stdClass Object ( [id] => 1263917 [title] => Dvostruko ubojstvo na parkiralištu u Splitu: ‘Izrešetao sam Audi pa bježeći rastavio kalašnjikov i pobacao dijelove‘ [alias] => dvostruko-ubojstvo-na-parkiralistu-u-splitu-izresetao-sam-audi-pa-bjezeci-rastavio-kalasnjikov-i-pobacao-dijelove [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

---

Rijetka su kaznena djela za koja ne postoji zastara. Uglavnom imaju vremenski rok nakon kojeg ih se, po sili zakona, treba prepustiti zaboravu.

No, stvarnom životu za zločin nema zastare  jer ostavlja neizbrisiv trag – na žrtvama, onima koje su ga preživjele, na njihovim najmilijima, a nepovratno se mijenjaju i osobe koje su ga počinile, ali i svi iz njihove okoline.

Ovim serijalom podsjetit ćemo na neke od tih zločina: rekonstruirat one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.

Na svjetlo dana izvući ćemo kaznena djela izdvojena po određenim značajkama, primjerice, brutalnošću ili nečim što ćemo vam otkriti tek u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

---

Parkiralištem u Vinkovačkoj ulici u Splitu u četvrtak 15. veljače 2007. godine oko 23.30 sati odjeknuli su rafali iz automatskog oružja. Meci pogađaju osobni automobil Audi u kojem ubijaju dvojicu muškaraca i ranjavaju jednog. Iz Renaulta Clio izlaze dva mladića, jedan s kalašnjikovom u rukama koji trči prema Sućidru, dok drugi nestaje u suprotnom smjeru.

Operativno-komunikacijski centar PU splitsko-dalmatinske odmah po dojavi o pucnjavi u kojoj ima žrtava postupa prema planu kojim je predviđena potpuna blokada grada. Putem radioveze policijski službenici su obaviješteni o dvostrukom ubojstvu i pokušaju ubojstva te da je počinitelj u bijegu.

U blizini mjesta zločina dolazi policajac sa službenim vozilom. Nakon što je uočio mladića u bijegu, ostavlja vozilo i kreće pješice u potjeru za njim. Trčeći prema centru “Juraj Bonači” mladić rastavlja automatsku pušku i dijelove razbacuje putem kojim bježi.

---

image

Privođenje Mate Vukušića nakon uhićenja

Mario Todorić/Cropix
---

Na udaljenosti od oko kilometra od krvavog parkirališta policajac ga sustiže, savladava upotrebom tjelesne snage i sputava ga lisičinama. Uhićeni mladić je Mate Vukušić, tada star 20 godina, iz Splita. Ubijeni su Lovel Matković (22) i Marino Vukšić (21), a teške tjelesne ozljede od metaka je zadobio Ivan Ljubić (29), svi iz Splita.

Pet minuta nakon ponoći obustavljena je blokada ulica i izlaza iz grada. Iz obližnjih zgrada i kafića na parkiralištu se okupilo mnoštvo znatiželjnika koji gledaju policijski očevid. Jedan od njih je bio gost kafića, neposredno prije stravične pucnjave.

CRNI NOTES (9): Suprugu je godinu dana nakon što ga je napustila presretao poslije posla, a onda je jedne noći uzeo nož

- Nekoliko minuta prije ubojstava sam baš mislio krenuti kući, ali su mi naišli prijatelji pa sam se na njihov nagovor vratio u kafić. Kad smo ulazili nazad, čuo sam nekoga kako na mobitel govori: “Stigli su.”

Tada mi taj razgovor nije imao smisla, ali nakon što sam ušao u kafić, vidio sam vani momka odjevenog u crno s kapuljačom na glavi kako u rukama nosi automatsku pušku koju repetira. Putem kojim je krenuo su prošla dva dečka sa sendvičima u rukama, ali su upozoreni da se maknu s puta.

CRNI NOTES (8): Smrt vojnika koja je šokirala Hrvatsku: razjarena rulja progonila ga je do ambulante u Makarskoj, krv se slijevala...

Tri minute poslije čula se rafalna pucnjava. Jedan drugi gost kafića je sekundu iza pucnjave, kao da je znao što se događa, otišao iza šanka odakle je skupio nekoliko kuhinjskih krpa i uputio se prema parkiralištu - izjavio je.

Sutradan ujutro, u petak, uhićen je Goran Stanković (31), vlasnik Renaulta Clio pronađenog u neposrednoj blizini zločina. Na parkiralištu gdje je počinjeno dvostruko ubojstvo okupljali su se prijatelji preminulih mladića i palili svijeće.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Stanari Vinkovačke 21, zgrade kraj parkirališta, pričali su da su čuli svađu i galamu jer je zbog velikog broja kafića u podnožju uvijek bilo bučno.

- Na tom parkiralištu se neprestano pale gume, turiraju motori i galami se. Mi nikada nemamo mira - složilo se nekoliko njih.

Tijekom pucnjave najviše je oštećen automobil jedne stanarke na kojem su četiri metka propucala vjetrobransko staklo, haubu, branike i volan. Još je nekoliko vozila pogođeno sa po jednim metkom, a kako je očevid trajao satima, nitko od vlasnika ih nije mogao koristiti tog dana.

