stdClass Object ( [id] => 1019729 [title] => ‘Preko noći mogu rasti samo cijene. Sve će, nažalost, ostati po starom‘: ugledni hrvatski agronom za ‘Slobodnu‘ komentira buđenje domaće poljoprivrede [alias] => preko-noci-mogu-rasti-samo-cijene-sve-ce-nazalost-ostati-po-starom-ugledni-hrvatski-agronom-za-slobodnu-komentira-budenje-domace-poljoprivrede [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Onako kako se u "normalnim uvjetima" svi razumiju u nogomet, tako se u eri pandemije svi razumiju u – ekonomiju. Pa tako, recimo, svi znaju i kako bi točno trebalo ojačati domaću poljoprivredu, tj. okrenuti se domaćoj proizvodnji.

Zato smo potražili - stručnjaka. Prof. dr. sc. Ivo Grgić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, godinama upozorava na trendove koje su neki "otkrili" tek ovih dana, jasno, zahvaljujući pandemiji, baš kao i kad je u pitanju sve spominjanija samodostatnost.

- Ovakva "pandemija" interesa za poljoprivredom trajat će do jesenskih kiša i ništa se bitnije neće dogoditi. Sve ostaje po starom, barem još desetak godina. Toliko je otprilike potrebno, ako nešto počnemo raditi danas, da okončamo proces profesionalizacije poljoprivrede. To ne isključuje opstojnost malih, samodostatnih proizvodnji i proizvođača, a koje nalazimo čak više u prigradskim naseljima nego na selu koje se urušilo, ali proizvode i na gradskim balkonima ili na ravnim krovovima - kaže dr. Grgić.

Dakle, kad se sve "malo utiša", opet ćemo se vratiti na uvoznu koncepciju, u kojoj će uvoznici opet najviše profitirati, a domaći proizvođači i dalje muku mučiti s plasmanom proizvoda?

- Nije korektno prozivati uvoznike i etiketirati ih kao uzroke svih zala u poljoprivrednom sektoru. Uvoznici svuda postoje i njihova uloga na koju ciljate je posljedica nečega. Ako je bilo, a za očekivati je da jest, njihova nekorektnog djelovanja, onda se zna tko snosi odgovornost, jer to su oni koji trebaju kontrolirati djelovanje uvoznika u dijelu koje se smije kontrolirati. A to je kvaliteta roba koja se uvozi, ispravnost deklaracija i slično. I ne zaboravimo, uvoznici bi rado i izvozili iz Hrvatske samo ako bi imali što.

A i potrošači često reagiraju logično, tj. ne zaboravimo dohodovnu elastičnost potražnje. Potrošači pokušavaju za isti novac priskrbiti što više barem količinski i nisu oni krivi što je netko zaključio da izdaci za sve robe mogu rasti i apsolutno i relativno, ali ne i izdaci za hranu. A kvalitetna prehrana je pola zdravlja koje je očito jeftino, a drugu polovicu zdravlja ćemo imati skupo, plaćajući posljedice ove prve. Ludo, zar ne!?

---

image
Božidar Vukičević/Hanza media
---

Zapušteni resursi

Sve češće se barata i pojmom samodostatnosti. Do prije kojeg tjedna, svi koji bi spomenuli takvo što bili bi vjerojatno ismijani, među ostalim i kao netko tko ne poznaje osnove funkcioniranja tržišta, ponude i potražnje. Što kažete na to?

- S pojmom samodostatnosti se razbacuje svatko, posebno u zadnje vrijeme. Nas, pripadnike tzv. starije škole agrarnih ekonomista, donedavno se ismijavalo jer "u doba globalizacije samo dinosauri agroekonomske misli govore o nekakvoj samodostatnosti". I oni ne žele spoznati njenu suštinu jer to nije zatvaranje, odnosno, izoliranost od ostatka svijeta. I to ne znači da hrvatski državljani trebaju jesti samo hrvatske proizvode. Samodostatnost je cilj, jedna logična želja odgovorne države koja uključuje široku lepezu čimbenika.

Kako se ona može ostvariti?

