StoryEditorOCM
Crna kronikakratak fitilj

Imoćanka žestoko branila okućnicu u Podstrani pa dobila novčanu kaznu: sve više svađa prerasta u fizičke obračune

11. lipnja 2023. - 21:30

Novčanu kaznu od 50 eura mora platiti 77-godišnja Imoćanka koja je u Podstrani, na predjelu Strožanca, vikala na dvije osobe. Osim iznosa koji je određen kao kazna za neprimjereno ponašanje, dužna je platiti i 20 eura troškova postupka.

Kako saznajemo, 77 - godišnjakinja, rođena u imotskom kraju, a nastanjena u Podstrani, je u listopadu prošle godine, u 09:30 sati na ulici, kraj svoje kuće vikala i galamila na ženu i muškarca. Pritom ih je o vrijeđala: "Kurvo maknite auto, ovo je moj put, što će meni policija!".

Takvim ponašanjem je na javnom mjestu vikom remetila javni red i mir, utvrđeno je tijekom postupka na Prekršajnom sudu u Splitu. Protiv nje je svjedočio policajac koji je izašao na teren.

image

Policija je morala smirit situaciju u Podstrani

MUP

Optužni prijedlog je, na temelju utvrđenoga na licu mjesta i izjava svjedoka, podnijela Druga policijska postaja Split koja je nadležna za navedeno područje. Zakon propisuje da se onoga tko se na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir može kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do 30 dana.

- Sud je 77-godišnjakinju kaznio alternativno blaže propisanom novčanom kaznom u iznosu koji smatra primjerenim okolnostima pod kojima je prekršaj počinjen, stupnju krivnje okrivljene, težini djela i stupnju opasnosti, držeći da će se istom ostvariti svrha kažnjavanja - navedeno je u presudi.

Ako u roku od 30 dana uplati dvije trećine izrečene novčane kazne, smatrat će se da je u cijelosti plaćena. Optužena ima pravo žalbe u roku od osam dana, ali je navedeno kako sud tada nije vezan vrstom ni visinom kazne ili druge mjere.

To znači da u slučaju ponovnog odlučivanja o presudi može biti strože kažnjen propisanom novčanom kaznom do maksimalnog iznosa ili kaznom zatvora do 30 dana.

Remećenja javnog reda i mira je prekršaj koji redovito puni policijske evidencija. Prema podacima iz PU splitsko-dalmatinske, tijekom prva tri mjeseca ove godine podnesene su 172 prijave zbog svađe i vike.

image

U statistici remećenja javnog reda i mira povećan je broj tučnjava

Cropix

U istom razdoblju prošle godine bila je 191 istovrsna prijava što pokazuje pad takvih ispada. No, kada pogledamo brojke tučnjava, one su porasle pa ih je od početka siječnja do kraja ožujka ove godine bilo 57.

To je više od dvostruko nego li u istom periodu prošle godine kada je prijavljena 21 tučnjava. Prijava zbog drskog ponašanje je bilo 76, dok ih je 2022. bilo 93, a omalovažavanja ovlaštenih službenih osoba, što je u većini slučajeva odnosi na policajce je bilo 38 slučajeva.

U prva tri mjeseca prošle godine ih je bilo 45. Prekršaja odavanja pijanstvu i uživanja droga je zabilježeno ukupno 17, što je za tri više nego u istom razdoblju prošle godine.

Policija se bavila i vrijeđanjem moralnih osjećaja građana u šest situacija, dok je tijekom 2022. od siječnja do ožujka imala četiri takve intervencije. Saznajemo i da je kažnjivo ako ne spriječite narušavanje javnog red i mira u ugostiteljskim objektima.

Iz brojeva je jasno kako su se vlasnici i voditelji lokala od prošle do ove godine disciplinirali. Ove godine su u prvih 90 dana prijavljena četiri takva prekršaja, dok ih je prošle bilo ukupno deset u istom vremenskom razdoblju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:58