StoryEditor
Crna kronikamože se žaliti

Osuđen za oružanu pljačku nakon više od 12 godina: vlasnika je sačekao s utrškom pa napao palicom i pištoljem; Ukrao mu je 1,8 milijuna kuna

Piše Vladimir Urukalo
9. ožujka 2020. - 15:00
Zvonko Čevizović nakon više od 12 godina osuđen je za pljačku mjenjačnice u TrogiruAnte Čizmić/HANZA MEDIA

Zvonko Čevizović (54) iz Novske osuđen je jučer na splitskom Županijskom sudu zbog pljačke vlasnika mjenjačnice u Trogiru prije više od 12 godina, u srpnju 2007. godine. Nepravomoćno je osuđen zbog razbojništva i to na tri i pol godine te još godinu i pol zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti te mu je izrečena jedinstvena zatvorska kazna od četiri i pol godine.

U kaznu mu se uračunava vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru i to od 18. listopada 2007. do 3. srpnja 2008. godine te od 13. prosinca 2009 do 18. rujna 2011. godine.

Nije se jučer pojavio na izricanju presude u sudnici sutkinje Ivone Rupić. Osuđen je jer je tog 10. srpnja 2007. godine u Šubićevoj ulici u Trogiru, pet minuta iza ponoći, maskiran crnom potkapom s izrezima za oči i crnom kapom sačekao Miroslava Škaru, tada voditelja poslovanja mjenjačnice "Adria Trogir" koji se nakon zatvaranja mjenjačnice vraćao kući s utrškom. Dok se Škaro penjao stepenicama na kat kuće, Čevizović ga je zaskočio i udario nekoliko puta gumenom palicom po glavi.

Dok su se hrvali, Čevizović je izvukao nabijeni i otkočeni pištolj marke "Pietro beretta" te je, svjestan da može opasliti metak i ugroziti Škarin život, nastavio s naguravanjem pri čemu je došlo do opaljenja dva metka. Prvi je pogodio Škaru u prst lijeve šake, dok je drugi metak "za dlaku" promašio žrtvu, udario u zid te se fragment zrna odbio i pogodio u prsa slučajnog prolaznika. Čevizović je nakon toga uperio oružje u grudi žrtve koja je prestala pružati otpor iz straha te je uzeo ručnu torbu u kojoj je bilo nešto manje od milijun i 800 tisuća kuna i pobjegao.

Sutkinja Rupić presudila je i da Čevizović mora u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude vratiti Škari sav ukradeni novac.

- Okrivljeni se branio tvrdeći da nije kriv jer se u kritično vrijeme uopće nije nalazio u Hrvatskoj, no iskaz oštećenika kao i DNK koji je izuzet s vlasi kose koja je nađena u kapi na mjestu događaja demantiraju ga i smještaju na mjesto događaja. Što se tiče visine sankcije, nismo je mijenjali stoga što je istu već u prijašnjem postupku potvrdio Vrhovni sud, a i od samog događaja prošlo je već skoro 13 godina - kratko je obrazložila sutkinja Rupić.

Podsjetimo, u siječnju 2016. godine Čevizović je već bio osuđen na istu kaznu zatvora. Okrivljen je tada za pljačku pola milijuna kuna jer sud nije našao dokaze za ostatak iznosa. No, upravo zbog visine štete Vrhovni sud je, ne ulazeći u činjenično stanje, tu odluku ukinuo i ponovno odredio pritvor. Sada je, pak, sutkinja Rupić utvrdila da je šteta milijun i 790 tisuća kuna.

Zanimljivo je i da je sam oštećeni Škaro bio predmet kaznenog postupka jer ga je Čevizovićeva supruga optužila da joj je prijetio i iznuđivao 350 tisuća eura. Zbilo se to, prema njenoj prijavi, ispred splitskog zatvora kada je došla po supruga kojem je taj dan ukinut pritvor. Prijavila je i prijeteće telefonske pozive. Škaru su najprije teretili da je on zvao i prijetio pa je to kasnije prepravljeno da je angažirao druge da prijete. Dvaput je osuđen na godinu zatvora, a kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro.

Nema sumnje da će proteći još vremena dok se ovaj slučaj pravomoćno okonča jer će Čevizović sigurno uložiti žalbu. Vjerojatno će isto napraviti i ŽDO Split.

#PLJAČKA MJENJAČNICE#TROGIR#ZVONKO ČEVIZOVIĆ#MIROSLAV ŠKARO

Izdvojeno

08. srpanj 2020 02:57