- Samodostatnost se može postići na tri načina. Jedan od načina je ne povećavati proizvodne resurse, nego povećavati njihovu proizvodnost koristeći raspoloživa i poznata postojeća tehničko-tehnološka znanja te ih pravovremeno primjenjivati. Drugi način je staviti u funkciju nekorištene, zapuštene proizvodne resurse, prvenstveno zemljište, te treći i najpoželjniji je kombinacija prva dva.

Inače, razmatranje samodostatnosti je promašaj ako ne uključimo i izbjegavanje godišnjih velikih kolebljivosti, posebno biljne te onda posredno i stočarske proizvodnje. Da bi se to sve posložilo, potrebno je učiniti puno više od želje da to postignemo. Dobar pokušaj simulacije je bio članova stručnjaka-praktičara i znanstvenika okupljenih oko tvrtke SMARTER, ali nije mi poznata daljnja sudbina izrađenog dokumenta.

Po nekim procjenama, Hrvatska je u proizvodnji hrane pala ispod 40 posto dostatnosti. Hoće li rast potražnje domaće potražnje ojačati domaće proizvođače ili možda prekupce?

- Nema nikakvih jamstava da će današnja probuđena svijest za domaćim proizvodima postojati i sutra. Deklarativno, kada se nekoga u Splitu pita za koga navija, "logično" će to biti Hajduk, ali znam i Splićane koji su navijači Dinama, Rijeke ili čak nikoga... Tako je i kod izjašnjavanja o domaćim proizvodima.

I ako mogu reći iskustveno, ovo može biti prilika za otkupljivače, ali i za "male" proizvođače da uz obostrano povjerenje ojačaju svoje veze za sutra. Veliki proizvođači su već etablirani, a prekupaca će uvijek biti, i nisu oni neko zlo ako se ne predstavljaju lažno kao proizvođači i onda su za istragu gospodina Andrije Mikulića. A kupci, njima nikada nije dovoljno jeftino da ne bi tražili još jeftinije, jer moraju podmiriti druge troškove, od telekomunikacija do uzdržavanja djece do njihove 40. godine života.

Do jučer negodovali, danas kupuju!

Što kažete, je li ova kriza i prilika za zaokret u pristupu hrvatskoj poljoprivredi.

- Mišljenja sam da je ovo prilika za izlazak iz "ormara obmana" i priznati da se hrvatska poljoprivredna neovisnost može graditi prvenstveno na većim sustavima koji bi trebali povući i objediniti ono što je ostalo od ozbiljnijih OPG-ova. Ne želim polemizirati s vječnim pitanjima zašto su OPG-ovi nestali i dalje nestaju. Znam da će ovo izazvati zgroženost lažnih dušebrižnika u Hrvata, ali u zadnja dva mjeseca nisam čuo mnogo o većim, do nedavno prokazivanim proizvođačima, koji se očito i u ovim okolnostima bolje snalaze i koji će nas i ove godine "spasiti". To ne sužava prostor za sve druge proizvođače i njima prihvatljive kanale prodaje.

Često se naglašavala online prodaja koja je sigurno jedan od zanimljivijih kanala distribucije. Ali bilo koji kanal je, pa i ovaj, efikasan koliko je u mogućnosti nešto nuditi po povoljnim cijenama. To sigurno opet nisu mali proizvođači koji inače i oskudijevaju u radnoj snazi, a sami nisu voljni prepustiti se drugima, da prodaju za njih odradi netko drugi. Pomalo je komično bilo iščekivanje pred uskrsne blagdane dostave luka i rotkvica u dijelovima Zagreba gdje su donedavno današnji pobornici domaćeg proizvoda protestirali protiv varaždinskog zelja ili ličkoga krumpira.

Pa kada sve ovo prođe, naglašena posvećenost poljoprivrednoj proizvodnji zamijenit će racionalan odabir jeftinijeg u velikim centrima i odmak od online prodaje koja će i dalje ostati tržni kanal malog broja kupaca.

Isključuje li zagovaranje samodostatnosti raspravu o tome kako biti konkurentniji?

- Proizvesti se može i na Mjesecu, samo je pitanje cijene koštanja i tko bi to platio. Logično je da se mora voditi računa o konkurentnosti jer se naši proizvođači moraju natjecati s proizvođačima iz okruženja. Problem je da mi samo potenciramo cjenovnu konkurentnost gdje se na agregatnoj razini bilo kojeg proizvoda ne možemo uspoređivati. Ali, kod bilo kojeg pojedinog proizvoda dio proizvođača je i cjenovno konkurentan te se traži način kako da bude i ostatak proizvođača. Ili prerađivača, što bi bilo još bolje.

