StoryEditorOCM
Više od sportaprekinula šutnju

Supruga slavnog nogometaša otkrila: ‘Bila sam u sekti, seksualno su me zlostavljali kad sam imala 12 godina‘

Piše Sport SD
21. svibnja 2023. - 18:47

Rebekah Vardy, supruga slavnog engleskog napadača Jamieja, je nedavno progovorila o traumama iz djetinjstva. Supruga engleskog reprezentativca je kao dijete bila u Jehovinim svjedocima koje naziva sektom, a kada je imala 12 godina bila je i žrtva seksualnog zlostavljanja.

U njenom domu nisu se slavili rođendani ni blagdani poput Božića, a nije bilo ni televizije. Knjige su, pak, bile cenzurirane, a roditelji su ju stalno upozoravali da će, ako ne bude dobra, navući Božji gnjev, piše Daily Mail, prenose Sportske novosti.

Njenim životom, kao i životima njenih ukućana, upravljale su stariješine vjerske organizacije Jehovini svjedoci kojih se Renekah bojala. Kada je majci otkrila da su ju seksualno zlostavljali, sve je to moralo biti zataškano. Vardyjeva supruga, koja danas s Jamiejem ima i petero djece, je sada sa svime izašla u javnost je, kako kaže, više ne mora šutjeti niti se ikoga bojati.

O svojim je mukama iz djetinjstva progovorila u sklopu dokumentarca koji je prikazao Channel 4. Ona je u tom dokumentarnom filmu intervjuirala i druge bivše Jehovine svjedoke i pokušala se suprotstaviti tom pokretu u njihovom sjedištu u Velikoj Britaniji.

- Ja to zovem kultom! Ljudima se manipulira, ispire im se mozak. To je prisilno ponašanje koje se prenosi s generacije na generaciju. Jednom kada ste u tome teško je vidjeti širu sliku, a ona je pogrešna i nemoralna. Djetinjstvo sam provela u strahu jer su mi rekli da ćemo umrijeti u Armagedonu ako ne molimo dovoljno. Osjećala sam da moram stalno težiti savršenstvu kako se Bog ne bi naljutio na mene. Sada sam postala dovoljno hrabra da mogu reći koliko su Jehovini svjedoci opasni - rekla je Rebekah.

Iz te organizacije je pobjegla zahvaljujući majci koja je odlučila da je bilo dosta. Obje su nakon bjega izbačene iz Jehovinih svjedoka.

- To što sam proživjela u djetinjstvu me i dalje pogađa svaki dan. Kada sam imala 12 godina sam bila zlostavljana i umjesto podrške, mene su krivili. Manipulirali su sa mnom da vjerujem da je najbolje o tome ne pričati. Rekla sam mami za zlostavljanje koje sam doživjela, a ona je plakala i nije mi vjerovala.

Rebekah kaže kako su joj na sastanku rekli da je ‘sve pogrešno protumačila‘ i da to nije bilo ‘zlostavljanje već oblik nakolonosti‘.

- Znala sam da ne griješim. Bila sam svjesna što je ispravno, a što pogrešno, a objašnjavali su mi da bih mogla osramotiti svoju obitelj ako o tome pričam. Kada sam rekla da želim ići na policiju, rekli su mi da to nikako ne radim. Krivila sam sebe, osjećala sam da nisam bila dovoljno dobra i da sam sve to zaslužila.

Zbog svega je pokušala i izvršiti samoubojstvo sa 14 godina, a onda je kao tinejdžerica sve htjela probati. Sa 15 godina je živjela na ulici, a kasnije je često mijenjala partnere. Iz Jehovinih svjedoka u Velikoj Britaniji nije stigao nikakav odgovor na upit novinara The Mail on Sundayja, dok su za Channel 4 rekli da je stariješinama naloženo da odmah vlastima prijave tvrdnje o seksualnom zlostavljanju djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:57