StoryEditor
BiznisGLAVA IZNAD VODE

Istražili smo kako u doba ‘korone‘ funkcionira IT industrija, ovo je priča splitskih programera: Nema rezanja plaća, a stignemo pomoći i državi!

14. travnja 2020. - 13:45
Programerska tvrtka ‘Typeqast’ stoji iza stranica Županijske civilne zaštiteTypeqast tim

Za sada moja tvrtka nije na udaru pa nije bilo potrebe za smanjivanjem broja zaposlenih i smanjenjem plaća. U IT industriji su najviše pogođene tvrtke direktno vezane na turizam tako da su nažalost morale otpustiti zaposlenike. Također imam informacije da su neke strane tvrtke s uredima u Splitu odmah smanjile broj zaposlenika i plaće”, kazao nam je Toni Trivković, direktor tvrtke “Agilo” i predsjednik udruženja splitske tehnološke zajednice Split Tech City.

Trivković kaže i kako srećom u njegovoj tvrtki već duže vremena zaposlenici mogu sami birati odakle će raditi tako da su se jednostavno prilagodili ovoj situaciji.

image
Toni Trivković i ekipa iz tvrtke ‘Agilo’ lako su se prilagodili novim okolnostima Paun Paunović/hanza media
Paun Paunović/HANZA MEDIA

Sačuvati zaposlenike

Direktor “Locastica” Antonio Perić- Mažar, kaže također kako su već neko vrijeme na radu od doma (tzv. remote rad).

- Pošto imamo klijente iz različitih industrija, za sada smo dobro i sigurno, nismo bili primorani smanjivati plaće ili rezati broj zaposlenika. Nadamo se da će se taj trend i nastaviti, zapravo nam je najbitniji cilj kroz cijelu ovu krizu sačuvati naše zaposlenike.

Od prvog dana, skoro od početka godine, u stalnom smo kontaktu s našim klijentima i pokušavamo predvidjeti sve moguće scenarije da bismo bili spremni na sve što dolazi - od najboljih do najgorih. Jedan od većih klijenata, s kojim radimo već nekoliko godina bavi se organizacijom sportskih događaja, ali za sada nastavljamo suradnju. Odlučili su, iako su im svi događaji otkazani ili odgođeni, ovo razdoblje uložiti u daljnji i fokusiraniji razvoj platforme koju radimo - kaže Perić-Mažar.

I Typeqast, softverska tvrtka sa sjedištem u Splitu koja zapošljava oko 100 ljudi u uredima u Splitu, Zagrebu, Osijeku i Amsterdamu, zatvorila je urede i prebacila se na rad od kuće. To su, kaže direktor Marko Barić uradili preventivno, čak i prije formalnih ograničenja koje je kasnije uveo Nacionalni stožer za civilnu zaštitu.

Klijenti Typeqasta su domaći i inozemni iz raznih industrija, a posljedice bolesti Covid-19 reflektirale su se naglim smanjivanjem obujma projekata i odgađanjem već dogovorenih poslova.

- Mi smo kao tvrtka poduzeli razne mjere da se brzo prilagodimo novonastalim okolnostima i osiguramo stabilnost tvrtke u idućim mjesecima, jer je očito da će ovakva situacija smanjenja ekonomske aktivnosti potrajati barem nekoliko mjeseci, a vjerojatno i duže. Sve mjere koje smo poduzeli imaju za svrhu da izdržimo ovaj udarac na planirane prihode koji se sada neće realizirati i da izađemo minimalno oštećeni nakon svega. U stalnom smo kontaktu s klijentima i iako je znatno usporena, naša prodaja i dalje funkcionira i mi i dalje stabilno poslujemo i dogovaramo poslove - kaže Barić, ističući kako je teško predvidjeti u kojem će smjeru sve ovo ići, uz neizbježnu višegodišnju recesiju koja dolazi.

- Znam da nijednom poslodavcu danas nije lako, ali svakome je glavni interes maksimalno zaštititi poslovanje i pritom minimizirati utjecaj krize na zaposlenike - naglašava Barić i navodi kako je većina IT tvrtki u Hrvatskoj, pa tako i Typeqast, bazirana na poslovnom modelu outsourcinga razvojnih projekata u jugoistočni dio Europe, kao troškovno prihvatljiviju alternativu zapadnoj Europi.