Kao primjer, pogledajmo našu najvažniju krušaricu, pšenicu. U 2019. godini ozimom pšenicom bilo je zasijano oko 137 tisuća hektara u vlasništvu skoro 28 tisuća proizvođača što je u prosjeku 4,8 hektara. Do ovoga prosjeka površina bilo je čak 72% proizvođača, ali s 25% ukupnih površina. I kako onda govoriti o cjenovnoj konkurentnosti, osim ako je to tvrda pšenica koje nemamo dovoljno i koju uvozimo. A slično je stanje i kod drugih proizvodnji. I gdje je izlaz?

Može li uopće poljoprivreda u kratkom roku povećati prinose kako bi opskrbila tržište u slučaju nekog novog zatvaranja granica ujesen? Ili će to značiti da će i cijene domaćih proizvoda skočiti u takvoj situaciji?

- Malo je proizvodnji s kratkim proizvodnim ciklusom, kao što je primjerice proizvodnja mesa peradi ili jaja. Nedavno sam pročitao nebulozu eminentnog ekonomista koji, govoreći o očekivanom zatvaranju tržišta poljoprivrednih proizvoda, kaže da Hrvatska treba uvesti "stotinu tisuća prasadi te ih proda po povoljnoj cijeni ili podijeli seljacima, neka ih hrane jer će to na jesen značiti isto toliko tovljenika".

Proizvodnja se ne može povećati preko noći, pa onda malo smanjiti i tako se igrati. A cijene su rezultat nekoliko faktora, pri čemu je ponuda i potražnja osnova. Ponuda je rezultat proizvodnje, a potražnja uključuje i element straha ili spekulacija. I na promjene cijena na kraju tekuće godine će veći utjecaj imati vremenski uvjeti nego bilo koji postojeći ili budući virus. I kako sada stoje stvari, valja očekivati blagi porast cijena zbog nedostatne domaće proizvodnje, posebno voća i povrća.

---

image
Božidar Vukičević/Hanza media
---

Administracija koja guši

Što bi generalno država trebala učiniti da pomogne u tome da se nekome isplati baviti poljoprivredom ako se isto to iz niza razloga nije isplatilo prije recimo pola godine, i kakva je uopće zadaća države u tome?

- Uloga države je da stvori okružje slično drugim razvijenim državama i kontrolira ono što se treba i može kontrolirati. Ja bih ipak više očekivao od proizvođača i to kroz njihovo poslovno povezivanje, proizvodno i/ili tržno te onda i njihovu veću ulogu na tržištu. U vrijeme ove pošasti malo sam čuo žalopojki od većih proizvođača, da im ne navodim ime. Oni su se etablirali i imaju svoj proizvodnu i tržnu nišu.
Istodobno, možemo postaviti pitanje glomazne administracije uz poljoprivredu i njihove nužnosti. Ona je često potrebna sama sebi kao i znatan dio visokoškolskog sustava namijenjenog poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Broj osoba koji servisira poljoprivredu je tako glomazan da bi svaki proizvođač mogao imati svoga kuma koji bi se o njemu skrbio.

Klimatske promjene također utječu na poljoprivredu. Slušamo ovih dana o suši koja će možda imati i veće negativne učinke od same pandemije na prinose... Jesmo li mi u Hrvatskoj uopće dovoljno svjesni ranjivosti čitavih grana?

- Za sada je jedino sigurno da nas u ovoj godini očekuje mnoštvo izazova i tržnih potresa čije ćemo posljedice više osjetiti u godinama koje dolaze. I one loše, ali i dobre. I dok se utjecaj korona-krize čak i može kvantificirati, ostaje nam još nedokučen utjecaj klimatskih uvjeta na ovogodišnju poljoprivrednu proizvodnju. Razdoblje s malo padalina, s izostankom snježnog pokrivača, raniji početak vegetacije, nedavne temperature ispod ništice, vjetrovi i slično... imat će utjecaja prvenstveno na biljnu te posredno na ukupnu poljoprivrednu proizvodnju. To se već vidi kod glavnih voćnih vrsta, gdje su štete od 30 do 80 posto.

