StoryEditor

Anti Bašiću Zviri 35 godina zatvora za ubojstvo oca i susjeda

Piše PSD.
22. siječnja 2009. - 12:31

Ante Bašić u lisicama je doveden na sud / Duje Klarić / CROPIX

Ante Bašić (25) zvani Zvir, koji je 26. travnja prošle godine u Trolokvama željeznom šipkom ubio svog oca Franu (69) i Jozu Stojaka (65), a teško ozlijedio  susjeda Nikolu Kesića (54), osuđen je danas na Županijskom sudu u Splitu, pod predsjedanjem suca Bruna Kleina, na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 35 godina.

Bašić je tako osuđen na 22 godine za teško ubojstvo Joze Stojaka, za očevo ubojstvo dobio je 12 godina, te još šest godina za pokušaj ubojstva Nikole Kesića.

Osim dugotrajnog zatvora, izrečena mu je i sigurnosna mjera obveznog liječenja od alkoholizma.

Bašić je presudu dočekao gledajući u pod, dok je tijekom ostalog dijela izricanja presude bio posve miran. Izlazeći iz sudnice tek se kratko osvrnuo prema publici.

Kao otegotna okolnost Bašiću je uzeta činjenica da je i ranije osuđivan, dok je kao olakotna navedena njegova smanjena ubrojivost.

Optužen je bio za dvostruko ubojstvo i jedan pokušaj ubojstva s tim da se u optužnici navodi da je Stojaka ubio iz bezobzirne osvete.

Bašić je priznao ubojstva, ali je negirao da je Stojaka ubio iz osvete.

Tijekom istrage Bašić je detaljno opisao kako je počinio ubojstva. Toga dana popio je oko 15 boca piva (izmjereno mu je 2,21 promili alkohola u krvi), te je uzeo metalnu šipku i otišao do Primorskog Doca pronaći Marka Stojaka, Jozinog sina.

S Markom je imao neraščišćene račune jer su se prije tri mjeseca potukli u jednoj krčmi. Kako nije našao Marka odlučio se osvetiti njegovom ocu kojeg je jednom udario šipkom po sljepočnici.

Nikolu Kesića je udario dvaput po glavi kada ga je ovaj, vidjevši mu u ruci krvavu metalnu šipku, upitao što to radi i gdje je bio.

Svoj krvavi dan završio je u Trolokvama kada je zatukao svog oca nakon što mu je on prigovorio zbog oštećene felge i izbušene gume na automobilu.

Na sudu je svjedočio Nikola Kesić koji je tri tjedna proveo u komi od Bašićevih udaraca, te je rekao kako se apsolutno ničega ne sjeća, a o svemu što se tog dana dogodilo su mu rekli mještani nakon što se probudio iz kome.

Sudski vještak psihijatar Mijo Milas rekao je za Bašića da je narcisoidan, nezreo, sklon osveti, te poremećene ličnosti, a alkohol mu je samo pomogao da oslobodi teško sputanu agresiju.

Milas je naglasio da je Bašić bio smanjeno ubrojiv.

t.disopra, f.senjanović / epeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. ožujak 2021 20:08