StoryEditorOCM
Vaterpolokakva slagalica

Europa se trese, na Zvončacu složili megamomčad za napad na sve trofeje, Jadran izgleda jači neko ikad

Piše Iva Majić
10. srpnja 2023. - 16:26

Povijesna je bila prošla sezona za splitski Jadran, jer u klub "sa Zvončaca" je stigao dugo iščekivani trofej prvaka Hrvatske. U napetoj finalnoj seriji, u kojoj smo gledali vrhunski vaterpolo uz pune tribine, Splićani su slavili nad Jug Adriatic osiguranjem i tako došli do prve krune u Prvenstvu od osamostaljenja Lijepe Naše.

A ako je suditi po prijelaznom roku i pojačanjima u redovima Jadrana, izgleda kako će trofeja biti i sve više. Odličan posao odradili su iz uprave splitskog kluba po pitanju dovođenja novih imena i zadržavanja starih. Iako po završetku sezone, nije "mirisalo" tako... Tri igrača koja su bila dio momčadi koja je stigla do spomenutog povijesnog trofeja, najavila su kako neće više nastupati pod kapicom splitske momčadi.

Prvo odlasci...

U igračku mirovinu otišao je kapetan Anđelo Šetka, a na poziciji centra nećemo više u Poljudu gledati ni Nikšu Dobuda. Međutim, tada najšokantnija vijest je svakako bila prelazak Rina Burića u redove dubrovačke momčadi. Ne moramo uopće pisati od kolike je važnosti dvadesetšestogodišnji branič bio za Jadran. Najbolji igrač prvenstva Hrvatske i standardni reprezentativac, promijenio je adresu i pojačao redove Juga, glavnog konkurenta Jadranu u hrvatskim vodama.

Šuškalo se tada i o mogućem odlasku centra Antonija Duževića put Gruža, ali "piši propalo", jer Splićanin je produžio suradnju s prvakom Hrvatske na još tri godine. Također, za iduću sezonu, kapici Jadrana, ostala su vjerna još njih osmorica. Jerko Marinić Kragić, Marino Čagalj, Zvonimir Butić, Duje Pejković, Luka Bukić, Marin Tomasović, te obojica vratara Mate Anić i Ivan Marcelić, bit će opet na raspolaganju treneru Juri Marelji.

Međutim, vrhunskim igračima koji su ostali, pridružila su se još neka velika imena. Prvo pojačanje je bio centar Josip Vrlić. Hrvatski reprezentativac došao je iz Radničkog iz Kragujevca u kojem je proveo dvije sezone nakon odlaska iz zagrebačke Mladosti. Zatim je potvrđen povratak u Poljud i "hrvatskog Rusa", Konstantina Harkova. Još jedan igrač koji je standardno ime na popisu Barakuda, vraća se u Jadran, nakon što je prošlu sezonu proveo u talijanskoj Bresci. Desna strana splitske momčadi za iduću sezonu je "ubitačna", jer uz Harkova, će još jedan lijevak igrati u Poljudu. Crnogorac Đuro Radović, kapicu Jadrana iz Herceg Novog, zamijenit će s ovom splitskom.

image

Konstantin Harkov

Vladimir Dugandžić/Cropix

Iz Jadrana svakako nisu ostali "dužni" Jugu na odlazak Burića u njihove redove, jer novo ime u splitskoj momčadi je ni manje, ni više, nego Loren Fatović. Međutim, nije donedavni kapetan "gospara" jedini koji mijenja dubrovačku adresu, jer put Splita će i Matias Biljaka.

Moćna momčad

Vrlo moćna momčad igrat će iduće sezone u Poljudu, i opravdano ih možemo držati kao favorita za ponovno osvajanje titule prvaka Hrvatske, a tko zna, možda i još nekog trofeja... Igrat će Jadran sigurno opet i značajnu ulogu u Regionalnoj ligi, pa čak i u Ligi prvaka.

Međutim, nećemo momcima na leđa stavljati težak teret i prevelika očekivanja, jer "još jučer" se u Poljudu igralo za broncu u domaćem Prvenstvu. Daleko se prije tri godine osim trofeja prvaka Hrvatske, činilo i to da će najbolje momčadi svijeta poput Pro Recca, Barcelonete, Olympiacosa i drugih gostovati u bazenu u Poljudu. Sada je sve to realnost, a Jadran je velikim uspjesima oživio vaterpolo u Splitu, što se moglo vidjeti u svibnju, kad se tražila karta više u utakmicama protiv Juga za povijesni trofej. Nadamo se samo kako će ona brojna publika koja ih je bodrila u završnici finalne serije, biti dio priče u utakmicama i iduće sezone, a ako je suditi po imenima na popisu, vrhunskog vaterpola neće nedostajati.

image

Matias Biljaka

Davor Pongracčić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:47