stdClass Object ( [id] => 1001671 [title] => Iznajmljivači u poslu pred novu sezonu, stigla čak tri nova turistička zakona; Mnogi su zbunjeni pravilima; ‘Smije li gost spavati na kauču?‘ [alias] => iznajmljivaci-u-poslu-pred-novu-sezonu-stigla-cak-tri-nova-turisticka-zakona-mnogi-su-zbunjeni-pravilima-smije-li-gost-spavati-na-kaucu [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iako je početak turističke sezone za obiteljske iznajmljivače uglavnom još jako daleko, nikad užurbanijih zimskih mjeseci za oko 200 tisuća obitelji koje se u Hrvatskoj bave ugostiteljskom djelatnošću primanja turista u svoje smještajne kapacitete.

I dok su ranijih godina u ovo vrijeme uglavnom iznajmljivači - početnici obilazili urede za turizam u svojim gradovima i županijama u potrazi za pravim informacijama o tome što moraju napraviti za registraciju, ovog siječnja njima su se pridružili i stari iznajmljivači koje su „zakačile“ nove zakonske odredbe u nekom dijelu njihova poslovanja.

Tako, između ostalog, iznajmljivači od ove godine moraju plaćati turističku pristojbu i na pomoćne krevete ako na njih primaju goste, ali i tu ima različitosti, ovisno o tome kakvo rješenje imaju.

Svi koji žele i dalje razvlačiti trosjede i kauče i na njih smještati turiste, moraju svoja rješenja uskladiti s novim zakonom i to već za ovu sezonu.

Isto tako, već je prošla prva od ukupno četiri godine koje dio iznajmljivača ima za rekategorizaciju obiteljskog smještaja, pa je i tu posla napretek želi li se sve napraviti na vrijeme i u skladu s novim propisima. Jer, neki iznajmljivači i za to imaju rok do studenog ove godine. A vrijeme teče.

Rokovi za nove kategorije

Sve to stvorilo je niz pitanja i traženja pojašnjenja, jer dio iznajmljivača nije siguran što mora, a što ne treba napraviti u 2020. da bi poštovali nove zakonske propise.

Ova godina donijela im je čak tri nova turistička zakona kojima se reguliraju prava, dužnosti i obveze primatelja gostiju, pa tako i obiteljskih iznajmljivača koji su lani na tržište stavili 618.939 kreveta u toj vrsti smještaja.

No, od ove godine neke desetljećima stare navike iznajmljivača odlaze u povijest jer su pravilnici i zakoni odredili drugačija pravila ponašanja.

Zbog toga je Upravni odjel za turizam i pomorstvo pri Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja ima gotovo trećinu svih iznajmljivača u Hrvatskoj, svakodnevno prepun iznajmljivača koji traže odgovore na ta pitanja, pa smo ih i mi potražili od Stjepanke Marčić, najupućenije u probleme iznajmljivača i njihovu registraciju u tom Odjelu.

- Prvog siječnja 2020. godine stupila je na snagu odredba Zakona o turističkoj pristojbi po kojoj iznajmljivači moraju plaćati pristojbu i za pomoćne krevete. Kako se do sada plaćao paušalni iznos te pristojbe samo za glavne krevete, pojavile su se brojne nedoumice o tome koji iznajmljivači imaju obvezu plaćanja paušala za pomoćne krevete.

Naime, postoje dvije skupine iznajmljivača. Prva skupina su oni koji su stari iznajmljivači koji su dobili rješenja za ugostiteljske usluge u domaćinstvu između 15. kolovoza 1995. do 31. kolovoza 2007. godine i tim iznajmljivačima su pomoćni kreveti bili navedeni u izreci rješenja.

Oni mogu nastaviti davati usluge temeljem ishođenih rješenja te plaćati turističku pristojbu za glavne i za pomoćne krevete.

Nakon toga od 1. rujna 2007. godine pa do polovice prosinca 2019. godine su pomoćni kreveti bili navedeni samo u obrazloženju rješenja, pa građani nisu znali na koga se odnosi nova odredba. Prema mišljenju Ministarstva turizma, obveznici plaćanja godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe su samo oni kojima su pomoćni kreveti navedeni u izreci rješenja - pojašnjava Marčić.

