stdClass Object ( [id] => 1303422 [title] => Trnjak - priča o gotovo nepoznatoj sorti vina koju će Dalmacija i Hercegovina proslaviti na svjetskom tržištu [alias] => trnjak-prica-o-gotovo-nepoznatoj-sorti-vina-koju-ce-dalmacija-i-hercegovina-proslaviti-na-svjetskom-trzistu [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Oduvijek su mislili da je on samo žigolo, samo dobar ljubavnik. A nije! On je muško od glave do pete, muško s karakterom!

Trnjak, autohtona crna sorta Dalmatinske zagore, gotovo zaboravljena i izgubljena, koja je po vinogradima Vrgorca, Imotskoga, Ljubuškog i tog dijela Hercegovine od starine sađena jedino kao oprašivač blatine. Drugo mu je ime rudežuša. Prvi put sam za trnjak čula davno od pokojnog imotskog vinara Ivana Jerkovića.

Govorio mi je još negdje na svojim počecima vizionarski i sto posto uvjeren u ono što govori: “Napravit ću od kujundžuše elegantno vino, a od trnjaka, rudežuše, čudo od vina. Nitko ne zna kakav je zapravo trnjak!” Jedini koji se s njim u to doba slagao i mislio isto bio je pionir nove ere imotskog vinarstva, njegov prijatelj Ante Grabovac.

A onda je, s otkrićem da je čuveni zinfandel rođen upravo na našim stranama, krenuo veliki interes za autohtone sorte. Pa su počela takva znanstvena istraživanja i u zaleđu Dalmacije, tamo iza Biokova. Nije se, istini za volju, tu ni očekivalo bogzna što naći, ali Jerković i Grabovac su već onda znali.

Vrijednost trnjka su poslije njih prvi prepoznali vrgorski vinari Franić, Gašpar, Pilač, pa Đuzel, pa… U Hercegovini, gdje je isto autohtona sorta (priroda ne zna za ljudske granice), posljednjih godina brojni su ga se vinari uhvatili s puno strasti i danas, bogme, možete s obje strane granice kušati prekrasna vina trnjka.

---

image

Glazba od vina

TRNJAK FEST
---

Danas trnjak proizvode mnogi i cijela priča leti u nebo. Mislim da je, uz crljenak kaštelanski, trnjak najveće otkriće među našim autohtonim sortama. Moćno, crno, muško vino, tamnorubin boje, s dovoljno kiselina, šećera, alkohola, malo trpko, taman, zaokruženo, puno, harmonično, ugodne arome, jaka karaktera. To je sorta predodređena za prvaka, vino koje ne možete ne zapamtiti.

U to je ime mlada ekipa iz odličnog Wine Cluba “Smokva” u Ljubuškom krajem prošle godine došla na ideju da bi trebalo organizirati prvi festival trnjka u povijesti.

Ideju je prihvatila Udruga vinogradara i vinara Ljubuški, uhvatili su se posla i ovih je dana u Ljubuškom održan prvi međunarodni “Trnjak fest”. Okupili se na baš lijepoj fešti vinari, majstori trnjka, s obje strane granice, iz Hercegovine i iz Dalmatinske zagore, iz Vrgorca i Imotskoga, stiglo ih je čak 24 i donijeli su na kušanje više od 40 etiketa trnjka, kupaža s trnjkom i rosea od trnjka. Uz zvuke harfe i domaće delicije kušalo se vino i družilo u ljetnu večer u Ljubuškom u lapidariju Franjevačkog samostana na Humcu i na platou pred njim.

Festival je otvorila Nasiha Pozder, federalna ministrica okoliša i turizma, a spomenik trnjku, koji je osmislio Robert Alilović, akademski kipar i dizajner, otkrio je Fran Ćorić, mladomisnik s Humca.

A onda kroz festival u lapidariju od jednog lijepog trnjka do drugog. Vinar Gašpar iz Vrgorca imao je štand s vinarijom “Carski vinogradi” iz Mostara. Kažu nam i Gašpar i Amar Drljević i Derviš Ćemalović iz “Carskih vinograda”:

– Kušajte kako je trnjak moćno i elegantno vino. Fascinira potencijalom, za 20 godina trnjak će biti veliko poznato vino.

---

image

Umjetnik Robert Alilović i Zdenko Milas, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Ljubuški

TRNJAK FEST
---

U gužvi kod štanda vinarije “Škegro” srećemo poznato lice: Mate Violić, mladi vrstan vinar iz vinarije “Matuško” s Pelješca, pravi ćaćin sin. Došao je i on na feštu trnjka, veli, puno je dobrih kolega i dobroga vina ovdje, a i hercegovački je zet. Mirko Škegro, vlasnik vinarije “Škegro”, zadovoljan je što su mu oba sina, Bariša i Ante, zaljubljenici u vinarstvo, trnjak i masline.

– Vino trnjka proizvodimo već tri, četiri godine, imamo oko 3500 trsova. Kad budu u punom rodu, bit će šest ili sedam tona grožđa, to je do 5000 butelja trnjka. A i masline volimo. Imamo 600 maslina, a ulje nam šest godina zaredom dobiva zlatne medalje u New Yorku. Uglavnom su nam oblice i svake godine dobro rode – veli Mirko Škegro.

Na štandu “Podruma Tolj” gazda Josip Tolj zagrlio je veliku bocu trnjka od pet litara kao bebu.

– Koliko košta ovih pet litara trnjka? – pitam.

– Od 180 eura – veli. – Ima serija iz jedne bačve od samo 45 ovakvih boca.

Kratko referira:

– Mi smo iz Blatnice, zapadno od Čitluka tri kilometra, s jedne mikrolokacije gdje nastaju najljepše kapljice vina poput trnjka, blatine i žilavke. Čak imaju zapisi iz 1353. godine koji su arhivirani u Dubrovniku na listini, gdje je pisalo da je kralj Tvrtko Kotromanić pio vino u Suhoj na Prozračcu, u srcu Brotnja. Suha je taj dio polja kod Čitluka, tih sedam kilometara, a Prozračac je neka sredina gdje su ti kameni stećci Ivaniša, Grgura i Pavla Komlinovića, a odmah pokraj su naši vinogradi.

