StoryEditorOCM
BiznisMANJAK SIROVINE

Nestašica jednog proizvoda mogla bi pogoditi cijeli svijet, evo na što kupci trebaju biti spremni...

Piše SD VIJESTI
17. svibnja 2023. - 17:13

Potrošači moraju biti spremni na povećanje cijena soka od naranče. Mnogi se pitaju poskupljuju li sad svježe naranče?

Sok od naranče najpopularniji je voćni sok u Njemačkoj - piše Fenix. U 2021. godini svaki je Nijemac popio u prosjeku 6,9 litara ovoga soka.

No, čini se da kako će se potrošači u skoroj budućnosti morati suzdržati od ove navike. Njemački mediji pišu kako bi soka od naranče u budućnosti moglo biti manje na tržištu zbog lošeg uroda.

U posljednje tri godine bile su samo dvije male i jedna prosječna žetva u najvažnijoj zemlji dobavljaču naranči, Brazilu, a trenutna žetva je klasificirana samo kao prosječna. Loše berbe smanjuju zalihe koncentrata soka od naranče u Brazilu.

"To znači da se i potrošači moraju prilagoditi činjenici da sok od naranče postaje sve skuplji", rekao je stručnjak za ovu industriju za njemačke medije.

On nije sam u ovoj procjeni. Šef proizvođača sokova iz Mönchengladbacha je rekao kako su cijene koncentrata soka od naranče na rekordnoj razini.

Trenutačno se nema što kupiti, tržišta su prazna, opisao je situaciju. V

Dok cijene soka od naranče vrtoglavo rastu, pretpostavka je da će i samo voće biti skuplje. "Ne", kaže generalni direktor Njemačke udruge za trgovinu voćem za njemačke medije.

image

ILUSTRACIJA

Riccardo Milani/Hans Lucas Via Afp

"Tržište naranči i koncentrata soka od naranče potpuno je drugačije. Naranče ili kupujemo kao sezonsku robu u Europi – primjerice u Španjolskoj, Italiji i Grčkoj – ili izvan sezone u Izraelu i zemljama proizvođačima s južne polutke", naveo je.

"Tržište svježih proizvoda također je podložno promjenama i nestašicama, ali one uglavnom utječu na pojedinačne proizvode i obično se mogu brzo uravnotežiti", smatraju stručnjaci.

Prema procjenama američkog Ministarstva poljoprivrede, globalna proizvodnja soka od naranče vjerojatno će pasti za sedam posto ove godine. Zalihe koncentrata soka od naranče u Brazilu, odakle dolazi 90 posto uvoza u EU, manje su nego ikad prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:31