Očevid je pokazao da je ubojica iz neposredne blizine ispalio hice iz kalašnjikova u desnu stranu Audija u kojem su se dovezla trojica mladića. Od metaka je smrtno stradao Lovel Matković koji je sjedio na stražnjem sjedalu i Marino Vukšić koji je bio na suvozačkom mjestu.

Ivana Ljubića koji je bio za upravljačem Audija od smrti je spasio Marino Vukšić, čije tijelo je zapriječilo dio hitaca koji bi ga inače pogodili. Ivan Ljubić ustrijeljen je s četiri metka, od kojih mu je jedan slomio rebro, te s nizom krhotina metaka.

Ozljede su bile teške, ali ne za život opasne. Napad na njih je bio iznenadan i nisu stigli reagirati, a kasnije je policija pregledom Audija, kojim su se dovezli, našla dva pištolja. Lovel Matković bio je žrtva napada mjesec dana ranije u Gupčevoj ulici u Splitu, kada su na njega pucale nepoznate osobe i ispalile osam hitaca.

---

image

Suđenje Mati Vukušiću za dvostruko ubojstvo

Jakov Prkić/Cropix
---

Pogodila su ga dva, a u bolnici je zadržan na Odjelu traumatologije nekoliko dana, nakon čega je pušten na kućnu njegu. Nakon njegova ubojstva na zadnjem sjedalu Audija nađene su štake kojima se koristio za hodanje zbog ozljeda od pucnjave.

Po završetku kriminalističkog istraživanja u policiji, Mate Vukušić priveden je pred istražnog suca uz kaznenu prijavu u kojoj je navedeno kako je pucao u trojicu s namjerom da ih ubije. Nije bio u stanju iznijeti obranu te je smješten u istražni zatvor na Bilicama.

Sutradan je ponovno doveden na ispitivanje i tada je kazao svoje motive.

- Glavni razlog je bio stalno reketarenje za novac, a nakon ranjavanja Lovela Matkovića prije tri tjedna, mene su proglasili glavnim krivcem. U razdoblju od Lovelova izlaska iz bolnice do ubojstva učestalo su me maltretirali, prijetili mi i fizički me napadali.

Vrhunac je bio kada su mojoj sestri kazali da će je silovati. Rekli su da će se sve riješiti ako s računa očeve firme uzmem 20.000 eura i dam njima. Jednom su me presreli na Blatinama kada sam bio u očevu automobilu Passat i ugurali mi pištolj kroz prozor vozila, a kada sam ja dao gas, pištolj je opalio i metak je pogodio pretinac u automobilu.

CRNI NOTES (7): Krvavi pohod u Trolokvama: popio dvije gajbe piva pa šipkom ubio oca i sumještanina, treća žrtva jedva preživjela

Par dana prije ovoga na parkiralištu došli su do trgovine mog oca na Pujankama. Tamo su bile prodavačica i moja baka koje su vidjele da me vuku za ruku i pokušavaju uvući u vozilo.

Kako sam se otimao, udarili su me pištoljem u vilicu, od čega je došlo do opaljenja jednog metka u zrak. Dva dana kasnije sam nabavio kalašnjikov - izjavio je.

CRNI NOTES (6): Zločin u centru Splita: provalili su u stan, tijelo se nalazilo pokraj dvosjeda, na stolu su bile karte za poker...

Prema njegovim riječima, dogovorili su se naći kako bi riješili situaciju. Oružje je ponio jer su “oni uvijek bili naoružani”.

- Očevo vozilo sam ostavio kod prijatelja jer nisam želio da mi ga otmu te sam zamolio Gorana Stankovića da me prebaci svojim automobilom. On nije vidio da sam na zadnjem sjedalu ispod jakne sakrio kalašnjikov jer sam iskoristio priliku kada je pričao na mobitel.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Kada smo došli u Vinkovačku, vidio sam njih trojicu u Audiju i vidio sam siluetu kako izvlači pištolj i drži je u podignutoj ruci. Krenuli su vozilom prema meni, a ja sam počeo pucati.

Nakon što sam ispalio 30 hitaca, počeo sam bježati. U trku sam pao niz stepenice i tada me uhitila policija - prepričao je.

Županijsko državno odvjetništvo optužilo ga je za dva tzv. teška ubojstva i jedan pokušaj teškog ubojstva iz bezobzirne osvete, za što je mogao dobiti dugotrajnu kaznu zatvora do 40 godina. Tijekom 2008. godine provedeno je suđenje nakon kojeg je u prosincu iste godine na Županijskom sudu u Splitu Mate Vukušić osuđen na 22 godine zatvora, a Goran Stanković na četiri kao pomagač.

Za svako ubojstvo Vukušić je dobio po deset i pol godina zatvora, za pokušaj ubojstva još pet godina, a za posjedovanje manje količine amfetamina dva mjeseca te mu je izrečena jedinstvena kazna od 22 godine zatvora.

Na samoj objavi presude optuženima su prijetili prijatelji pokojnika. Predsjednik sudskog vijeća je objasnio zašto nisu prihvatili optužbu za tzv. teška ubojstva, već su Matu Vukušića osudili za tzv. obična ubojstva.