Iako na prvi pogled zvuči komplicirano, zapravo bi iznajmljivači koji imaju dileme trebali samo pogledati svoja rješenja o pružanju usluga u domaćinstvu i bit će im jasno u koju od kategorija spadaju i što im je činiti.

Jer, kako kaže Marčić, oni kojima su pomoćni kreveti navedeni u obrazloženju rješenja i koji ih ne koriste, zadržavaju ista rješenja i ne trebaju ih mijenjati. Ali, ne smiju primati goste niti oglašavati kapacitet „pojačan“ za pomoćne krevete.

Ako iznajmljivači žele ipak koristiti pomoćne krevete i dalje za smještaj turista, moraju predati zahtjev za ishođenje novog rješenja u kojemu će im dosadašnji pomoćni kreveti biti navedeni u izreci rješenja.

Novim rješenjem će im biti omogućeno da oglašavaju pomoćne krevete i primaju goste, ali za te krevete, kao i za glavne, od ove godine plaćaju turističku pristojbu.

Može li gost na kauč

- Polovicom prosinca, 17. prosinca 2019. stupila je na snagu izmjena odredbe pravilnika vezane za kategorizaciju koja kaže da se pomoćni kreveti navode u izreci rješenja.

Ukratko, oni koji žele koristiti pomoćne krevete i oglašavati ih, trebaju doći sa zahtjevom na temelju kojega ćemo izdati nova rješenja i staviti te pomoćne krevete u izreku.

Međutim, kod apartmana je garnitura za sjedenje, trosjed ili fotelja obvezni element pa apartman mora imati dnevni boravak s garniturom za sjedenje. Iznajmljivač sada mora izabrati želi li na tim krevetima smještati goste ili ne želi. Ako ne želi, kapacitet mu ostaje broj glavnih kreveta.

Ako želi primati goste i na te trosjede, prema novim odredbama mora promijeniti rješenje pa ti pomoćni kreveti moraju stajati u izreci rješenja i onda tu smije primiti i naplatiti gostu, prijaviti ga i platiti turističku pristojbu - poručuje Stjepanka Marčić iznajmljivačima, dodajući da to nije sve.

---

image
Paun Paunović/HANZA MEDIA
---

Istovremeno, rok za rekategorizaciju obiteljskog smještaja već teče. Radi se o poslu kojim će se kvalitetom izjednačiti obiteljski smještaj u svim kategorijama, a što sada nije slučaj zato što su neka rješenja stara i po više od 20 godina.

Po njemu bi, kako se procjenjuje, oko dvadesetak tisuća iznajmljivača u Hrvatskoj sa starim rješenjima trebalo uskladiti kvalitetu usluge u svojim sobama i apartmanima sa novim pravilnikom.

- Ti isti stari iznajmljivači na temelju izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koja je stupila na snagu 17. studenoga 2018. moraju uskladiti svoje poslovanje s odredbama novog pravilnika u vezi s vrstom i kategorijom objekata.

Oni koji ne podnesu zahtjev za izdavanje novog rješenja mogu nastaviti pružati usluge, ali gube pravo isticanja oznake kategorije, odnosno broja zvjezdica i na objektu i u promidžbenim materijalima.
U postupku rekategorizacije dogodit će se da građani žele promijeniti broj pomoćnih kreveta. Ti stari iznajmljivači kojima su rješenja izdana do kraja kolovoza 2007. godine moraju dati zahtjev po kojemu ćemo mi postupati na način da ćemo izaći na teren i napraviti očevid - najavljuje Marčić.

Dakle, eto novog velikog posla jer svi stari objekti i iznajmljivači koji su dobivali rješenja prema starom pravilniku i starim pripisima mogli su imati rješenja za sobe s jednom ili dvije zvjezdice, bez vlastite kupaonice, što više nije moguće, i zato oni sada trebaju uskladiti svoje poslovanje s novim propisima.

Svaki dan 10 ˝novih iznajmljivača

- Bitno je da iznajmljivači znaju da tko ne preda zahtjev od tih starih iznajmljivača, može i dalje raditi po starom rješenju, ali se ne smije oglašavati, nema zvjezdica na kući, morat će nabaviti nove table bez kategorije, na portalima isto ne smiju stavljati kategoriju.

