj presudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2021 21:31