- U navedenom slučaju dokazano je kako je postojalo maltretiranje od strane sada pokojnih prema Vukušiću. Dokazano je kako su nekoliko dana prije ubojstva Matković i Vukšić na Pujankama prijetili i pljusnuli Vukušića te da mu je Passat bio propucan.

---

image

Dovođenje Mate Vukušića na glavnu raspravu na splitskom sudu

Mario Todorić/Cropix
---

U automobilu u kojem su ubijeni Matković i Vukšić nađena su dva pištolja koje su ponijeli na dogovoreni susret s Vukušićem. Vještak psihijatar također je posvjedočio kako je Vukušić bio u afektu zbog dugotrajnog maltretiranja - navedeno je u obrazloženju presude.

Sudsko vijeće splitskog suda nije prihvatilo stav obrane da se radilo o ubojstvima namah, a kao otegotnu okolnost uzelo je optuženom Vukušiću planiranje zločina, upornost i brutalnost.

Vrhovni sud je presudu potvrdio ocijenivši kako je prvostupanjsko vijeće pravilno zaključilo da se nije radilo o kvalificiranom obliku ubojstava. U pravomoćnoj presudi potvrdili su kako Mate Vukušić nije počinio zločin iz bezobzirne osvete jer to podrazumijeva ili krvnu osvetu ili da su žrtve nevine osobe.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES​

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (10) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Crni notes (10) 2 0 8679 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-07 14:46:53 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-19 17:03:32 [modified_by] => 3151 [publish_up] => 2023-02-11 11:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 164 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dvostruko ubojstvo na parkiralištu u Splitu: 'Izrešetao sam Audi pa bježeći rastavio kalašnjikov i pobacao dijelove' [metakey] => CRNI NOTES, dvostruko ubojstvo , Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/07\/24289886.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/07\/1234154.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/07\/24273223.png","\/images\/slike\/2023\/02\/07\/1296713.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/07\/1296712.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/07\/24273222.png","\/images\/slike\/2023\/02\/07\/1296714.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/07\/1296715.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/07\/24273275.png","\/images\/slike\/2023\/02\/07\/1291694.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix\/SD","Mario Todori\u0107\/Cropix","SD","Jakov Prki\u0107Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","SD","Mario Todori\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mate Vuku\u0161i\u0107 na objavi presude; Faksimil naslova u tiskanom izdanju<\/p>","

Privo\u0111enje Mate Vuku\u0161i\u0107a nakon uhi\u0107enja<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Presuda Mati Vuku\u0161i\u0107u (na slici) i Goranu Stankovi\u0107u zbog ubojstva Lovela Matkovi\u0107a i Marina Vuk\u0161i\u0107a<\/p>","

Presuda Mati Vuku\u0161i\u0107u i Goranu Stankovi\u0107u (na slici)\u00a0zbog ubojstva Lovela Matkovi\u0107a i Marina Vuk\u0161i\u0107a<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Mate Vuku\u0161i\u0107 u sudnici \u017dupanijskog suda u Splitu<\/p>","