Oni koji se žele uskladiti s novim pravilnikom i dobiti novo rješenje, u tom postupku će moći mijenjati broj pomoćnih kreveta, možda i kategoriju jer pretpostavka je da su u tom dugom vremenskom razdoblju nešto ulagali i mijenjali u objektu.
Veliki broj njih je već usklađen s novim propisima. Ostao je dio onih iznajmljivača koji su zamrznuti u nekom prošlom vremenu, zapravo oni koji nisu shvatili da moraju ići ukorak s tržištem i promjenama - kaže Marčić.

I u pogledu rekategorizacije postoje rokovi koji su različiti ovisno o tome kada je iznajmljivač dobio rješenje.

Tako rok od dvije godine teče do 17. studenoga 2020. za iznajmljivače koji su ishodili rješenje od 15. 8. 95. do 31. 12. 2000. godine. Njima je već istekla jedna godina pa imaju vremena još samo do studenog ove godine da to naprave.
U roku od tri godine, dakle do 17. studenoga 2021. rekategorizirati se trebaju iznajmljivači koji su dobili rješenje od 1. siječnja 2001. do 31. prosinca 2004.

Treća grupa ima četiri godine za rekategorizaciju, i to do 17. studenoga 2022. godine, a to su oni koji imaju rješenje od 1. siječnja 2005. do 31. kolovoza 2007. godine.

Kako je običaj naših ljudi da sve rade u posljednji trenutak, u svim uredima za turizam na Jadranu su već navikli na gužve u proljeće, neposredno prije početka rada iznajmljivača koji žele riješiti sve preko noći. U ovoj godini to se posebno očekuje, s obzirom na to da se moraju riješiti pitanja pomoćnih kreveta, ali i rekategorizacija za dio iznajmljivača, pa se prave navale tek očekuju.

- Nama svake godine gužva počinje u ožujku i traje do kolovoza, s time da se svake godine novi iznajmljivači javljaju sve ranije.
Mi sugeriramo da dođu što prije dok nije prevelika gužva, dakle u siječnju i prvoj polovici veljače, jer je tada manje predmeta pa se brzo obiđu objekti i donesu rješenja.

No, iznajmljivači se pojavljuju obično u kasno proljeće kad smo zatrpani zahtjevima. Mi sada u siječnju imamo već dnevno 10 novih zahtjeva za odobrenje za iznajmljivanje.

Zahtjev se predaje kada je dokumentacija kompletirana i kada je objekt spreman za očevid, odnosno spreman za prijem gostiju. Kad se očevid najavi, povjerenstvu se mora omogućiti provođenje očevida. Ako stranka odbije najavljeni očevid, na sebe preuzima odgovornost kada će ponovno doći na red - upozorava Marčić.

---

Svi hoće zvjezdice

 

