StoryEditorOCM
Vaterpolo’Final four’ Kupa

Na Višnjiku se najbolje ekipe bore za prvi trofej ove sezone: ‘Bit će to u Zadru pravi praznik vaterpola‘

Piše Iva Majić
29. studenog 2023. - 19:09

Ovog vikenda u Zadru se igra završnica Kupa Hrvatske u vaterpolu. Reći ćemo vikend, iako su polufinala već na rasporedu u petak, ali to je dan kojeg ionako većina smatra početkom odmora nakon radnog tjedna.

Najprije će se prvog dana prosinca od 17 sati sastati Solaris i branitelj naslova Jug AO, a drugog finalista saznat ćemo iz dvoboja između Primorja EB i Jadrana od 18:45.

Što se tiče povijesti i osvajača Kupa Hrvatske, Dubrovčani su apsolutni rekorderi ovog natjecanja. Gospari su vodeći s 15 naslova, prati ih riječka momčad s četiri, a prvaci Hrvatske imaju samo jedan trofej, onaj iz 2021. godine. Splićanima je baš to zlato oko vrata prije dvije godine bilo posebno, jer su prvi put od samostalnosti države u svoje vitrine pospremili trofej iz nekog domaćeg natjecanja.

Ono što je “čudnjikavo” kod ovosezonskih polufinalista je to što među njima nema zagrebačke Mladosti, koja se do sada redovito nalazila među najboljima. “Žapci” su inače i druga najbolja momčad po pitanju trofeja, jer su u prošlosti deset puta dolazili do titule u Kupu. No, trenutni sastav sa Save je daleko od slavnih dana tog kluba...

image

Jug brani naslov

Ronald Gorsic/Cropix

Režiser

Finale je na rasporedu u subotu, a izgledno je kako će treću godinu za redom biti u režiji istih momčadi. Nije da podcjenjujemo Solaris i Primorje, ali svakako ulogu favorita u polufinalima imaju Jug i Jadran. No, bez obzira na tu titulu boljih, trenutna dva najbolja hrvatska kluba znaju da put do finala neće biti lagan.

- Četiri plasirane momčadi igrat će za prvi trofej ove sezone, a mi pretendiramo na sve i želimo prvi naslov osvojiti već početkom prosinca. Napravit ćemo sve u tom smjeru. Prva utakmica je s Primorjem, kojeg respektiramo jako, nikako ne smije biti opuštanja. Nadamo se da ćemo proći i u finalu igrati s boljim iz susreta između Juga i Solarisa. Bit će to u Zadru jedan mali praznik vaterpola, a pozivam sve ljubitelje ovog sporta da dođu, jer treba nam puni bazen – rekao je trener Jadrana, Jure Marelja.

Kako se polufinale ne preskače, jasno je do znanja dao i Vjekoslav Kobešćak, a iako njegova momčad brani naslov, ulogu favorita je dao Splićanima.

- Definitivno jedan težak turnir Kupa. Naravno da Jadran i Jug malo odskaču kao favoriti, ali moje je mišljenje da Solaris i Primorje ove godine igraju jako dobar vaterpolo i da neće biti lako doći do finala. Mi se najprije pripremamo za utakmicu sa Solarisom, a smatram Jadran kao nekakav općeniti favorit turnira, s obzirom na kvalitetu njihove momčadi. No, očekujem dobre utakmice i jak otpor Primorja i Solarisa. Nadam se, kao i uvijek, punim tribinama u Zadru i velikom spektaklu kao uvodu u Europsko prvenstvo – rekao je trener Dubrovčana.

image
Jakov Prkic/Cropix

Pod kapicama

Dakle, nikoga se ne podcjenjuje, ali ako bi pogled odmah prebacili na subotu, vjerojatno bi većina u bazenu vidjela utakmicu između trenutno dvije najbolje momčadi u Hrvatskoj. Takav stav, osim zvučnih imena pod kapicama Jadrana i Juga, potkrepljuju i ovosezonske utakmice u Premier Regionalnoj ligi, gdje su se momčadi imale priliku sastajati. U svim tim dvobojima, redovito su uvjerljivo slavili Splićani ili Dubrovčani, protiv Primorja ili Solarisa. Istina da su “gospari” imali manjih problema u 4. kolu spomenute lige kad su u Rijeci pobijedili sa samo jednim golom prednosti.

Igrali su ove sezone dva puta “jadranaši”i “jugaši”, a ako je suditi moguće finale po odigranim utakmica, očekuje nas pravi spektakl u bazenu. Prvi dvoboj u Dubrovniku presudio je Loren Fatović, kada je sedam sekundi prije kraja pogodio za slavlje Jadrana (12:11), u “svom” Gružu. U Poljudu je utakmica bila još više “na nož” pa je odluka o pobjedniku pala na peterce, a bolji su bili gosti. Dakle, omjer je 1:1, izjednačeno i uzbudljivo, ono što neutralna publika i ljubitelji vaterpola najviše i vole. Dovoljan poziv svima da budu na tribinama bazena u Zadru, jer zakinuti za dobre “predstave” neće biti. Za sve one koji pak neće moći biti na Višnjiku, prijenos je na drugom programu HRT-a.

Dvoboj Splita i Zagreba u ženskoj konkurenciji

Osim tri muške utakmice, očekuje nas i žensko finale u subotu od 16.30 sati, u kojem će igrati ŽAVK Mladost i Jadran. Prošle smo godine također imali jedno zagrebačko-splitsko finale, kada su djevojke u pitanju. Tada je to bio par Mladost i POŠK 1937, a na Savi su u neizvjesnom susretu na kraju slavile “žabice” sa 7:6, koje tako ove sezone brane naslov.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Raspored utakmica Kupa

Petak, 1. prosinca:

(17.00) Jug Adriatic osiguranje – Solaris, polufinale

(18.45) Jadran Split – Primorje EB, polufinale

Subota, 2. prosinca:

(16.30) Mladost Zagreb – Jadran Split, finale Kupa za seniorke

(20.05) Finale Kupa za seniore

Rezultati Premier lige, utakmice između četiri polufinalista

1.kolo Jadran-Primorje EB 22:12, Jug AO-Solaris 19:12

3. kolo Solaris-Jadran 10:16,

4. kolo Primorje EB-Jug AO 11:12

5. kolo Jug AO-Jadran 11:12

2. kolo poretka od prvog do trećeg mjesta Jadran-Jug AO 12:14

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:20