StoryEditorOCM
Vaterpolootvoreni trening

Još malo do Europskog prvenstva u Hrvatskoj: ‘Nošeni dojmovima iz Splita, idemo isprati onaj gorak okus iz Fukuoke‘

Piše Iva Majić
12. prosinca 2023. - 17:03

Na bazenu Mladosti uz Savu održan je otvoreni trening za medije hrvatske muške reprezentacije koja se priprema za nadolazeće Europsko prvenstvo u Dubrovniku i Zagrebu. Vremena još nema puno, jer ostalo je manje od mjesec dana do početka turnira koji je na rasporedu od 4. do 16. siječnja. Veliko natjecanje pod nacionalnim kapicama usred klupske sezone nešto je što ovaj sport ne pamti, ali prostora za kukanje nema, jer svima je isto.

"Barakude" brane zlato iz Splita, a osim toga "lovi" se i plasman na Svjetsko prvenstvo u Dohi koje je već u veljači, a valjalo bi osigurati i kartu za Olimpijske igre u Parizu.

- Puno vremena nema, to je poznato. Ovo su specifične pripreme u kojima mi nemamo vremena kao inače, po mjesec i pol ili više za neko veliko natjecanje. Momci su u punom natjecateljskom ritmu, zato sada izuzetnu pozornost pridajemo tehničko-taktičkim detaljima. Nastojat ćemo podignuti formu do maksimuma - poručio je izbornik Ivica Tucak.

image

Ivica Tucak

HVS

Split se ne zaboravlja

Još jedno natjecanje pred domaćom publikom nešto je što će hrvatskim reprezentativcima biti vjetar u leđa. A ona vatrena atmosfera iz Spaladium Arene se ne zaboravlja. No, Gruž i Sava imaju priliku pokazati kako i oni mogu pružiti barem sličan ambijent.

- Ta atmosfera je nešto što će nas pratiti cijeli život, kao i veličanstveni rezultat. Nošeni tim dojmovima iz Splita, vjerujem da ćemo nastaviti u istom ritmu - rekao je Jerko Marinić Kragić.

Hrvatska je u grupi sa Španjolskom, Crnom Gorom i Francuskom, a susrete u "skupini smrti" igrat će u Dubrovniku.

- Vjerujem da će utakmica protiv Španjolske, s obzirom na odnos kvaliteta, odlučivati o tom prvom mjestu skupini. Drugo kolo donosi nam Crnu Goru, momčad koju svakako ne smijemo podcijeniti, to smo vidjeli i na zadnjem Svjetskom prvenstvu. Siguran sam da je kvaliteta na našoj strani, ali samo to treba pokazati u bazenu, kao i protiv Francuske, koja je imala najviše vremena za pripreme te će sigurno biti dobri i kvalitetni. Ali vjerujem u nas i nadam se da ćemo isprati onaj gorak okus koji je ostao nakon Fukuoke - poručio je Marinić Kragić.

image

Jerko Marinić Kragić

HVS

"Gorak okus" odnosni se na deveto mjesto na Svjetskom prvenstvu, a "barakude" su se u toj borbi "za ništa" našle nakon što je u osmini finala Crna Gora minimalno slavila s 13:12. Svakako dodatan motiv našim reprezentativcima da pokažu kako im je mjesto ipak u samom vrhu. Možda će ovaj put biti i lakše jer u odnosu na Svjetsko prvenstvo u Fukuoki, Hrvatska sada može računati na Lorena Fatovića kojeg u Japanu nije bilo zbog ozljede, a u momčad se nakon dvije godine vratio i Luka Lončar.

- Na papiru je to sigurno drukčije nego je bilo prije Fukuoke. Ne trebam govoriti koliko hrvatskoj reprezentaciji znači Loren Fatović. On je izrastao u jednog od najboljih svjetskih igrača i njegovo neigranje u Japanu je sigurno bio veliki hendikep za nas. Povratkom Luke Lončara smo dobili snagu na poziciji dva metra, pa čak i braniča što je on igrao godinu dana u Pro Reccu. Dakle, na papiru izgledamo jači i bolji, a tek treba vidjeti kako će to izgledati u bazenu - rekao je izbornik Ivica Tucak.

Svi love kartu za Pariz

Nakon nadmetanja po grupama, natjecanje seli samo na bazen Mladosti uz Savu. U odnosu na zadnje EP, ono u Splitu, kapacitet tribina je nebrojivo manji. No, organizacija turnira je došla iz vedra neba, nakon što je Prvenstvo u izraelskom gradu Netanyi otkazano zbog ratnih zbivanja i terorističkih napada u toj državi. Hrvatski vaterpolski savez nije imao puno vremena za, ali bez obzira na manji broj mjesta za navijače, vjerujemo kako će atmosfera i dalje biti odlična.

- Na finalu u Spaladium Areni je bilo preko deset tisuća ljudi, ako se ne varam. Naravno da je to u ovim trenutcima nemoguće napraviti, s obzirom na to da je domaćinstvo Europskog prvenstva došlo iznenada. Nadam se da će bez obzira na kapacitet bazena u Zagrebu i Dubrovniku doći što više ljudi. Na Savi će se postaviti dodatna tribina, nisam ni sam siguran kako će to točno izgledati, ali nadam se da će organizacija biti na što boljem nivou. Sve reprezentacije dolaze u najjačem sastavu, osim Mađarske, koja je s titulom svjetskih prvaka osigurala i Olimpijske igre, nešto što je i nama primaran cilj. Nema tu puno mjesta, Pariz je cilj i ostalim momčadima, ali dat ćemo sve od sebe da Hrvatska bude ta koja će osigurati tu kartu - rekao je Luka Bukić.

image

Luka Bukić

HVS

Nema laganih protivnika i lakih utakmica. A "barakude" osim titule prvaka Europe love i kartu za Dohu, kao i vizu za Pariz. Naime, samo će jedna reprezentacija osigurati Olimpijske igre na ovom turniru, a to su već napravile Mađarska i Grčka koje su igrali finale Svjetskog prvenstva. Prema tome, svima je ovo EP u Hrvatskoj bitno. Odlična pozivnica navijačima koji opet imaju priliku gledati najbolji vaterpolo iz prve ruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 10:45