StoryEditor
Vaterpolouz rub bazena

Boško Lozica u mirovini, ali vrlo aktivan u vaterpolu: Kad igraju Jug i Mladost ja ne mogu izgubiti

16. srpnja 2020. - 18:17
Božo Radić/Hanza media

Boško Lozica je prvi, sat prije početka finala zauzeo mjesto na VIP tribini, gdje je bilo tri puta manje stolica nego inače. Razlog je dobro poznat. Koronavirus, koji je i ‘kriv’ što se vaterpolo, klupski, opet igra ljeti. Korčulanin, velikan hrvatskog i svjetskog vaterpola, živi u Zagrebu. U mirovini je, ali aktivan u vaterpolu, u Hrvatskom vaterpolskom savezu, te u Mladosti.

Prije 40 godina Lozica je kapicu svog KPK s kojim je 1978. godine osvojio Kup Jugoslavije, potom Kup pobjednika kupova Europe (nikad klub iz manjeg mjesta nije osvojio jedan europski trofej!), zamijenio kapicom Juga. Danas, kad se sjeća tog prelaska, koji je ‘digao sve na noge’, šest mjeseci je trajalo ‘povuci, potegni’, njegovi ga nisu htjeli pusti, a on je rekao ‘Ili ću igrati gdje ja hoću, ili neću igrat’, te je KPK izdao ispisnicu.

Lozica je bio jedan od ključnih igrača Juga, koji je 1980. godine prekinuo post u prvenstvu bivše države. Osvojio je naslov prvaka, a nekoliko mjeseci poslije i povijesni, prvi naslov prvaka Europe. ‘Gorio’ je Dubrovnik, ‘rijeke’ navijača su slavile na Stradunu.

Jutro uoči finala Regionalne lige popio je Lozica kavu s Đurom Savinovićem, jednim od najboljih igrača Juga svih vremena. Savinović je bio kapetan Juga. Podigao je u prepunom Gružu prije 40 godina trofej prvaka Jugoslavije, a potom u Kuparima, punim k’o šipak (malom bazenu u Župi dubrovačkoj, gdje je Jug igrao zimi utakmice jer tad Gruž nije imao krov) trofej prvaka Europe, prvi od ukupno četiri, koliko ih je do danas u vitrinama dubrovačkog kluba. Lozica se sjeća kako je Jug, kad je došao, imao momčad koja je bila spoj iskustva i mladosti (tad su na scenu stupali Veselin Đuho, Goran Sukno, Božo Vuletić, Antonio Milat, Ivica Dabrović...), dominirao početkom 80-ih.

POŠK s velikanima svjetskog vaterpola, predvođen Milivojem Bebićem nije mogao do trofeja (Bebić je sinoć bio u ulozi delegata finalne utakmice, a inače je povjerenik natjecanja). S reprezentacijom bivše države Lozica je bio olimpijski doprvak iz Moskve 1980. godine, vlasnik još četiri medalje s velikih natjecanja (dvije bronce sa SP-a, te srebra i bronce s EP-a).

Bio je trener Mladosti početkom 90-ih. Osvojio je s njom dva naslova prvaka Hrvatske (prva dva prvenstva) te prvo izdanje Kupa Hrvatske. S KPK dva trofeja, a s Jugom sedam (četiri naslova prvaka Jugoslavije, dva Kupa Jugoslavije, te nezaboravni prvi Kup prvaka). Zadnjih godina ‘igra’ kontra Juga.

- Uvijek kažem kad igraju Jug i Mladost kako ja ne mogu izgubiti – nasmijao se Lozica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. listopad 2020 22:41