I za kraj, vidite li svjetlost na kraju ovog tunela?

- Naravno, poteškoće su uvijek i prilika za pojedince ili grupe koji inovativnim rješenjima nude nešto novo. A čak i promišljanje o ljepotama i jeftinijem životu u ruralnim sredinama dobra su prilika za oživljavanje pa barem zaustavljanje odumiranja tih prostora. Dobar poticaj tome je i potencirano i zbog koronavirusa tzv. rad od kuće te se neki odlučuju preseliti u ruralne područje, obnavljaju ili grade kuće te tako oživljavaju prostor. I sam sam jedan od takvih.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIJEČ STRUKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => RIJEČ STRUKE 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-05-03 08:35:32 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-05-05 16:32:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-05-05 16:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 187 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/05\/03\/10557494.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/03\/13351688.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/03\/13351684.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u017deljko Puhovski\/Hanza media","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Hanza media","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Hanza media"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_10557494_1280.jpg":"1280x1280","k_10557494_1024.jpg":"1024x1024","k_10557494_640.jpg":"640x640","k_10557494_480.jpg":"480x480","k_10557494_340.jpg":"340x340","k_10557494_220.jpg":"220x220","o_10557494_1280.jpg":"1280x853","o_10557494_1024.jpg":"1024x682","o_10557494_640.jpg":"640x426","o_10557494_480.jpg":"480x320","o_10557494_340.jpg":"340x226","o_10557494_220.jpg":"220x146","h_10557494_1280.jpg":"1280x854","h_10557494_1024.jpg":"1024x683","h_10557494_640.jpg":"640x427","h_10557494_480.jpg":"480x320","h_10557494_340.jpg":"340x227","h_10557494_220.jpg":"220x147","pp_10557494_1280.jpg":"1006x1280","pp_10557494_1024.jpg":"805x1024","pp_10557494_640.jpg":"503x640","pp_10557494_480.jpg":"377x480","pp_10557494_340.jpg":"267x340","pp_10557494_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1111","k_13351688_1280.jpg":"1280x1280","k_13351688_1024.jpg":"1024x1024","k_13351688_640.jpg":"640x640","k_13351688_480.jpg":"480x480","k_13351688_340.jpg":"340x340","k_13351688_220.jpg":"220x220","o_13351688_1280.jpg":"1280x740","o_13351688_1024.jpg":"1024x592","o_13351688_640.jpg":"640x370","o_13351688_480.jpg":"480x277","o_13351688_340.jpg":"340x196","o_13351688_220.jpg":"220x127","h_13351688_1280.jpg":"1280x854","h_13351688_1024.jpg":"1024x683","h_13351688_640.jpg":"640x427","h_13351688_480.jpg":"480x320","h_13351688_340.jpg":"340x227","h_13351688_220.jpg":"220x147","pp_13351688_1280.jpg":"1006x1280","pp_13351688_1024.jpg":"805x1024","pp_13351688_640.jpg":"503x640","pp_13351688_480.jpg":"377x480","pp_13351688_340.jpg":"267x340","pp_13351688_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13351684_1280.jpg":"1280x1280","k_13351684_1024.jpg":"1024x1024","k_13351684_640.jpg":"640x640","k_13351684_480.jpg":"480x480","k_13351684_340.jpg":"340x340","k_13351684_220.jpg":"220x220","o_13351684_1280.jpg":"1280x853","o_13351684_1024.jpg":"1024x682","o_13351684_640.jpg":"640x426","o_13351684_480.jpg":"480x320","o_13351684_340.jpg":"340x226","o_13351684_220.jpg":"220x146","h_13351684_1280.jpg":"1280x854","h_13351684_1024.jpg":"1024x683","h_13351684_640.jpg":"640x427","h_13351684_480.jpg":"480x320","h_13351684_340.jpg":"340x227","h_13351684_220.jpg":"220x147","pp_13351684_1280.jpg":"1006x1280","pp_13351684_1024.jpg":"805x1024","pp_13351684_640.jpg":"503x640","pp_13351684_480.jpg":"377x480","pp_13351684_340.jpg":"267x340","pp_13351684_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15228070 Threads: 5 Questions: 3172842717 Slow queries: 7108434 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235416144 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/preko-noci-mogu-rasti-samo-cijene-sve-ce-nazalost-ostati-po-starom-ugledni-hrvatski-agronom-za-slobodnu-komentira-budenje-domace-poljoprivrede-1019729 [printLink] => /vijesti/biznis/preko-noci-mogu-rasti-samo-cijene-sve-ce-nazalost-ostati-po-starom-ugledni-hrvatski-agronom-za-slobodnu-komentira-budenje-domace-poljoprivrede-1019729?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 364689 [name] => Ivo Grgić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivo-grgic [link] => /tag/ivo-grgic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 321380 [name] => poljoprivreda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poljoprivreda [link] => /tag/poljoprivreda ) [2] => stdClass Object ( [id] => 605696 [name] => koronavirus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-08 15:39:03 [main_article_id] => 0 [alias] => koronavirus [link] => /tag/koronavirus ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIJEČ STRUKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Preko noći mogu rasti samo cijene. Sve će, nažalost, ostati po starom‘: ugledni hrvatski agronom za ‘Slobodnu‘ komentira buđenje domaće poljoprivrede [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/03/10557494.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Željko Puhovski/Hanza media [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/03/10557494.jpg [title] => Željko Puhovski/Hanza media ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/03/13351688.jpg [title] => Božidar Vukičević/Hanza media ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/03/13351684.jpg [title] => Božidar Vukičević/Hanza media ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Onako kako se u "normalnim uvjetima" svi razumiju u nogomet, tako se u eri pandemije svi razumiju u – ekonomiju. Pa tako, recimo, svi znaju i kako bi točno trebalo ojačati domaću poljoprivredu, tj. okrenuti se domaćoj proizvodnji.

