stdClass Object ( [id] => 1138694 [title] => Napadi na Facebook se ne prestaju gomilati, kao ni Zuckenbergovo bogatstvo. A kao odgovor na kritike se najavljuje ovotjedni rebranding [alias] => napadi-na-facebook-se-ne-prestaju-gomilati-kao-ni-zuckenbergovo-bogatstvo-a-kao-odgovor-na-kritike-se-najavljuje-ovotjedni-rebranding [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Krilatica Facebooka glasi 'Bring the world closer together' (zbližiti svijet). No, s obzirom na zahuktale kritike svakodnevno upućivane toj mega-korporaciji, taj moto trenutno ima, otprilike, parodijski prizvuk. 'Facebook Papers' je ime afere za golemo curenje internih dokumenata ove firme koje je CNN-u i još 17 drugih medijskih kuća, ali i američkoj Komisiji za vrijednosnice i burzu (SEC) te Kongresu, isporučila Zuckenbergova bivša zaposlenica i zviždačica Frances Haugen

---

---

Otkako je izašla u javnost, Haugen je posvjedočila američkim i britanskim zastupnicima da Facebook stavlja zaradu ispred društvene dobrobiti. Izjavila je pred britanskim zastupnicima da je, algoritamski isprogramirano, objavljivanje sadržaja koji potiče mržnju 'najbolji način rasta' te društvene mreže i pozvala ih da donesu strože zakone. 'Učinila sam ono što sam smatrala potrebnim da spasim živote ljudi, posebno na globalnom jugu, za koje mislim da su ugroženi Facebookovim prioritiziranjem profita nad ljudima', rekla je za Guardian. 'Da nisam iznjela te dokumente, oni nikada ne bi izašli na vidjelo,' tvrdi Haugen.

---

---

Haugen je dala otkaz u Facebooku u svibnju ove godine, ogorčena gašenjem njenog odjela za društveni integritet nakon kaotičnih američkih izbora u studenom prošle godine, ali i općim odnosom uprave prema sve očitijim štetnim posljedicama platforme i poslovnog modela na kojem počiva, a koji se može sažeti kao privlačenje, zadržavanje i poticanje na angažman korisnika na mreži pod svaku cijenu. 'Kada živimo u informacijskom okruženju koje je puno ljutitog, mrzilačkog, polarizirajućeg sadržaja, to nagriza naše građansko povjerenje, nagriza našu vjeru jednih u druge, nagriza našu sposobnost da želimo brinuti jedni za druge. Verzija Facebooka koja danas postoji razdire naša društva i izaziva etničko nasilje u cijelom svijetu', rekla je Haugen za 60 Minutes. 'Facebook zna, priznali su u javnosti, da je rangiranje temeljeno na angažmanu opasno bez sustava integriteta i sigurnosti, ali onda te sustave integriteta i sigurnosti nije uveo na većinu jezika u svijetu. I to je ono što uzrokuje stvari poput etničkog nasilja u Etiopiji', rekla je Haugen pred Kongresom.

I ona nije jedina. Maria Ressa, dobitnica Nobelove nagradu za mir za razotkrivanje korupcije i loše vladavine na Filipinima i u Rusiji, koju dijeli s ruskim novinarom Dmitrijem Muratovim, kaže: 'Facebook je postao najveći svjetski distributer vijesti, a ipak je pristran prema činjenicama, pristran je prema novinarstvu. Ako nemate činjenice, ne možete imati istinu, ne možete imati povjerenje. Ako nemate ništa od toga, nemate demokraciju. Osim toga, ako nemate činjenice, nemate zajedničku stvarnost pa ne možete riješiti egzistencijalne probleme poput klime i koronavirusa.' Ona je bila meta intenzivnih kampanja mržnje na društvenim mrežama koje su provodili pristaše filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea, a čiji je cilj bio, tvrdi Ressa, uništiti vjerodostojnost nje i njenog portala Rapplera. 'Ovi online napadi na društvenim mrežama imaju svrhu, oni su ciljani, oni su iskorišteni kao oružje', rekla je bivša novinarka CNN-a.

Algoritam koji potiče širenje bijesnih objava

Analitičari s Cambridgea proučili su gotovo tri milijuna tweetova i objava na Facebooku prenesenih iz američkih medija i sa stranica političara te su otkrili da će one u kojima se izruguju suparnici biti dvostruko češće dijeljene u odnosu na objave u kojima se podržava kolege s istog političkog spektra. Ustanovljeno je i da su objave o političkim protivnicima dobile više nego dvostruko ljutitih emotikona od lajkova na afirmativnim objavama. 'Udaranje po političkom protivniku najbolji je pokazatelj koja će objava postati viralna. Isto vrijedi i za one koji naginju i demokratima i republikancima, bez obzira na to je li riječ o Facebooku ili Twitteru', rekao je autor studije Steve Rathje s Cambridgea. 'Društvene mreže nas drže maksimalno angažiranima zbog prodaje oglasa. Takav poslovni model na koncu nagrađuje političare i medijske tvrtke koje produciraju sadržaj s ciljem poticanja podjela', dodao je. 

Presudni zaokret se dogodio 2018. kad je Facebook promijenio algoritam za svoj News Feed tako da preferira 'smislene društvene interakcije' i sadržaj koji objavljuju virtualni prijatelji korisnika nad onim koji objavljuju mediji i druge Facebook stranice. Zuckerberg je to prezentirao kao zaokret prema komunikaciji sa stvarnim ljudima, pa čak i određenu depolitizaciju mreže. Takva promjena je pokrenuta nakon optužbi za rusko miješanje u američke izbore, skandala s konzultantskom tvrtkom Cambridge Analytica koja je krala podatke korisnika. Međutim, interni izvještaji tvrtke pokazali su da je pravi motiv ovome bio smanjiti višegodišnji pad u angažmanu korisnika i da su na ovaj način htjeli promicati sadržaj koji potiče što više komentara i reakcija. A to je sadržaj koji čini ljude ljutitima, jer ljutnja je snažnija motivacija od pozitivnih emocija. 

