StoryEditorOCM
Crna kronikatragedija na A1

Šesnaestogodišnjaku priopćeno da su mu roditelji poginuli u nesreći, u šoku je. Po njega je došla baka

Piše Mario Pušić/JL
vijesti sd
6. siječnja 2024. - 16:02

NOVIJE

U Karlovcu je hospitalizirano šest mlađih muškaraca i svi su izvan životne opasnosti.

- U tijeku je operativni zahvat na jednom od trojice teže ozlijeđenih. Kirurg nam je rekao da je riječ o vrlo zahtjevnom zahvatu koji bi mogao potrajati do 21 sat. Ono što liječnici ovdje ističu, većina teže ozlijeđenih, odnosno većina ozlijeđenih je, prema svemu sudeći, iz Egipta. Oni bar tako kažu iako nemaju nikakve dokumente, u pratnji su policije i liječnici kažu da je vrlo teško komunicirati s njima, iako su rekli da govore arapski jezik, kažu da im ni Google prevoditelj baš ne pomaže. Ovdje su i trojica lakše ozlijeđenih muškaraca, među njima i 16-godišnjak koji je u noćašnjoj nesreći bio sa svojim roditeljima koji su smrtno stradali. On je u stanju šoka, pružena mu je psihološka pomoć, pod stalnim je liječničkim nadzorom i ono što su nam potvrdili liječnici, došli su ga posjetiti članovi njegove obitelji iz Rijeke među kojima je bila i njegova baka - javila je novinarka HRT-a Ruža Ištuk.

O stanju ozlijeđenih govorio je za HRT i Juraj Katušin, specijalist ortopedije i traumatologije u OB Karlovac.

- Oni su dijelom kod nas na odjelu traumatologije i ortopedije, dijelom na vaskularnoj kirurgiji, dijelom na abdominalnoj kirurgiji, a ozljede su multiple, gotovo sve tjelesne regije, rekao je dr. Katušin.

Komentirao je i stanje 16-godišnjaka čiji su roditelji smrtno stradali u ovoj nesreći.

- Obilazimo ga u sklopu liječničke vizite, obišla ga je obitelj, bili su kod njega u posjetu, on je dobrog općeg stanja, i dalje su to lake tjelesne ozljede, on je izvan životne opasnosti, rekao je dr. Katušin.

----------------

Vozači koji su naišli na prometnu nesreću na A1 u noćnim satima, odmah su zvali Centar 112, odnosno karlovačku Hitnu medicinsku službu, međutim nisu znali razmjere katastrofe, pa je prvo poslan samo jedan tim HMP-a. Oni su alarmirali službu te je potom na mjesto nesreće dojurilo još šest timova, potvrdio nam je to Perica Vucelić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije.

- Prvi poziv smo zaprimili u 1.41 sat, krenuo je tim ne intervenciju, tek su oni vidjeli da se radi o većem broju ozlijeđenih, mi smo zatim aktivirali dodatne timove, ukupno šest timova karlovačkog Zavoda, a pozvali smo i tim iz Vrbovskog. Oni su radili trijažu kategorije pacijenata, nakon toga se vršio transport u bolnice, šest pacijenata je dovezeno u OB Karlovac, dva u Ogulin, tri KBC Rijeka, jedan KBC Rebro. Oni nisu selektirani po težini ozljeda, već smo ih raspodijelili da se ne optereti jedna bolnica - rekao je za Jutarnji.hr ravnatelj Vucelić.

Kaže da se uglavnom radi o frakturama ekstremiteta ozlijeđenih, najteže ozlijeđeni je zbrinut u karlovačkoj bolnici, te nema, barem po prvim informacijama, vitalno ugroženih.

U nesreći je najvjerojatnije bila samo jedna maloljetna osoba, 16-godišnji dečko iz Rijeke, čiji su roditelji smrtno stradali. Kako su putnici u Mitsubishiju bili stranci, bez znanja engleskog jezika i svi nižeg rasta, teško je, kaže ravnatelj, bilo razaznati je li i među njima bilo maloljetnika. Jezična barijera dodatno je otežavala posao djelatnika hitne. U 3.45 sati djelatnici Zavoda za hitnu medicinu su završili sa svojim poslom, te su svi pacijenti bili na bolničkim obradama.

image
Robert Fajt/Cropix

Ravnateljica Opće bolnice Karlovac dr. Ivana Kovačić nam je potvrdila da je kod njih zaprimljeno šest pacijenata. Prema njihovim izjava, najvjerojatnije se radi o državljanima Egipta.

- Pet je stranih državljana, pretpostavljamo Egipćana, nemaju isprave, a jedan je maloljetnik iz Rijeke u dobi od 16 godina, on ima lakše tjelesne ozljede. Od ovih pet, troje ih je teško ozlijeđeno, u jednom slučaju je tijeku operacija. U šok-sobi nije nitko, znači nisu životno ugroženi, svi su stabilno, rekla nam je dr. Kovačić.

Tomislav Ćuti, šef hitnog prijema Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice, kazao je da je petnaestogodišnji strani državljanin primljen iz Ogulina:

- Radi se o stranom državljaninu koji je zadobio teške ozljede torakalne kralježnice. Sada je upravo podvrgnut operativnom zahvatu. Vrlo teško je općenito reći o funkcionalnom ishodu i za sada je vitalno stabilan, dodao je dr. Ćuti.

image
Robert Fajt/Cropix

- Vozač automobila mađarskih oznaka zbog nepropisne je vožnje noćas udario u ogradu te skrivio prometnu nesreću u kojoj su, na autoceste A1 kod Netretića, poginule tri, a ozlijeđeno je 12 osoba, izvijestilo je u subotu karlovačko Županijsko državno odvjetništvo.

U autu smrtno nastradalih su bili supružnici sa sinom.

- Zaprimili smo pet stranih državljana i dečka (16). Svi su van životne opasnosti. Dečko je saznao da je ostao bez roditelja. U stanju je šoka, zadržat ćemo ga nekoliko dana. Pružena mu je psihološka pomoć, još nitko od članova njegove obitelji nije došao po njega - rekao je za 24sata dr. Juraj Katušin iz OB Karlovac. Kazao je i da im u komunikaciji s migrantima pomaže kolega liječnik koji govori arapski.

Jutarnji list razgovarao je sa svjedokom nesreće koji im je kazao da je iza vozila koja su sudjelovala u nesreći vozio možda 30 sekundi.

- Terenac mađarskih tablica iz prava juga preletio je preko ograde i pogodio riječki automobil, Alfa je bila. Ti ljudi iz Alfe su poginuli na mjestu, muž i žena, dečko otraga je spavao, ima 16 godina. U Mitsubishiju su očito bili migranti, bilo ih je 12. Oni su poispadali i ostali ležati.  Jedan je, uopće ne znam kako, prošao neozlijeđen, hodao je uokolo, i onda pobjegao, pa ih je možda bilo i 13 - kazao je svjedok za JL i dodao:

- Dečko iz auta riječkih oznaka bio je krvave glave, ali pri svijesti. Pitao sam ga kamo ste išli. Rekao mi je: "Doma za Rijeku". Pitam znaš li što se dogodilo, veli: "Ne znam, spavao sam iza". Samo ja ponavljao: "Joj, što je s mamom i tatom, mama i tata nisu dobro" - kazao je svjedok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 16:42