Međutim, upravo taj model je u ovoj trenutnoj situaciji direktno na udaru s obzirom na to kako su mnoge tvrtke u Europi i svijetu prisiljene naglo rezati troškove da bi osigurale kapital za preživiljavanje idućih nekoliko mjeseci bez prihoda.

Uspješna prilagodba

Damir Brčić, voditelj projekta ICT Županija kojim Splitsko-dalmatinska županija potiče razvoj ovog sektora reći će kako su IT tvrtke pogođene ovom kriznom situacijom kao i tvrtke u drugim sektorima, više od nekih zato što u najvećem broju nude usluge, ali manje od nekih drugih jer su se u većini slučajeva prilično uspješno prilagodile remote radu i nastavili obavljati ugovorene poslove.

- U čestom smo kontaktu s velikim brojem lokalnih IT tvrtki i svi izražavaju mišljenje da je najveći problem neizvjesnost i što nitko ne zna koliko će sve ovo trajati, a što će se vrlo vjerojatno negativno odraziti na buduće poslove - kaže Brčić, dodajući kako se ICT županija, nakon početnog izolacijskog šoka, kao i svi, vrlo brzo organizirala i prebacila na online komunikaciju i videokonferencing.

image
Damir Brčić, voditelj projekta ICT županija
Paun Paunović/HANZA MEDIA

- Posebno smo se aktivirali na stvaranju pozitivne psihološke klime u lokalnoj IT zajednici tako da smo pokrenuli kampanju #Aktivirajse pozivajući sve one koje imaju ideju kako pomoći široj zajednici i za opće dobro da se jave s idejom, a mi ćemo im pomoći promovirati i propagirati je prema kriznim institucijama. Na to su nas motivirali entuzijasti iz tvrtke Typeqast koji su se sami ponudili da naprave nešto i doniraju na korist šire zajednice.

Tako je nastala stranica Županijskog stožera civilne zaštite na kojoj se objavljuju službeni podaci o zaraženima u našoj županiji, najnovije obavijesti i priopćenja za naše građane, ali i prijave za volontiranje za pomoć starijim i ugroženim građanima. Nakon njih nam se javio cijeli niz lokalnih, ali i tvrtki iz šireg okruženja s idejama i prijedlozima kako pomoći institucijama i građanima, te upravo radimo na tome - kaže Brčić, najavljujući i kako će Županija ubrzo izaći s paketom konkretnih mjera i financijske pomoći posebno malim i mikro poduzetnicima dok će ICT županija pripremiti aktivnosti u kombinaciji s financijskim pomoćima najranjivijima u lokalnom IT sektoru. •

Vladine mjere i IT sektor

Koliko Vladine mjere pomoći idu na ruku IT sektoru?

- Idu na pomoć svima pogođenima ovom krizom pa tako i IT sektoru - kaže Trivković dok je Perić-Mažar mišljenja da uvijek može bolje, ali i ovo što je Vlada dala u drugom krugu je nešto.

-Sigurno će spasiti radna mjesta, ali mislim da se tu može još uvijek puno toga učiniti. I realno nikakva odgoda neće nikome pomoći, to je samo odgoda smrti, da bi ovo preživjeli država mora otpisati puno potraživanja. Na našu sreću mi ne spadamo u kategoriju firmi koja može tražiti pomoć trenutno, nadam se da će tako i ostati.

Oprezni smo i radimo svaki dan na tome - kaže Perić-Mažar.

- Smatram kako su Vladine mjere na dobrom tragu, međutim nedovoljno jake i s fokusom isključivo na pomoć realnom sektoru s nekakvim polu-mjerama, a bez da se dira u javni sektor, što je na tragu i dosadašnjih politika naše vlasti. Kako će se to odraziti na proračun i nezaposlenost, tek ćemo vidjeti, ali ja nisam nimalo optimističan - kaže Barić

‘Trudimo se biti vjetar u leđa‘

Od početka djelovanja, trudimo se biti vjetar u leđa lokalnom tehnološkom sektoru. Plasiramo pozitivne vijesti, promoviramo tvrtke koje u ovim vremenima unatoč krizi zapošljavaju. Nedavno nam je jedan član udruge napisao u e-mailu sljedeće:

- Mislim da je u ovom periodu jako bitno da se što više radi upravo ono što vi radite već duže vrijeme, širiti pozitivu, dobre vibracije i dijeliti dobre savjete - kaže Toni Trivković odgovarajući na upit što Split Tech City sada čini u pogledu prevladavanja situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. studeni 2020 11:54