StoryEditorOCM
Vaterpolotrnovit put

Sada je i službeno: sutra se očekuje spektakl, Hrvatska brani zlato protiv svjetskih viceprvaka i srebrnih iz Tokija

Piše Iva Majić
11. siječnja 2024. - 18:12

Grčka je pobijedila Nizozemsku u osmini finala 15:10 (5:3, 4:2, 3:3, 3:2) i tako samo službeno potvrdila ono što se već znalo. Svjetski viceprvaci i srebrni s Olimpijskih igara u Tokiju plasirali su se u četvrtfinale Europskog prvenstva, gdje ih sutra od 18:30 na bazenu Mladosti uz Savu čeka Hrvatska. Nije to neko iznenađenje, dapače, već se danima govori samo o ovoj reprezentaciji, Nizozemsku nitko nije ni spomenuo, jer ipak su u bazenu "narančasti" daleko od neke velike prijetnje.

Iako bi više voljeli da smo morali gledati onu kasniju utakmicu na zagrebačkom bazenu, između Gruzije i Rumunjske koja je na rasporedu od 19 sati, ali pobjednik tog dvoboja ići će na Španjolsku, dok će Barakude težim putem.

Međutim, Hrvatska igra u svom bazenu, pred punim tribinama i nema se koga bojati. Ako slučajno ima još onih koji ne znaju, karata više nema u prodaji, pa ćete se morati zadovoljiti vaterpolskim spektaklom preko malih ekrana uz prijenos na drugom programu HRT-a. 

image
Ronald Gorsic/Cropix

Prvacima Europe je sutrašnja utakmica "biti ili ne biti", jer osim obrane titule, "lovi" se i karta za Olimpijske igre u Parizu, a s ovog turnira će se plasirati najbolja momčad koja svoju vizu za Francusku još nema. Ukratko, to su svi osim domaćina, Mađarske i Grčke, koja će tako sutra sigurno igrati rasterećenije nego Hrvatska.

- Igramo doma i ne moramo se nikoga bojati. Trebamo ući maksimalno i siguran sam da će i u Zagrebu biti puno te da će biti odlična podrška s tribina, kao što je bila i u Dubrovniku. Želim poručiti svim navijačima da nas podrže iz petnih žila, a mi ćemo se potruditi i za njih i za Hrvatsku pobijediti utakmicu i proći dalje – započeo je Marko Žuvela.

Publiku se puno spominje, očito Hrvatskoj puno znači ta podrška, a osim tribina, još je jedna karta na našoj strani.

- Tri dana za odmor sigurno su dobro došla za fizičku i psihičku pripremu za Grke. Oni igraju dan za danom, ali to ništa ne znači.

Uz par stvari koje smo proglasili kako su na strani europskih prvaka, nadamo se kako će proraditi još onaj segment koje je do sada najviše "štekao", a to je realizacija igrača više.

Ako se vratimo na utakmicu s Crnom Gorom, je li nedostajalo malo odlučnosti u nekim krucijalnim trenutcima?

- Ha, možda je to umor ili publika, ne znam što točno. Nije isto vježbati te stvari na treningu i na utakmici kad ti je puls veći i glava vruća. Nije ni Crnoj Gori bio dobar igrač više, kao ni nama, koji se ipak malo popravio u odnosu na prijašnje utakmice - zaključio je najmlađi među hrvatskim reprezentativcima, Marko Žuvela.

image

Trening hrvatske vaterpolo reprezentacije na bazenu Mladosti na Savi.
Na fotografiji: Luka Bukic, Ivan Krapic, Marko Zuvela.
 

Ronald Gorsic/Cropix
image

Trening hrvatske vaterpolo reprezentacije.
Na fotografiji: Ivica Tucak.

Ronald Gorsic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:58