StoryEditor
Crna kronikaISKAZ DVOSTRUKOG UBOJICE ANTE BAŠIĆA (26) IZ TROLOKAVA

Krvnik iz Trolokava: Da sam našao susjeda Ivana, i njega bi ubio!

Piše PSD.
28. travnja 2008. - 23:59

Sve priznajem,  kazao je ubojica, naglasivši da bi ‘bilo gadno’ i da je pronašao Ivana Bašića. Nakon što je ubio oca, odlučio je kako neće zatući majku

Popio sam taj dan 15 piva, nakon čega sam odlučio osvetiti se Marku Stojaku koji me prije tri mjeseca udario, ali kako ga nisam našao, odlučio sam osvetiti se njegovu ocu Jozi kojega sam zatukao na kozjem putu - započeo je tako u nedjelju navečer u Splitu svoju obranu pred istražnim sucem dvostruki ubojica Ante Bašić (26) iz Trolokava u Kaštelanskoj zagori.

Nakon dvosatnog ispitivanja, nad njim je određen pritvor zbog opasnosti da ponovi kazneno djelo te zbog posebno teških okolnosti koje se očituju u upornosti i okrutnosti kojom je počinio ubojstvo Joze Stojaka, zatim svog oca Frane Bašića i pokušao ubiti Niku Kesića u subotu poslijepodne. Tijekom ispitivanja bio je prisutan sudski vještak, psihijatar dr. Mijo Milas koji je ocijenio kako je Bašić sposoban iznijeti obranu.

- Sve priznajem, a da sam taj dan našao i Ivana Bašića, do čije kuće sam došao nakon zločina, bilo bi gadno jer sam i s njim imao otprije sukob. Sve je krenulo naopako nakon što mi je otac prigovorio jer sam to popodne očešao automobil nakon što sam popio 15-ak piva u Malačkoj i Prapatnici. Naljutio sam se i krenuo u Primorski Dolac prema kući Marka Stojaka koji me prije tri mjeseca udario u kafiću pepeljarom u glavu i kazao mi kako će me ubiti. Umjesto njega naišao sam na njegova oca Jozu i odlučio se osvetiti njemu. Pozvao sam ga na piće u moju kuću - detaljno je opisao Ante Bašić.

Nakon što je na prijevaru ukrcao Stojaka u svoj automobil, putem mu se probušila guma, te su izišli i krenuli prečacem preko kozje staze gdje je Bašić odlučio ostvariti osvetnički naum. Iz džepa je izvadio željeznu šipku koju je ponio kada je krenuo tražiti mlađeg Stojaka i udario Jozu Stojaka jedanput jako po sljepoočnici. Nesretni čovjek je odmah pao na tlo i nije se pomaknuo.

Krvavi pohod

- Vratio sam se do vozila gdje sam zatekao Niku Kesića koji je vidio krvavu šipku u mojoj ruci, a kako sam bio ljut kada me upitao što radim, udario sam ga dva puta po glavi. Pao je, mislio sam da je mrtav te sam se odvezao kući. Tamo mi je otac ponovno počeo prigovarati zbog automobila, pogotovo kada je vidio probušenu gumu. Još sam se više naljutio te sam otišao gore na balkon k njemu i udario ga šipkom više puta po glavi. Majka je bila pred kućom i sve vidjela, ali nju nisam htio ubiti - kazao je Ante Bašić.

Nakon toga otišao je do kuće Ivana Bašića gdje je razbio staklo na vratima i prozoru. Pohod je nastavio prema kući Želimira Bašića koji je pobjegao, a Ante je njegovoj supruzi kazao da zove policiju koju je sačekao sjedeći na kamenu na obližnjem raskrižju.

Ante Bašić je opisao i stanje u svojoj obitelji te neslaganje s ocem koji je, navodno, prije tukao majku te posljednjih godina živi u odvojenoj kući. Spomenuo je i sestru Dragicu koja je trenutačno na odsluženju kazne zatvora za razbojstvo

- Žao mi je zbog svega što sam napravio, cijelu noć nisam spavao zbog toga - kazao je na kraju Ante Bašić.

Debeli dosje

U svom poduljem policijskom dosjeu monstruozni dvostruki ubojica iz Trolokava Ante Bašić ima evidentirano ukupno 15 kaznenih prijava, od kojih su četiri odbačene:
2000. godine - krađa
2003. - nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih tvari, krađa
2004. – krađa
2005. - uništenje i oštećenje tuđe stvari
2006. - prijevara, teška krađa
2007. - dvije krađe, oduzimanje tuđe pokretne stvari, uništenje tuđe stvari
Sudska presuda:
2005. godine - uvjetna kazna zatvora od šest mjeseci uz rok kušnje od dvije godine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. veljača 2021 01:00