StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKO PRVENSTVO

Perica Bukić poslao oštro upozorenje susjedima, neće im ovo dobro sjesti: Nismo došli u Dohu da nas Srbija zaustavi

Piše Tonči Vlašić
12. veljače 2024. - 18:49

Znali smo i prije dolaska u Dohu kako nam je utakmica u skupini s Australijom najvažnije jer nam je ona u slučaju da ne osvojimo skupinu donosila u osmini finala za protivnika jednu od slabijih reprezentacija, u tom trenutku nismo znali točno koga, ispala je Kina, a ne Brazil.

Uz to, ulaskom u četvrtfinale smo osigurali nastup na Olimpijskim igrama. Dakle, prvi cilj smo ostvarili, nastavili smo kontinuitet nastupa na najvećem natjecanju, ali mi nismo došli u Dohu samo zbog toga. Došli smo uzeti medalju. Nakon Europskog prvenstva i srebra, bilo bi to sjajno kad bi uspjeli – istaknuo je Perica Bukić, koji je skupa s Ratkom Rudićem u loži Aspire doma u Dohi odgledao pobjedu Hrvatske protiv Kine, uvjerljivih 22:4.

Raspored četvrtfinala

Španjolska - Crna Gora (14)
Grčka - Italija (15.30)
Srbija - HRVATSKA (17)
Mađarska - Francuska (18.30)

Rudić, najtrofejniji vaterpolski trener svih vremena, istaknuo je kako nam je utakmica sa Srbijom pokazatelj koliko u ovom trenutku možemo:

- Ovo je vaterpolski klasik, ali nije ovo ona Srbija kao što je bila nekad.

Nisu ‘za bacit’

Što kaže Bukić?

- Prvo, Srbija je u jednoj dosta teškoj skupini sa SAD-om, Crnom Gorom i Japanom osvojila prvo mjesto. Opet se vraćam na razmišljanja uoči dolaska u Katar, tko god da nam bude suparnik iz te skupine ‘C’, Srbija, Crna Gora ili SAD, imamo priliku proći u polufinale. Sad kad je do toga došlo, učinit ćemo sve da to ostvarimo. Srbija je jaka reprezentacija. Odigrali su sjajno protiv Crne Gore, pobijedili Ameriku u jednoj dosta čudnoj i teškoj utakmici za jedne i druge. Okrenuli utakmice u svoju korist nakon onog brutalnog prekršaja Bena Hallocka kad su dobili četiri minute igrača više. Znamo što nas čeka, pretpostavljam kako i Srbija misli kako ona zna nas, ali kad dođe ta utakmica, poslije koje nema popravnog, odlučivat će detalji. Četvrtfinale je uvijek najteža i najvažnija utakmica na svakom turniru. Baca te u borbu za medalju, ili te izbacuje iz nje.

Bogato iskustvo

Bukić je dvostruki olimpijski pobjednik pod vodstvom Rudića (Los Angeles 1984. i Seoul 1988.), koji ima i olimpijsko srebro, prvu medalju koju je Hrvatska osvojila na velikim natjecanjima (Atlanta 1996.), i koji je bio dvostruki svjetski prvak (Madrid 1996. I Perth 1991.).

image
Tonči Vlašić/Cropix

- Naš stožer se za utakmice sa Srbijom počeo pripremati još u subotu, dan nakon utakmice s Južnom Afrikom u skupini, a dan prije ogleda s Kinom. U glavama igrača je, kad je bilo jasno tko je pobjednik skupine ‘C’, četvrtfinalna utakmica sa Srbijom. Uz dužno poštovanje Kini, mi smo od petka okrenuti Srbiji. Bit će sjajna utakmica, teška utakmica. Nadam se pobjedi.

Odgledao je Bukić puno utakmica u Dohi, sve reprezentacije koje, kao i naša, ‘pucaju’ na medalju. Bio je zadovoljan igrom na EP-u, naravno, kao i svi samo ne zadnjom četvrtinom finala protiv Španjolske, koju smo izgubili s 0:3, te ostali nakon vodstva 10:8 bez zlata. Našla se tu i zamjerka za završnicu utakmice s Crnom Gorom u Dubrovniku. Ali, sve ostalo je bilo vrlo, vrlo dobro. Što je Šibenčanin vidio na SP-u?

- Na mahove. Odlično smo otvorili utakmicu s Australijom, protiv Španjolaca nije bilo tako dobro. Vidjeli smo grešaka, koje su rezultat, ne bih tražio opravdanje u umoru, ali je očito bilo kako nismo imali energiju, koja nas je krasila na EP-u. Zadnje dvije utakmice nisu mjerodavne, ogledi protiv Južne Afrike i Kine. Protiv Srbije igramo utakmice koja će odrediti zadovoljstvo nastupom na ovom SP-u jer je sam ulazak u polufinale, borba za medalju, sjajan rezultat. Naravno, kad dođemo do toga, učinit ćemo sve da uzmemo medalju po koju smo došli u Dohu – zaključio je Bukić.

Hrvatska i Srbija zatvaraju četvrtfinalni dan. Igraju u utorak, 13. veljače, s početkom u 17 sati.

image

Hrvatski navijači u Dohi

Tonči Vlašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 21:29