StoryEditorOCM
Biznisdeficitarni kadar

Ugostitelji traže jeftiniju radnu snagu, okreću se Rusima i Filipincima: ‘Kuhari postavljaju nemoguće uvjete, a perač suđa traži sedam tisuća kuna!‘

5. ožujka 2020. - 07:40

Vlasnici restorana krenuli su s pripremama za predstojeću sezonu, a jedna od mukotrpnijih svakako je pronalaženje adekvatnog kadra, ponajprije kuhara.

Ako ćemo suditi prema podacima s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, to ne bi trebao biti problem, barem zasad, jer je na birou registrirano 5854 nezaposlena kuhara, što uključuje pomoćne kuhare, kuhare, kuhare majstore te pečenjare. Unatoč tomu, ugostitelji će posezati za radnom snagom iz uvoza, jednostavno zato što je - jeftinija.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori doznajemo da je ove godine odobreno 2200 dozvola za kuharsku radnu snagu iz inozemstva, od čega ih je 200 predviđeno za kuhare internacionalne kuhinje. Najveći broj dozvola zatraže državljani iz zemalja u okruženju RH; Bosne i Hercegovine, Srbije te Makedonije, iz...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2024 09:51