Su\u0111enje Mati Vuku\u0161i\u0107u za\u00a0dvostruko ubojstvo<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Dovo\u0111enje Mate Vuku\u0161i\u0107a na glavnu raspravu na splitskom sudu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24289886_1920.jpg":"1920x1080","k_24289886_1280.jpg":"1280x1280","k_24289886_1024.jpg":"1024x1024","k_24289886_640.jpg":"640x640","k_24289886_480.jpg":"480x480","k_24289886_340.jpg":"340x340","k_24289886_220.jpg":"220x220","o_24289886_1280.jpg":"1280x853","o_24289886_1024.jpg":"1024x682","o_24289886_640.jpg":"640x426","o_24289886_480.jpg":"480x320","o_24289886_340.jpg":"340x226","o_24289886_220.jpg":"220x146","h_24289886_1280.jpg":"1280x854","h_24289886_1024.jpg":"1024x683","h_24289886_640.jpg":"640x427","h_24289886_480.jpg":"480x320","h_24289886_340.jpg":"340x227","h_24289886_220.jpg":"220x147","pp_24289886_1280.jpg":"1280x1628","pp_24289886_1024.jpg":"1024x1303","pp_24289886_640.jpg":"640x814","pp_24289886_480.jpg":"480x611","pp_24289886_340.jpg":"340x432","pp_24289886_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1181x781","hd_1234154_1920.jpg":"1920x1080","k_1234154_1280.jpg":"1280x1280","k_1234154_1024.jpg":"1024x1024","k_1234154_640.jpg":"640x640","k_1234154_480.jpg":"480x480","k_1234154_340.jpg":"340x340","k_1234154_220.jpg":"220x220","o_1234154_1280.jpg":"1280x846","o_1234154_1024.jpg":"1024x677","o_1234154_640.jpg":"640x423","o_1234154_480.jpg":"480x317","o_1234154_340.jpg":"340x224","o_1234154_220.jpg":"220x145","h_1234154_1280.jpg":"1280x854","h_1234154_1024.jpg":"1024x683","h_1234154_640.jpg":"640x427","h_1234154_480.jpg":"480x320","h_1234154_340.jpg":"340x227","h_1234154_220.jpg":"220x147","pp_1234154_1280.jpg":"1280x1628","pp_1234154_1024.jpg":"1024x1303","pp_1234154_640.jpg":"640x814","pp_1234154_480.jpg":"480x611","pp_1234154_340.jpg":"340x432","pp_1234154_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1181x1653","hd_24273223_1920.png":"1920x1080","k_24273223_1280.png":"1280x1280","k_24273223_1024.png":"1024x1024","k_24273223_640.png":"640x640","k_24273223_480.png":"480x480","k_24273223_340.png":"340x340","k_24273223_220.png":"220x220","o_24273223_1280.png":"1280x1791","o_24273223_1024.png":"1024x1433","o_24273223_640.png":"640x895","o_24273223_480.png":"480x671","o_24273223_340.png":"340x475","o_24273223_220.png":"220x307","h_24273223_1280.png":"1280x854","h_24273223_1024.png":"1024x683","h_24273223_640.png":"640x427","h_24273223_480.png":"480x320","h_24273223_340.png":"340x227","h_24273223_220.png":"220x147","pp_24273223_1280.png":"1280x1628","pp_24273223_1024.png":"1024x1303","pp_24273223_640.png":"640x814","pp_24273223_480.png":"480x611","pp_24273223_340.png":"340x432","pp_24273223_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_1296713_1920.jpg":"1920x1080","k_1296713_1280.jpg":"1280x1280","k_1296713_1024.jpg":"1024x1024","k_1296713_640.jpg":"640x640","k_1296713_480.jpg":"480x480","k_1296713_340.jpg":"340x340","k_1296713_220.jpg":"220x220","o_1296713_1280.jpg":"1280x853","o_1296713_1024.jpg":"1024x682","o_1296713_640.jpg":"640x426","o_1296713_480.jpg":"480x320","o_1296713_340.jpg":"340x226","o_1296713_220.jpg":"220x146","h_1296713_1280.jpg":"1280x854","h_1296713_1024.jpg":"1024x683","h_1296713_640.jpg":"640x427","h_1296713_480.jpg":"480x320","h_1296713_340.jpg":"340x227","h_1296713_220.jpg":"220x147","pp_1296713_1280.jpg":"1280x1628","pp_1296713_1024.jpg":"1024x1303","pp_1296713_640.jpg":"640x814","pp_1296713_480.jpg":"480x611","pp_1296713_340.jpg":"340x432","pp_1296713_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1483","hd_1296712_1920.jpg":"1920x1080","k_1296712_1280.jpg":"1280x1280","k_1296712_1024.jpg":"1024x1024","k_1296712_640.jpg":"640x640","k_1296712_480.jpg":"480x480","k_1296712_340.jpg":"340x340","k_1296712_220.jpg":"220x220","o_1296712_1280.jpg":"1280x988","o_1296712_1024.jpg":"1024x790","o_1296712_640.jpg":"640x494","o_1296712_480.jpg":"480x370","o_1296712_340.jpg":"340x262","o_1296712_220.jpg":"220x169","h_1296712_1280.jpg":"1280x854","h_1296712_1024.jpg":"1024x683","h_1296712_640.jpg":"640x427","h_1296712_480.jpg":"480x320","h_1296712_340.jpg":"340x227","h_1296712_220.jpg":"220x147","pp_1296712_1280.jpg":"1280x1628","pp_1296712_1024.jpg":"1024x1303","pp_1296712_640.jpg":"640x814","pp_1296712_480.jpg":"480x611","pp_1296712_340.jpg":"340x432","pp_1296712_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1126x1654","hd_24273222_1920.png":"1920x1080","k_24273222_1280.png":"1280x1280","k_24273222_1024.png":"1024x1024","k_24273222_640.png":"640x640","k_24273222_480.png":"480x480","k_24273222_340.png":"340x340","k_24273222_220.png":"220x220","o_24273222_1280.png":"1280x1880","o_24273222_1024.png":"1024x1504","o_24273222_640.png":"640x940","o_24273222_480.png":"480x705","o_24273222_340.png":"340x499","o_24273222_220.png":"220x323","h_24273222_1280.png":"1280x854","h_24273222_1024.png":"1024x683","h_