Takav algoritam i model čine ono na što stručnjaci upozoravaju već godinama; navode posebno podložne korisnike na radikalizaciju i silazak niz svojevrsnu spiralu teorija zavjera i ekstremizma. Ova dinamika je sjajno prikazana i u Netflixovom dokumentarcu The Social Dilemma iz prošle godine. Haugen je ispričala da su u jednom internom istraživanju uzeli novi profil bez prijatelja, dali mu da slijedi bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i Fox News i onda počeli klikati na i pratiti sadržaj koji im platforma automatski sugerira: 'I za tjedan dana vidjeli biste QAnon, a za dva tjedna stvari o bjelačkom genocidu (ekstremno desnoj teoriji zavjere)', kaže.

'Misija Facebooka je povezati ljude diljem svijeta. Kad imate sustav za koji znate da se može hakirati bijesom, lakše je izazvati bijes kod ljudi. A izdavači onda kažu: Oh, ako pravim više ljutitog, polarizirajućeg sadržaja koji dijeli (ljude), dobivam više novca. Facebook je postavio sustav poticaja koji razdvaja ljude', opisala je u intervjuu, ističući da unatoč svemu osjeća empatiju prema Zuckerbergu i ne vjeruje da mu je bio cilj stvoriti 'platformu za mržnju'. Najšokantnije je, naglasila je, što su se neke europske političke stranke požalile Facebooku da se osjećaju prisiljene dijeliti polarizirajući, ljutiti, čak i mrzilački sadržaj jer tako dobivaju više reakcija i pratitelja i bolje kotiraju na političkom tržištu. 

Influencerima se tolerira veći broj prekršaja

I dok se Facebook s jedne strane političkog spektra optužuje za toleriranje govora mržnje i opasnih desnih teorija zavjera, s druge ga prozivaju za cenzuru desničarskih korisnika i medija koji kritiziraju 'establišment'. Ipak, za obje skupine će doći kao svojevrsno iznenađenje otkriće da tvrtka, unatoč upornom komuniciranju prema javnosti da su pravila ponašanja na mreži jednaka za sve, zapravo ima tajni mehanizam iznimki tj. toleriranja kršenja pravila poput maltretiranja ili poticanja na nasilje za milijune 'VIP', odnosno profila s velikim brojem pratitelja, koji interno nazivaju 'XCheck'. 'Nikad nemojte zaboraviti dan kada se Trump vozio pokretnim stepenicama 2015. i pozvao na zabranu ulaska muslimanima u SAD, jer smo tada utvrdili da je to prekršilo našu politiku, a ipak nismo uklonili video. Postoji ravna crta koja se može povući od tog dana do danas, jednog od najmračnijih dana u povijesti demokracije... Povijest nam neće blago suditi', napisao je frustrirani zaposlenik osvrćući se na taj mračni dan.

Problem nije samo Facebookov. Interno istraživanje (njegovog) Instagrama pokazalo je kako on ima negativan utjecaj na samopouzdanje i mentalno zdravlje značajnog dijela tinejdžerki koje ga koriste. Njih 32% kaže da, 'kad se osjećaju loše oko svog tijela, Instagram čini da se osjećaju još gore', 13.5% da im provođenje vremena na mreži potiče suicidalne misli, a njih 17% da pogoršava poremećaj prehrane koji imaju, poput anoreksije ili bulimije. Instagram je zbog ovog, u najmanju ruku neugodnog, otkrića objavio da će pauzirati svoj projekt Instagram Kids koji je trebao biti otvoren za djecu (minimalna dob za registraciju na regularnom Instagramu je 13 godina).

---

---

Izvješća temeljena Facebook Papersima pokrenula su mnoga pitanja o radu ovog tehnološkog diva, uključujući utjecaj njezinih aplikacija na mentalno zdravlje mladih, znanje tvrtke o agresivnom širenju dezinformacija i govora mržnje na svojim platformama te mjere koje je ta korporacija poduzela da zaustavi širenje operacija trgovine ljudima koje su se odvijale na njegovim aplikacijama. Vodstvo je osporilo ta izvješća, nazvavši ih 'koordiniranim naporom da se selektivno koristi dokumente koji su procurili kako bi se stvorila lažna slika o našoj tvrtki'. Doduše, malo je nezgodno što u jednom procurenom istraživanju od ove godine, iz tvrtke priznaju da prema njihovoj procjeni 'mogu djelovati na samo 3-5% mržnje i oko 0.6% nasilja i poticanja na nasilje na Facebooku, iako su najbolji u svijetu po tom pitanju.'

Kao primjer može poslužiti izvješće objavljeno u Wall Street Journalu 16. rujna, u kojem je istaknuto interno Facebookovo istraživanje o nasilnom meksičkom narkokartelu poznatom kao Cartél Jalisco Nueva Generación. Zapisano je kako je kartel koristio platformu za objavljivanje nasilnih sadržaja i regrutiranje novih članova koristeći akronim CJNG, unatoč tome što je interno bio označen kao 'opasni pojedinac i organizacija' čiji bi sadržaj trebao biti uklonjen. Facebook je tada rekao Wall Street Journalu da ulaže u umjetnu inteligenciju kako bi pojačao svoje akcije protiv takvih skupina. Unatoč tome, CNN je svejedno prošlog tjedna identificirao uznemirujući sadržaj povezan s ovom grupom na Instagramu, uključujući fotografije oružja te foto i video objave u kojima se čini da su ljudi ustrijeljeni ili im je odsječena glava. Nakon što je CNN pitao Facebook o ovim objavama, glasnogovornik je potvrdio da je više videa koje je CNN označio uklonjeno zbog kršenja pravila, a barem je jednom profilu dodano upozorenje.

