StoryEditorOCM
Strani nogometsuze i radost

Ivan Buljan o neviđenom finalu Bundeslige: Ništa me ne čudi, nema luđe ni poštenije lige

Piše Slaven Alfirević
27. svibnja 2023. - 18:02

Ivan Buljan je legenda Hajduka, ali i Bundeslige, s velikom pozornošću je Iko čekao ishod posljednjeg kola u nogometnom prvenstvu Njemačke i na kraju ostao zaprepašten da Borussia iz Dortmunda nije uspjela:

- Ja znam da je Bundesliga čudo i baš nitko nikome ne popušta ni za milimetar, to je tradicija, ali me iznenadio posrtaj Borussije. Imaju izvanrednu momčad i igrali su utakmicu kod kuće... Kao da im ostaje pečat kluba koji nije dorastao ovakvim situacijama, ne mogu reći da su mali klub, jer nisu, ali su imali nekoliko prilika tijekom prvenstva da pobjegnu Bayernu i nisu to koristili. A da će propustiti i ovu posljednju, doista ogromnu, zbilja mi je šokantno. Ali, ponavljam, za Bundesligu to ništa nije neobično...

Zašto baš za Bundesligu?

- Ispričat ću vam jednu davnu priču, šezdesetih se dogodila velika afera oko namještanja utakmica, a vinovnici su kažnjeni rigorozno, doživotnim izgonom iz nogometa. To je svih opametilo za sva vremena. Otad, baš nikome više nikad nije palo na pamet da bilo što mešetari, utakmice su sve odreda čiste kao suza. Znam to iz svoga razdoblja kad sam nosio dres Hamburgera, a uzbudljivih završnica prvenstva bilo je mnogo. Možda odavna nije bilo ovakve drame, ali kad je u pitanju Bundesliga ničemu se nemojte čuditi. Tu svatko svakoga ispraši s guštom pa i onda kad mu to baš ništa ne treba, niti znači za položaj na tablici - ispričao nam je Buljan kako je to njemačka liga baš posebna. Nikome ništa nečasno ne pada na pamet, to je čast, ponos i sad već duga tradicija!

Buljan je s Hamburgerom bio prvak 1979., a potom još i dvaput drugi, prije nego što je otišao igrati u njujorški Cosmos.

image
AFP
image
Christof Stache/Afp
image
Christof Stache/Afp
image
Christof Stache/Afp
image
Christof Stache/Afp
image
Christof Stache/Afp
image
Christof Stache/Afp
image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:02