24273222_640.png":"640x427","h_24273222_480.png":"480x320","h_24273222_340.png":"340x227","h_24273222_220.png":"220x147","pp_24273222_1280.png":"1280x1628","pp_24273222_1024.png":"1024x1303","pp_24273222_640.png":"640x814","pp_24273222_480.png":"480x611","pp_24273222_340.png":"340x432","pp_24273222_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1194","hd_1296714_1920.jpg":"1920x1080","k_1296714_1280.jpg":"1280x1280","k_1296714_1024.jpg":"1024x1024","k_1296714_640.jpg":"640x640","k_1296714_480.jpg":"480x480","k_1296714_340.jpg":"340x340","k_1296714_220.jpg":"220x220","o_1296714_1280.jpg":"1280x796","o_1296714_1024.jpg":"1024x636","o_1296714_640.jpg":"640x398","o_1296714_480.jpg":"480x298","o_1296714_340.jpg":"340x211","o_1296714_220.jpg":"220x136","h_1296714_1280.jpg":"1280x854","h_1296714_1024.jpg":"1024x683","h_1296714_640.jpg":"640x427","h_1296714_480.jpg":"480x320","h_1296714_340.jpg":"340x227","h_1296714_220.jpg":"220x147","pp_1296714_1280.jpg":"1280x1628","pp_1296714_1024.jpg":"1024x1303","pp_1296714_640.jpg":"640x814","pp_1296714_480.jpg":"480x611","pp_1296714_340.jpg":"340x432","pp_1296714_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1361","hd_1296715_1920.jpg":"1920x1080","k_1296715_1280.jpg":"1280x1280","k_1296715_1024.jpg":"1024x1024","k_1296715_640.jpg":"640x640","k_1296715_480.jpg":"480x480","k_1296715_340.jpg":"340x340","k_1296715_220.jpg":"220x220","o_1296715_1280.jpg":"1280x907","o_1296715_1024.jpg":"1024x725","o_1296715_640.jpg":"640x453","o_1296715_480.jpg":"480x340","o_1296715_340.jpg":"340x241","o_1296715_220.jpg":"220x155","h_1296715_1280.jpg":"1280x854","h_1296715_1024.jpg":"1024x683","h_1296715_640.jpg":"640x427","h_1296715_480.jpg":"480x320","h_1296715_340.jpg":"340x227","h_1296715_220.jpg":"220x147","pp_1296715_1280.jpg":"1280x1628","pp_1296715_1024.jpg":"1024x1303","pp_1296715_640.jpg":"640x814","pp_1296715_480.jpg":"480x611","pp_1296715_340.jpg":"340x432","pp_1296715_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1181x1653","hd_24273275_1920.png":"1920x1080","k_24273275_1280.png":"1280x1280","k_24273275_1024.png":"1024x1024","k_24273275_640.png":"640x640","k_24273275_480.png":"480x480","k_24273275_340.png":"340x340","k_24273275_220.png":"220x220","o_24273275_1280.png":"1280x1791","o_24273275_1024.png":"1024x1433","o_24273275_640.png":"640x895","o_24273275_480.png":"480x671","o_24273275_340.png":"340x475","o_24273275_220.png":"220x307","h_24273275_1280.png":"1280x854","h_24273275_1024.png":"1024x683","h_24273275_640.png":"640x427","h_24273275_480.png":"480x320","h_24273275_340.png":"340x227","h_24273275_220.png":"220x147","pp_24273275_1280.png":"1280x1628","pp_24273275_1024.png":"1024x1303","pp_24273275_640.png":"640x814","pp_24273275_480.png":"480x611","pp_24273275_340.png":"340x432","pp_24273275_220.png":"220x280"},{"size0":"1802x2500","hd_1291694_1920.jpg":"1920x1080","k_1291694_1280.jpg":"1280x1280","k_1291694_1024.jpg":"1024x1024","k_1291694_640.jpg":"640x640","k_1291694_480.jpg":"480x480","k_1291694_340.jpg":"340x340","k_1291694_220.jpg":"220x220","o_1291694_1280.jpg":"1280x1775","o_1291694_1024.jpg":"1024x1420","o_1291694_640.jpg":"640x887","o_1291694_480.jpg":"480x665","o_1291694_340.jpg":"340x471","o_1291694_220.jpg":"220x305","h_1291694_1280.jpg":"1280x854","h_1291694_1024.jpg":"1024x683","h_1291694_640.jpg":"640x427","h_1291694_480.jpg":"480x320","h_1291694_340.jpg":"340x227","h_1291694_220.jpg":"220x147","pp_1291694_1280.jpg":"1280x1628","pp_1291694_1024.jpg":"1024x1303","pp_1291694_640.jpg":"640x814","pp_1291694_480.jpg":"480x611","pp_1291694_340.jpg":"340x432","pp_1291694_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4505554 Threads: 6 Questions: 146337283 Slow queries: 62198 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4356441 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/dvostruko-ubojstvo-na-parkiralistu-u-splitu-izresetao-sam-audi-pa-bjezeci-rastavio-kalasnjikov-i-pobacao-dijelove-1263917 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/dvostruko-ubojstvo-na-parkiralistu-u-splitu-izresetao-sam-audi-pa-bjezeci-rastavio-kalasnjikov-i-pobacao-dijelove-1263917?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 698959 [name] => CRNI NOTES [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-03 08:51:29 [main_article_id] => 0 [alias] => crni-notes [link] => /tag/crni-notes ) [1] => stdClass Object ( [id] => 358232 [name] => dvostruko ubojstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dvostruko-ubojstvo [link] => /tag/dvostruko-ubojstvo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (10) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dvostruko ubojstvo na parkiralištu u Splitu: ‘Izrešetao sam Audi pa bježeći rastavio kalašnjikov i pobacao dijelove‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/07/24289886.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix/SD [mainImageDesc] =>