Od 1. 1. 2020. ukinut je Ured državne uprave i postali smo dio Upravnog odjela za turizam i pomorstvo. Građanima se ništa ne mijenja, iste su prostorije, isti uredi, iste osobe, telefoni i mailovi su isti. Vjerujem da će se velik broj iznajmljivača uskladiti s novim propisima jer svi vole imati određenu kategoriju označenu zvjezdicama - kaže Marčić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MORAJU U ODJELE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => MORAJU U ODJELE 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-01-24 11:13:28 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Ružica Mikačić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-01-29 06:56:02 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-01-29 06:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/01\/24\/11255038.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/24\/12358598.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Hanza media","Paun Paunovi\u0107\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1222","k_11255038_1280.jpg":"1280x1280","k_11255038_1024.jpg":"1024x1024","k_11255038_640.jpg":"640x640","k_11255038_480.jpg":"480x480","k_11255038_340.jpg":"340x340","k_11255038_220.jpg":"220x220","o_11255038_1280.jpg":"1280x814","o_11255038_1024.jpg":"1024x651","o_11255038_640.jpg":"640x407","o_11255038_480.jpg":"480x305","o_11255038_340.jpg":"340x216","o_11255038_220.jpg":"220x140","h_11255038_1280.jpg":"1280x854","h_11255038_1024.jpg":"1024x683","h_11255038_640.jpg":"640x427","h_11255038_480.jpg":"480x320","h_11255038_340.jpg":"340x227","h_11255038_220.jpg":"220x147","pp_11255038_1280.jpg":"1006x1280","pp_11255038_1024.jpg":"805x1024","pp_11255038_640.jpg":"503x640","pp_11255038_480.jpg":"377x480","pp_11255038_340.jpg":"267x340","pp_11255038_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1293","k_12358598_1280.jpg":"1280x1280","k_12358598_1024.jpg":"1024x1024","k_12358598_640.jpg":"640x640","k_12358598_480.jpg":"480x480","k_12358598_340.jpg":"340x340","k_12358598_220.jpg":"220x220","o_12358598_1280.jpg":"1280x862","o_12358598_1024.jpg":"1024x689","o_12358598_640.jpg":"640x431","o_12358598_480.jpg":"480x323","o_12358598_340.jpg":"340x228","o_12358598_220.jpg":"220x148","h_12358598_1280.jpg":"1280x854","h_12358598_1024.jpg":"1024x683","h_12358598_640.jpg":"640x427","h_12358598_480.jpg":"480x320","h_12358598_340.jpg":"340x227","h_12358598_220.jpg":"220x147","pp_12358598_1280.jpg":"1006x1280","pp_12358598_1024.jpg":"805x1024","pp_12358598_640.jpg":"503x640","pp_12358598_480.jpg":"377x480","pp_12358598_340.jpg":"267x340","pp_12358598_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15625849 Threads: 5 Questions: 3220180067 Slow queries: 7276760 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236350817 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/iznajmljivaci-u-poslu-pred-novu-sezonu-stigla-cak-tri-nova-turisticka-zakona-mnogi-su-zbunjeni-pravilima-smije-li-gost-spavati-na-kaucu-1001671 [printLink] => /vijesti/biznis/iznajmljivaci-u-poslu-pred-novu-sezonu-stigla-cak-tri-nova-turisticka-zakona-mnogi-su-zbunjeni-pravilima-smije-li-gost-spavati-na-kaucu-1001671?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 531480 [name] => stjepanka marčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-29 07:56:14 [main_article_id] => 0 [alias] => stjepanka-marcic [link] => /tag/stjepanka-marcic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 326696 [name] => apartmani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => apartmani [link] => /tag/apartmani ) [2] => stdClass Object ( [id] => 375668 [name] => iznajmljivači [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => iznajmljivaci [link] => /tag/iznajmljivaci ) [3] => stdClass Object ( [id] => 281475 [name] => turizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turizam [link] => /tag/turizam ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MORAJU U ODJELE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Iznajmljivači u poslu pred novu sezonu, stigla čak tri nova turistička zakona; Mnogi su zbunjeni pravilima; ‘Smije li gost spavati na kauču?‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-05-41-44-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/24/11255038.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikolina Vuković Stipaničev/Hanza media [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/24/11255038.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Hanza media ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/24/12358598.jpg [title] => Paun Paunović/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Iako je početak turističke sezone za obiteljske iznajmljivače uglavnom još jako daleko, nikad užurbanijih zimskih mjeseci za oko 200 tisuća obitelji koje se u Hrvatskoj bave ugostiteljskom djelatnošću primanja turista u svoje smještajne kapacitete.

I dok su ranijih godina u ovo vrijeme uglavnom iznajmljivači - početnici obilazili urede za turizam u svojim gradovima i županijama u potrazi za pravim informacijama o tome što moraju napraviti za registraciju, ovog siječnja njima su se pridružili i stari iznajmljivači koje su „zakačile“ nove zakonske odredbe u nekom dijelu njihova poslovanja.

Tako, između ostalog, iznajmljivači od ove godine moraju plaćati turističku pristojbu i na pomoćne krevete ako na njih primaju goste, ali i tu ima različitosti, ovisno o tome kakvo rješenje imaju.

Svi koji žele i dalje razvlačiti trosjede i kauče i na njih smještati turiste, moraju svoja rješenja uskladiti s novim zakonom i to već za ovu sezonu.