Tako da mi imamo zapise iz 14. i 15. stoljeća da se kod nas pilo vino, uvijek su bili najbolji vinogradi i najbolji podrumi baš u tom dijelu. Jedini je problem što nemamo puno toga.

---

image

Prof.dr.sc. Željko Andabaka: Trnjak će po svemu što pokazuje biti iduće veliko crno vino i u Hercegovini i u Dalmaciji!

TRNJAK FEST
---

Na štandu do Tolja sa svojim trnjkom Imoćani Jerkovići, sinovi pokojnog Ivana Jerkovića, pa vinarija “Đuzel”, pa Vrgorčani Pilači… Tko će nabrojiti sve… I tko će sve kušati.

Đir završavamo na štandu najvećeg proizvođača trnjka, Josipa Nuića. Od sinoć pamtim odličan, baš poseban Trnjak Nuić berbe 2018. koji smo kušali u restoranu muzeju “Tabak”. Josip Nuić i očito izvrstan enolog ove vinarije Ivan Marinović nude da kušamo i berbu 2019., pa su krenuli s pričom o planovima, trnjku, maslinama…

Puno je strasti i volje kod svih vinara oko trnjka. Pridružila nam se i ekipa novinara iz Zagreba, predvođena vinskim bardom, velikim znalcem Željkom Suhadolnikom. Jučer su obilazili hercegovačke vinarije, danas hrvatske po Vrgorcu i Imotskom i – bogme je i njih trnjak zaveo.

Najzaslužniji su za realizaciju prvog “Trnjak festa” ekipa iz Wine Cluba “Smokva”, braća Andrija i Tomislav Radić, umjetnik Robert Alilović i Udruga vinogradara i vinara Ljubuški. Bilo je ih na sve strane. Za riječ-dvije uhvatili smo Zdenka Milasa, odvjetnika, vinara, predsjednika Udruge vinogradara i vinara Ljubuški, koja okuplja devet članova. Veli, još svi ne proizvode trnjak, ali za dvije, tri godine svi će ga imati.

– Nismo najveća hercegovačka vinarska udruga, kolege s područja Čitluka brojniji su i veći. Organizirali smo više manifestacija, pa evo i ovaj prvi međunarodni “Trnjak fest”, procijenili smo da je došlo vrijeme da se jedan festival posveti toj sorti koja je možda kroz svoju povijest neopravdano zapostavljena. Nije se otkrio sav njezin sortni potencijal, nije se izdvajala, služila je kao oprašivač blatini i u sastavu njezina vina bila zastupljena s možda svega 10-ak posto.

---

image

Amar Drljević i Derviš Ćemalović iz Carskih vinograda i vrgorački vinar Gašpar

TRNJAK FEST
---

Koliko danas ljubuška udruga ima butelja trnjka? Gdje ga se uopće može kupiti, osim u vašim vinarijama?

– Pa može ga se već naći po vinotekama i boljim restoranima jer je sve više ljudi koji znaju za trnjak, koji ga žele kušati. To nije vino za svaki dan, nego vino za dobro društvo, dobro jelo. Vinogradi Nuić imaju zasađenih oko 17.000 trsova trnjka i tu je već trnjak ozbiljno zastupljen, oni imaju najviše. A po slobodnoj procjeni, mogao bih reći i da mi svi ostali, nas osam, imamo još toliko.

Prije sajamskog festivalskog dijela održana su predavanja i radionice o istraživanju trnjka koje su vodili Mario Leko, dipl. ing., s Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru, prof. dr. sc. Željko Andabaka sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Goran Zdunić sa splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša i znalac enolog Tihomir Prusina, a održan je i masterclass.

A koliko ustvari danas uopće ima trnjka? Vele nam znalci da je na području BiH, u Hercegovini, posađen na oko 15 hektara, a da ga, prema upisniku, u Hrvatskoj ima na oko 17 hektara.

– Radi se zapravo o površinama u Hrvatskoj koje su vezane uz Vrgorac i Imotski, šire ga trenutno nema, ali mislim da će on definitivno izaći iz svojih danas udomaćenih prostora. U Hercegovini ga ima na području Ljubuškog pa prema Mostaru, rasprostranjuje se po cijeloj Hercegovini, iako mu je izvor, mislim, ipak Ljubuški – veli prof. dr. sc. Željko Andabaka, koji se posebno bavi trnjkom i autohtonim sortama.

---

image

Vinar Josip Tolj zagrlio veliku bocu trnjka od 5 litara

TRNJAK FEST
---

Koliko se pretpostavlja da ima proizvođača trnjka s bosanskohercegovačke, a koliko s hrvatske strane granice?

– Mislim da ih je u Hercegovini sigurno veći broj, da ima 10-ak proizvođača, a na području Hrvatske sedam ili osam. Danas u Hrvatskoj ima otprilike 100.000 boca trnjka, možda sam i malo pretjerao, u Hercegovini pak malo više.

Kakvo je vino trnjak, šta kaže struka?

Prof. dr. sc. Andabaka veli:

– Radi se o vinu koje definitivno traži malo duže dozrijevanje, on tu svoju energiju i silnost koju pokazuje po ovim gospodarskim parametrima ekspresionira nakon određenog perioda dozrijevanja i tada je on uistinu veliki.

Ima dobru kiselost, što mu daje jednu dobru svježinu, a to se danas traži, ekstraktnost mu je fenomenalna, što znači da ima punoću koja to sve može lijepo uklopiti i samo mu trebaju godine odležavanja. U istraživanju iz mojeg doktorskog rada on se po svojem polifenolnom profilu poklopio s dobričićem, odnosno jako mu je blizu. Trnjak je jako bogat polifenolima, mogli bi ga reklamirati da doprinosi ljudskom zdravlju, iznadprosječno u odnosu na ostalu našu autohtonu populaciju sorti. On će, po svemu što pokazuje, biti iduće veliko crno vino i u Hercegovini i u Dalmaciji!•

---

image
TRNJAK FEST
------
image
TRNJAK FEST
------
image
------
image

Spomenik trnjku, koji je osmislio Robert Alilović, akademski kipar i dizajner, otkrio je Fran Ćorić, mladomisnik s Humca

TRNJAK FEST
------
image

Prijatelji vinari Bariša Škegro i Mate Violić

TRNJAK FEST
---

---

Je li stvarno naš?

