StoryEditorOCM
Tenisdavis cup

Prižmić nije uspio Hrvatskoj donijeti prvi bod na Gripama, a sve nade za danas usmjerene su u mečeve Goje i parova

Piše Iva Majić
13. rujna 2023. - 16:57

Dino Prižmić nije uspio Hrvatskoj donijeti prvi bod u Davis Cupu. Američki predstavnik, Mackenzie McDonald bio je bolji rezultatom 2:0 u setovima, 6:4, 6:2.

Cijene karata, mečevi usred radnog tjedna i utakmica Hajduka, svakako su bili razlog zašto su Gripe u početku djelovale kao da su domaćini trećerazrednog turnira u nekom manjem globalnom sportu. No, kako je vrijeme odmicalo dotrajali smeđi stolci „u Velikoj” polagano su se punili publikom obučenom u hrvatska obilježja, a Split je pokazao kako je ipak svjestan težine natjecanja koje je ugostio. "Sjednite molim vas", nerijetko je sutkinja sa svog prijestolja morala reći brojnima koji su kasnili na prvi meč drugog dana.

Američki predstavnik odmah je na početku prvog seta brejkao Splićanina, a ubrzo i poveo 2:0 u gemovima. No, nije mladi debitant dao priliku favoritu meča da se tek tako odlijepi, a sigurno mu je značila i podrška s tribina koja je često vikala: „ajmo Dino!”. Odličnu, ali opet pristojnu atmosferu u duhu tenisa držao je i orkestar limenih puhačkih glazbala koji je svirao one već dobro poznate povike s tribina, poput: "U boj, u boj, za narod svoj"...

Međutim, 39. igrač svijeta bio je prevelik zalogaj za 168. reket na ATP ljestvici, pa je prvi set uz dobru borbu ipak otišao u korist McDonalda. U drugom je bilo manje neizvjesnoti pa je u kraćem vremenu Amerikanac donio prvi bod svojoj reprezentaciji.

Tako su sada sve nade Hrvatske za danas usmjerene u mečeve Borne Goje i onaj završni, a to je borba parova.

Mečeve u skupini "D" došao je podržati i gradonačelnik Splita, Ivica Puljak koji je bio u društvu bivšeg hrvatskog vaterpolista, Josipa Pavića, koji danas obnaša dužnost državnog tajnika u Ministarstvu turizma i sporta. Nije trebalo puno mozgati, kako publika koja je pristizala kasnije od samog otvaranja u 15 sati, je zapravo ciljala drugi i treći meč u danu. Gojo, prvi reket reprezentacije odmjerit će snage s Francesom Tiafoeom, trenutno jedanaestim igračem svijeta, dok će parovi donijeti pravu "poslasticu" ili bolje rečeno čak četiri od pet najboljih igrača svijeta kad je u pitanju ova konkurencija.

"Kockice" i povici "Hrvatska, Hrvatska" svakako će biti dodatan motiv za naše igrače koji poprilično često najbolje mečeve karijere pružaju upravo u ovom natjecanju. Valjda ima nešto u tom igranju za ekipu i nacionalni dres. Put u Malagu osigurat će najbolje dvije reprezentacije, a tko će to biti između domaćina, SAD-a, Nizozemske i Finske, teško je procijeniti, a nadamo se da će hrvatska reprezentacija predvođena Splićanima na terenu i tribinama, ipak naći svoje mjesto među najboljih osam na svijetu.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 07:00