StoryEditorOCM
Strani nogometna raskrižju

Petnaest milijuna godišnje ili kruna karijere? Brozović nema puno vremena za odluku, jedna opcija je logičnija

Piše Tomislav Juranović/SN
23. lipnja 2023. - 08:47

Je li nakon sedam godina i 330 utakmica, pet trofeja i finala Lige prvaka stigao kraj ljubavne veze Marcela Brozovića i Intera? Čini se da je tako. Štoviše, preokret i ostanak u Milanu iz ove perspektive bio bi senzacija, dok je odlazak praktički neizbježan. I trebao bi se dogoditi vrlo brzo, već ovih dana - pišu Sportske novosti.

Prema dostupnim izvorima, hrvatski reprezentativac, iza kojeg je impresivni finale sezone, nalazi se na opasnom rakrižju: s jedne strane stoji putokaz na kojem piše Al-Nassr, na kojem je obješen impozantni svežanj novca, dok druga strelica vodi prema Barceloni, kruni karijere s jakom kompetitivnom ponudom, ali bitno manjom financijskom. Nema mnogo vremena za konačnu odluku, no vremenski brojčanik stao je na brojci 30, a ona baš i ne sugerira pustinjsku oazu obloženu zlatom i platinom. Štoviše, posljednje tri utakmice sezone samo su poslužile kao podsjetnik da je Brozović nedvojbeno i dalje ponajbolja "šestica" svijeta nogometa.

Izvori, pritom, sugeriraju sljedeće: Al-Nassr, gdje ga čeka Cristiano Ronaldo, nudi mu petogodišnji ugovor sa zajamčenim prihodom od 15 milijuna eura neto zarade po sezoni, dok s druge, Barcelona na stol baca ponudu na tri godine i sedam milijuna eura godišnje. Brozović u Interu, pak, prema slovu ugovora, potpisanog u proljeće 2022., zarađuje šest milijuna eura godišnje. Inter, ujedno, za našeg veznjaka traži 20 milijuna eura.

Novac, naravno, Saudijcima nije problem, jer novca - ima. Novac je, konačno, tamo i odveo CR-a, Kantea, Benzemu..., a uz Brozovića, Al Nassr puca i na Ziyecha, Williama Carvalha, Saula, a udice iz lige bačene su i prema Lukakuu, Aubameyangu, Icardiju, Albi, Coutinhu... Al Nassr je, naime, sezonu završio na drugome mjestu, iza Al Ittihada, koji je doveo Benzemu i Kantea, i sada klub u kojem role imaju i Goran Vučević te Dinko Jeličić daje gas, u želji da odgovori konkurentu, ali i da zadovolji želju tamošnje vlade, koja svim silama novcem želi privući velike nogometaše kao ambasadore u toj histeričnoj želji da dobije domaćinstvo SP-a 2030. godine. A nakon Messijeve odbijenice, očito, pritisak prema drugima postaje sve jači.

Barcelona, pak, nije samo novac. Barcelona je kolos, prvak je Španjolske, sa željom da nakon nekoliko slabijih sezona učini i iskorak u Ligi prvaka. Barcelona, konačno, Brozoviću nudi zajamčeno mjesto Sergija Busquetsa, legende na odlasku. Ujedno i "blaugrana" želi dodatno osnažiti svlačionicu, no pitanje je koliko je zbog financijskih dubioza to u stanju učiniti, no čak i da nikoga ne dovede, Brozović bi, za razliku od Al Nassra, bio okružen dokazanim veličinama svjetskoga nogometa. A ujedno bi se borio za titule, za finala, uživajući u Kataloniji i na profesionalnoj, i na privatnoj razini. Iako, Barca je stalno na klackalici, pa tako i ovaj put nekoga mora prodati, ili pustiti, kako bi smanjila budžet za plaće nakon više godina lošeg financijskog poslovanja, što je preduvjet za registraciju igrača.

Hoće li prevladati zov novca, ili huk nogometa, teško je u ovome času procijeniti, no lako je ipak zaključiti da i nakon, recimo, trogodišnje katalonske avanture, Brozovića čeka novi takav saudijski, ili čiji već poziv. Upravo stoga, iz perspektive i dalje elitnog europskog igrača, odlazak u pustinjski trezor nameće se kao nelogičan izbor, premda, naravno, nitko od nas nije pozvan suditi o odluci. Iz smjera igračeva okruženja stižu signali da mu je nogomet prioritet, a da poziv Barcelone ne stiže svaki dan.

Brozović, dakle, naginje Barceloni, koja ga je, uostalom, željela dovesti još zimus. Xavi je vrlo sklon našem igraču, u njegovim je vizijama, a pogotovo jer je u ovome času prilično financijski dostupan, a i dalje je u dijelu karijere u kojem još može pružiti minimalno četiri do pet godina vrhunskog nogometa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 00:12