I na kraju pitanje: je li trnjak stvarno naša sorta ili je odnekud došao k nama? Sto posto je naš! Ali mu se roditelji još ne znaju.

"Analiza cijelog genoma sugerira pripadnost trnjka genetskoj grupi hrvatskih autohtonih sorti (CG4), ali još nisu pronađene sorte roditelji koje su sudjelovale u križanju", razriješio je dileme dr. sc. Goran Zdunić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUŠKO S KARAKTEROM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => MUŠKO S KARAKTEROM 2 0 9422 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-29 11:47:32 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => mERI ŠILOVIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-03 16:22:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-03 16:22:20 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 492 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Trnjak - priča o gotovo nepoznatoj sorti vina koju će Dalmacija i Hercegovina proslaviti na svjetskom tržištu [metakey] => trnjak, Vinari iz Čitluka, vinarija Grabovac, Butelja vina, crno vino [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25181582.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25181575.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25181576.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25181578.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25181579.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25181581.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25181583.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25181585.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25181586.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25181950.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25181952.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25181953.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25181955.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["TRNJAK FEST","TRNJAK FEST","TRNJAK FEST","TRNJAK FEST","TRNJAK FEST","TRNJAK FEST","TRNJAK FEST","TRNJAK FEST","TRNJAK FEST","","","TRNJAK FEST","TRNJAK FEST"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Organizatori na okupu, a trnjak u prvom planu<\/p>","","","","

Glazba od vina<\/p>","

Umjetnik Robert Alilovi\u0107 i Zdenko Milas, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Ljubu\u0161ki<\/p>","

Prof.dr.sc. \u017deljko Andabaka: Trnjak \u0107e po svemu \u0161to pokazuje biti idu\u0107e veliko crno vino i u Hercegovini i u Dalmaciji!<\/p>","

Amar Drljevi\u0107 i Dervi\u0161 \u0106emalovi\u0107 iz Carskih vinograda i vrgora\u010dki vinar Ga\u0161par<\/p>","

Vinar Josip Tolj zagrlio veliku bocu trnjka od 5 litara<\/p>","","","

Spomenik trnjku, koji je osmislio Robert Alilovi\u0107<\/strong>, akademski kipar i dizajner, otkrio je Fran \u0106ori\u0107<\/strong>, mladomisnik s Humca<\/p>","