Haugen je rekla i da je Facebook prerano rasformirao svoj tim za građanski integritet, odgovoran za zaštitu demokratskih procesa i rješavanje dezinformacija, nakon američkih izbora 2020. godine, što je pridonijelo neredima u režiji pristaša tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa 6. siječnja na Capitol Hillu. U internoj Facebookovoj analizi nakon 6. siječnja, naslovljenoj 'Zaustavimo krađu i Patriotska stranka: rast i ublažavanje neprijateljskog štetnog pokreta', priznaje se da je tvrtka mogla napraviti puno više da spriječi mobilizaciju protrampovskog pokreta za napad na Kapitol, ali je podcijenila prijetnju koju su predstavljale brojne takve grupe na Facebooku.

---

---

Facebook je od 2016. godine uložio ukupno 13 milijardi dolara u poboljšanje sigurnosti svojih platformi, rekao je glasnogovornik kompanije. Za usporedbu, godišnji prihod Facebooka prošle je godine premašio 85 milijardi dolara, a dobit 29 milijardi dolara. Glasnogovornik je također rekao da Facebook ima "40.000 ljudi koji rade na sigurnosti platformi, uključujući 15.000 ljudi koji pregledavaju sadržaj na više od 70 jezika i koji rade na više od 20 lokacija diljem svijeta".

Mark Zuckerberg rekao je ulagačima u ovotjednom izvješću o zaradi da problemi s kojima se tvrtka suočava 'nisu prvenstveno povezani s društvenim medijima', već se odnose na 'polarizaciju koja je počela rasti u SAD-u prije mog rođenja'. I dok u tome može biti istine, pošto je kapitalizam sistem koji neumitno generira socijalnu stratifikaciju, trendovi jasno sugeriraju da stalna izloženost sadržaju koji apelira na emocije utječe na društvene podjele i raspiruje masovnu histeriju. Zuckenberg je također iznio podatke koji pokazuju da je njegova firma povećala neto dobit, u razdoblju od srpnja do rujna, za 17 posto; na 9.2 milijarde dolara. Prihod je porastao 35 posto, na 29 milijardi dolara. Odjel oglašavanja, koji generira najveću zaradu, povećao je prihod za 33 posto, na 28.3 milijarde dolara unatoč ažuriranom Appleovom operativnom sustavu iOS 14, koji je brendovima otežao ciljano oglašavanje korisnika. 

Facebook je ujedno priopćio da će ažuriranje odredbi o privatnosti utjecati na njegovo digitalno poslovanje i u posljednjem tromjesečju ove godine, ali očekuje da će se s vremenom prilagoditi promjenama. Izvijestili su i da će ove godine potrošiti oko 10 milijardi dolara na metaverzalni odjel Facebook Reality Labs, koji bi trebao kreirati hardver, softver i sadržaj u segmentu proširene i virtualne stvarnosti. Tvrtka surađuje s drugima kako bi razvila 'novu fazu međusobno povezanih virtualnih iskustava koristeći tehnologije poput virtualne i proširene stvarnosti', ili metaverzum, priopćio je voditelj Facebooka za politike i javne poslove Nick Clegg.

Već platili 5 milijardi dolara kazne zbog 'monopoliziranja tržišta'

Navedena otkrića Facebook Papersa već su privukla pozornost američkih zakonodavaca. Ranije ovog mjeseca, Kongres je na saslušanju u kojem se ispituje utjecaj proizvoda tvrtki na djecu, 'izrešetao' šeficu Facebooka za sigurnost, Antigone DavisWall Street Journal je u srijedu izvijestio da su dužnosnici Federalne trgovinske komisije započeli istragu o tome sadrže li neki od procurenih Facebookovih dokumenata informacije koje bi potvrdile da je tvrtka prekršila nagodbu s agencijom iz 2019. Facebook je u utorak poručio svojim zaposlenicima da sačuvaju interne dokumente i komunikaciju iz pravnih razloga, budući da su vlade i regulatori otvorili istragu o njegovim operacijama usred navale otkrića iz dokumenata zviždača. Zahtjev se odnosi na dokumente i komunikacije iz 2016. godine, objavio je New York Times, koji je objavio vijest o pravnom zadržavanju.

Ovo nisu prve tužbe usmjerene prema Zuckenbergovoj družini. Sjetimo se da je, zbog stranih dezinformacija i miješanja u američke izbore preko platforme, kršenja privatnosti korisnika ili mogućih kršenja pravila tržišnog natjecanja, Facebook još od 2019. pod istragom Federalne komisije za trgovinu (FTC) zbog sumnje da funkcionira kao monopol. A iste godine je morao platiti rekordnih 5 milijardi dolara kazne u nagodbi s FTC-om zbog kršenja privatnosti. 'Bez značajne konkurencije, Facebook je mogao pružati niže razine kvalitete usluga u pogledu privatnosti i zaštite podataka nego što bi to trebao omogućiti na konkurentnom tržištu', navodi se u pritužbi FTC-a.

Facebook je, naime, baš kao i Microsoft i drugi IT giganti prije njega, odlučio provoditi strategiju kupovanja konkurencije (Instagram 2012., WhatsApp 2014.) prije nego što dođe do točke u kojoj ga može ugroziti. To je dovelo do bizarne situacije da se Facebook za vrijeme 'velikog pada' 4. listopada morao obratiti javnosti preko glavnog preostalog konkurenta, Twittera. U amaterskoj vatrogasnoj P.R. objavi priznati da 'neki ljudi imaju problema s pristupom našim appovima i proizvodima'. 

---

---

Edward Snowden je, u jednoj Twitter objavi, poručio kako su Facebook i Instagram misteriozno isključeni te da svijet postaje zdravije mjesto na jedan sjajan dan. Snowden je i ranije na Twitteru pisao kako je SignalApp puno sigurnija aplikacija za korištenje od WhatsAppa. Dodao je tada i kako je odluka WhatsAppa da proda svoje korisnike Facebooku dovela do najveće digitalne migracije na sigurniju aplikaciju.