Zato smo potražili - stručnjaka. Prof. dr. sc. Ivo Grgić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, godinama upozorava na trendove koje su neki "otkrili" tek ovih dana, jasno, zahvaljujući pandemiji, baš kao i kad je u pitanju sve spominjanija samodostatnost.

- Ovakva "pandemija" interesa za poljoprivredom trajat će do jesenskih kiša i ništa se bitnije neće dogoditi. Sve ostaje po starom, barem još desetak godina. Toliko je otprilike potrebno, ako nešto počnemo raditi danas, da okončamo proces profesionalizacije poljoprivrede. To ne isključuje opstojnost malih, samodostatnih proizvodnji i proizvođača, a koje nalazimo čak više u prigradskim naseljima nego na selu koje se urušilo, ali proizvode i na gradskim balkonima ili na ravnim krovovima - kaže dr. Grgić.

Dakle, kad se sve "malo utiša", opet ćemo se vratiti na uvoznu koncepciju, u kojoj će uvoznici opet najviše profitirati, a domaći proizvođači i dalje muku mučiti s plasmanom proizvoda?

- Nije korektno prozivati uvoznike i etiketirati ih kao uzroke svih zala u poljoprivrednom sektoru. Uvoznici svuda postoje i njihova uloga na koju ciljate je posljedica nečega. Ako je bilo, a za očekivati je da jest, njihova nekorektnog djelovanja, onda se zna tko snosi odgovornost, jer to su oni koji trebaju kontrolirati djelovanje uvoznika u dijelu koje se smije kontrolirati. A to je kvaliteta roba koja se uvozi, ispravnost deklaracija i slično. I ne zaboravimo, uvoznici bi rado i izvozili iz Hrvatske samo ako bi imali što.

A i potrošači često reagiraju logično, tj. ne zaboravimo dohodovnu elastičnost potražnje. Potrošači pokušavaju za isti novac priskrbiti što više barem količinski i nisu oni krivi što je netko zaključio da izdaci za sve robe mogu rasti i apsolutno i relativno, ali ne i izdaci za hranu. A kvalitetna prehrana je pola zdravlja koje je očito jeftino, a drugu polovicu zdravlja ćemo imati skupo, plaćajući posljedice ove prve. Ludo, zar ne!?