Prijatelji vinari Bari\u0161a \u0160kegro i Mate Violi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x683","hd_25181582_1920.jpg":"1920x1080","k_25181582_1280.jpg":"1280x1280","k_25181582_1024.jpg":"1024x1024","k_25181582_640.jpg":"640x640","k_25181582_480.jpg":"480x480","k_25181582_340.jpg":"340x340","k_25181582_220.jpg":"220x220","o_25181582_1280.jpg":"1280x853","o_25181582_1024.jpg":"1024x683","o_25181582_640.jpg":"640x426","o_25181582_480.jpg":"480x320","o_25181582_340.jpg":"340x226","o_25181582_220.jpg":"220x146","h_25181582_1280.jpg":"1280x854","h_25181582_1024.jpg":"1024x683","h_25181582_640.jpg":"640x427","h_25181582_480.jpg":"480x320","h_25181582_340.jpg":"340x227","h_25181582_220.jpg":"220x147","pp_25181582_1280.jpg":"1280x1628","pp_25181582_1024.jpg":"1024x1303","pp_25181582_640.jpg":"640x814","pp_25181582_480.jpg":"480x611","pp_25181582_340.jpg":"340x432","pp_25181582_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1262","hd_25181575_1920.jpg":"1920x1080","k_25181575_1280.jpg":"1280x1280","k_25181575_1024.jpg":"1024x1024","k_25181575_640.jpg":"640x640","k_25181575_480.jpg":"480x480","k_25181575_340.jpg":"340x340","k_25181575_220.jpg":"220x220","o_25181575_1280.jpg":"1280x841","o_25181575_1024.jpg":"1024x673","o_25181575_640.jpg":"640x420","o_25181575_480.jpg":"480x315","o_25181575_340.jpg":"340x223","o_25181575_220.jpg":"220x144","h_25181575_1280.jpg":"1280x854","h_25181575_1024.jpg":"1024x683","h_25181575_640.jpg":"640x427","h_25181575_480.jpg":"480x320","h_25181575_340.jpg":"340x227","h_25181575_220.jpg":"220x147","pp_25181575_1280.jpg":"1280x1628","pp_25181575_1024.jpg":"1024x1303","pp_25181575_640.jpg":"640x814","pp_25181575_480.jpg":"480x611","pp_25181575_340.jpg":"340x432","pp_25181575_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2497","hd_25181576_1920.jpg":"1920x1080","k_25181576_1280.jpg":"1280x1280","k_25181576_1024.jpg":"1024x1024","k_25181576_640.jpg":"640x640","k_25181576_480.jpg":"480x480","k_25181576_340.jpg":"340x340","k_25181576_220.jpg":"220x220","o_25181576_1280.jpg":"1280x1664","o_25181576_1024.jpg":"1024x1331","o_25181576_640.jpg":"640x832","o_25181576_480.jpg":"480x624","o_25181576_340.jpg":"340x442","o_25181576_220.jpg":"220x286","h_25181576_1280.jpg":"1280x854","h_25181576_1024.jpg":"1024x683","h_25181576_640.jpg":"640x427","h_25181576_480.jpg":"480x320","h_25181576_340.jpg":"340x227","h_25181576_220.jpg":"220x147","pp_25181576_1280.jpg":"1280x1628","pp_25181576_1024.jpg":"1024x1303","pp_25181576_640.jpg":"640x814","pp_25181576_480.jpg":"480x611","pp_25181576_340.jpg":"340x432","pp_25181576_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1245","hd_25181578_1920.jpg":"1920x1080","k_25181578_1280.jpg":"1280x1280","k_25181578_1024.jpg":"1024x1024","k_25181578_640.jpg":"640x640","k_25181578_480.jpg":"480x480","k_25181578_340.jpg":"340x340","k_25181578_220.jpg":"220x220","o_25181578_1280.jpg":"1280x830","o_25181578_1024.jpg":"1024x664","o_25181578_640.jpg":"640x415","o_25181578_480.jpg":"480x311","o_25181578_340.jpg":"340x220","o_25181578_220.jpg":"220x142","h_25181578_1280.jpg":"1280x854","h_25181578_1024.jpg":"1024x683","h_25181578_640.jpg":"640x427","h_25181578_480.jpg":"480x320","h_25181578_340.jpg":"340x227","h_25181578_220.jpg":"220x147","pp_25181578_1280.jpg":"1280x1628","pp_25181578_1024.jpg":"1024x1303","pp_25181578_640.jpg":"640x814","pp_25181578_480.jpg":"480x611","pp_25181578_340.jpg":"340x432","pp_25181578_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2252","hd_25181579_1920.jpg":"1920x1080","k_25181579_1280.jpg":"1280x1280","k_25181579_1024.jpg":"1024x1024","k_25181579_640.jpg":"640x640","k_25181579_480.jpg":"480x480","k_25181579_340.jpg":"340x340","k_25181579_220.jpg":"220x220","o_25181579_1280.jpg":"1280x1501","o_25181579_1024.jpg":"1024x1201","o_25181579_640.jpg":"640x750","o_25181579_480.jpg":"480x563","o_25181579_340.jpg":"340x398","o_25181579_220.jpg":"220x258","h_25181579_1280.jpg":"1280x854","h_25181579_1024.jpg":"1024x683","h_25181579_640.jpg":"640x427","h_25181579_480.jpg":"480x320","h_25181579_340.jpg":"340x227","h_25181579_220.jpg":"220x147","pp_25181579_1280.jpg":"1280x1628","pp_25181579_1024.jpg":"1024x1303","pp_25181579_640.jpg":"640x814","pp_25181579_480.jpg":"480x611","pp_25181579_340.jpg":"340x432","pp_25181579_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25181581_1920.jpg":"1920x1080","k_25181581_1280.jpg":"1280x1280","k_25181581_1024.jpg":"1024x1024","k_25181581_640.jpg":"640x640","k_25181581_480.jpg":"480x480","k_25181581_340.jpg":"340x340","k_25181581_220.jpg":"220x220","o_25181581_1280.jpg":"1280x853","o_25181581_1024.jpg":"1024x682","o_25181581_640.jpg":"640x426","o_25181581_480.jpg":"480x320","o_25181581_340.jpg":"340x226","o_25181581_220.jpg":"220x146","h_25181581_1280.jpg":"1280x854","h_25181581_1024.jpg":"1024x683","h_25181581_640.jpg":"640x427","h_25181581_480.jpg":"480x320","h_25181581_340.jpg":"340x227","h_25181581_220.jpg":"220x147","pp_25181581_1280.jpg":"1280x1628","pp_25181581_1024.jpg":"1024x1303","pp_25181581_640.jpg":"640x814","pp_25181581_480.jpg":"480x611","pp_25181581_340.jpg":"340x432","pp_25181581_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25181583_1920.jpg":"1920x1080","k_25181583_1280.jpg":"1280x1280","k_25181583_1024.jpg":"1024x1024","k_25181583_640.jpg":"640x640","k_25181583_480.jpg":"480x480","k_25181583_340.jpg":"340x340","k_25181583_220.jpg":"220x220","o_25181583_1280.jpg":"1280x1706","o_25181583_1024.jpg":"1024x1365","o_25181583_640.jpg":"640x853","o_25181583_480.jpg":"480x640","o_25181583_340.jpg":"340x453","o_25181583_220.jpg":"220x293","h_25181583_1280.jpg":"1280x854","h_25181583_1024.jpg":"1024x683","h_25181583_640.jpg":"640x427","h_25181583_480.jpg":"480x320","h_25181583_340.jpg":"340x227","h_25181583_220.jpg":"220x147","pp_25181583_1280.jpg":"1280x1628","pp_25181583_1024.jpg":"1024x1303","pp_25181583_640.jpg":"640x814","pp_25181583_480.jpg":"480x611","pp_25181583_340.jpg":"340x432","pp_25181583_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25181585_1920.jpg":"1920x1080","k_25181585_1280.jpg":"1280x1280","k_25181585_1024.jpg":"1024x1024","k_25181585_640.jpg":"640x640","k_25181585_480.jpg":"480x480","k_25181585_340.jpg":"340x340","k_25181585_220.jpg":"220x220","o_25181585_1280.jpg":"1280x960","o_25181585_1024.jpg":"1024x768","o_25181585_640.jpg":"640x480","o_25181585_480.jpg":"480x360","o_25181585_340.jpg":"340x255","o_25181585_220.jpg":"220x165","h_25181585_1280.jpg":"1280x854","h_25181585_1024.jpg":"1024x683","h_25181585_640.jpg":"640x427","h_25181585_480.jpg":"480x320","h_25181585_340.jpg":"340x227","h_25181585_220.jpg":"220x147","pp_25181585_1280.jpg":"1280x1628","pp_25181585_1024.jpg":"1024x1303","pp_25181585_640.jpg":"640x814","pp_25181585_480.jpg":"480x611","pp_25181585_340.jpg":"340x432","pp_25181585_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25181586_1920.jpg":"1920x1080","k_25181586_1280.jpg":"1280x1280","k_25181586_1024.jpg":"1024x1024","k_25181586_640.jpg":"640x640","k_25181586_480.jpg":"480x480","k_25181586_340.jpg":"340x340","k_25181586_220.jpg":"220x220","o_25181586_1280.jpg":"1280x1706","o_25181586_1024.jpg":"1024x1365","o_25181586_640.jpg":"640x853","o_25181586_480.jpg":"480x640","o_25181586_340.jpg":"340x453","o_25181586_220.jpg":"220x293","h_25181586_1280.jpg":"1280x854","h_25181586_1024.jpg":"1024x683","h_25181586_640.jpg":"640x427","h_25181586_480.jpg":"480x320","h_25181586_340.jpg":"340x227","h_25181586_220.jpg":"220x147","pp_25181586_1280.jpg":"1280x1628","pp_25181586_1024.jpg":"1024x1303","pp_25181586_640.jpg":"640x814","pp_25181586_480.jpg":"480x611","pp_25181586_340.jpg":"340x432","pp_25181586_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1117","hd_25181950_1920.jpg":"1920x1080","k_25181950_1280.jpg":"1280x1280","k_25181950_1024.jpg":"1024x1024","k_25181950_640.jpg":"640x640","k_25181950_480.jpg":"480x480","k_25181950_340.jpg":"340x340","k_25181950_220.jpg":"220x220","o_25181950_1280.jpg":"1280x744","o_25181950_1024.jpg":"1024x595","o_25181950_640.jpg":"640x372","o_25181950_480.jpg":"480x279","o_25181950_340.jpg":"340x197","o_25181950_220.jpg":"220x127","h_25181950_1280.jpg":"1280x854","h_25181950_1024.jpg":"1024x683","h_25181950_640.jpg":"640x427","h_25181950_480.jpg":"480x320","h_25181950_340.jpg":"340x227","h_25181950_220.jpg":"220x147","pp_25181950_1280.jpg":"1280x1628","pp_25181950_1024.jpg":"1024x1303","pp_25181950_640.jpg":"640x814","pp_25181950_480.jpg":"480x611","pp_25181950_340.jpg":"340x432","pp_25181950_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2960","hd_25181952_1920.jpg":"1920x1080","k_25181952_1280.jpg":"1280x1280","k_25181952_1024.jpg":"1024x1024","k_25181952_640.jpg":"640x640","k_25181952_480.jpg":"480x480","k_25181952_340.jpg":"340x340","k_25181952_220.jpg":"220x220","o_25181952_1280.jpg":"1280x1973","o_25181952_1024.jpg":"1024x1578","o_25181952_640.jpg":"640x986","o_25181952_480.jpg":"480x740","o_25181952_340.jpg":"340x524","o_25181952_220.jpg":"220x339","h_25181952_1280.jpg":"1280x854","h_25181952_1024.jpg":"1024x683","h_25181952_640.jpg":"640x427","h_25181952_480.jpg":"480x320","h_25181952_340.jpg":"340x227","h_25181952_220.jpg":"220x147","pp_25181952_1280.jpg":"1280x1628","pp_25181952_1024.jpg":"1024x1303","pp_25181952_640.jpg":"640x814","pp_25181952_480.jpg":"480x611","pp_25181952_340.jpg":"340x432","pp_25181952_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2535","hd_25181953_1920.jpg":"1920x1080","k_25181953_1280.jpg":"1280x1280","k_25181953_1024.jpg":"1024x1024","k_25181953_640.jpg":"640x640","k_25181953_480.jpg":"480x480","k_25181953_340.jpg":"340x340","k_25181953_220.jpg":"220x220","o_25181953_1280.jpg":"1280x1690","o_25181953_1024.jpg":"1024x1352","o_25181953_640.jpg":"640x845","o_25181953_480.jpg":"480x633","o_25181953_340.jpg":"340x448","o_25181953_220.jpg":"220x290","h_25181953_1280.jpg":"1280x854","h_25181953_1024.jpg":"1024x683","h_25181953_640.jpg":"640x427","h_25181953_480.jpg":"480x320","h_25181953_340.jpg":"340x227","h_25181953_220.jpg":"220x147","pp_25181953_1280.jpg":"1280x1628","pp_25181953_1024.jpg":"1024x1303","pp_25181953_640.jpg":"640x814","pp_25181953_480.jpg":"480x611","pp_25181953_340.jpg":"340x432","pp_25181953_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25181955_1920.jpg":"1920x1080","k_25181955_1280.jpg":"1280x1280","k_25181955_1024.jpg":"1024x1024","k_25181955_640.jpg":"640x640","k_25181955_480.jpg":"480x480","k_25181955_340.jpg":"340x340","k_25181955_220.jpg":"220x220","o_25181955_1280.jpg":"1280x1706","o_25181955_1024.jpg":"1024x1365","o_25181955_640.jpg":"640x853","o_25181955_480.jpg":"480x640","o_25181955_340.jpg":"340x453","o_25181955_220.jpg":"220x293","h_25181955_1280.jpg":"1280x854","h_25181955_1024.jpg":"1024x683","h_25181955_640.jpg":"640x427","h_25181955_480.jpg":"480x320","h_25181955_340.jpg":"340x227","h_25181955_220.jpg":"220x147","pp_25181955_1280.jpg":"1280x1628","pp_25181955_1024.jpg":"1024x1303","pp_25181955_640.jpg":"640x814","pp_25181955_480.jpg":"480x611","pp_25181955_340.jpg":"340x432","pp_25181955_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15372664 Threads: 2 Questions: 3187635477 Slow queries: 7157108 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235731751 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/biznis/trnjak-prica-o-gotovo-nepoznatoj-sorti-vina-koju-ce-dalmacija-i-hercegovina-proslaviti-na-svjetskom-trzistu-1303422 [printLink] => /vijesti/biznis/trnjak-prica-o-gotovo-nepoznatoj-sorti-vina-koju-ce-dalmacija-i-hercegovina-proslaviti-na-svjetskom-trzistu-1303422?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 350434 [name] => Trnjak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trnjak [link] => /tag/trnjak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 721923 [name] => Vinari iz Čitluka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-03 18:22:54 [main_article_id] => 0 [alias] => vinari-iz-citluka [link] => /tag/vinari-iz-citluka ) [2] => stdClass Object ( [id] => 663653 [name] => vinarija Grabovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-19 07:02:47 [main_article_id] => 0 [alias] => vinarija-grabovac [link] => /tag/vinarija-grabovac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 721924 [name] => Butelja vina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-03 18:22:54 [main_article_id] => 0 [alias] => butelja-vina [link] => /tag/butelja-vina ) [4] => stdClass Object ( [id] => 371978 [name] => crno vino [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => crno-vino [link] => /tag/crno-vino ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUŠKO S KARAKTEROM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Trnjak - priča o gotovo nepoznatoj sorti vina koju će Dalmacija i Hercegovina proslaviti na svjetskom tržištu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25181582.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => TRNJAK FEST [mainImageDesc] =>