Isto tako, već je prošla prva od ukupno četiri godine koje dio iznajmljivača ima za rekategorizaciju obiteljskog smještaja, pa je i tu posla napretek želi li se sve napraviti na vrijeme i u skladu s novim propisima. Jer, neki iznajmljivači i za to imaju rok do studenog ove godine. A vrijeme teče.

Rokovi za nove kategorije

Sve to stvorilo je niz pitanja i traženja pojašnjenja, jer dio iznajmljivača nije siguran što mora, a što ne treba napraviti u 2020. da bi poštovali nove zakonske propise.

Ova godina donijela im je čak tri nova turistička zakona kojima se reguliraju prava, dužnosti i obveze primatelja gostiju, pa tako i obiteljskih iznajmljivača koji su lani na tržište stavili 618.939 kreveta u toj vrsti smještaja.

No, od ove godine neke desetljećima stare navike iznajmljivača odlaze u povijest jer su pravilnici i zakoni odredili drugačija pravila ponašanja.

Zbog toga je Upravni odjel za turizam i pomorstvo pri Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja ima gotovo trećinu svih iznajmljivača u Hrvatskoj, svakodnevno prepun iznajmljivača koji traže odgovore na ta pitanja, pa smo ih i mi potražili od Stjepanke Marčić, najupućenije u probleme iznajmljivača i njihovu registraciju u tom Odjelu.

- Prvog siječnja 2020. godine stupila je na snagu odredba Zakona o turističkoj pristojbi po kojoj iznajmljivači moraju plaćati pristojbu i za pomoćne krevete. Kako se do sada plaćao paušalni iznos te pristojbe samo za glavne krevete, pojavile su se brojne nedoumice o tome koji iznajmljivači imaju obvezu plaćanja paušala za pomoćne krevete.

Naime, postoje dvije skupine iznajmljivača. Prva skupina su oni koji su stari iznajmljivači koji su dobili rješenja za ugostiteljske usluge u domaćinstvu između 15. kolovoza 1995. do 31. kolovoza 2007. godine i tim iznajmljivačima su pomoćni kreveti bili navedeni u izreci rješenja.

Oni mogu nastaviti davati usluge temeljem ishođenih rješenja te plaćati turističku pristojbu za glavne i za pomoćne krevete.

Nakon toga od 1. rujna 2007. godine pa do polovice prosinca 2019. godine su pomoćni kreveti bili navedeni samo u obrazloženju rješenja, pa građani nisu znali na koga se odnosi nova odredba. Prema mišljenju Ministarstva turizma, obveznici plaćanja godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe su samo oni kojima su pomoćni kreveti navedeni u izreci rješenja - pojašnjava Marčić.

Iako na prvi pogled zvuči komplicirano, zapravo bi iznajmljivači koji imaju dileme trebali samo pogledati svoja rješenja o pružanju usluga u domaćinstvu i bit će im jasno u koju od kategorija spadaju i što im je činiti.

Jer, kako kaže Marčić, oni kojima su pomoćni kreveti navedeni u obrazloženju rješenja i koji ih ne koriste, zadržavaju ista rješenja i ne trebaju ih mijenjati. Ali, ne smiju primati goste niti oglašavati kapacitet „pojačan“ za pomoćne krevete.

Ako iznajmljivači žele ipak koristiti pomoćne krevete i dalje za smještaj turista, moraju predati zahtjev za ishođenje novog rješenja u kojemu će im dosadašnji pomoćni kreveti biti navedeni u izreci rješenja.

Novim rješenjem će im biti omogućeno da oglašavaju pomoćne krevete i primaju goste, ali za te krevete, kao i za glavne, od ove godine plaćaju turističku pristojbu.

Može li gost na kauč

- Polovicom prosinca, 17. prosinca 2019. stupila je na snagu izmjena odredbe pravilnika vezane za kategorizaciju koja kaže da se pomoćni kreveti navode u izreci rješenja.

Ukratko, oni koji žele koristiti pomoćne krevete i oglašavati ih, trebaju doći sa zahtjevom na temelju kojega ćemo izdati nova rješenja i staviti te pomoćne krevete u izreku.