---

image
Božidar Vukičević/Hanza media
---

Zapušteni resursi

Sve češće se barata i pojmom samodostatnosti. Do prije kojeg tjedna, svi koji bi spomenuli takvo što bili bi vjerojatno ismijani, među ostalim i kao netko tko ne poznaje osnove funkcioniranja tržišta, ponude i potražnje. Što kažete na to?

- S pojmom samodostatnosti se razbacuje svatko, posebno u zadnje vrijeme. Nas, pripadnike tzv. starije škole agrarnih ekonomista, donedavno se ismijavalo jer "u doba globalizacije samo dinosauri agroekonomske misli govore o nekakvoj samodostatnosti". I oni ne žele spoznati njenu suštinu jer to nije zatvaranje, odnosno, izoliranost od ostatka svijeta. I to ne znači da hrvatski državljani trebaju jesti samo hrvatske proizvode. Samodostatnost je cilj, jedna logična želja odgovorne države koja uključuje široku lepezu čimbenika.

Kako se ona može ostvariti?

- Samodostatnost se može postići na tri načina. Jedan od načina je ne povećavati proizvodne resurse, nego povećavati njihovu proizvodnost koristeći raspoloživa i poznata postojeća tehničko-tehnološka znanja te ih pravovremeno primjenjivati. Drugi način je staviti u funkciju nekorištene, zapuštene proizvodne resurse, prvenstveno zemljište, te treći i najpoželjniji je kombinacija prva dva.

Inače, razmatranje samodostatnosti je promašaj ako ne uključimo i izbjegavanje godišnjih velikih kolebljivosti, posebno biljne te onda posredno i stočarske proizvodnje. Da bi se to sve posložilo, potrebno je učiniti puno više od želje da to postignemo. Dobar pokušaj simulacije je bio članova stručnjaka-praktičara i znanstvenika okupljenih oko tvrtke SMARTER, ali nije mi poznata daljnja sudbina izrađenog dokumenta.

Po nekim procjenama, Hrvatska je u proizvodnji hrane pala ispod 40 posto dostatnosti. Hoće li rast potražnje domaće potražnje ojačati domaće proizvođače ili možda prekupce?

- Nema nikakvih jamstava da će današnja probuđena svijest za domaćim proizvodima postojati i sutra. Deklarativno, kada se nekoga u Splitu pita za koga navija, "logično" će to biti Hajduk, ali znam i Splićane koji su navijači Dinama, Rijeke ili čak nikoga... Tako je i kod izjašnjavanja o domaćim proizvodima.

I ako mogu reći iskustveno, ovo može biti prilika za otkupljivače, ali i za "male" proizvođače da uz obostrano povjerenje ojačaju svoje veze za sutra. Veliki proizvođači su već etablirani, a prekupaca će uvijek biti, i nisu oni neko zlo ako se ne predstavljaju lažno kao proizvođači i onda su za istragu gospodina Andrije Mikulića. A kupci, njima nikada nije dovoljno jeftino da ne bi tražili još jeftinije, jer moraju podmiriti druge troškove, od telekomunikacija do uzdržavanja djece do njihove 40. godine života.

Do jučer negodovali, danas kupuju!

Što kažete, je li ova kriza i prilika za zaokret u pristupu hrvatskoj poljoprivredi.

- Mišljenja sam da je ovo prilika za izlazak iz "ormara obmana" i priznati da se hrvatska poljoprivredna neovisnost može graditi prvenstveno na većim sustavima koji bi trebali povući i objediniti ono što je ostalo od ozbiljnijih OPG-ova. Ne želim polemizirati s vječnim pitanjima zašto su OPG-ovi nestali i dalje nestaju. Znam da će ovo izazvati zgroženost lažnih dušebrižnika u Hrvata, ali u zadnja dva mjeseca nisam čuo mnogo o većim, do nedavno prokazivanim proizvođačima, koji se očito i u ovim okolnostima bolje snalaze i koji će nas i ove godine "spasiti". To ne sužava prostor za sve druge proizvođače i njima prihvatljive kanale prodaje.