Organizatori na okupu, a trnjak u prvom planu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25181582.jpg [title] => TRNJAK FEST

Organizatori na okupu, a trnjak u prvom planu

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25181575.jpg [title] => TRNJAK FEST ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25181576.jpg [title] => TRNJAK FEST ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25181578.jpg [title] => TRNJAK FEST ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25181579.jpg [title] => TRNJAK FEST

Glazba od vina

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25181581.jpg [title] => TRNJAK FEST

Umjetnik Robert Alilović i Zdenko Milas, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Ljubuški

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25181583.jpg [title] => TRNJAK FEST

Prof.dr.sc. Željko Andabaka: Trnjak će po svemu što pokazuje biti iduće veliko crno vino i u Hercegovini i u Dalmaciji!

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25181585.jpg [title] => TRNJAK FEST

Amar Drljević i Derviš Ćemalović iz Carskih vinograda i vrgorački vinar Gašpar

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25181586.jpg [title] => TRNJAK FEST

Vinar Josip Tolj zagrlio veliku bocu trnjka od 5 litara

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25181950.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25181952.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25181953.jpg [title] => TRNJAK FEST

Spomenik trnjku, koji je osmislio Robert Alilović, akademski kipar i dizajner, otkrio je Fran Ćorić, mladomisnik s Humca

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25181955.jpg [title] => TRNJAK FEST

Prijatelji vinari Bariša Škegro i Mate Violić

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Oduvijek su mislili da je on samo žigolo, samo dobar ljubavnik. A nije! On je muško od glave do pete, muško s karakterom!

Trnjak, autohtona crna sorta Dalmatinske zagore, gotovo zaboravljena i izgubljena, koja je po vinogradima Vrgorca, Imotskoga, Ljubuškog i tog dijela Hercegovine od starine sađena jedino kao oprašivač blatine. Drugo mu je ime rudežuša. Prvi put sam za trnjak čula davno od pokojnog imotskog vinara Ivana Jerkovića.

Govorio mi je još negdje na svojim počecima vizionarski i sto posto uvjeren u ono što govori: “Napravit ću od kujundžuše elegantno vino, a od trnjaka, rudežuše, čudo od vina. Nitko ne zna kakav je zapravo trnjak!” Jedini koji se s njim u to doba slagao i mislio isto bio je pionir nove ere imotskog vinarstva, njegov prijatelj Ante Grabovac.

A onda je, s otkrićem da je čuveni zinfandel rođen upravo na našim stranama, krenuo veliki interes za autohtone sorte. Pa su počela takva znanstvena istraživanja i u zaleđu Dalmacije, tamo iza Biokova. Nije se, istini za volju, tu ni očekivalo bogzna što naći, ali Jerković i Grabovac su već onda znali.

Vrijednost trnjka su poslije njih prvi prepoznali vrgorski vinari Franić, Gašpar, Pilač, pa Đuzel, pa… U Hercegovini, gdje je isto autohtona sorta (priroda ne zna za ljudske granice), posljednjih godina brojni su ga se vinari uhvatili s puno strasti i danas, bogme, možete s obje strane granice kušati prekrasna vina trnjka.

---

image

Glazba od vina

TRNJAK FEST
---

Danas trnjak proizvode mnogi i cijela priča leti u nebo. Mislim da je, uz crljenak kaštelanski, trnjak najveće otkriće među našim autohtonim sortama. Moćno, crno, muško vino, tamnorubin boje, s dovoljno kiselina, šećera, alkohola, malo trpko, taman, zaokruženo, puno, harmonično, ugodne arome, jaka karaktera. To je sorta predodređena za prvaka, vino koje ne možete ne zapamtiti.

U to je ime mlada ekipa iz odličnog Wine Cluba “Smokva” u Ljubuškom krajem prošle godine došla na ideju da bi trebalo organizirati prvi festival trnjka u povijesti.

Ideju je prihvatila Udruga vinogradara i vinara Ljubuški, uhvatili su se posla i ovih je dana u Ljubuškom održan prvi međunarodni “Trnjak fest”. Okupili se na baš lijepoj fešti vinari, majstori trnjka, s obje strane granice, iz Hercegovine i iz Dalmatinske zagore, iz Vrgorca i Imotskoga, stiglo ih je čak 24 i donijeli su na kušanje više od 40 etiketa trnjka, kupaža s trnjkom i rosea od trnjka. Uz zvuke harfe i domaće delicije kušalo se vino i družilo u ljetnu večer u Ljubuškom u lapidariju Franjevačkog samostana na Humcu i na platou pred njim.

Festival je otvorila Nasiha Pozder, federalna ministrica okoliša i turizma, a spomenik trnjku, koji je osmislio Robert Alilović, akademski kipar i dizajner, otkrio je Fran Ćorić, mladomisnik s Humca.

A onda kroz festival u lapidariju od jednog lijepog trnjka do drugog. Vinar Gašpar iz Vrgorca imao je štand s vinarijom “Carski vinogradi” iz Mostara. Kažu nam i Gašpar i Amar Drljević i Derviš Ćemalović iz “Carskih vinograda”:

– Kušajte kako je trnjak moćno i elegantno vino. Fascinira potencijalom, za 20 godina trnjak će biti veliko poznato vino.