Mate Vukušić na objavi presude; Faksimil naslova u tiskanom izdanju

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/07/24289886.jpg [title] =>

Mate Vukušić na objavi presude; Faksimil naslova u tiskanom izdanju

Cropix/SD ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/07/1234154.jpg [title] =>

Privođenje Mate Vukušića nakon uhićenja

Mario Todorić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/07/24273223.png [title] =>

Faksimil teksta

SD ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/07/1296713.jpg [title] =>

Presuda Mati Vukušiću (na slici) i Goranu Stankoviću zbog ubojstva Lovela Matkovića i Marina Vukšića

Jakov PrkićCropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/07/1296712.jpg [title] =>

Presuda Mati Vukušiću i Goranu Stankoviću (na slici) zbog ubojstva Lovela Matkovića i Marina Vukšića

Jakov Prkić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/07/24273222.png [title] =>

Faksimil teksta

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/07/1296714.jpg [title] =>

Mate Vukušić u sudnici Županijskog suda u Splitu

Jakov Prkić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/07/1296715.jpg [title] =>

Suđenje Mati Vukušiću za dvostruko ubojstvo

Jakov Prkić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/07/24273275.png [title] =>

Faksimil teksta

SD ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/07/1291694.jpg [title] =>

Dovođenje Mate Vukušića na glavnu raspravu na splitskom sudu

Mario Todorić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

---

Rijetka su kaznena djela za koja ne postoji zastara. Uglavnom imaju vremenski rok nakon kojeg ih se, po sili zakona, treba prepustiti zaboravu.

No, stvarnom životu za zločin nema zastare  jer ostavlja neizbrisiv trag – na žrtvama, onima koje su ga preživjele, na njihovim najmilijima, a nepovratno se mijenjaju i osobe koje su ga počinile, ali i svi iz njihove okoline.

Ovim serijalom podsjetit ćemo na neke od tih zločina: rekonstruirat one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.

Na svjetlo dana izvući ćemo kaznena djela izdvojena po određenim značajkama, primjerice, brutalnošću ili nečim što ćemo vam otkriti tek u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

---

Parkiralištem u Vinkovačkoj ulici u Splitu u četvrtak 15. veljače 2007. godine oko 23.30 sati odjeknuli su rafali iz automatskog oružja. Meci pogađaju osobni automobil Audi u kojem ubijaju dvojicu muškaraca i ranjavaju jednog. Iz Renaulta Clio izlaze dva mladića, jedan s kalašnjikovom u rukama koji trči prema Sućidru, dok drugi nestaje u suprotnom smjeru.

Operativno-komunikacijski centar PU splitsko-dalmatinske odmah po dojavi o pucnjavi u kojoj ima žrtava postupa prema planu kojim je predviđena potpuna blokada grada. Putem radioveze policijski službenici su obaviješteni o dvostrukom ubojstvu i pokušaju ubojstva te da je počinitelj u bijegu.

U blizini mjesta zločina dolazi policajac sa službenim vozilom. Nakon što je uočio mladića u bijegu, ostavlja vozilo i kreće pješice u potjeru za njim. Trčeći prema centru “Juraj Bonači” mladić rastavlja automatsku pušku i dijelove razbacuje putem kojim bježi.

---

image

Privođenje Mate Vukušića nakon uhićenja

Mario Todorić/Cropix
---

Na udaljenosti od oko kilometra od krvavog parkirališta policajac ga sustiže, savladava upotrebom tjelesne snage i sputava ga lisičinama. Uhićeni mladić je Mate Vukušić, tada star 20 godina, iz Splita. Ubijeni su Lovel Matković (22) i Marino Vukšić (21), a teške tjelesne ozljede od metaka je zadobio Ivan Ljubić (29), svi iz Splita.

Pet minuta nakon ponoći obustavljena je blokada ulica i izlaza iz grada. Iz obližnjih zgrada i kafića na parkiralištu se okupilo mnoštvo znatiželjnika koji gledaju policijski očevid. Jedan od njih je bio gost kafića, neposredno prije stravične pucnjave.

CRNI NOTES (9): Suprugu je godinu dana nakon što ga je napustila presretao poslije posla, a onda je jedne noći uzeo nož

- Nekoliko minuta prije ubojstava sam baš mislio krenuti kući, ali su mi naišli prijatelji pa sam se na njihov nagovor vratio u kafić. Kad smo ulazili nazad, čuo sam nekoga kako na mobitel govori: “Stigli su.”

Tada mi taj razgovor nije imao smisla, ali nakon što sam ušao u kafić, vidio sam vani momka odjevenog u crno s kapuljačom na glavi kako u rukama nosi automatsku pušku koju repetira. Putem kojim je krenuo su prošla dva dečka sa sendvičima u rukama, ali su upozoreni da se maknu s puta.

CRNI NOTES (8): Smrt vojnika koja je šokirala Hrvatsku: razjarena rulja progonila ga je do ambulante u Makarskoj, krv se slijevala...

Tri minute poslije čula se rafalna pucnjava. Jedan drugi gost kafića je sekundu iza pucnjave, kao da je znao što se događa, otišao iza šanka odakle je skupio nekoliko kuhinjskih krpa i uputio se prema parkiralištu - izjavio je.

Sutradan ujutro, u petak, uhićen je Goran Stanković (31), vlasnik Renaulta Clio pronađenog u neposrednoj blizini zločina. Na parkiralištu gdje je počinjeno dvostruko ubojstvo okupljali su se prijatelji preminulih mladića i palili svijeće.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Stanari Vinkovačke 21, zgrade kraj parkirališta, pričali su da su čuli svađu i galamu jer je zbog velikog broja kafića u podnožju uvijek bilo bučno.

