StoryEditorOCM
Više od sportana dva fronta

Roko Bošković preselio je u Zagreb, ali i dalje vesla za svoj Mornar: ‘Dobar student postao sam zahvaljujući veslanju‘

Piše Iva Majić
8. lipnja 2023. - 11:35

Dvadesetogodišnja posada na najvećim seniorskim natjecanjima ne viđa se često u veslanju. Za razliku od nekih sportova poput plivanja, atletike ili gimnastike, "u čamcima" se bolji rezultati ostvaruju u zrelijim godinama, a najbolji primjer toga su braća Sinković i Damir Martin.

Međutim, i u ovom sportu ima iznimaka, a jedna od njih dolazi iz Splita. Roko Bošković 20-godišnji je mladić koji je već upisao nastupe na jakim seniorskim natjecanjima, iako je tek nedavno prestao biti junior i spada u kategoriju U-23 seniora. U četvercu na pariće veslao je na Svjetskom kupu u Zagrebu, a zatim i na Europskom prvenstvu na Bledu u Sloveniji.

Također, rijetki se mogu pohvaliti kako su odlični sportaši ili studenti, ali ovaj mladi Splićanin je oboje. Roko je izvrstan student strojarstva, na zagrebačkom FSB- u, a iako je zbog fakulteta promijenio adresu boravišta, i dalje vesla za svoj matični klub Mornar.

Kako je došlo do te ideje da živite u Zagrebu, a i dalje veslate za klub iz Splita?

- Atmosfera u Mornaru je odlična. U klubu se dobro i kvalitetno radi, a uprava je super. Svi su oni veterani pa najbolje razumiju nas koji još uvijek veslamo. Jednostavno nisam vidio razloga zašto bi mijenjao klub. U dogovoru s veslačkim klubom Zagreb, odlučili smo kako ću tamo trenirati, a i dalje nastupati za Mornar, a i imam društvo, ne treniram sam na Jarunu. Goran Mahmutović i Bartol Bućan također su odlučili ostati.

image
Damir Krajač/Cropix

Ne može se ne primijetiti da studirate na jednom od najboljih, ali i najtežih fakulteta u Hrvatskoj. Kako stignete biti uspješan u oba područja?

- Navikao sam jer sam završio MIOC. Zapravo sam dobar učenik i student postao kad sam krenuo na veslanje. Jednostavno, naučite bolje složiti raspored i organizirati se. Sve se može, ali naravno uz dosta odricanja...

Bošković u četvercu vesla s Karlom Borkovićem, Davorom Poljančićem i Franom Sukom. Na nedavnom svjetskom kupu u Zagrebu bronca im je izmakla za pet stotinki, a Europsko prvenstvo u Sloveniji dobro im je došlo za iduća natjecanja.

- Ovo seniorsko Europsko prvenstvo svima nama služi više zbog iskustva. Ostali čamci prosječno su stari oko 27 godina, a mi smo najmlađi s prosjekom od 20 godina. Velika je razlika i većina posada imaju minimalno dva olimpijca. Cilj je bio u finalu B biti bolji od Švicarske, ali nije pošlo za rukom. Međutim, nama je odlično došlo kao priprema za U-23 natjecanja.

image
Damir Krajač/Cropix

Roko je spomenuo odličan rad "Mornara", što je bio i razlog zašto je ostao nastupati "pod istom zastavom". O radu i pristupu u klubu, više nam je rekao i predsjednik kluba, Marko Pešić.

- Klub niže rezultate, na svakom državnom prvenstvu osvajamo medalje. Pristup trenera je odličan i nastojimo djecu izgraditi kako bi najbolje rezultate ostvarili u seniorskim danima. Dok su još mladi, naglasak je na samom razvoju, ali ne samo fizičkom kao sportaša, već kao i osobe općenito. Većina njih su izvrsni učenici, ili pak studenti, a puno roditelja ne skriva oduševljenje nakon određenog razdoblja što im dijete provede u klubu. Također, ne radimo razlike između boljih i lošijih, svi treniraju zajedno. Zdrava je atmosfera u klubu, provodimo vrijeme zajedno i van termina treninga. Organiziramo druženja, brinemo se o prostorijama i okolišu kluba, a mi iz uprave smo volonteri i nastojimo svima pružiti ono što je u našim mogućnostima.

image

Roko Bošković i Davor Poljančić 2022. godine su primili i Nagradu Dražen Petrović kao najuspješnija sportska posada

Dragan Matić/Cropix

Bošković i Davor Poljančić 2022. godine su primili i Nagradu Dražen Petrović kao najuspješnija sportska posada. Do te titule zasluženo su doveslali nakon osvajanja brončanog odličja na juniorskom Europskom prvenstvu u Münchenu u dvojcu na pariće i tako potvrdili vlastitu perspektivnost, a mladi Splićanin može biti uzor svima kako se uz dovoljno truda može biti uspješan kako na fakultetu, tako i u sportu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 02:28