---

image

Umjetnik Robert Alilović i Zdenko Milas, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Ljubuški

TRNJAK FEST
---

U gužvi kod štanda vinarije “Škegro” srećemo poznato lice: Mate Violić, mladi vrstan vinar iz vinarije “Matuško” s Pelješca, pravi ćaćin sin. Došao je i on na feštu trnjka, veli, puno je dobrih kolega i dobroga vina ovdje, a i hercegovački je zet. Mirko Škegro, vlasnik vinarije “Škegro”, zadovoljan je što su mu oba sina, Bariša i Ante, zaljubljenici u vinarstvo, trnjak i masline.

– Vino trnjka proizvodimo već tri, četiri godine, imamo oko 3500 trsova. Kad budu u punom rodu, bit će šest ili sedam tona grožđa, to je do 5000 butelja trnjka. A i masline volimo. Imamo 600 maslina, a ulje nam šest godina zaredom dobiva zlatne medalje u New Yorku. Uglavnom su nam oblice i svake godine dobro rode – veli Mirko Škegro.

Na štandu “Podruma Tolj” gazda Josip Tolj zagrlio je veliku bocu trnjka od pet litara kao bebu.

– Koliko košta ovih pet litara trnjka? – pitam.

– Od 180 eura – veli. – Ima serija iz jedne bačve od samo 45 ovakvih boca.

Kratko referira:

– Mi smo iz Blatnice, zapadno od Čitluka tri kilometra, s jedne mikrolokacije gdje nastaju najljepše kapljice vina poput trnjka, blatine i žilavke. Čak imaju zapisi iz 1353. godine koji su arhivirani u Dubrovniku na listini, gdje je pisalo da je kralj Tvrtko Kotromanić pio vino u Suhoj na Prozračcu, u srcu Brotnja. Suha je taj dio polja kod Čitluka, tih sedam kilometara, a Prozračac je neka sredina gdje su ti kameni stećci Ivaniša, Grgura i Pavla Komlinovića, a odmah pokraj su naši vinogradi.

Tako da mi imamo zapise iz 14. i 15. stoljeća da se kod nas pilo vino, uvijek su bili najbolji vinogradi i najbolji podrumi baš u tom dijelu. Jedini je problem što nemamo puno toga.

---

image

Prof.dr.sc. Željko Andabaka: Trnjak će po svemu što pokazuje biti iduće veliko crno vino i u Hercegovini i u Dalmaciji!

TRNJAK FEST
---

Na štandu do Tolja sa svojim trnjkom Imoćani Jerkovići, sinovi pokojnog Ivana Jerkovića, pa vinarija “Đuzel”, pa Vrgorčani Pilači… Tko će nabrojiti sve… I tko će sve kušati.

Đir završavamo na štandu najvećeg proizvođača trnjka, Josipa Nuića. Od sinoć pamtim odličan, baš poseban Trnjak Nuić berbe 2018. koji smo kušali u restoranu muzeju “Tabak”. Josip Nuić i očito izvrstan enolog ove vinarije Ivan Marinović nude da kušamo i berbu 2019., pa su krenuli s pričom o planovima, trnjku, maslinama…

Puno je strasti i volje kod svih vinara oko trnjka. Pridružila nam se i ekipa novinara iz Zagreba, predvođena vinskim bardom, velikim znalcem Željkom Suhadolnikom. Jučer su obilazili hercegovačke vinarije, danas hrvatske po Vrgorcu i Imotskom i – bogme je i njih trnjak zaveo.

Najzaslužniji su za realizaciju prvog “Trnjak festa” ekipa iz Wine Cluba “Smokva”, braća Andrija i Tomislav Radić, umjetnik Robert Alilović i Udruga vinogradara i vinara Ljubuški. Bilo je ih na sve strane. Za riječ-dvije uhvatili smo Zdenka Milasa, odvjetnika, vinara, predsjednika Udruge vinogradara i vinara Ljubuški, koja okuplja devet članova. Veli, još svi ne proizvode trnjak, ali za dvije, tri godine svi će ga imati.

– Nismo najveća hercegovačka vinarska udruga, kolege s područja Čitluka brojniji su i veći. Organizirali smo više manifestacija, pa evo i ovaj prvi međunarodni “Trnjak fest”, procijenili smo da je došlo vrijeme da se jedan festival posveti toj sorti koja je možda kroz svoju povijest neopravdano zapostavljena. Nije se otkrio sav njezin sortni potencijal, nije se izdvajala, služila je kao oprašivač blatini i u sastavu njezina vina bila zastupljena s možda svega 10-ak posto.

---

image

Amar Drljević i Derviš Ćemalović iz Carskih vinograda i vrgorački vinar Gašpar

TRNJAK FEST
---

Koliko danas ljubuška udruga ima butelja trnjka? Gdje ga se uopće može kupiti, osim u vašim vinarijama?

– Pa može ga se već naći po vinotekama i boljim restoranima jer je sve više ljudi koji znaju za trnjak, koji ga žele kušati. To nije vino za svaki dan, nego vino za dobro društvo, dobro jelo. Vinogradi Nuić imaju zasađenih oko 17.000 trsova trnjka i tu je već trnjak ozbiljno zastupljen, oni imaju najviše. A po slobodnoj procjeni, mogao bih reći i da mi svi ostali, nas osam, imamo još toliko.

Prije sajamskog festivalskog dijela održana su predavanja i radionice o istraživanju trnjka koje su vodili Mario Leko, dipl. ing., s Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru, prof. dr. sc. Željko Andabaka sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Goran Zdunić sa splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša i znalac enolog Tihomir Prusina, a održan je i masterclass.

A koliko ustvari danas uopće ima trnjka? Vele nam znalci da je na području BiH, u Hercegovini, posađen na oko 15 hektara, a da ga, prema upisniku, u Hrvatskoj ima na oko 17 hektara.

