StoryEditor
Strani nogometoptimističan je

Slaven Bilić o nastavku sezone u Engleskoj: Treninzi kreću, ali na mnogim stadionima svlačionice su kao na Starom placu, nemoguće je držati distancu

Piše Slaven Alfirević
22. svibnja 2020. - 08:24
AFP

Veza je besprijekorna, evo informacija iz prve ruke, na liniji Slaven Bilić s kormila West Bromwich Albiona.

Škotska i Wales su prvenstva okončali, ali što će napraviti Englezi? Svaki čas stižu kontroverzne vijesti, od špekulacija da bi se igralo na neutralnim terenima, u izolaciji nekoliko stadiona, do ideje da se presele svi u Perth u Australiju, tamo bi ih primili objeručke, a utakmice bi se prenosile na TV-u što je od posebne važnosti.

Danas su te ideje otklonjene, Engleska svakako ide ka početku nastavka prvenstva, svatko na svome stadionu, ali kad i kako, još je obavijeno misterijom.

- Svi smo u klubu na testovima, dobro ste nazvali, nešto se taman pokreće. Ja se dosad nisam testirao, nije bilo potrebe. Sad prvo testovi, a onda bi idućeg tjedna trenirali, ali znate kakvi su to treninzi, po petorica u grupi. Daleko je to od pravog treninga, ali barem nešto.

Engleska se teško otvara?

- Puno se sastanči, raspravlja, traži način da se prvenstvo nastavi i da se sastavi protokol o postupanju. Neće se igrati na neutralnim terenima, nego svatko na svome stadionu. Kako u prvoj tako i u mojoj drugoj ligi. E sad, kako će to izgledati na terenima drugoligaša, treba vidjeti, jer nemaju svi idealne uvjete, na mnogim stadionima nisu svlačionice kao u Poljudu, nego kao na Starom placu. Ima klubova i svlačionica gdje je distancu gotovo nemoguće držati. Prvoligaši, Premiership, su u boljem položaju. A mi smo iz Championshipa povezani na način da ćemo sve raditi sedam dana nakon Premier lige. Počne prva, mi ćemo sedam dana kasnije – raportira nam Slaven.

Kakvo je ukupno stanje?

- Kad pročitam medije kad prenose da u engleskoj prvoj ligi ima šest novozaraženih, onda se to prezentira kao da je to nešto loše i da je to prepreke da se nastavi. A kad bolje sagledate to je jako pozitivna vijest.

Pozitivna kad su pozitivni...

- Šalu na stranu, ako na 740 testova imate samo šest pozitivnih, što je to onda? Po meni je dobra vijest, znak da bismo mogli uskoro krenuti. Druga je stvar što ja mislim da nije realno, zapravo nemoguće je da prvenstvo počne već 12. lipnja. Kako većina nas trenera gleda, ne možeš krenuti u natjecanje bez tri tjedna pravog treninga. To je nužnost.

Liverpool kuka što ako se ne nastavi, titulu čekaju 30 godina, a Watford prijeti da neće igrati?

- Ima uvijek raznih stavova. No, generalni je stav da prvenstvo treba nastaviti. To je sigurno. Hoće li to biti tek 19. lipnja, a pa onda mi za njima sedam dana kasnije, ne mogu još reći. Sve treba završiti do 3. kolovoza, jer piše u propozicijama da se sezona mora okončati u roku kalendarske godine. Ako je počela početkom kolovoza ne bi se smjela produžit.ž

Vama ostaje još devet kola?

- Tako je. Devet rundi da ispunimo san, cilj, Leeds je ispred, ali dvojica ulaze izravno u prvu ligu.

Engleska još pati od korone?

- Situacija se popravlja, ali je Velika Britanija država s najviše umrlih od Covida u Europi.

Optimist ste glede nastavka?

- Jesam. Sve ide nekako sporo, ali ide. Rekoh, počet ćemo s treninzima pa će biti lakše. Dugo smo čekali – rekao nam je Slaven Bilić.

Zaključak: treninzi u grupama po petorica od ponedjeljka, testiranja dvaput tjedno.

'Super Slav' i porukom pomogao

Korone je bilo i u vašem Birminghamu, klub se zauzeo za humanitarne akcije?

- Organizirano je preko kluba da se javljamo, obratimo našim navijačima, da im pružimo podršku, snimali smo poruke dok je trajala pauza. Jedan gospodin je bio u posebno teškom stanju, u induciranoj komi i onda je njegova supruga nazvala u klub da mu damo podršku, u teškoj situaciji čovjek se za slamku hvata. Tako sam i ja snimio poruku ohrabrenja...

Pisalo je Super Slav pomogao...

- Ma dobro, to je bilo najmanje što smo mogli uraditi iz kluba, ajmo, ne dajte se... Snimio sam i ja poruku, vrlo rado. Sreća je da se gospodin nakon toga probudio iz kome i oporavlja se, pa je to dobilo publicitet, dobra vijest. Nije laka situacija za one koji su se razboljeli, za starije ljude pogotovo.

#SLAVEN BILIĆ

Izdvojeno

24. svibanj 2020 09:34