---

---

Zuckerberg, trenutno šesti najbogatiji čovjek na svijetu, izgubio je gotovo 7 milijardi dolara za vrijeme tog pada, budući da su dionice Facebooka pale za 5%. Iz Facebooka su naknadno objasnili da je došlo do 'neispravne promjene konfiguracije na pozadinskim ruterima koji koordiniraju mrežni promet' zbog kojeg su pale i platforme za korisnike i interni komunikacijski alati tvrtke. Sve ovo otvara neugodno pitanje po 'plavu 'kompaniju - je li Facebook zapravo sposoban, sa svojih 'kitovskih'  platformi, mitigirati potencijalom štete u stvarnom svijetu ili je ovaj gorostas društvenih medija jednostavno prevelik da bi propao? 

Svakako, Facebook se već ovaj tjedan, u jeku tsunamija kritika, (navodno) planira rebrendirati pod novim imenom. Teško je ne pomisliti da ovaj potez nije samo pokušaj skretanja pozornosti sa nagomilanih problema. U svakom slučaju, promjena dlake neće zatomiti ćud opisanu u prolivenim dokumentima. Nitko osim Facebooka, ili "Onoga čije se ime uskoro neće spominjati", ne može zajahati sve jače zazivani val promjena. Može li Mark balansirati utrku sa Muskom i Bezosom sa gašenjem požara koji je zapalio, vidjeti ćemo kad stupi na dasku. Do tada javnost, naime, brusi oštricu i gura ga prema njoj.

---

Neka od zvučnijih otkrića Facebook Papersa su:

 

-  Mark Zuckerberg je, osobnom odlukom, doveo je do masovne cenzure disidenata, odnosno 'antidržavnog' sadržaja iz Vijetnama na Facebooku, a sve kako vijetnamski komunistički režim ne bi zabranio ovu društvenu mrežu u toj zemlji

- lažni probni profil 21-godišnje Indijke koji su napravili zaposlenici Facebooka bio je preplavljen nasilnom antimuslimanskom propagandom koja je slavila ubojstva indijskih muslimana u međureligijskim nemirima u toj zemlji te je bila tjednima vidljiva na profilu uplašenog muslimanskog studenta u sjevernoj Indiji

- sami zaposlenici su upozoravali da je platforma nepouzdana u suzbijanju antivakserskog sadržaja. U jednom internom memorandumu iz ožujka piše: 'komentari koji se protive cjepivima je loša na engleskom i u osnovi ne postoji drugdje' 

-  prošlogodišnji plan za skrivanje broja lajkova na Instagramu nikada nije realiziran jer je testiranje te promjene pokazalo da bi to naštetilo prihodima od oglasa i dovelo do toga da ljudi manje koriste Instagram. Sličan test te opcije na Facebooku također je obustavljen nakon što je uprava sugerirala Zuckerbergu da to nije 'najveća prepreka dijeljenju niti najveća briga za ljude'

- Facebook je znao da krijumčari ljudima koriste njihove platforme (Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp), barem od 2018., ali se neuspješno borio sa suzbijanjem njihovih aktivnosti. Apple je čak u jednom trenutku zaprijetio da će ukloniti Facebook i Instagram sa svog AppStorea zbog toga što su se filipinske sluškinje otvoreno 'kupovale i prodavale' na njima, ali se povukao kad je Facebook obećao suzbiti taj 'bug'

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREVELIK DA PROPADNE? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PREVELIK DA PROPADNE? 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-28 13:35:13 [created_by] => 264 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-02 10:17:36 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-10-28 16:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 34 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/28\/19816948.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tolga Akmen"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x703","hd_19816948_1920.jpg":"1920x1080","k_19816948_1280.jpg":"1280x1280","k_19816948_1024.jpg":"1024x1024","k_19816948_640.jpg":"640x640","k_19816948_480.jpg":"480x480","k_19816948_340.jpg":"340x340","k_19816948_220.jpg":"220x220","o_19816948_1280.jpg":"1280x878","o_19816948_1024.jpg":"1024x703","o_19816948_640.jpg":"640x439","o_19816948_480.jpg":"480x329","o_19816948_340.jpg":"340x233","o_19816948_220.jpg":"220x151","h_19816948_1280.jpg":"1280x854","h_19816948_1024.jpg":"1024x683","h_19816948_640.jpg":"640x427","h_19816948_480.jpg":"480x320","h_19816948_340.jpg":"340x227","h_19816948_220.jpg":"220x147","pp_19816948_1280.jpg":"1006x1280","pp_19816948_1024.jpg":"805x1024","pp_19816948_640.jpg":"503x640","pp_19816948_480.jpg":"377x480","pp_19816948_340.jpg":"267x340","pp_19816948_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15055879 Threads: 2 Questions: 3155679351 Slow queries: 7050205 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235068511 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/napadi-na-facebook-se-ne-prestaju-gomilati-kao-ni-zuckenbergovo-bogatstvo-a-kao-odgovor-na-kritike-se-najavljuje-ovotjedni-rebranding-1138694 [printLink] => /vijesti/biznis/napadi-na-facebook-se-ne-prestaju-gomilati-kao-ni-zuckenbergovo-bogatstvo-a-kao-odgovor-na-kritike-se-najavljuje-ovotjedni-rebranding-1138694?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 292689 [name] => facebook [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => facebook [link] => /tag/facebook ) [1] => stdClass Object ( [id] => 377927 [name] => Zuckerberg [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zuckerberg [link] => /tag/zuckerberg ) [2] => stdClass Object ( [id] => 222648 [name] => zviždač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zvizdac [link] => /tag/zvizdac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 447367 [name] => Instagram [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => instagram [link] => /tag/instagram ) [4] => stdClass Object ( [id] => 386636 [name] => Twitter [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => twitter [link] => /tag/twitter ) [5] => stdClass Object ( [id] => 256045 [name] => snowden [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => snowden [link] => /tag/snowden ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREVELIK DA PROPADNE? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Napadi na Facebook se ne prestaju gomilati, kao ni Zuckenbergovo bogatstvo. A kao odgovor na kritike se najavljuje ovotjedni rebranding [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-15-22-15-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19816948.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tolga Akmen [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/28/19816948.jpg [title] => Tolga Akmen ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Krilatica Facebooka glasi 'Bring the world closer together' (zbližiti svijet). No, s obzirom na zahuktale kritike svakodnevno upućivane toj mega-korporaciji, taj moto trenutno ima, otprilike, parodijski prizvuk. 'Facebook Papers' je ime afere za golemo curenje internih dokumenata ove firme koje je CNN-u i još 17 drugih medijskih kuća, ali i američkoj Komisiji za vrijednosnice i burzu (SEC) te Kongresu, isporučila Zuckenbergova bivša zaposlenica i zviždačica Frances Haugen

