StoryEditorOCM
Više od sportadošlo je vrijeme

Bivši svjetski rekorder prodaje zlato s Olimpijskih igara, aukcijska kuća očekuje popriličan iznos

31. siječnja 2024. - 10:12

Bivši američki atletičar Bob Beamon odlučio je na dražbu staviti svoju zlatnu medalju s Olimpijskih igara 1968. u Ciudad de Mexicu, gdje je s 8,90 m postavio svjetski rekord u skoku u dalj.

Aukcijska kuća Christie‘s očekuje da će na dražbi u četvrtak u New Yorku dobiti između 370.000 i 550.000 eura za medalju osvojenu za skok koji je bio svjetski rekord do 1991. godine kada ga je na Svjetskom prvenstvu s 8,95 centimetara popravio još jedan Amerikanac Mike Powell. 

“Imam 77 godina. I došlo je vrijeme da medalju predam nekome tko cijeni sportski podvig izvršen 18. listopada 1968. na Sveučilišnom olimpijskom stadionu u Mexico Cityju", rekao je 77-godišnji Bob Beamon u telefonskom razgovoru za AFP, upitan zašto se odriče ove prestižne nagrade.

image
AFP

"Ova je aukcija bila izvrstan način da se medalja izloži, ali i da se očuva uspomena na nju", dodaje on.

Danas Beamona uzbuđuje ponovno otkrivena strast prema glazbi. Vratio se bubnjevima i udaraljkama, koje je napustio kao tinejdžer, "jer je sport bio ispred svega". Rođen u Queensu, New York, Robert Beamon imao je manje od godinu dana kada mu je majka umrla od tuberkuloze.

"Moja je sreća", kaže on danas, "što sam snimio album s jazz, funk, hip-hop grupom koja se zove ‘Stix bones and the bone squad‘. I jako se zabavljam". Naziv albuma: "Olimpik Soul".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:25