StoryEditorOCM
VaterpoloSP u vaterpolu

Tucak za rođendan dobio poraz, slijedi borba za Igre: ‘Što sam poželio? Mira, zdravlja, bolje srce...‘

Piše Tonči Vlašić
8. veljače 2024. - 20:40

Prvo prije ručka u četvrtak izjave, redom, izbornik i slavljenik Ivica Tucak, koji je proslavio 54. rođendan, a zatim Ivan Krapić i Matias Biljaka, dvojac koji je propustio prve dvije utakmice na SP-u u Dohi (Australija i Španjolska), a koji će u akciju protiv Južne Afrike, ‘crnih mambi’, kako im je nadimak (14 sati – HTV 2). Međutim, teško može naš treći i posljednji suparnik u skupini ikoga ‘ugristi’, te su svi u redovima naše reprezentacije okrenuti osmini finala, koja se igra u nedjelju, 11. veljače.

Startnih 13:8 protiv Australije u ponedjeljak, odlično otvaranje (7:1 i 8:2 u drugoj četvrtini) izmamilo je osmijeh na lice, a novi ogled sa Španjolskom u srijedu navečer i novi poraz (6:10), nakon izgubljenog finala EP-a sad smo izgubili prvo mjesto u skupini A a SP-u i time izravan plasman u četvrtfinale, nam ga je odnio. Ali, preko Brazila, koji bi trebao biti treći u skupini B s kojom se križamo, i kao takav naš suparnik u osmini finala, idemo na boljeg po svemu sudeći iz ogleda Srbija - SAD...

- A tu imamo izgleda proći u polufinale. U osmini smo veliki favoriti, a to nam donosi glavni naš cilj, plasman na Olimpijske igre - kaže Tucak.

Biljaka će nakon dva EP-a, sutra imati debi na SP-u. Krapić ima zlato sa SP-a u Budimpešti 2017. godine... Tucak će odmarati oba centra, slobodno će protiv predstavnika Afrike dobiti Luka Lončar i Josip Vrlić, a po svemu sudeći će među vratnice Mate Anić, a Marko Bijač ostati na klupi. Biljaka i Anić su snimali za društvene mreže Hrvatskog vaterpolskog saveza poziv: ‘Gledajte nas protiv Južne Afrike od 14 sati na HTV 2.’

Što se tiče poraza od Španjolske, vjerojatno, da su o tome nešto snimali, bilo bi: ‘Ne gledajte!’. Baš svi su tu složni, previše, baš previše je bilo tehničkih pogrešaka, a tek krivih dodavanja. U napadu nismo ništa odigrali unatoč tome što su nam centri bili više nego dobri, ali nismo uspjeli materijalizirati igrača više. Bili smo nervozni. Daleko i od izdanja kad smo izgubili zlato kod kuće. I odmah smo izvukli kako je rekao David Martin, španjolski izbornik: ‘Važan je drugi tjedan prvenstva’. Da, na EP-u smo mi njih dobili u Dubrovniku u skupini. - Od početka smo imali govor tijela koji nije bio dovoljan za ovakvu utakmice. Imali smo strahovito, strahovito puno tehničkih pogrešaka, zatvaranje kontre... Ne postoji moj igrač, to smo govorili prije utakmice. Nema mog igrača, već postoji zatvaranje prostora. Procurili smo tri, četiri puta. Tako smo bili dekoncentrirani, i to je za jednu analizu. I napravit ćemo je. Sad imamo lakšeg protivnika, a zatim osmina finala. To je ključna utakmica – kaže Tucak.

- Što sam poželio za rođendan? Mira, zdravlja, bolje srce nego je bilo do sad – aludirao je izbornik na operaciju krvnih žila krajem prošle godine, za vrijeme priprema za EP.

- Ako ćemo o rezultatu, želim pobjedu u nedjelju (tad se igra osmina finala). Poslije medalju na Olimpijskim igrama u Parizu? Da, to bi bilo lijepo.

Ivan Milaković, glavni tajnik HVS-a, poslije se skupa s novinarima igrao tko će na koga nakon skupina, tko će izravno u četvrtfinale, a tko na koga u osmini finala, pa tko zatim ide na kojeg pobjednika skupine. Računalo se kako do Olimpijskih igara. Četiri mjesta su još prazna, šuška se kako bi mogao na kraju i pet jer Južna Afrika smatra kako ne treba biti ‘kanta za napucavanje’ (tko zna što će odlučiti). Uglavnom, četvrtfinale bi trebalo biti dovoljno za ostvariti prvi cilj - otići na Olimpijske igre.

I za kraj, tužna vijest iz Splita stigla je i do Dohe uoči našeg ogleda sa Španjolcima. Bogdan Vujina, koji nas je napustio u 86. godini života, volio je vaterpolo, izvještavao s velikih natjecanja. Mi pamtimo Svjetsko prvenstvo u Perthu 1998. godine, on za Sportske novosti, a za nas, Slobodnu, još jedan zaljubljenik u vodene sportove, njegov veliki prijatelj, a naš dugogodišnji urednik, Ivo Jurišić. Skupa s njima i na Svjetskom kupu 1997. u Ateni, koliko samo utakmica u Poljudu, u Gružu... •

Kombinacije

Danas će se sve znati u skupinama. U našoj, skupini A, ne bi trebalo biti iznenađenja, dakle, Španjolska prva, mi drugi, a Australija treća (Južna Afrika igra za poredak od 13. do 16. mjesta). U skupini B Grčkoj prednost protiv Francuske u odluci tko će biti prvi, a tko drugi, a isto tako Brazilu protiv Kine u odluci tko će biti treći, a tko četvrti. U skupini C utakmica Srbija - SAD para gaće, ako Srbija dobije, prva je, ako izgubi na peterce, također je prva, a tad Crna Gora i s pobjedom protiv Japana pada na treće mjesto, a na drugo skače SAD. Ako SAD pobijedi, on je prvi, Srbija druga, a Crna Gora treća. Ako SAD izgubi, pa i na peterce, Crna Gora je druga s pobjedom protiv Japana. U skupini D Mađarska je prva, Kazahstan zadnji. Utakmica Italija - Rumunjska odlučuje tko je drugi, a tko treći. Italija je favorit. Rumunjskoj igra i pobjeda na peterce za drugo mjesto. U osmini finala se križaju skupine A i B, te C i D.

image

Ljutio se Marko Bijač i na suđenje

Tonči Vlašić/
image

Alberto Munarriz i Rino Burić u Dohi na SP-u

Tonči Vlašić/
image

Rođendanska torta za Ivicu Tucka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 04:08