---

---

Otkako je izašla u javnost, Haugen je posvjedočila američkim i britanskim zastupnicima da Facebook stavlja zaradu ispred društvene dobrobiti. Izjavila je pred britanskim zastupnicima da je, algoritamski isprogramirano, objavljivanje sadržaja koji potiče mržnju 'najbolji način rasta' te društvene mreže i pozvala ih da donesu strože zakone. 'Učinila sam ono što sam smatrala potrebnim da spasim živote ljudi, posebno na globalnom jugu, za koje mislim da su ugroženi Facebookovim prioritiziranjem profita nad ljudima', rekla je za Guardian. 'Da nisam iznjela te dokumente, oni nikada ne bi izašli na vidjelo,' tvrdi Haugen.

---

---

Haugen je dala otkaz u Facebooku u svibnju ove godine, ogorčena gašenjem njenog odjela za društveni integritet nakon kaotičnih američkih izbora u studenom prošle godine, ali i općim odnosom uprave prema sve očitijim štetnim posljedicama platforme i poslovnog modela na kojem počiva, a koji se može sažeti kao privlačenje, zadržavanje i poticanje na angažman korisnika na mreži pod svaku cijenu. 'Kada živimo u informacijskom okruženju koje je puno ljutitog, mrzilačkog, polarizirajućeg sadržaja, to nagriza naše građansko povjerenje, nagriza našu vjeru jednih u druge, nagriza našu sposobnost da želimo brinuti jedni za druge. Verzija Facebooka koja danas postoji razdire naša društva i izaziva etničko nasilje u cijelom svijetu', rekla je Haugen za 60 Minutes. 'Facebook zna, priznali su u javnosti, da je rangiranje temeljeno na angažmanu opasno bez sustava integriteta i sigurnosti, ali onda te sustave integriteta i sigurnosti nije uveo na većinu jezika u svijetu. I to je ono što uzrokuje stvari poput etničkog nasilja u Etiopiji', rekla je Haugen pred Kongresom.

I ona nije jedina. Maria Ressa, dobitnica Nobelove nagradu za mir za razotkrivanje korupcije i loše vladavine na Filipinima i u Rusiji, koju dijeli s ruskim novinarom Dmitrijem Muratovim, kaže: 'Facebook je postao najveći svjetski distributer vijesti, a ipak je pristran prema činjenicama, pristran je prema novinarstvu. Ako nemate činjenice, ne možete imati istinu, ne možete imati povjerenje. Ako nemate ništa od toga, nemate demokraciju. Osim toga, ako nemate činjenice, nemate zajedničku stvarnost pa ne možete riješiti egzistencijalne probleme poput klime i koronavirusa.' Ona je bila meta intenzivnih kampanja mržnje na društvenim mrežama koje su provodili pristaše filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea, a čiji je cilj bio, tvrdi Ressa, uništiti vjerodostojnost nje i njenog portala Rapplera. 'Ovi online napadi na društvenim mrežama imaju svrhu, oni su ciljani, oni su iskorišteni kao oružje', rekla je bivša novinarka CNN-a.

Algoritam koji potiče širenje bijesnih objava

Analitičari s Cambridgea proučili su gotovo tri milijuna tweetova i objava na Facebooku prenesenih iz američkih medija i sa stranica političara te su otkrili da će one u kojima se izruguju suparnici biti dvostruko češće dijeljene u odnosu na objave u kojima se podržava kolege s istog političkog spektra. Ustanovljeno je i da su objave o političkim protivnicima dobile više nego dvostruko ljutitih emotikona od lajkova na afirmativnim objavama. 'Udaranje po političkom protivniku najbolji je pokazatelj koja će objava postati viralna. Isto vrijedi i za one koji naginju i demokratima i republikancima, bez obzira na to je li riječ o Facebooku ili Twitteru', rekao je autor studije Steve Rathje s Cambridgea. 'Društvene mreže nas drže maksimalno angažiranima zbog prodaje oglasa. Takav poslovni model na koncu nagrađuje političare i medijske tvrtke koje produciraju sadržaj s ciljem poticanja podjela', dodao je. 

Presudni zaokret se dogodio 2018. kad je Facebook promijenio algoritam za svoj News Feed tako da preferira 'smislene društvene interakcije' i sadržaj koji objavljuju virtualni prijatelji korisnika nad onim koji objavljuju mediji i druge Facebook stranice. Zuckerberg je to prezentirao kao zaokret prema komunikaciji sa stvarnim ljudima, pa čak i određenu depolitizaciju mreže. Takva promjena je pokrenuta nakon optužbi za rusko miješanje u američke izbore, skandala s konzultantskom tvrtkom Cambridge Analytica koja je krala podatke korisnika. Međutim, interni izvještaji tvrtke pokazali su da je pravi motiv ovome bio smanjiti višegodišnji pad u angažmanu korisnika i da su na ovaj način htjeli promicati sadržaj koji potiče što više komentara i reakcija. A to je sadržaj koji čini ljude ljutitima, jer ljutnja je snažnija motivacija od pozitivnih emocija. 

