StoryEditor
Vaterpolouz rub bazena

Prvi dvoboj finalne serije za prvaka države: Zagrepčani su dosad ‘gosparima‘ zadali dva udarca, treća mora biti sreća

18. srpnja 2020. - 14:57
Božo Radić/Hanza media

Jedni i drugi se hvale kako su najuspješniji hrvatski klub stoljeća. Mladosti je pripalo 20., i ne samo hrvatsko (službeno su najbolji europski vaterpolski klub prošlog stoljeća), dok u 21. stoljeću, njegovoj prvoj petini, nema uspješnijeg od Jug Adriatic osiguranja. Div sa Save je čak sedam puta osvajao naslov prvaka Europe u prošlom stoljeću, a majstor iz Gruža je jedini naš klub, računajući ne samo vaterpolo, već sve momčadske loptačke sportove, računajući obje konkurencije, i žensku, i mušku, s krunom kralja Europe u ovom stoljeću. I to nije uspio samo jednom, već tri puta.

Ali, koliko god trofeja imali, i jedni i drugi su i dalje ‘gladni’. U srijedu je Mladost zadala težak udarac Jugašima usred Gruža, koji je tako ove sezone izgubio i drugo finale protiv najvećeg rivala, najuspješnijeg europskog kluba 20. stoljeća. Mladost je na početku sezone uzela domaći Kup, i tad je pjevala iz svega glasa u trećoj četvrtini, kao i u finalu Regionalne lige. Oba puta je u (samo) osam minuta isporučila sedam lopti u mrežu Jugaša, koje zbog toga boli glava.

Ratko Rudić, najtrofejniji vaterpolski izbornik svih vremena i drugi najtrofejniji izbornik svijeta u povijesti svih sportova, freški umirovljenik, prije neki dan je rekao: ‘Dosta je bilo’, na televiziji je, u svom domu, pomno pratio završni turnir Regionalne lige.

- Kvalitet igre nije bio onakav kakav bi imali da nije bilo prekida sezone, koronavirusa, ali je to bio jako dobar turnir. Mladost se pokazala tjelesno najspremnijom. To se vidjelo protiv hercegnovskog Jadrana u polufinalu, ta sprema je za rezultat imala preokret u kojem je Mladost od 7:10 stigla do preokreta, pobjede te plasmana u finale, a to se vidjelo i u finalu. U finalu je Mladost imala odlične šuteve, svakako Ćuk, na početku Bowen, a potom Kharkov. Centri Mladosti su bili bolji, Jugaši su morali paziti na njih, te je vanjska linija Mladosti imala više prostora, a što je iskoristila. Jugova vanjska linija nije bila toliko ubojita. Osim Fatovića Jug nije imao raspoloženog igrača u napadu – istaknuo je Rudić koji je kao izbornik potpisao neke od teško dostižnih rekorda Jedini je nanizao četiri olimpijske medalje, jedini koji je nanizao tri olimpijska zlata, jedini koji je s tri različite reprezentacije bio olimpijski i svjetski prvak.

I moglo bi se tako danima, kao što bi se moglo danima o trofejima klupskih velikana iz Gruža i sa Save. Finale 29. prvenstva Hrvatske igraju dva kluba koja ukupno imaju 112 trofeja u svojim vitrinama (Jug 64, Mladost 48) od čega 22 europska trofeja (Jug 7, Mladost 15), te čak 58 naslova državnog prvaka (Jug 37, Mladost 21)! Osigurali su 113. trofej, samo je sad pitanje, u čijoj će vitrini završiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 21:34