Međutim, kod apartmana je garnitura za sjedenje, trosjed ili fotelja obvezni element pa apartman mora imati dnevni boravak s garniturom za sjedenje. Iznajmljivač sada mora izabrati želi li na tim krevetima smještati goste ili ne želi. Ako ne želi, kapacitet mu ostaje broj glavnih kreveta.

Ako želi primati goste i na te trosjede, prema novim odredbama mora promijeniti rješenje pa ti pomoćni kreveti moraju stajati u izreci rješenja i onda tu smije primiti i naplatiti gostu, prijaviti ga i platiti turističku pristojbu - poručuje Stjepanka Marčić iznajmljivačima, dodajući da to nije sve.

---

image
Paun Paunović/HANZA MEDIA
---

Istovremeno, rok za rekategorizaciju obiteljskog smještaja već teče. Radi se o poslu kojim će se kvalitetom izjednačiti obiteljski smještaj u svim kategorijama, a što sada nije slučaj zato što su neka rješenja stara i po više od 20 godina.

Po njemu bi, kako se procjenjuje, oko dvadesetak tisuća iznajmljivača u Hrvatskoj sa starim rješenjima trebalo uskladiti kvalitetu usluge u svojim sobama i apartmanima sa novim pravilnikom.

- Ti isti stari iznajmljivači na temelju izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koja je stupila na snagu 17. studenoga 2018. moraju uskladiti svoje poslovanje s odredbama novog pravilnika u vezi s vrstom i kategorijom objekata.

Oni koji ne podnesu zahtjev za izdavanje novog rješenja mogu nastaviti pružati usluge, ali gube pravo isticanja oznake kategorije, odnosno broja zvjezdica i na objektu i u promidžbenim materijalima.
U postupku rekategorizacije dogodit će se da građani žele promijeniti broj pomoćnih kreveta. Ti stari iznajmljivači kojima su rješenja izdana do kraja kolovoza 2007. godine moraju dati zahtjev po kojemu ćemo mi postupati na način da ćemo izaći na teren i napraviti očevid - najavljuje Marčić.

Dakle, eto novog velikog posla jer svi stari objekti i iznajmljivači koji su dobivali rješenja prema starom pravilniku i starim pripisima mogli su imati rješenja za sobe s jednom ili dvije zvjezdice, bez vlastite kupaonice, što više nije moguće, i zato oni sada trebaju uskladiti svoje poslovanje s novim propisima.

Svaki dan 10 ˝novih iznajmljivača

- Bitno je da iznajmljivači znaju da tko ne preda zahtjev od tih starih iznajmljivača, može i dalje raditi po starom rješenju, ali se ne smije oglašavati, nema zvjezdica na kući, morat će nabaviti nove table bez kategorije, na portalima isto ne smiju stavljati kategoriju.

Oni koji se žele uskladiti s novim pravilnikom i dobiti novo rješenje, u tom postupku će moći mijenjati broj pomoćnih kreveta, možda i kategoriju jer pretpostavka je da su u tom dugom vremenskom razdoblju nešto ulagali i mijenjali u objektu.
Veliki broj njih je već usklađen s novim propisima. Ostao je dio onih iznajmljivača koji su zamrznuti u nekom prošlom vremenu, zapravo oni koji nisu shvatili da moraju ići ukorak s tržištem i promjenama - kaže Marčić.

I u pogledu rekategorizacije postoje rokovi koji su različiti ovisno o tome kada je iznajmljivač dobio rješenje.

Tako rok od dvije godine teče do 17. studenoga 2020. za iznajmljivače koji su ishodili rješenje od 15. 8. 95. do 31. 12. 2000. godine. Njima je već istekla jedna godina pa imaju vremena još samo do studenog ove godine da to naprave.
U roku od tri godine, dakle do 17. studenoga 2021. rekategorizirati se trebaju iznajmljivači koji su dobili rješenje od 1. siječnja 2001. do 31. prosinca 2004.

Treća grupa ima četiri godine za rekategorizaciju, i to do 17. studenoga 2022. godine, a to su oni koji imaju rješenje od 1. siječnja 2005. do 31. kolovoza 2007. godine.