Takav algoritam i model čine ono na što stručnjaci upozoravaju već godinama; navode posebno podložne korisnike na radikalizaciju i silazak niz svojevrsnu spiralu teorija zavjera i ekstremizma. Ova dinamika je sjajno prikazana i u Netflixovom dokumentarcu The Social Dilemma iz prošle godine. Haugen je ispričala da su u jednom internom istraživanju uzeli novi profil bez prijatelja, dali mu da slijedi bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i Fox News i onda počeli klikati na i pratiti sadržaj koji im platforma automatski sugerira: 'I za tjedan dana vidjeli biste QAnon, a za dva tjedna stvari o bjelačkom genocidu (ekstremno desnoj teoriji zavjere)', kaže.

'Misija Facebooka je povezati ljude diljem svijeta. Kad imate sustav za koji znate da se može hakirati bijesom, lakše je izazvati bijes kod ljudi. A izdavači onda kažu: Oh, ako pravim više ljutitog, polarizirajućeg sadržaja koji dijeli (ljude), dobivam više novca. Facebook je postavio sustav poticaja koji razdvaja ljude', opisala je u intervjuu, ističući da unatoč svemu osjeća empatiju prema Zuckerbergu i ne vjeruje da mu je bio cilj stvoriti 'platformu za mržnju'. Najšokantnije je, naglasila je, što su se neke europske političke stranke požalile Facebooku da se osjećaju prisiljene dijeliti polarizirajući, ljutiti, čak i mrzilački sadržaj jer tako dobivaju više reakcija i pratitelja i bolje kotiraju na političkom tržištu. 

Influencerima se tolerira veći broj prekršaja

I dok se Facebook s jedne strane političkog spektra optužuje za toleriranje govora mržnje i opasnih desnih teorija zavjera, s druge ga prozivaju za cenzuru desničarskih korisnika i medija koji kritiziraju 'establišment'. Ipak, za obje skupine će doći kao svojevrsno iznenađenje otkriće da tvrtka, unatoč upornom komuniciranju prema javnosti da su pravila ponašanja na mreži jednaka za sve, zapravo ima tajni mehanizam iznimki tj. toleriranja kršenja pravila poput maltretiranja ili poticanja na nasilje za milijune 'VIP', odnosno profila s velikim brojem pratitelja, koji interno nazivaju 'XCheck'. 'Nikad nemojte zaboraviti dan kada se Trump vozio pokretnim stepenicama 2015. i pozvao na zabranu ulaska muslimanima u SAD, jer smo tada utvrdili da je to prekršilo našu politiku, a ipak nismo uklonili video. Postoji ravna crta koja se može povući od tog dana do danas, jednog od najmračnijih dana u povijesti demokracije... Povijest nam neće blago suditi', napisao je frustrirani zaposlenik osvrćući se na taj mračni dan.

Problem nije samo Facebookov. Interno istraživanje (njegovog) Instagrama pokazalo je kako on ima negativan utjecaj na samopouzdanje i mentalno zdravlje značajnog dijela tinejdžerki koje ga koriste. Njih 32% kaže da, 'kad se osjećaju loše oko svog tijela, Instagram čini da se osjećaju još gore', 13.5% da im provođenje vremena na mreži potiče suicidalne misli, a njih 17% da pogoršava poremećaj prehrane koji imaju, poput anoreksije ili bulimije. Instagram je zbog ovog, u najmanju ruku neugodnog, otkrića objavio da će pauzirati svoj projekt Instagram Kids koji je trebao biti otvoren za djecu (minimalna dob za registraciju na regularnom Instagramu je 13 godina).

---

---

Izvješća temeljena Facebook Papersima pokrenula su mnoga pitanja o radu ovog tehnološkog diva, uključujući utjecaj njezinih aplikacija na mentalno zdravlje mladih, znanje tvrtke o agresivnom širenju dezinformacija i govora mržnje na svojim platformama te mjere koje je ta korporacija poduzela da zaustavi širenje operacija trgovine ljudima koje su se odvijale na njegovim aplikacijama. Vodstvo je osporilo ta izvješća, nazvavši ih 'koordiniranim naporom da se selektivno koristi dokumente koji su procurili kako bi se stvorila lažna slika o našoj tvrtki'. Doduše, malo je nezgodno što u jednom procurenom istraživanju od ove godine, iz tvrtke priznaju da prema njihovoj procjeni 'mogu djelovati na samo 3-5% mržnje i oko 0.6% nasilja i poticanja na nasilje na Facebooku, iako su najbolji u svijetu po tom pitanju.'

Kao primjer može poslužiti izvješće objavljeno u Wall Street Journalu 16. rujna, u kojem je istaknuto interno Facebookovo istraživanje o nasilnom meksičkom narkokartelu poznatom kao Cartél Jalisco Nueva Generación. Zapisano je kako je kartel koristio platformu za objavljivanje nasilnih sadržaja i regrutiranje novih članova koristeći akronim CJNG, unatoč tome što je interno bio označen kao 'opasni pojedinac i organizacija' čiji bi sadržaj trebao biti uklonjen. Facebook je tada rekao Wall Street Journalu da ulaže u umjetnu inteligenciju kako bi pojačao svoje akcije protiv takvih skupina. Unatoč tome, CNN je svejedno prošlog tjedna identificirao uznemirujući sadržaj povezan s ovom grupom na Instagramu, uključujući fotografije oružja te foto i video objave u kojima se čini da su ljudi ustrijeljeni ili im je odsječena glava. Nakon što je CNN pitao Facebook o ovim objavama, glasnogovornik je potvrdio da je više videa koje je CNN označio uklonjeno zbog kršenja pravila, a barem je jednom profilu dodano upozorenje.