- Na tom parkiralištu se neprestano pale gume, turiraju motori i galami se. Mi nikada nemamo mira - složilo se nekoliko njih.

Tijekom pucnjave najviše je oštećen automobil jedne stanarke na kojem su četiri metka propucala vjetrobransko staklo, haubu, branike i volan. Još je nekoliko vozila pogođeno sa po jednim metkom, a kako je očevid trajao satima, nitko od vlasnika ih nije mogao koristiti tog dana.

Očevid je pokazao da je ubojica iz neposredne blizine ispalio hice iz kalašnjikova u desnu stranu Audija u kojem su se dovezla trojica mladića. Od metaka je smrtno stradao Lovel Matković koji je sjedio na stražnjem sjedalu i Marino Vukšić koji je bio na suvozačkom mjestu.

Ivana Ljubića koji je bio za upravljačem Audija od smrti je spasio Marino Vukšić, čije tijelo je zapriječilo dio hitaca koji bi ga inače pogodili. Ivan Ljubić ustrijeljen je s četiri metka, od kojih mu je jedan slomio rebro, te s nizom krhotina metaka.

Ozljede su bile teške, ali ne za život opasne. Napad na njih je bio iznenadan i nisu stigli reagirati, a kasnije je policija pregledom Audija, kojim su se dovezli, našla dva pištolja. Lovel Matković bio je žrtva napada mjesec dana ranije u Gupčevoj ulici u Splitu, kada su na njega pucale nepoznate osobe i ispalile osam hitaca.

---

image

Suđenje Mati Vukušiću za dvostruko ubojstvo

Jakov Prkić/Cropix
---

Pogodila su ga dva, a u bolnici je zadržan na Odjelu traumatologije nekoliko dana, nakon čega je pušten na kućnu njegu. Nakon njegova ubojstva na zadnjem sjedalu Audija nađene su štake kojima se koristio za hodanje zbog ozljeda od pucnjave.

Po završetku kriminalističkog istraživanja u policiji, Mate Vukušić priveden je pred istražnog suca uz kaznenu prijavu u kojoj je navedeno kako je pucao u trojicu s namjerom da ih ubije. Nije bio u stanju iznijeti obranu te je smješten u istražni zatvor na Bilicama.

Sutradan je ponovno doveden na ispitivanje i tada je kazao svoje motive.

- Glavni razlog je bio stalno reketarenje za novac, a nakon ranjavanja Lovela Matkovića prije tri tjedna, mene su proglasili glavnim krivcem. U razdoblju od Lovelova izlaska iz bolnice do ubojstva učestalo su me maltretirali, prijetili mi i fizički me napadali.

Vrhunac je bio kada su mojoj sestri kazali da će je silovati. Rekli su da će se sve riješiti ako s računa očeve firme uzmem 20.000 eura i dam njima. Jednom su me presreli na Blatinama kada sam bio u očevu automobilu Passat i ugurali mi pištolj kroz prozor vozila, a kada sam ja dao gas, pištolj je opalio i metak je pogodio pretinac u automobilu.

CRNI NOTES (7): Krvavi pohod u Trolokvama: popio dvije gajbe piva pa šipkom ubio oca i sumještanina, treća žrtva jedva preživjela

Par dana prije ovoga na parkiralištu došli su do trgovine mog oca na Pujankama. Tamo su bile prodavačica i moja baka koje su vidjele da me vuku za ruku i pokušavaju uvući u vozilo.

Kako sam se otimao, udarili su me pištoljem u vilicu, od čega je došlo do opaljenja jednog metka u zrak. Dva dana kasnije sam nabavio kalašnjikov - izjavio je.

CRNI NOTES (6): Zločin u centru Splita: provalili su u stan, tijelo se nalazilo pokraj dvosjeda, na stolu su bile karte za poker...

Prema njegovim riječima, dogovorili su se naći kako bi riješili situaciju. Oružje je ponio jer su “oni uvijek bili naoružani”.

- Očevo vozilo sam ostavio kod prijatelja jer nisam želio da mi ga otmu te sam zamolio Gorana Stankovića da me prebaci svojim automobilom. On nije vidio da sam na zadnjem sjedalu ispod jakne sakrio kalašnjikov jer sam iskoristio priliku kada je pričao na mobitel.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Kada smo došli u Vinkovačku, vidio sam njih trojicu u Audiju i vidio sam siluetu kako izvlači pištolj i drži je u podignutoj ruci. Krenuli su vozilom prema meni, a ja sam počeo pucati.

Nakon što sam ispalio 30 hitaca, počeo sam bježati. U trku sam pao niz stepenice i tada me uhitila policija - prepričao je.

Županijsko državno odvjetništvo optužilo ga je za dva tzv. teška ubojstva i jedan pokušaj teškog ubojstva iz bezobzirne osvete, za što je mogao dobiti dugotrajnu kaznu zatvora do 40 godina. Tijekom 2008. godine provedeno je suđenje nakon kojeg je u prosincu iste godine na Županijskom sudu u Splitu Mate Vukušić osuđen na 22 godine zatvora, a Goran Stanković na četiri kao pomagač.

