StoryEditorOCM
Vaterpolodruga ‘meč-lopta‘

Jadran igra povijesni susret u Poljudu: prvi put nakon osvajanja Europe, Splićani imaju priliku opet se naći među elitom

Piše Iva Majić
20. studenog 2023. - 13:32

Jadran protiv imenjaka iz Herceg Novog, u drugom ovosezonskom susretu prvaka Hrvatske i Crne Gore u Poljudu. No, sada su ulozi puno veći ili bolje rečeno – povijesni. Prije nešto više od mjesec dana, slavila je splitska momčad u 6. kolu Premier Regionalne lige (15:14), ali sutra od 19 sati je riječ o Ligi prvaka i prolasku skupine nakon čega bi se klub sa Zvončaca našao među osam najboljih u Europi.

Naime, ostala su još dva kola najelitnijeg natjecanja u skupinama, a onda će dvije momčadi iz četiri skupine proći dalje. Nastavak natjecanja bit će u ožujku, a oformit će se dvije grupe po četiri kluba, koja će se dalje nadmetati za "final four" turnir.

Neki putnici u četvrtfinale već se znaju, a jedan od njih je i Ferencvaroš iz skupine C u kojoj je i Jadran. "Reprezentacija Mađarske", kako smo je prozvali, uz još neka pojačana imena poput Dušana Mandića, Stylianosa Agryropoulosa te Luce Damonta, stopostotnim učinkom s 12 bodova već je s obje noge zagazila u nastavak natjecanja.

I Jadran je blizu

A prvaci Hrvatske? Trenutno nakon četiri kola imaju šest bodova i drže drugo mjesto, a bodovima protiv Jadrana iz Herceg Novog osigurali bi svoju kartu među osam najboljih. Crvena Zvezda nalazi se na trećem mjestu s četiri boda, a na začelju je sutrašnji gost u Poljudu s dva boda.

Splićani u zadnjem kolu (5.12.) dočekuju Ferencvaroš, a sigurno će se teško vaditi protiv momčadi koja konkurira za sami vrh Europe, stoga je Jadranu ova druga "meč-lopta" vrlo važna. Prvu su imali zadnjeg dana listopada u Beogradu, ali je Zvezda minimalno slavila s 12:11.

Međutim, pobjeda nije imperativ, ako prvaci Hrvatske žele ugledati proljeće u Europi. Dovoljan je i bod u zadnja dva susreta, ali u takvom scenariju "jadranaši" ne bi odlučivali sami o sebi. U tom slučaju, Mađari moraju slaviti nad beogradskim sastavom, a iako je to potpuno izgledno, sigurno nije lako "visiti" o nekome.

No, svakako malo lakša okolnost. Ako se dogodi: samo bod domaćeg Jadrana, poraz Zvezde u Budimpešti, te ako u zadnjem kolu očekivano slavi Ferencvaroš u Poljudu, a beogradska momčad uzme bodove protiv one iz Crne Gore, opet dalje prolaze prvaci Hrvatske zbog boljeg međusobnog omjera...

image
Jakov Prkic/Cropix

Tribine su ‘igrač više‘

U svakom slučaju, iznimno važan susret igra se za Jadran sutra u Poljudu od 19 sati. Nakon niza sezona u kojima smo redovito mogli gledati dubrovački Jug među elitom, sada za to ima priliku i splitska momčad. Nažalost, Gospari su u malo težem položaju i teško da će se naći ondje gdje su na to i navikli. No, s druge strane, Hrvatska ima priliku opet imati svog predstavnika među najboljima u Europi.

Jadranu je ovo treća sezona za redom u Ligi prvaka, a kad je u pitanju prolaz među najjačih osam, izgleda da će biti "treća sreća". Dobro će domaćoj momčadi doći podrška navijača, "igrač više" mogle bi biti pune tribine poljudskog bazena. Publika nije zakazala u onom susretu protiv Zvezde, a ne bi trebala ni sada u ovoj povijesnoj prilici kada Jadran prvi put nakon 1993. godine i zadnjeg osvajanja titule najboljeg u Europi, ima priliku opet se naći među elitom.

Naime, Splićanima je ovo peta sezona u Ligi prvaka, nakon davne godine u kojoj su podigli trofej ovog natjecanja. No, nikad u ovim zadnjim godinama nisu bili bliže prolasku u četvrfinale. Ako želite biti dio važne utakmice, ulaznice možete uzeti sutra na bazenu, ali da ne bi "poljubili vrata", sigurnije ih je kupiti već danas preko Adiraticketa.

image
Jakov Prkic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 19:19