Haugen je rekla i da je Facebook prerano rasformirao svoj tim za građanski integritet, odgovoran za zaštitu demokratskih procesa i rješavanje dezinformacija, nakon američkih izbora 2020. godine, što je pridonijelo neredima u režiji pristaša tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa 6. siječnja na Capitol Hillu. U internoj Facebookovoj analizi nakon 6. siječnja, naslovljenoj 'Zaustavimo krađu i Patriotska stranka: rast i ublažavanje neprijateljskog štetnog pokreta', priznaje se da je tvrtka mogla napraviti puno više da spriječi mobilizaciju protrampovskog pokreta za napad na Kapitol, ali je podcijenila prijetnju koju su predstavljale brojne takve grupe na Facebooku.

---

---

Facebook je od 2016. godine uložio ukupno 13 milijardi dolara u poboljšanje sigurnosti svojih platformi, rekao je glasnogovornik kompanije. Za usporedbu, godišnji prihod Facebooka prošle je godine premašio 85 milijardi dolara, a dobit 29 milijardi dolara. Glasnogovornik je također rekao da Facebook ima "40.000 ljudi koji rade na sigurnosti platformi, uključujući 15.000 ljudi koji pregledavaju sadržaj na više od 70 jezika i koji rade na više od 20 lokacija diljem svijeta".

Mark Zuckerberg rekao je ulagačima u ovotjednom izvješću o zaradi da problemi s kojima se tvrtka suočava 'nisu prvenstveno povezani s društvenim medijima', već se odnose na 'polarizaciju koja je počela rasti u SAD-u prije mog rođenja'. I dok u tome može biti istine, pošto je kapitalizam sistem koji neumitno generira socijalnu stratifikaciju, trendovi jasno sugeriraju da stalna izloženost sadržaju koji apelira na emocije utječe na društvene podjele i raspiruje masovnu histeriju. Zuckenberg je također iznio podatke koji pokazuju da je njegova firma povećala neto dobit, u razdoblju od srpnja do rujna, za 17 posto; na 9.2 milijarde dolara. Prihod je porastao 35 posto, na 29 milijardi dolara. Odjel oglašavanja, koji generira najveću zaradu, povećao je prihod za 33 posto, na 28.3 milijarde dolara unatoč ažuriranom Appleovom operativnom sustavu iOS 14, koji je brendovima otežao ciljano oglašavanje korisnika. 

Facebook je ujedno priopćio da će ažuriranje odredbi o privatnosti utjecati na njegovo digitalno poslovanje i u posljednjem tromjesečju ove godine, ali očekuje da će se s vremenom prilagoditi promjenama. Izvijestili su i da će ove godine potrošiti oko 10 milijardi dolara na metaverzalni odjel Facebook Reality Labs, koji bi trebao kreirati hardver, softver i sadržaj u segmentu proširene i virtualne stvarnosti. Tvrtka surađuje s drugima kako bi razvila 'novu fazu međusobno povezanih virtualnih iskustava koristeći tehnologije poput virtualne i proširene stvarnosti', ili metaverzum, priopćio je voditelj Facebooka za politike i javne poslove Nick Clegg.

Već platili 5 milijardi dolara kazne zbog 'monopoliziranja tržišta'

Navedena otkrića Facebook Papersa već su privukla pozornost američkih zakonodavaca. Ranije ovog mjeseca, Kongres je na saslušanju u kojem se ispituje utjecaj proizvoda tvrtki na djecu, 'izrešetao' šeficu Facebooka za sigurnost, Antigone DavisWall Street Journal je u srijedu izvijestio da su dužnosnici Federalne trgovinske komisije započeli istragu o tome sadrže li neki od procurenih Facebookovih dokumenata informacije koje bi potvrdile da je tvrtka prekršila nagodbu s agencijom iz 2019. Facebook je u utorak poručio svojim zaposlenicima da sačuvaju interne dokumente i komunikaciju iz pravnih razloga, budući da su vlade i regulatori otvorili istragu o njegovim operacijama usred navale otkrića iz dokumenata zviždača. Zahtjev se odnosi na dokumente i komunikacije iz 2016. godine, objavio je New York Times, koji je objavio vijest o pravnom zadržavanju.

Ovo nisu prve tužbe usmjerene prema Zuckenbergovoj družini. Sjetimo se da je, zbog stranih dezinformacija i miješanja u američke izbore preko platforme, kršenja privatnosti korisnika ili mogućih kršenja pravila tržišnog natjecanja, Facebook još od 2019. pod istragom Federalne komisije za trgovinu (FTC) zbog sumnje da funkcionira kao monopol. A iste godine je morao platiti rekordnih 5 milijardi dolara kazne u nagodbi s FTC-om zbog kršenja privatnosti. 'Bez značajne konkurencije, Facebook je mogao pružati niže razine kvalitete usluga u pogledu privatnosti i zaštite podataka nego što bi to trebao omogućiti na konkurentnom tržištu', navodi se u pritužbi FTC-a.

Facebook je, naime, baš kao i Microsoft i drugi IT giganti prije njega, odlučio provoditi strategiju kupovanja konkurencije (Instagram 2012., WhatsApp 2014.) prije nego što dođe do točke u kojoj ga može ugroziti. To je dovelo do bizarne situacije da se Facebook za vrijeme 'velikog pada' 4. listopada morao obratiti javnosti preko glavnog preostalog konkurenta, Twittera. U amaterskoj vatrogasnoj P.R. objavi priznati da 'neki ljudi imaju problema s pristupom našim appovima i proizvodima'. 