Često se naglašavala online prodaja koja je sigurno jedan od zanimljivijih kanala distribucije. Ali bilo koji kanal je, pa i ovaj, efikasan koliko je u mogućnosti nešto nuditi po povoljnim cijenama. To sigurno opet nisu mali proizvođači koji inače i oskudijevaju u radnoj snazi, a sami nisu voljni prepustiti se drugima, da prodaju za njih odradi netko drugi. Pomalo je komično bilo iščekivanje pred uskrsne blagdane dostave luka i rotkvica u dijelovima Zagreba gdje su donedavno današnji pobornici domaćeg proizvoda protestirali protiv varaždinskog zelja ili ličkoga krumpira.

Pa kada sve ovo prođe, naglašena posvećenost poljoprivrednoj proizvodnji zamijenit će racionalan odabir jeftinijeg u velikim centrima i odmak od online prodaje koja će i dalje ostati tržni kanal malog broja kupaca.

Isključuje li zagovaranje samodostatnosti raspravu o tome kako biti konkurentniji?

- Proizvesti se može i na Mjesecu, samo je pitanje cijene koštanja i tko bi to platio. Logično je da se mora voditi računa o konkurentnosti jer se naši proizvođači moraju natjecati s proizvođačima iz okruženja. Problem je da mi samo potenciramo cjenovnu konkurentnost gdje se na agregatnoj razini bilo kojeg proizvoda ne možemo uspoređivati. Ali, kod bilo kojeg pojedinog proizvoda dio proizvođača je i cjenovno konkurentan te se traži način kako da bude i ostatak proizvođača. Ili prerađivača, što bi bilo još bolje.

Kao primjer, pogledajmo našu najvažniju krušaricu, pšenicu. U 2019. godini ozimom pšenicom bilo je zasijano oko 137 tisuća hektara u vlasništvu skoro 28 tisuća proizvođača što je u prosjeku 4,8 hektara. Do ovoga prosjeka površina bilo je čak 72% proizvođača, ali s 25% ukupnih površina. I kako onda govoriti o cjenovnoj konkurentnosti, osim ako je to tvrda pšenica koje nemamo dovoljno i koju uvozimo. A slično je stanje i kod drugih proizvodnji. I gdje je izlaz?

Može li uopće poljoprivreda u kratkom roku povećati prinose kako bi opskrbila tržište u slučaju nekog novog zatvaranja granica ujesen? Ili će to značiti da će i cijene domaćih proizvoda skočiti u takvoj situaciji?

- Malo je proizvodnji s kratkim proizvodnim ciklusom, kao što je primjerice proizvodnja mesa peradi ili jaja. Nedavno sam pročitao nebulozu eminentnog ekonomista koji, govoreći o očekivanom zatvaranju tržišta poljoprivrednih proizvoda, kaže da Hrvatska treba uvesti "stotinu tisuća prasadi te ih proda po povoljnoj cijeni ili podijeli seljacima, neka ih hrane jer će to na jesen značiti isto toliko tovljenika".

Proizvodnja se ne može povećati preko noći, pa onda malo smanjiti i tako se igrati. A cijene su rezultat nekoliko faktora, pri čemu je ponuda i potražnja osnova. Ponuda je rezultat proizvodnje, a potražnja uključuje i element straha ili spekulacija. I na promjene cijena na kraju tekuće godine će veći utjecaj imati vremenski uvjeti nego bilo koji postojeći ili budući virus. I kako sada stoje stvari, valja očekivati blagi porast cijena zbog nedostatne domaće proizvodnje, posebno voća i povrća.

---

image
Božidar Vukičević/Hanza media
---

Administracija koja guši

Što bi generalno država trebala učiniti da pomogne u tome da se nekome isplati baviti poljoprivredom ako se isto to iz niza razloga nije isplatilo prije recimo pola godine, i kakva je uopće zadaća države u tome?

- Uloga države je da stvori okružje slično drugim razvijenim državama i kontrolira ono što se treba i može kontrolirati. Ja bih ipak više očekivao od proizvođača i to kroz njihovo poslovno povezivanje, proizvodno i/ili tržno te onda i njihovu veću ulogu na tržištu. U vrijeme ove pošasti malo sam čuo žalopojki od većih proizvođača, da im ne navodim ime. Oni su se etablirali i imaju svoj proizvodnu i tržnu nišu.
Istodobno, možemo postaviti pitanje glomazne administracije uz poljoprivredu i njihove nužnosti. Ona je često potrebna sama sebi kao i znatan dio visokoškolskog sustava namijenjenog poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Broj osoba koji servisira poljoprivredu je tako glomazan da bi svaki proizvođač mogao imati svoga kuma koji bi se o njemu skrbio.