– Radi se zapravo o površinama u Hrvatskoj koje su vezane uz Vrgorac i Imotski, šire ga trenutno nema, ali mislim da će on definitivno izaći iz svojih danas udomaćenih prostora. U Hercegovini ga ima na području Ljubuškog pa prema Mostaru, rasprostranjuje se po cijeloj Hercegovini, iako mu je izvor, mislim, ipak Ljubuški – veli prof. dr. sc. Željko Andabaka, koji se posebno bavi trnjkom i autohtonim sortama.

---

image

Vinar Josip Tolj zagrlio veliku bocu trnjka od 5 litara

TRNJAK FEST
---

Koliko se pretpostavlja da ima proizvođača trnjka s bosanskohercegovačke, a koliko s hrvatske strane granice?

– Mislim da ih je u Hercegovini sigurno veći broj, da ima 10-ak proizvođača, a na području Hrvatske sedam ili osam. Danas u Hrvatskoj ima otprilike 100.000 boca trnjka, možda sam i malo pretjerao, u Hercegovini pak malo više.

Kakvo je vino trnjak, šta kaže struka?

Prof. dr. sc. Andabaka veli:

– Radi se o vinu koje definitivno traži malo duže dozrijevanje, on tu svoju energiju i silnost koju pokazuje po ovim gospodarskim parametrima ekspresionira nakon određenog perioda dozrijevanja i tada je on uistinu veliki.

Ima dobru kiselost, što mu daje jednu dobru svježinu, a to se danas traži, ekstraktnost mu je fenomenalna, što znači da ima punoću koja to sve može lijepo uklopiti i samo mu trebaju godine odležavanja. U istraživanju iz mojeg doktorskog rada on se po svojem polifenolnom profilu poklopio s dobričićem, odnosno jako mu je blizu. Trnjak je jako bogat polifenolima, mogli bi ga reklamirati da doprinosi ljudskom zdravlju, iznadprosječno u odnosu na ostalu našu autohtonu populaciju sorti. On će, po svemu što pokazuje, biti iduće veliko crno vino i u Hercegovini i u Dalmaciji!•

---

image
TRNJAK FEST
------
image
TRNJAK FEST
------------
image

Spomenik trnjku, koji je osmislio Robert Alilović, akademski kipar i dizajner, otkrio je Fran Ćorić, mladomisnik s Humca

TRNJAK FEST
------
image

Prijatelji vinari Bariša Škegro i Mate Violić

TRNJAK FEST
---

---

Je li stvarno naš?

I na kraju pitanje: je li trnjak stvarno naša sorta ili je odnekud došao k nama? Sto posto je naš! Ali mu se roditelji još ne znaju.

"Analiza cijelog genoma sugerira pripadnost trnjka genetskoj grupi hrvatskih autohtonih sorti (CG4), ali još nisu pronađene sorte roditelji koje su sudjelovale u križanju", razriješio je dileme dr. sc. Goran Zdunić.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
TRNJAK FEST TRNJAK FEST TRNJAK FEST TRNJAK FEST TRNJAK FEST TRNJAK FEST TRNJAK FEST TRNJAK FEST TRNJAK FEST TRNJAK FEST TRNJAK FEST
TRNJAK FEST

Organizatori na okupu, a trnjak u prvom planu

TRNJAK FEST

Glazba od vina

TRNJAK FEST

Umjetnik Robert Alilović i Zdenko Milas, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Ljubuški

TRNJAK FEST

Prof.dr.sc. Željko Andabaka: Trnjak će po svemu što pokazuje biti iduće veliko crno vino i u Hercegovini i u Dalmaciji!

TRNJAK FEST

Amar Drljević i Derviš Ćemalović iz Carskih vinograda i vrgorački vinar Gašpar

TRNJAK FEST

Vinar Josip Tolj zagrlio veliku bocu trnjka od 5 litara



TRNJAK FEST

Spomenik trnjku, koji je osmislio Robert Alilović, akademski kipar i dizajner, otkrio je Fran Ćorić, mladomisnik s Humca

TRNJAK FEST

Prijatelji vinari Bariša Škegro i Mate Violić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/trnjak-prica-o-gotovo-nepoznatoj-sorti-vina-koju-ce-dalmacija-i-hercegovina-proslaviti-na-svjetskom-trzistu-1303422 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2eccd6d3679ed1c819faa252d337ba45a3ec887a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Trnjak+-+pri%C4%8Da+o+gotovo+nepoznatoj+sorti+vina+koju+%C4%87e+Dalmacija+i+Hercegovina+proslaviti+na+svjetskom+tr%C5%BEi%C5%A1tu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Ftrnjak-prica-o-gotovo-nepoznatoj-sorti-vina-koju-ce-dalmacija-i-hercegovina-proslaviti-na-svjetskom-trzistu-1303422 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Ftrnjak-prica-o-gotovo-nepoznatoj-sorti-vina-koju-ce-dalmacija-i-hercegovina-proslaviti-na-svjetskom-trzistu-1303422 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUŠKO S KARAKTEROM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisMUŠKO S KARAKTEROM

Trnjak - priča o gotovo nepoznatoj sorti vina koju će Dalmacija i Hercegovina proslaviti na svjetskom tržištu

Piše mERI ŠILOVIĆ
3. srpnja 2023. - 18:22

Oduvijek su mislili da je on samo žigolo, samo dobar ljubavnik. A nije! On je muško od glave do pete, muško s karakterom!

Trnjak, autohtona crna sorta Dalmatinske zagore, gotovo zaboravljena i izgubljena, koja je po vinogradima Vrgorca, Imotskoga, Ljubuškog i tog dijela Hercegovine od starine sađena jedino kao oprašivač blatine. Drugo mu je ime rudežuša. Prvi put sam za trnjak čula davno od pokojnog imotskog vinara Ivana Jerkovića.

Govorio mi je još negdje na svojim počecima vizionarski i sto posto uvjeren u ono što govori: “Napravit ću od kujundžuše elegantno vino, a od trnjaka, rudežuše, čudo od vina. Nitko ne zna kakav je zapravo trnjak!” Jedini koji se s njim u to doba slagao i mislio isto bio je pionir nove ere imotskog vinarstva, njegov prijatelj Ante...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 09:22