---

---

Edward Snowden je, u jednoj Twitter objavi, poručio kako su Facebook i Instagram misteriozno isključeni te da svijet postaje zdravije mjesto na jedan sjajan dan. Snowden je i ranije na Twitteru pisao kako je SignalApp puno sigurnija aplikacija za korištenje od WhatsAppa. Dodao je tada i kako je odluka WhatsAppa da proda svoje korisnike Facebooku dovela do najveće digitalne migracije na sigurniju aplikaciju.

---

---

Zuckerberg, trenutno šesti najbogatiji čovjek na svijetu, izgubio je gotovo 7 milijardi dolara za vrijeme tog pada, budući da su dionice Facebooka pale za 5%. Iz Facebooka su naknadno objasnili da je došlo do 'neispravne promjene konfiguracije na pozadinskim ruterima koji koordiniraju mrežni promet' zbog kojeg su pale i platforme za korisnike i interni komunikacijski alati tvrtke. Sve ovo otvara neugodno pitanje po 'plavu 'kompaniju - je li Facebook zapravo sposoban, sa svojih 'kitovskih'  platformi, mitigirati potencijalom štete u stvarnom svijetu ili je ovaj gorostas društvenih medija jednostavno prevelik da bi propao? 

Svakako, Facebook se već ovaj tjedan, u jeku tsunamija kritika, (navodno) planira rebrendirati pod novim imenom. Teško je ne pomisliti da ovaj potez nije samo pokušaj skretanja pozornosti sa nagomilanih problema. U svakom slučaju, promjena dlake neće zatomiti ćud opisanu u prolivenim dokumentima. Nitko osim Facebooka, ili "Onoga čije se ime uskoro neće spominjati", ne može zajahati sve jače zazivani val promjena. Može li Mark balansirati utrku sa Muskom i Bezosom sa gašenjem požara koji je zapalio, vidjeti ćemo kad stupi na dasku. Do tada javnost, naime, brusi oštricu i gura ga prema njoj.

---

Neka od zvučnijih otkrića Facebook Papersa su:

 

-  Mark Zuckerberg je, osobnom odlukom, doveo je do masovne cenzure disidenata, odnosno 'antidržavnog' sadržaja iz Vijetnama na Facebooku, a sve kako vijetnamski komunistički režim ne bi zabranio ovu društvenu mrežu u toj zemlji

- lažni probni profil 21-godišnje Indijke koji su napravili zaposlenici Facebooka bio je preplavljen nasilnom antimuslimanskom propagandom koja je slavila ubojstva indijskih muslimana u međureligijskim nemirima u toj zemlji te je bila tjednima vidljiva na profilu uplašenog muslimanskog studenta u sjevernoj Indiji

- sami zaposlenici su upozoravali da je platforma nepouzdana u suzbijanju antivakserskog sadržaja. U jednom internom memorandumu iz ožujka piše: 'komentari koji se protive cjepivima je loša na engleskom i u osnovi ne postoji drugdje' 

-  prošlogodišnji plan za skrivanje broja lajkova na Instagramu nikada nije realiziran jer je testiranje te promjene pokazalo da bi to naštetilo prihodima od oglasa i dovelo do toga da ljudi manje koriste Instagram. Sličan test te opcije na Facebooku također je obustavljen nakon što je uprava sugerirala Zuckerbergu da to nije 'najveća prepreka dijeljenju niti najveća briga za ljude'

- Facebook je znao da krijumčari ljudima koriste njihove platforme (Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp), barem od 2018., ali se neuspješno borio sa suzbijanjem njihovih aktivnosti. Apple je čak u jednom trenutku zaprijetio da će ukloniti Facebook i Instagram sa svog AppStorea zbog toga što su se filipinske sluškinje otvoreno 'kupovale i prodavale' na njima, ali se povukao kad je Facebook obećao suzbiti taj 'bug'

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tolga Akmen
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/napadi-na-facebook-se-ne-prestaju-gomilati-kao-ni-zuckenbergovo-bogatstvo-a-kao-odgovor-na-kritike-se-najavljuje-ovotjedni-rebranding-1138694 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cd805aedf83239ddabe1db0d1697359ba26efea9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Napadi+na+Facebook+se+ne+prestaju+gomilati%2C+kao+ni+Zuckenbergovo+bogatstvo.+A+kao+odgovor+na+kritike+se+najavljuje+ovotjedni+rebranding&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fnapadi-na-facebook-se-ne-prestaju-gomilati-kao-ni-zuckenbergovo-bogatstvo-a-kao-odgovor-na-kritike-se-najavljuje-ovotjedni-rebranding-1138694 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fnapadi-na-facebook-se-ne-prestaju-gomilati-kao-ni-zuckenbergovo-bogatstvo-a-kao-odgovor-na-kritike-se-najavljuje-ovotjedni-rebranding-1138694 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREVELIK DA PROPADNE? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
BiznisPREVELIK DA PROPADNE?

Napadi na Facebook se ne prestaju gomilati, kao ni Zuckenbergovo bogatstvo. A kao odgovor na kritike se najavljuje ovotjedni rebranding

Piše PSD
28. listopada 2021. - 18:05

Krilatica Facebooka glasi 'Bring the world closer together' (zbližiti svijet). No, s obzirom na zahuktale kritike svakodnevno upućivane toj mega-korporaciji, taj moto trenutno ima, otprilike, parodijski prizvuk. 'Facebook Papers' je ime afere za golemo curenje internih dokumenata ove firme koje je CNN-u i još 17 drugih medijskih kuća, ali i američkoj Komisiji za vrijednosnice i burzu (SEC) te Kongresu, isporučila Zuckenbergova bivša zaposlenica i zviždačica Frances Haugen

Otkako je izašla u javnost, Haugen je posvjedočila američkim i britanskim zastupnicima da Facebook stavlja zaradu ispred društvene dobrobiti. Izjavila je pred britanskim zastupnicima da je, algoritamski isprogramirano, objavljivanje sadržaja koji potiče mržnju 'najbolji način rasta' te...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 17:22