Klimatske promjene također utječu na poljoprivredu. Slušamo ovih dana o suši koja će možda imati i veće negativne učinke od same pandemije na prinose... Jesmo li mi u Hrvatskoj uopće dovoljno svjesni ranjivosti čitavih grana?

- Za sada je jedino sigurno da nas u ovoj godini očekuje mnoštvo izazova i tržnih potresa čije ćemo posljedice više osjetiti u godinama koje dolaze. I one loše, ali i dobre. I dok se utjecaj korona-krize čak i može kvantificirati, ostaje nam još nedokučen utjecaj klimatskih uvjeta na ovogodišnju poljoprivrednu proizvodnju. Razdoblje s malo padalina, s izostankom snježnog pokrivača, raniji početak vegetacije, nedavne temperature ispod ništice, vjetrovi i slično... imat će utjecaja prvenstveno na biljnu te posredno na ukupnu poljoprivrednu proizvodnju. To se već vidi kod glavnih voćnih vrsta, gdje su štete od 30 do 80 posto.

I za kraj, vidite li svjetlost na kraju ovog tunela?

- Naravno, poteškoće su uvijek i prilika za pojedince ili grupe koji inovativnim rješenjima nude nešto novo. A čak i promišljanje o ljepotama i jeftinijem životu u ruralnim sredinama dobra su prilika za oživljavanje pa barem zaustavljanje odumiranja tih prostora. Dobar poticaj tome je i potencirano i zbog koronavirusa tzv. rad od kuće te se neki odlučuju preseliti u ruralne područje, obnavljaju ili grade kuće te tako oživljavaju prostor. I sam sam jedan od takvih.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Željko Puhovski/Hanza media Božidar Vukičević/Hanza media Božidar Vukičević/Hanza media
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/preko-noci-mogu-rasti-samo-cijene-sve-ce-nazalost-ostati-po-starom-ugledni-hrvatski-agronom-za-slobodnu-komentira-budenje-domace-poljoprivrede-1019729 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a266ac96690ad90c30771dce728ab322e27aa39c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Preko+no%C4%87i+mogu+rasti+samo+cijene.+Sve+%C4%87e%2C+na%C5%BEalost%2C+ostati+po+starom%E2%80%98%3A+ugledni+hrvatski+agronom+za+%E2%80%98Slobodnu%E2%80%98+komentira+bu%C4%91enje+doma%C4%87e+poljoprivrede&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fpreko-noci-mogu-rasti-samo-cijene-sve-ce-nazalost-ostati-po-starom-ugledni-hrvatski-agronom-za-slobodnu-komentira-budenje-domace-poljoprivrede-1019729 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fpreko-noci-mogu-rasti-samo-cijene-sve-ce-nazalost-ostati-po-starom-ugledni-hrvatski-agronom-za-slobodnu-komentira-budenje-domace-poljoprivrede-1019729 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIJEČ STRUKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
BiznisRIJEČ STRUKE

‘Preko noći mogu rasti samo cijene. Sve će, nažalost, ostati po starom‘: ugledni hrvatski agronom za ‘Slobodnu‘ komentira buđenje domaće poljoprivrede

5. svibnja 2020. - 18:30

Onako kako se u "normalnim uvjetima" svi razumiju u nogomet, tako se u eri pandemije svi razumiju u – ekonomiju. Pa tako, recimo, svi znaju i kako bi točno trebalo ojačati domaću poljoprivredu, tj. okrenuti se domaćoj proizvodnji.

Zato smo potražili - stručnjaka. Prof. dr. sc. Ivo Grgić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, godinama upozorava na trendove koje su neki "otkrili" tek ovih dana, jasno, zahvaljujući pandemiji, baš kao i kad je u pitanju sve spominjanija samodostatnost.

- Ovakva "pandemija" interesa za poljoprivredom trajat će do jesenskih kiša i ništa se bitnije neće dogoditi. Sve ostaje po starom, barem još desetak godina. Toliko je otprilike potrebno, ako nešto počnemo raditi danas, da okončamo proces profesionalizacije poljoprivrede. To ne...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 17:12