Za svako ubojstvo Vukušić je dobio po deset i pol godina zatvora, za pokušaj ubojstva još pet godina, a za posjedovanje manje količine amfetamina dva mjeseca te mu je izrečena jedinstvena kazna od 22 godine zatvora.

Na samoj objavi presude optuženima su prijetili prijatelji pokojnika. Predsjednik sudskog vijeća je objasnio zašto nisu prihvatili optužbu za tzv. teška ubojstva, već su Matu Vukušića osudili za tzv. obična ubojstva.

- U navedenom slučaju dokazano je kako je postojalo maltretiranje od strane sada pokojnih prema Vukušiću. Dokazano je kako su nekoliko dana prije ubojstva Matković i Vukšić na Pujankama prijetili i pljusnuli Vukušića te da mu je Passat bio propucan.

---

image

Dovođenje Mate Vukušića na glavnu raspravu na splitskom sudu

Mario Todorić/Cropix
---

U automobilu u kojem su ubijeni Matković i Vukšić nađena su dva pištolja koje su ponijeli na dogovoreni susret s Vukušićem. Vještak psihijatar također je posvjedočio kako je Vukušić bio u afektu zbog dugotrajnog maltretiranja - navedeno je u obrazloženju presude.

Sudsko vijeće splitskog suda nije prihvatilo stav obrane da se radilo o ubojstvima namah, a kao otegotnu okolnost uzelo je optuženom Vukušiću planiranje zločina, upornost i brutalnost.

Vrhovni sud je presudu potvrdio ocijenivši kako je prvostupanjsko vijeće pravilno zaključilo da se nije radilo o kvalificiranom obliku ubojstava. U pravomoćnoj presudi potvrdili su kako Mate Vukušić nije počinio zločin iz bezobzirne osvete jer to podrazumijeva ili krvnu osvetu ili da su žrtve nevine osobe.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES​

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix/SD Mario Todorić/Cropix SD Jakov PrkićCropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix SD Mario Todorić/Cropix
Cropix/SD

Mate Vukušić na objavi presude; Faksimil naslova u tiskanom izdanju

Mario Todorić/Cropix

Privođenje Mate Vukušića nakon uhićenja

SD

Faksimil teksta

Jakov PrkićCropix

Presuda Mati Vukušiću (na slici) i Goranu Stankoviću zbog ubojstva Lovela Matkovića i Marina Vukšića

Jakov Prkić/Cropix

Presuda Mati Vukušiću i Goranu Stankoviću (na slici) zbog ubojstva Lovela Matkovića i Marina Vukšića


Faksimil teksta

Jakov Prkić/Cropix

Mate Vukušić u sudnici Županijskog suda u Splitu

Jakov Prkić/Cropix

Suđenje Mati Vukušiću za dvostruko ubojstvo

SD

Faksimil teksta

Mario Todorić/Cropix

Dovođenje Mate Vukušića na glavnu raspravu na splitskom sudu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/dvostruko-ubojstvo-na-parkiralistu-u-splitu-izresetao-sam-audi-pa-bjezeci-rastavio-kalasnjikov-i-pobacao-dijelove-1263917 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5e63339ef5a69c6d80ff250adf960d746f799978 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dvostruko+ubojstvo+na+parkirali%C5%A1tu+u+Splitu%3A+%E2%80%98Izre%C5%A1etao+sam+Audi+pa+bje%C5%BEe%C4%87i+rastavio+kala%C5%A1njikov+i+pobacao+dijelove%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fdvostruko-ubojstvo-na-parkiralistu-u-splitu-izresetao-sam-audi-pa-bjezeci-rastavio-kalasnjikov-i-pobacao-dijelove-1263917 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fdvostruko-ubojstvo-na-parkiralistu-u-splitu-izresetao-sam-audi-pa-bjezeci-rastavio-kalasnjikov-i-pobacao-dijelove-1263917 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (10) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaCrni notes (10)

Dvostruko ubojstvo na parkiralištu u Splitu: ‘Izrešetao sam Audi pa bježeći rastavio kalašnjikov i pobacao dijelove‘

11. veljače 2023. - 12:13

Parkiralištem u Vinkovačkoj ulici u Splitu u četvrtak 15. veljače 2007. godine oko 23.30 sati odjeknuli su rafali iz automatskog oružja. Meci pogađaju osobni automobil Audi u kojem ubijaju dvojicu muškaraca i ranjavaju jednog. Iz Renaulta Clio izlaze dva mladića, jedan s kalašnjikovom u rukama koji trči prema Sućidru, dok drugi nestaje u suprotnom smjeru.

Operativno-komunikacijski centar PU splitsko-dalmatinske odmah po dojavi o pucnjavi u kojoj ima žrtava postupa prema planu kojim je predviđena potpuna blokada grada. Putem radioveze policijski službenici su obaviješteni o dvostrukom ubojstvu i pokušaju ubojstva te da je počinitelj u bijegu.

U blizini mjesta zločina dolazi policajac sa službenim vozilom. Nakon što je uočio mladića u bijegu, ostavlja vozilo i kreće pješice...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 08:00