Kako je običaj naših ljudi da sve rade u posljednji trenutak, u svim uredima za turizam na Jadranu su već navikli na gužve u proljeće, neposredno prije početka rada iznajmljivača koji žele riješiti sve preko noći. U ovoj godini to se posebno očekuje, s obzirom na to da se moraju riješiti pitanja pomoćnih kreveta, ali i rekategorizacija za dio iznajmljivača, pa se prave navale tek očekuju.

- Nama svake godine gužva počinje u ožujku i traje do kolovoza, s time da se svake godine novi iznajmljivači javljaju sve ranije.
Mi sugeriramo da dođu što prije dok nije prevelika gužva, dakle u siječnju i prvoj polovici veljače, jer je tada manje predmeta pa se brzo obiđu objekti i donesu rješenja.

No, iznajmljivači se pojavljuju obično u kasno proljeće kad smo zatrpani zahtjevima. Mi sada u siječnju imamo već dnevno 10 novih zahtjeva za odobrenje za iznajmljivanje.

Zahtjev se predaje kada je dokumentacija kompletirana i kada je objekt spreman za očevid, odnosno spreman za prijem gostiju. Kad se očevid najavi, povjerenstvu se mora omogućiti provođenje očevida. Ako stranka odbije najavljeni očevid, na sebe preuzima odgovornost kada će ponovno doći na red - upozorava Marčić.

---

Svi hoće zvjezdice

 

Od 1. 1. 2020. ukinut je Ured državne uprave i postali smo dio Upravnog odjela za turizam i pomorstvo. Građanima se ništa ne mijenja, iste su prostorije, isti uredi, iste osobe, telefoni i mailovi su isti. Vjerujem da će se velik broj iznajmljivača uskladiti s novim propisima jer svi vole imati određenu kategoriju označenu zvjezdicama - kaže Marčić.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikolina Vuković Stipaničev/Hanza media Paun Paunović/HANZA MEDIA
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/iznajmljivaci-u-poslu-pred-novu-sezonu-stigla-cak-tri-nova-turisticka-zakona-mnogi-su-zbunjeni-pravilima-smije-li-gost-spavati-na-kaucu-1001671 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c6a26b692c065915daeae6b0160eac34b6e403ce [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Iznajmljiva%C4%8Di+u+poslu+pred+novu+sezonu%2C+stigla+%C4%8Dak+tri+nova+turisti%C4%8Dka+zakona%3B+Mnogi+su+zbunjeni+pravilima%3B+%E2%80%98Smije+li+gost+spavati+na+kau%C4%8Du%3F%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fiznajmljivaci-u-poslu-pred-novu-sezonu-stigla-cak-tri-nova-turisticka-zakona-mnogi-su-zbunjeni-pravilima-smije-li-gost-spavati-na-kaucu-1001671 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fiznajmljivaci-u-poslu-pred-novu-sezonu-stigla-cak-tri-nova-turisticka-zakona-mnogi-su-zbunjeni-pravilima-smije-li-gost-spavati-na-kaucu-1001671 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MORAJU U ODJELE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
BiznisMORAJU U ODJELE

Iznajmljivači u poslu pred novu sezonu, stigla čak tri nova turistička zakona; Mnogi su zbunjeni pravilima; ‘Smije li gost spavati na kauču?‘

Piše Ružica Mikačić
29. siječnja 2020. - 07:49

Iako je početak turističke sezone za obiteljske iznajmljivače uglavnom još jako daleko, nikad užurbanijih zimskih mjeseci za oko 200 tisuća obitelji koje se u Hrvatskoj bave ugostiteljskom djelatnošću primanja turista u svoje smještajne kapacitete.

I dok su ranijih godina u ovo vrijeme uglavnom iznajmljivači - početnici obilazili urede za turizam u svojim gradovima i županijama u potrazi za pravim informacijama o tome što moraju napraviti za registraciju, ovog siječnja njima su se pridružili i stari iznajmljivači koje su „zakačile“ nove zakonske odredbe u nekom dijelu njihova poslovanja.

Tako, između ostalog, iznajmljivači od ove godine moraju plaćati turističku pristojbu i na pomoćne krevete ako na njih primaju goste, ali i tu ima različitosti, ovisno o tome...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 07:41